® Португалия - тема № 9

• 17 997
  • 304
  •   1
Отговори
# 210
еее,никой не се е разписал.....сама ще си пиша ,то се е видяло....
все пак да ви се оплача,де...
побъркват ме диванетата.Не искат да говорят....само мучат,скимтят ,реват като истерични, сочат с пръст /само ако са на кеф/...даже се опитват да се тръшкат...ще се затрия ,ей! не ми издържат нервите вече!...
ох, ,мерси  за аудиторията.!

# 211
Доре предполагам,че говориш за това

Имаше и поп,който четеше литургия,но неможах да го снимам.Това със свещите дето пускаш парите в касички и на мен ми направи голямо впечатление,веднага ми мина през акъла,че ако беше в Бг имаше да крадат свещи CrazyНие всъщност стояхме много малко,че Дани много се тръшкаше,че му се спи,въргаля се по земята,или пък като хукне на някъде и се шмугне между хората и изтръпвах ooooh!
Деси много са порастнали бебките и как само си приличат,аз не ги различавам WhistlingВ такъв период са сега,че направо нервичките ти да са здрави,аз с Дани направо се побърква и затова го дадох на ясла и почнах работа,сега за щастие си личи вече,че е по голям,по послушен е станал,а и откакто говори малко поне си казва какво иска вместо да се тръшка,и да реве.Сега само се тръша,ако не е спал следобед,което рядко се случва.Те момичетата нали проговарят по рано,та до края на годината най вероятно ще говорят вече.Иначе имат ли вече смислени думички?
Сега остава и Меди да се запише Wink

# 212
Дани а ти къде се губиш?Какво стана с работата?

# 213
Деси 6те проговорят няма на4ин...после 6те вика6....спретеее  Joy 6те ти надуват главата пък с въпроси ....вси4ко с времето си.....Но и ти с това стоене в къ6ти явно си се изнервила и  съм забелязала 4е децата стават нервни когато и родителите са нервни...така 4е карай по спокойно и 6те види6 и те 6те се успокоят... Peace Hug

Зоуи и аз си помислих ако све6тите се продаваха така в БГ Joy

# 214
  • Стара Загора
Какво да ви пиша момичета, незнам.На работа ме оставиха до юни, а след това щели да решат.
Преди да дойдем в Португалия бях започнала да уча зооинжинерство, но заради идването бях прекъснала (изкарах само 1 семестър).Ходих до университета и правата ми се пазеха още, но реших, че тази професия няма да ми върши работа и си изтеглих дипломата и прекъснах правата си.Реших да кандидатствам наново и си харесах бизнесикономика, защото още не знаех, че ще ме съкращават.Ходих на предварителен изпит и изкарах 5.58.Юни или юли имам още един изпит (същински) и ще се вземе предвид по-високата оценка от двата изпита.
Това е общо взето.Не пиша, защото няма нови неща покрай мен.Сега си работя нормално и чакам да видя юни какво ще стане с работа и с изпита.
Стоян също е добре.Той реши да кандидатства догодина, защото щяло да има повече места, а и жената, дето е на неговото място в Португалия и изтича мандата и Стоян ще може да кандидатства пак за там.
Това е общо взето.
Прегръщам ви всички! Hug

# 215
Дани много се радвам че са те оставили на работата която толкова харесваш  Hug
Деси много са готини момичетата, а как само гледат белобрадия старец  Laughing
Ние вечра изплозвахме почивния ден за разходка до Севиля. Равносметката е - Катедралата беше затворена за посетители така и не разбрах защо, стадиона на града също - заради мач по-късно същия ден. Разходихме се на Плаза Испания, един търговски център и най-дълго в един дворец Алказар с много градини. Малко и ни понаваля, но хубавото е че ни се размина леко  Laughing
Лека и успешна седмица на всички
ето и малко(много  Laughing) снимков материал
http://picasaweb.google.bg/petkobonchev/SEVILLA#

# 216
  • В голямото море...Живот
Деси,малките мишки са като кукли.Не се притеснявай за говоренето,ще се оправят  Peace
Моите племенички вчера направиха 2 години.Не съм ги виждала много отдавна/нали не си говорим с брат ми,заради снаха ми/.А утре брат им става на 8.
Какви красоти показвате  Crazy
Така ми се иска и на мен да отидем някъде  Confused
Но работата така ни е затрупала,дойде най-после материала.И отпуската ще се работи даже повече,а и нерви ще се събират повече  ooooh!

# 217
  • Стара Загора
viki81, снимките са супер, много ми харесват Peace

# 218
Вики аз пак с моите проблеми,ама да попитам Laughing Крис как е с говоренето?Португалското и българското?
А СЕвиля наблизо ли ви е?
Ние пък ходихме на цирк Crazy,ама тъпичко малко ми се видя,само палячовци правиха смешки,нямаше животни,ако не смятаме едно куче и едни гълъби,скоро сигурно няма да повторим,но Дани се държа много добре,хареса му PeaceАз имам голям мерак за зоологическата в Лисабон,само трябва да навия Филип,че той се опъва.Другият месец май се очертават 5 почивни дни и се надявах да отидем пак до Лисабон,ама ще видим де Praynig

# 219
  • Стара Загора
Зойче, незнам дали ще ти е от някаква помощ, но племенника ми (на 5 год. и 7 месеца) говори много добре и български и гръцки, че даже и простички неща може да преведе от единия език на другия.Преди месец както си седя, бяхме го учили на едно стихотворение на български и си го преведе сам на гръцки, без някой да го кара.И се справи много добре.

# 220
Да се туря и аз в кюпа-  то за говоренето трябва стимул.А ние като сме си трите вкъщи,какво ли чакам аз да проговорят моите!?
Вики-снимките и на мен много ми харесаха, а Севиля ми е любим град!
 Относно зоологическата,ние имаме сафари наблизо,но още не сме ходили...Май ще се организирам скоро
Да ви се оплача днес ме е хванал един стомах и разтройство...но гледам да не се отпускам,че няма кой да ме гледа мене,че и другите покрай мен!

# 221
Севилия не ни е много близко около 250км. но е най-близкия по-голям град, а и не бяхме ходили.
За цирка - тук не сме ходили, но една позната българка ходиха и впечатленията и са като на Зои - тъп и няма нищо общо с нашите БГ циркове.
За говоренето - вярвам че за в бъдеще ще е както Дани пише, тоест че ще говори добре и двата езика и дано му е по-лесно да научава и други езици. За сега вкъщи говори много но почти само БГ. Само понякога като го питам нещо за градината ми отговаря с някой португалски думи, например Какво ядохте - пао, болаша, кейжо, мелао. Вера го питам С кой си игра и понеже винаги отговора е Каролина и Инга, но Каролина от 2 седмици е болна и не ходи на градина, Крис вчера ми каза Каролина та дуенте. Като цяло не смесва много езиците и говори на български. Незнам как е в градината. Когато попитам казват че разбира и уж малко говори. Той още е във възраст когато преминава от бебешките думи към смислени та си мисля че ако в градината говори БГ тоест смесва езиците, а те не разбират БГ немогат да направят разлика дали говори смислени БГ думи или безмислени бебешки. Скоро ще си проличи. Но и ние си говорим вкъщи на БГ, ако се говори на друг език може би ще е по-различно. Например въпросната Каролина чиято майка е българка а баща и португалец говори предимно португалски.
Лек ден на всички

# 222
Да кажа и аз за моя племеник.Дойде тук на 1,5г и даже бг не говореше.Тръгна на ама по 12 часа на ден.На 3г вече говореше и португалски.Не е смесвал езиците,но когато говори на бг използва португалска пронунсия и понякога словоред.Оправя се извънредно добре с говоренето и на двата езика.За съжаление няма кой да го учи да пише на бг.

# 223
При нас голям проблем се оказа проговарянето,та се наложи да поспра с българският Rolling EyesСега общо взето многхо говори на португалски,но чужди хора трудно му разбират,изговаря много думи неправилно и пустото Г още не го е казал,примерно не казва агуа,ами ауа Tired и всеки път го поправям и не може да го каже,на телевизао вика тесао CrazyИ все още си кара на кратки изречения,от сорта на "Eu quero mais pao","Posso sair de mesa?","A papa chegou" ,"Que e isso?",и от сорта,най новият му лаф е "nao fui eu,foi a mama" Simple Smile.Иначе редовно използва desculpa,com lisensa,por favor,obrigada(бигада),много е културен LaughingНо за сметка на това забрави българският,сега като му говоря на бг и не реагира,ама здраве да е,по нататък се надявам да го научи Rolling Eyes
Ами това е.
Доре излезе ли в отпуска?

# 224
От вчера съм в отпуск и още не съм усетила  ooooh!
В неделя сме на Фатима.По далеч няма да стигнем  Confused
Категорично ми отказаха,а и парите вече са доста кът.

Общи условия

Активация на акаунт