Отговори
# 60
  • Мнения: 940
Много странно...не ми се е случвало с грах. Тъкмо днес съм извадила един грах, ще го готвя за утре...

Казвайте идеи за свинско....днес ми докараха към 50 кила Simple Smile Направо в чудо ще се видя....

# 61
  • Мнения: 28 754
И замразен и консервиран....Все вкисва.... Tired

Странно. Аз готвя замразен, издържа по 2-3 дена в хладилника, може би и повече, не съм пробвала, на 3-я ден хвърлям.
Да не би съдовете ти да правят белята?  newsm78

# 62
  • Мнения: 1 253
TheNMaster много странно наистина. Никога не ми се е случвало, а понякога даже го позбравям граха на плота след като изстине. Готвя основно замразен, защото винаги става мек, но и с консервиран никога на съм имала проблем.
Наистина да не би съдовете ти да правят проблем  newsm78 От какъв материал са?
Старите ми бяха тефлонови, сегашните са керамични, но едно време и в проста алпака съм го готвила, защото ми е любимо ястие.
Пробвай другия път като го сготвиш да го прехвърлиш в нещо друго - йена, гювеч...да видиш дали пак ще се получи същия ефект.

# 63
  • Мнения: 22 867
И замразен и консервиран....Все вкисва.... Tired

Наистина странно, на мен грахчето ми е любимо за разлика от другите в семейството и, като го сготвя, така си и седи 2-3-4 дена в хладилника и аз си го хапвам. Но никога не ми се е разваляло или шупвало. Съдовете ми са от тая стомана 18/10 или не знам как се казва тоя материал. Идея си нямам защо така ти се получава......А готвя домашен грах от фризера, и купен замразен, консервите избягвам, защото налитам все на някакъв твърд като камъчета.

# 64
  • Мнения: 11 607
Я да попитам аз сега ....Имам една болка....
Вече 5-6 пъти като готвя пиле с грах или грах с картофи ми се разваля.Готвя го сутринта до вечерта вече е вкиснало и на шупли Shocked Shocked  Shocked След като го сготвя го държа на студено,не на топло....Направо в чудо се видях!
Нищо не мога да разбера,защо така се получава...

Имам сходен проблем......Да не би прекалено рано да го изваждаш на студено и по този начин да се пресича? На мен ми се случи с една супа-топчета.....Вечерта - супер. На сутринта - цялата в мехури, вкисната, а бе студена зима. Бях изкарала тенджерата на терасата. Но в супата все пак има застройка, а в граха - няма! Струва ми се,че е нещо от технологията или от граха. Грахът е капризен зеленчук. Както и зеленият боб. На мен при домашен грах се получава бомбаж или дори да няма бомбаж,а самия грах мирише на тоалетна. При майка, същия грах, нищо му няма. Дори като и казах тя се обиди. Помисли,че си измислям и ме упрекна как така може да си помисля,че ми е дала развален грах.......Но......Беше у нас, когато отворих 3 буркана с грах(от нея) и 2 от тях бяха развалени. При нея това никога не се е получавало. И стигнах до извода,че явно нашата маза е топла или нещо друго. Само това си мисля - дали не изчакваш хубаво да изстине яденето и тогава да го слагаш на студено....Знам ли......Аз по принцип грах като готвя, за 2 дни го няма, защото всички в къщи го обичаме и то без месо. Готви от сега за масата, без изчакване.

А знам ли.....може и да е от материала на тенджерите......

# 65
  • Мнения: 5 001
Ха така сега.....Ами тенджерите са ми от алпака....Манджата я слагам в хладилника след като е изстинала....С други ястия никога не ми се получава тоя номер.Само с граха....Сега понеже ме е страх от вкисване готвя само за веднъж...Ама не е нормално това,затова реших да попитам....Ако кажете ще напиша подробно как го готвя,пук да кажете дали не бъркам някъде и затова да вкисва бързо? newsm78
Ама аз и зелен боб готвя по същия начин и досега нямам проблем.....Голяма чуденка....

# 66
  • Мнения: 1 253
Да наистина голяма чуденка. Аз не съм голяма готвачка, а от постовете ви знам какви корифеи сте, но все пак да споделя как го готвя.
Запържвам лука. Ако готвя с месо, което правя рядко, защото обичам постен грах, след лука запържвам леко и месото. Добавям малко вода и морковите нарязани на кубчета и оставям няколко минути да се задушат. Добавям граха, както си е замразен от пакета и доливам вода, така че да покрие. Когато грахът е почти готов добавям доматено пюре и червен пипер. Ако се наложи добавям и малко брашно за уплътняване на сосчето, това само ако е останало много водно. Понякога слагам нарязан чесън.
Това е.

# 67
  • София
  • Мнения: 4 293
Много странно...не ми се е случвало с грах. Тъкмо днес съм извадила един грах, ще го готвя за утре...

Казвайте идеи за свинско....днес ми докараха към 50 кила Simple Smile Направо в чудо ще се видя....

Ти сериозно ли 50 кила  #Crazy
Това си е направо промишлени количества  Wink

# 68
  • Мнения: 5 001
Казвайте идеи за свинско....днес ми докараха към 50 кила Simple Smile Направо в чудо ще се видя....
Ами слагай във фризера и толкоз....Ще си заредена занапред  Laughing Laughing Laughing Laughing

# 69
  • Мнения: 940
Аз още имам 5 пакета от миналата година. Ми мъжа ми има чичо, който гледа прасета. И ни изпрати 50 кила.....кво да се прави. Ще го слагам във фризера. За днес измислих грах със свинско (макар аз да не обичам с месо, предпочитам без). Че и бахур пратил, че и една пуйка......Аз пуйка не съм готвила, още повече домашна. Но половината ще я дам на свеки, а другата със зеле ще е.
Ама се чудя да я варя ли предварително или не?

# 70
  • Мнения: 5 001
Ох....Стига,стига,че ще ми стане лошо Joy Joy Joy Joy
Лелеее и бахурче... Crazy Crazy Crazy Crazy
Идвам ти на гости веднагически...

Пуйката  аз специално не я варя....Позапържвам месото,нарязано на порции с 1 глава лук.Добавям нарязаното зеле и когато се позадуши и то,слагам червен пипер,черен пипер,обърквам добре,прехвърлям в тава,наливам водичка,слагам във зелето 1-2 дафинови листа ,завивам с фолио и слагам във фурната за няколко часа на 150 градуса.

# 71
  • София
  • Мнения: 4 293
Виж в сайта Гответе с мен има интересни предложения  Peace

# 72
  • Мнения: 940
Мерси, ще гледам и ще мисля. Simple Smile  bouquet

# 73
  • Мнения: 9 785
Обяснете ми за бахура, моля. Що за чудо е това?

# 74

Общи условия

Активация на акаунт