могат ли да ме съдят за думи казани във форума

• 6 539
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
Има разлика между официално СМИ с професионален журналист и интернет форум с обикновенни хора, незадължени по никакъв начин да спазват някаква професионална етика.

СМИ са длъжни да публикуват правдива информация и за лъжесвидетелство и клевета се преследват по закон. Форумът не е СМИ и не може да бъде преследван по никакъв начин за споделяща се тук информация. Няма закон който да задължава даден форум и неговите потребители да публикуват само правдива информация. Това е място за свободно общуване, което може да е всякакво. Обикновенният потребител не е професионален журналист и не е длъжен да спазва норми по професионална етика. Единствените норми се определят от собствениците на форумите и само те наказват по техни си писани или неписани правила. Това е.
Освен това, за да бъде някой осъден за клевета трябва да се докажат неоспоримо: 1-фактът на УМИШЛЕНА цел да се навреди или подрони авторитета. 2- Факт на УМИШЛЕНО лъжливи сведения.  Порочаща авторитета информация, но неотговаряща на тези две условия- не е клевета, а дефамация (или дифамация?). По конституция всеки има право на свобода на словото. Оскърблението също не е клевета. Да се докажат горните два пункта е изключително сложно.

Могат да си те плашат колкото си искат със съд. Това са празни заплахи- не обръщай внимание! В света няма прецедент с осъден за клевета потребител на интернет-форум. Нека опитат, опитът им само за тях няма да бъде безплатен.
Страшно е да си представиш само колко народ от Клюкарника биха попаднали под ударите на закона за клевета. И самите създатели на форума в това число, толериращи клюки, сплетни, обиди и подигравки дори, към какви ли не обществени личности и политици. Цял раздел си има за подобни неща. Миглена Ангелова примерно като нищо би отсъдила солидна сумичка. Laughing Такива небивалици са изнаписани. За политици пък да не говорим.

Последна редакция: чт, 08 яну 2009, 02:46 от xenia

# 16
xenia,

ако беше добавила "аз мисля", щеше да е чудесно. освен това, вече забелязвам едно доста лошо залитане в стил 'страшно е', за това ще затворя тази тема, преди да сте започнали да се плашите от сенките си или да слагате колко биха осъдили за нещо, за което е ясно, че не е за съд (въпреки че всеки, дори идиот, може и без повод и без шансове да поиска съд). Това ми прилича на изкуствено нагнетяване на напрежение, за това да спрем 'страшно да си представяме'. пък и това НЕ е дискусионна тема, подфорума не е този.

за край, ще спомена, че

1) тук имаме многократно проблем с измамите в стил 'спам', т.е. с изкуствените хвалби. дали има дума за 'клевета' наопаки?
2) свободата на словото си е свобода на словото, само че не един или двама са се мусили цупили или направо врещели 'цензура' като замажем някоя откровена идиотия
3) някои определено си мислят, че Клюкарник е най-сериозния форум. в голяма грешка са...
4) във всеки постинг долу вдясно има линк "Информирай модератор'. Благодаря на всички, които го използват. ако някой смята, че има проблем с определен постинг - това е метода и начина. Официалните контакти за проблеми ги има в официалните контакти - средно официален е мейл мамма ат бг-мамма.ком, на латиница, разбира се.
5) все пак, гледайте да се възъдржате от нехарактерни за една българска майка изказвания Simple Smile

# 17
        Не мисля, че за думи, казани във форум, могат да те осъдят. Peace Особено пък, ако можеш да подкрепиш тези свои думи с доказателства...

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 17:29 от Nellina

# 18
Боже мой, ще се радвам да съм жива да видя този ден, в който някой ще ме осъди за думи казани в интернет. Я се огледайте, в България се убиват хора, крадат, карат пиани и блъскат хора, изнасилват и т.н, и наказаните се броят на пръсти. Никой няма да се занимава с подобни дела, а дори и да тръгне да се занимава, ще се влачат толкова години, че не вярвам нито една от двете страни да чуе присъдата.

# 19
Айде като има такива лоши неща, да обърнем и Интернет на безхаберие простащина и слободия...

Общи условия

Активация на акаунт