Отговори
# 60
  • Sofia
даже се налага да държим и в това време прозорците открехнати, че иначе става страшна жега!
Аз само ушанки дето не съм си сложила, ела ме виж, а парното в момента е на 5 и радиатор е пуснат отделно на 2, вие у вас сте някакъв вид изчезващи моржове, нали?  Mr. Green
Продължавайте да спите и да НЕпишете, че ви чета между другото и от вчера имам да наваксвам, а време не остава, заета работа.  Mr. Green
Ядосвам се аз на времето, че тъкмо поразчистиха и сега пак с начале ще натрупа, взе да ми писва, че всичката кал от коловозите си я нося и в къщи.
Хайде стига съм почивала, че работа ме чака.  Laughing

Какви са тези декларации дето се юрнахте изведнъж всички да подавате, на мен НОИ не са ми изплащали пари от доста месеци, вече не помня от колко, а и не знам защо.
Тези декларации за заварено положение важат ли за хора които са се осигурявали 6м на висока заплата само или си трябва 1г?
Понеже се самоосигурявам, още ми държи влага сумата която ми искаха всеки месец за осигуровки.  Money

Честито на месечинките, че ги пропуснах, живи и здрави да са!   bouquet

Последна редакция: чт, 08 яну 2009, 15:42 от Valeria

# 61
  • Sofia
И моята счетоводителка не била в час.  Wink Даже не ми е подала декларацията за след 9-те месеца. А аз си чакам........ да дойдат немците. Пари чак другия месец както се очертават нещата. doh
Глодънче може ли да те помоля, ако не е нахално да ми пратиш тези документи или да да деш някакъв линк, защото се оказа че сама трябва да ги намеря Thinking и аз да и ги пратя.
Ще бъда много благодарна. Hug

# 62
Оф, направо ме уплашихте с тоя срок - звъняхи на кадровичката и на счетоводителката - никой нищо не знае как ще се действа със завареното положение! Във вторник казровичката е ходила в НОИ, но там нищо не знаят. Егати кашата! И кво ако изпуснем сроковете - и загубим парите - на кой му пука?

# 63
  • София
здравейте мили  февруарски мами!
искам да честитя на всички вас и малките бебоци новата 2009г - да сте здравички, усмихнати, обичани и обичащи!
поздравявам и всички ви с постиженията на малките февруарчета, рожденни дни, именни дни и всякакви други празници ( и делници, защо не!)
аз не съм писала много отдавна, но ви чета редовно. Пиша когато искам да ви споделя нещо важно - сега е така.
Мисля, че не е повдигнат въпроса - ако обаче  - е извинявам се предварително.
Исках да ви попитам обърнахте ли внимание на обстоятелството, че сме "заварено положение" за майчинството и че ако не са изтекли 410 дни ние също имаме право на 12месеца по 90% обещетение?
Само повдигам въпроса...ако има заинтересовани...срока за подаване на декларацията все пак изтича на 09.01.2009г

Сигурно ли е, че срока е до 09.01.2009? Мислех да ходя началото на другата седмица до работата. Ако е така да се организирам за утре.

# 64
  • Бургас
Вчера моята счетоводителка е ходила до НОЙ и от там са и казали че няма срок.Ама незнам може да са го измислили днес, при тях всичко може да се очаква.

# 65
Alex99 аз днес бях в НОИ и от там ми казаха, че срока е до 09.01. - обясниха ми, че промяната е от 01.01.2009г. Срока е 3 дни от настъпване на промяна на обстоятелството, но заради почивните дни правят компромис и ще приемат не до 08.01. а до 09.01. - точно защото много майки не знаят и за да не пропуснат срока. Подчертавам, че това казаха на мен.
А ето какво каза Христозков днес по БТВ:
Йордан Христосков: Най-важното е, че се увеличава периодът на отпуска за бременност и раждане. От сегашните 315 дни той става 410 дни. Това е отпуска, който майката взема 45 дни преди термина, преди раждането и продължава на практика до едногодишна възраст на детето. Това правило влиза в сила от 1 януари тази година, но хубавото е, че то урежда и заварените случаи. Тук са възможни два варианта. Единият вариант е да не са изтекли още тези 315 дни, които са в законодателството старото. Тогава майката просто трябва да подаде едно заявление до своя работодател, че желае да ползва отпуска до максималните 410 дни и едно заявление до НОИ, които идва при нас чрез работодателя, за да получава обезщетение в рамките на тези 410 дни. Вторият вариант е, ако 315 дни са изтекли и майката в момента ползва отпуск за гледане на малко дете и получава обезщетение в размер на минимална работна заплата. Тогава тя има няколко варианта за избор. Единият е да се възползва от по-високото обезщетение, което ще получава за бременност и раждане, а то е 90 % от заплатата и да подаде същите заявления, за да се възползва и да се върне. Тогава се прекратява отпуска за гледане на дете и тя минава в отпуск за бременности и раждане. Ако обаче, както казахте, бащата, баба, дядо или пък като безработни чичо, леля или пък който и да е безработен гледа детето, ако тя желае да остане в тази ситуация, просто се запазва тази ситуация и тя си работи, ако някой друг гледа детето. Т.е. тя самата може да избере.

# 66
На моята счетоводителка са и казали, че няма срок, но колкото по-рано, толкова по-добре.
Вал, това е за новите промени в майчинството, сигурно си чула, вече е 12 месеца платено, т.е. 90% от заплатата и после до 2 години на детето е минималното.
Нас ни засяга, защото сме заварено положение и макар на някои от нас да са изтекли 315 дни, не са изтекли 410, затова сега подаваме декларации още малко да вземем от платеното. Който се е осигурявал на минималната и е получавал толкова, няма смисъл да подава, но все пак питайте, не съм специалист.
И аз се осигурявах малко време на по-висока заплата и пак ме хваща, тъй че Вал сигурно и за теб важи.
Камчо, ето тук има всички документи:
http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

Jajda, мерси, аз ги пришпорих да я подадат утре, те ще ходят пак и на място пак ще питат, но поне знам, че утре ще я занесат.

# 67
  • София
Моята счетоводителка вчера беше там и каза, че няма такова нещо, но аз я изюрках да се обади и днес. Каза, че няма апроблеми като успея да отида другата седмица ще подпишем една декларация с дата 05.01., а тя така или иначе ще подава за януари към края му, защото сега е подавала вече за декември и това е. Няма срок, нищо такова не са казали поне!
Картата е в мен от вчера, даже успях да я отблокирам за много кратко време и вече всичко е наред. Благодаря ти Бени, нямаше нужда да звъниш, но все пак мерси за загрижеността! Hug
Извинявам се, че само толкова, но не можех да пропусна казуса със срока, защото ще настане психоза Crazy

# 68
  • Пловдив
Срокът от тези три дни всъщност е от подаването на декларацията за използването на остатъка до 410 дни-или в три дневен срок трябва да се подаде молба за прекратяване за ползване на отпуската за отглеждане на детето(до директора на фирмата),защото все пак не могат да се ползват 2 обезщетения на един път Wink
Оттам нататък работодателят има 7 дневен срок да подаде молбата за остатъка до 410 дни.
Малко е объркано и става един развален телефон Confused Rolling Eyes

# 69
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОЖЕЛАНИЯТА И ПОЗДРАЛЕНИЯТА ЗА НАШИТЕ 11 МЕСЕЧИНКИ Hug,
ЧЕСТИТИ ДА СА И НА НАБОРЧЕТАТА Wink АЛЕКС, ГАБИ И КРИСИ  bouquet!!!

Много е не ясно този срок за декларациите, кога изтича Sad, но май е утре или по-скоро в събота нали е работен ден!

За храненето:
7, 8, 9ч  - кърма
10 - 10:30 - попара от козе сиренце+2 и 1/2 сухара(обожава я, имам чувството че и от цял пакет сухари да й я направя пак ще я изяде Wink Joy)
13:00 - 14:00 - зел./месно пюре (предимно купени), днес дадох и супичка
16:00-17:00 - кърма. Кърмим се и по всяко друго време, ако се присети или е сърдита.
преди вечеря или с вечерята, която в момента е безмлечна каша - плод или плодово пюре
21:00 - кърма и така докато заспи, което се случва в периода от 21:00 да 24:00ч
през нощта от 1 до N - броя кърмения според зависи.
Всички часове са приблизителни, а много често не ги олучваме и тях.
Ака от 1 до 3-4 пъти на ден, зависи колко и какво е яла(или сме яли Joy). Основно сутрин я върши тази работа, но в памперса. Не мога да си я представя да седи на едно място, т.е. в гърнето и да си свърши там работата. Не ме питайте колко време и какви усилия ми отне да й направя една свястна снимка за календар Laughing, няма спирка детенцето, пу-пу.

Каси, къде си? Добре ли сте? Липсваш ни. Hug

Изида, много хубави и полезни неща намираш из нета. Благодаря, че ги споделяш с нас, продължавай все така Wink Hug

Чета ви и ми става едно такова тъжно. Ние за съжаление няма да присъстваме на националната среща. Но ще се радвам все пак да се организирате и след това да гледаме много снимки, клипове и т.н.

Приятни и спокойни вечер и нощ!

# 70
даже се налага да държим и в това време прозорците открехнати, че иначе става страшна жега!
Аз само ушанки дето не съм си сложила, ела ме виж, а парното в момента е на 5 и радиатор е пуснат отделно на 2, вие у вас сте някакъв вид изчезващи моржове, нали?  Mr. Green
Абе температурата у нас е около 18-19 градуса  с открехнати отгоре прозорци, не знам дали сме моржове  newsm78. Миналата година пуснахме парно само като ни изписаха с Маги от родилния дом - докато двете свикнем на по-хладно, че там беше адска жега, а в болницата седях по тениска. Мислех, че ще имаме да доплащаме, а се оказа, че съм дала на Топлофикация в повече 150 лв, които ни се приспадаха някъде до към октомври от сметките. Затова сега ще си чакам изравнителната и ще плащам накуп.  Crossing Arms
Апартаментът е така построен, че е на завет, а и е вътрешен. С новата дограма вътре се колабира от жега. Даже не ползваме топлото от тръбите на парното, че ги затворихме в кутии от гипсокартон, че ме дразнят като ги гледам.
Роси, аз утре съм без деца, ще се чуем допълнително къде и как ще се видим

# 71
Момичета ето я темичкатка  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=356521.0
Вал,аз съм в същото положение и мисля,че не ни огрява нас(6-месечнитеМ

# 72
Хайдеееееееееееееееееееееее, момичета имаме си и ние ходещи крачета newsm44 newsm44 newsm44 newsm44
Днес следобед се пусна и направи сам 4 крачки а сега още толкова.  newsm53 newsm53 newsm53

Последна редакция: чт, 08 яну 2009, 18:06 от Мързеленди

# 73
  • София
Crossing ArmsИ моята счетоводителка нищо не знае, даже още не ми е подготвила молбата, която се подава след навършване на 9 месеца. Shocked Защо да бърза #2gunfire
Значи, доколкото разбрах, трябва молбата ми да е с дата не по-късно от 09.01.2009, а работодателя трябва да я подаде в НОИ до 7 дни, така ли?

П.П.Браво на Анди! Честито!!!

# 74
Нямам време да пиша защото съм още в офисаи ми е лудница, но днес ме накарахте да лудна и аз покрай майчинството #Crazy Нали утре е 9.01 а аз пътувам, и просто се вкарах във филм Thinking
Братовчедка ми работи в НОИ и проведох с нея няколко разговора!
СРОК НЯМА!!! Колкото по рано - толкова по-добре поради простата причина, че ще изплатят по пълната сума от разликата. Новия период влиза в сила от момента на подаването на декларацията! Това е което разбрах - оставих моето счетоводство да ме оправя Peace
Така че не се шашкайте и панирайте, да не стане като с ПИБанка hahaha hahaha hahaha

Нямам търпение да ви видя момичета утре! Дай боже да не вали много по пътя Praynig
Прегръщам ви Hug Ако ми остане време довечера ще пиша Peace

Общи условия

Активация на акаунт