Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 765
  • 275
  •   1
Отговори
# 105
Има изследване което се прави предварително за да се види нужно ли е или не да се пие фолиева киселина и дали майката е генетично предразположена при евентуална бременност да се развие спинабифида. Това е генетично изследване, може да се направи в София, аз обаче съм си го правила в Плевен в медицинска академия. При мен излезна че имам изменение в този генотип в резултат на което не просто трябва да приемам фолиева киселина ами трябва да я приемам в 10 пъти по голямо количество от колкото другите. За това има разфасофки на фолиевата киселина от 0,4 мг и 4 мг . Ако изследването пък излезе отрицателно това не гарантира че при евентуална бремнност няма да се развие плод със спина бифида. Така че по-малката доза която пият всички бременни е за превенция, другата по-високата доза е за лечение така да го наречем. От друга страна пък учените вече са доказали че предозирането и употребата на синтетична фолиева киселина води до генетично изменение в поколенията, което може би ще се прояви евентуално след около 10-15 поколения та затова типично за лекарското съсловие никой не говори в момента явно както всеки път ще бъде оставено решаването на проблема едва след като настъпи такъв. Моят отговор по въпроса на момичето е че всеки решава сам за себе си. Изследването струваше преди около 3 години 20 лв. не вярвам сега да е повече и се прави веднъж завинаги така че ако се колебаете може да си го направите. А иначе фолиевата киселина която се пие от бременните си е чиста синтетика (химия) така че за противниците на синтетичните витамини имат тема за размисъл. Прочетох доста мнения от сорта храни се правилно и това е достатъчно по същата логика това може да важи и за фолиевата киселина да не забравяме че тя също е вид витамин който може да се набави от качествена и добра храна. Решението е индивидуално за всяка майка.

# 106
Фолиевата киселина е задължителна!!!! Peace
Дори, ако се планира бебчето се почва и по-рано  Peace

Peace Peace Peace

# 107
Аз пих от началото на бременността до 4тия месец. Според мен е добре да я пиеш, момичетата са ти казали плюсовете й. За минуси не съм чувала, така че... ти си решаваш  Peace

# 108
задължителна е

# 109
Не е излишна - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е!!!

# 110
да важна и то мисля че доста.Аз също като теб вчера разбрах че съм бременна,но още не съм ходила на лекар утре ще ходя и исках да ти кажа че е важна защото моята племенница е със заболяването СПИНА БЕФИДА и това се получава от липса на фолиева киселина

# 111
не е излишна  Peace

# 112
  • София
Аз пих фолиева киселина , още когато решихме , че искаме бебе. Но, то не стана веднага и спрях.  И точно месец след това , когато най-малко очаквах и си имах други емоции се оказа, че съм бременна. И започнах пак да я пия. От всичко което съм прочела до тук мисля, че не е вредна. А и не мисля , че ,могат да се сравняват фолиевата киселина , която е витамин и флуора , който е минерал. Поне по моите скромни познания.

# 113
Има изследване което се прави предварително за да се види нужно ли е или не да се пие фолиева киселина и дали майката е генетично предразположена при евентуална бременност да се развие спинабифида. Това е генетично изследване, може да се направи в София, аз обаче съм си го правила в Плевен в медицинска академия. При мен излезна че имам изменение в този генотип в резултат на което не просто трябва да приемам фолиева киселина ами трябва да я приемам в 10 пъти по голямо количество от колкото другите. За това има разфасофки на фолиевата киселина от 0,4 мг и 4 мг . Ако изследването пък излезе отрицателно това не гарантира че при евентуална бремнност няма да се развие плод със спина бифида. Така че по-малката доза която пият всички бременни е за превенция, другата по-високата доза е за лечение така да го наречем. От друга страна пък учените вече са доказали че предозирането и употребата на синтетична фолиева киселина води до генетично изменение в поколенията, което може би ще се прояви евентуално след около 10-15 поколения та затова типично за лекарското съсловие никой не говори в момента явно както всеки път ще бъде оставено решаването на проблема едва след като настъпи такъв. Моят отговор по въпроса на момичето е че всеки решава сам за себе си. Изследването струваше преди около 3 години 20 лв. не вярвам сега да е повече и се прави веднъж завинаги така че ако се колебаете може да си го направите. А иначе фолиевата киселина която се пие от бременните си е чиста синтетика (химия) така че за противниците на синтетичните витамини имат тема за размисъл. Прочетох доста мнения от сорта храни се правилно и това е достатъчно по същата логика това може да важи и за фолиевата киселина да не забравяме че тя също е вид витамин който може да се набави от качествена и добра храна. Решението е индивидуално за всяка майка.

За изследване преди бременност ли говориш, защото аз за такова не съм чувала, а съм се интересувала доста от темата.

# 114
  • Plovdiv
Според мен - не.  Трябва да се приема. Това направих аз.  Започва се няколко месеца преди зачеване, примерно 3, ако бременността се планира. Ако е изненада, започва се веднага и се пие в началните месеци. Тази информация се получава от лекар. Аз не съм такъв Grinning, така, че не мога да те убедя. Wink Най-важното и хубавото е, че питаме, когато нещо не разбираме. Поздравления и успех.

# 115
  • София
Пие се за превенция... аз лично не бих рискувала.

# 116
Фолиевата киселина е задължителна!!!! Peace
Дори, ако се планира бебчето се почва и по-рано  Peace

Peace Peace Peace

# 117
  • Пловдив
За пръв  път чувам,доктор да каже на бременна жена,че фолиевата к-на е излишна.
Аз я пиех няколко месеца преди да забременея.

# 118
Не е излишна. Аз започнах приема й веднага, след като започнахме да правим конкретни планове за бебче. Известна е като женският витамин и досега ми се отразява много добре. Бих я пила и след това, дори и да не планираме конкретна бременност. Бих я пила дотогава, докато не ми бъде противопоказна  Peace

П.С. Фолиева киселина има в много продукти, но не се усвоява добре и в достатъчни количества при всички жени. Затова, освен за красота, и за превенция   bouquet

# 119
  • На бял кон в Pierrefonds
Ак, когато споделих на моя лекар, че опитвам да забременея той ми каза веднага да почвам да я пия. Започнах през септември 1 мг на ден. Забременях през март и не съм спирала да я пия до 3м от бременността, когато започнах матерна, която съдържа 1 мг. фолиева киселина. Това е витамин. По никакъв начин не може да ти навреди. Може би ако не пиеш няма да му има нищо на бебчето, но ако случайно попадне в малкия процент на бебчетата с увреждане на невралната тръба няма ли да се обвиняваш после?

Общи условия

Активация на акаунт