Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 792
  • 275
  •   1
Отговори
# 195
Знам че фолиевата киселина е много полезна за изграждането костите на бебето. Аз малко късно започнах да я пия,защото разбрах че съм бременна след месец,но изкарах курса от 3 месеца .

# 196
"Да, синът ми е с двустранна цепка на устната и небцето, може би най-тежката. Оперираме при доц. Анастасов в Пловдив пред който се прекланям! Страхотен човек и професионалист.  Simple Smile Съжалявам наистина, че когато забременях живях в едно село и до 5-тия месец на бременноста си не посетих нито една консултация.. Confused Занапред ще знам и няма да се повтори същото с евентуална втора и планирана бременност. "

Значи говорим за един и същи човек.Наистина е "цар на цепките"(на устната и небцето).Доколкото знам е един от малкото в България,който се е специализирал в тази област.Когато моето детенце се роди със спина бифида,майка ми каза:"Поне да беше цепка...-Доцентът щеше да го оперира..."При мен нуждата от фолиева киселина беше още по-належаща,защото година и половина преди бременността преминах през химиотерапия и не е трябвало да забременявам,но как да чакам с един яйчник 4-5 години-я стане,я не.Та каквото човек сам си направи,никой друг не може да му причини.Пуста глава имала да пати!Слава на Бога вече се радвам на едно малко диваче(вторият ми син).Желая ти успех с второто!  bouquet

# 197
аз съм пила и живот и здраве с второ да забременея пак ще пия,не ми се рискува Naughty

# 198
Напротив!Нужна е,и всяка бременна трябва да я приема,причините са изброени по  горе от другите мами.Аз започнах да я пия към края на 1-я месец,защото тогава разбрах,че не съм сама  Heart Eyes Приемах фолиева киселина само 2 месеца!
Чувала съм и съм чела,че е добре да се започне приема още по-време на бебеправенето.Няколко месеца преди да забременееш и до 3-я месец след това!  Peace

# 199
  • София/Севлиево
Изобщо не смятам че е излишна.Аз не се притеснявам за нейния прием, защото постоянно си пия витамини Центрум, в които има 100% от препоръчителния дневен прием.Не съм бременна, но поне ще съм спокойна, че съм я пила преди това, когато пак видя двете чертички.Преди да забременея я пих 2 месеца и после чак до 7-мия, но пак защото я имаше във витамините.

# 200
Моята лекарка,която ми следеше бременността със 30 г. стаж също ми каза,че няма смисъл да я пия.Каза - щом искаш пий,поне няма да ти навреди.
А  тия дето се "пенят" че е задължителна искам да ги питам преди време - нашите майки примерно да не би да се пили фолиева киселина?Или от както повечето бременни я пият децата с увреждания драстично са намалели,а?Айде моля ви си.....но те всъщност и аптеките трябва да печелят все пак........

# 201
Моята лекарка,която ми следеше бременността със 30 г. стаж също ми каза,че няма смисъл да я пия.Каза - щом искаш пий,поне няма да ти навреди.
А  тия дето се "пенят" че е задължителна искам да ги питам преди време - нашите майки примерно да не би да се пили фолиева киселина?Или от както повечето бременни я пият децата с увреждания драстично са намалели,а?Айде моля ви си.....но те всъщност и аптеките трябва да печелят все пак........

ooooh!  Къде е логиката,не разбрах?Нашите майки като не са пили фол.киселина,да не би бебетата да са се раждали по-здрави?Или детската смъртност е била по-малка?Айде стига с примери от "едно време"  Stop  Аз лично не се оставям на "естествения подбор на природата"

# 202
  • В светлината на слънцето
Не само, че е задължителна в първите месеци (момичетата преди мен вече са го обяснили много подробно защо), ами е важно да се пие и поне няколко месеца преди забременяване (това, когато имате идея да правите бебе).

# 203

ooooh! Пак ли за едно време ще си говорим?
Лекарката с 30 годишен стаж може и да процедира по методи от 70-те, носталгията по миналото е страшно нещо. Прабаба ти да речем може и да е считала, че соленето на бебето е супер полезно, ти дали така мислиш в днешно време. Хайде стига вече с майките, бабите, пралелите. Логично е науката да се развива през вековете, иначе и досега да висяхме по клоните на дърветата.

# 204
И според мен фолиевата киселина е задължителна и действително е препоръчително,ако е планувано забременяване да се взима от по рано Peace
и аз съм на това мнение

# 205

Добре, че има и хора, които мислят. Но не ги разубеждавай, dareland. Кой каквото иска, това да пие. Тя тая киселина се продава и пие от 10 години в Щатите и от 5 години в България, какъв е ефекта от нея ще се разбере най-рано след 20 г.

# 206

Добре, че има и хора, които мислят. Но не ги разубеждавай, dareland. Кой каквото иска, това да пие. Тя тая киселина се продава и пие от 10 години в Щатите и от 5 години в България, какъв е ефекта от нея ще се разбере най-рано след 20 г.
В тоя ред на мисли да те попитам-ти знаеш ли какво консумираш,като ядеш продукти,без да си сигурна в съдържанието(като радиоактивните "марули"едно време примерно)??? hahaha

# 207
Мен ако ме питаш трябва да стане задължителна.Няма да влизам в подробности защо,ако пуснеш търсачката ще получиш много инфо какво представлява и защо трябва да се пие.Тя е витамин,много важен и трябва да се пие още когато правите бебче,та до края на 3 месец.
Тъпото е ,че все още има лекари,които не я изписват на бременните,че даже и я отричат.Мноого "кадърни"специалисти.

# 208
Не мисля,че е излишна.Според мен е добре да се пие в препоръчаната дневна доза дори за собствено спокойствие.Най-малкото няма да навреди.

# 209
  • Пловдив
Незнам дали вреди, но със сигурност трябва да се пие  Peace

Общи условия

Активация на акаунт