Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 791
  • 275
  •   1
Отговори
# 210
бих казала че е желателно да се пие и когато не си бременна, планираш бебе или още повече когато една жена незнае кога точно ще забременее,както става с повечето бремености

# 211
Моята лекарка,която ми следеше бременността със 30 г. стаж също ми каза,че няма смисъл да я пия.Каза - щом искаш пий,поне няма да ти навреди.
А  тия дето се "пенят" че е задължителна искам да ги питам преди време - нашите майки примерно да не би да се пили фолиева киселина?Или от както повечето бременни я пият децата с увреждания драстично са намалели,а?Айде моля ви си.....но те всъщност и аптеките трябва да печелят все пак........

Въпросната докторка, ми е интересно имала ли е ехограф и дали ще го е ползвала, а ти? newsm78
Ползваш ли памперси?.. Thinking
И предвид "новите" болести /на фона на едното време/, ще ваксинираш ли детето си?..
Ще се огранича само с тези риторични въпроси Wink

# 212
А  тия дето се "пенят" че е задължителна искам да ги питам преди време - нашите майки примерно да не би да се пили фолиева киселина?Или от както повечето бременни я пият децата с увреждания драстично са намалели,а?

По ред на номерата: да, майките ни, че и бабите ни и прабабите ни са пили фолиева киселина, под формата на бирена мая - едно време са я предписвали на бременните и кърмачките против "малокръвие".

Децата със специфичните увреждания, които причинява недостигът на фолиева киселина, действително са намалели драстично. В САЩ, откакто е въведено задължителното обогатяване на хляба с фолиева киселина (1998-ма), случаите на малформации на централната нервна тръба са намалели с 23%. В Канада са намалели с близо 50%. Ето ти линкове към оригиналните научни статии, в са които изнесени тези резултати - чети и се образовай, ако искаш.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15129193?dopt=Citation
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15468072?dopt=Citation
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799405?dopt=Abstract

Много е хубаво да мисли човек със собствената си глава вместо да се подчинява сляпо на текущата мода или на лекарски съвети, но да мислиш със събствената си глава означава да се информираш максимално по темата и след това да си изградиш собствена позиция. Не да караш по интуиция, без грам проверена информация, както половината от пишещите из тези форуми.

# 213
  • Пловдив

Много е хубаво да мисли човек със собствената си глава вместо да се подчинява сляпо на текущата мода или на лекарски съвети, но да мислиш със събствената си глава означава да се информираш максимално по темата и след това да си изградиш собствена позиция. Не да караш по интуиция, без грам проверена информация, както половината от пишещите из тези форуми.
Peace

Аз бих сменила веднага лекарката си ,ако ми каже да не пия фолиева киселина .Явно си е останала със знанията от годината на завършване на медецина. #Crazy #Crazy И такива хора се грижат за нас #2gunfire #2gunfire

# 214
И аз мисля че е задължително аз съм я пила до 3-ти месец,
но имам познати които са я пили през цялата бременност

# 215
Хич не е излишна даже Peace Сутринта по радиото говори проф.Кременски и каза, че е задължително да се пие поне два месеца преди настъпване на бременността и два след като вече е настъпила Peace Така се предотрвратяват 70-80% от случаите на дефект на невралната тръба и главния мозък Peace
Аз лично я пих поне 10 месеца без прекъсване преди да забременея и до 4-тия месец на бременността Peace

# 216
Ама каква е тая лекарка? Направо немога да повярвам? Shocked Тази несамо трябва да я смениш, АМИ НЕТРЯБВА И ДА ПРАКТИКУА... Shocked

# 217
Добре де, аз също съм пила, макар и с доста пропуски, но все си мисля.. дали организмът усвоява така поднесеното му хапче, което е синтетично, не се ли набавя по-добре от храната например? Риба, някой беше споменал и бирена мая( и др.)? Не стои ли проблема в това как и дали един организъм усвоява дадено вещество? Интересно ми е също и дали статистиката би показала по-голям брой на деца с малформации сред аборигени и племена, които са отдалечени от цивилизацията и хапчетата.
Просто разсъждавам, не заемам позиция по въпроса дали е задължителна фолиевата киселина или не.

# 218
Всяко допълнително химизиране при здрав човек, който се храни и движи нормално, за мен е излишно.
Другото е реклама и търговска политика, мода- поредно научно увлечение. Отнася за всичко от сорта на :имуностимулатори, хранителни добавки, синтетични витамини и т.н. Навремето беше "задължително" приемането на флуорна добавка, за деца- от раждането се препоръчваше, пак от специалисти. Сега се обсъждат някои нелицеприятни страни. Пример само давам.
Лично мнение, извън общите припеви.

# 219
По-вече от задължителна. В наистина развите страни, къдет дори и партньорите на жените пият фолиева киселина.

# 220
  • Неизживени спомени
Задължителна Naughty Но в крайна сметка това е въпрос на личен избор.За нищо на света,не бих рискувала здравето на детето заради накакви твърдения,на някаква си лекарка NaughtyНе искам  да  бъда егоиста,а да  мисля за бебчето което ще расте вътре в мен.Никога не бах си простила,ако има нещо на детето ми, ако не приеам витамини или фолиева киселина.Ще живея с мисълта,че вината е изцяло моя

# 221
Всяко допълнително химизиране при здрав човек, който се храни и движи нормално, за мен е излишно.
Другото е реклама и търговска политика, мода- поредно научно увлечение. Отнася за всичко от сорта на :имуностимулатори, хранителни добавки, синтетични витамини и т.н. Навремето беше "задължително" приемането на флуорна добавка, за деца- от раждането се препоръчваше, пак от специалисти. Сега се обсъждат някои нелицеприятни страни. Пример само давам.
Лично мнение, извън общите припеви.

Ето още някой, който мисли, smile3501 колко рядко се срещат обаче ....

Джуди, "нелицеприятни" е много меко казано...Виж темата за флуориране на водата.

В тоя ред на мисли да те попитам-ти знаеш ли какво консумираш,като ядеш продукти,без да си сигурна в съдържанието(като радиоактивните "марули"едно време примерно)??? hahaha

Не съм сигурна, и какво предлагаш тогава - да хапваме нитрати за закуска, киселини за обяд и основи за вечеря ли hahaha hahaha

# 222
  • София
За мен е задължителна. Пиех я преди да дабременея и след това до 12г.с. Иначе е въпрос на личен избор. В днешно време бол информация, така че всеки да направи избора си.

# 223
Гледах я тази тема, temida, за ваксините също чета, макар и да не пиша. Чела съм и редица книги, последната от която е посветена на гафовете в медицината, основно допуснати в т-нар. "развити държави".
Навремето, включващо и близките 5-10 години дори, да речем, широко са били прилагани лечения и "профилактики" с какво ли не, което в последствие е бивало отхвърляно. За мен рискът да поема нещо, чиято необходимост изобщо не е установена конкретно за моя организъм, пак с резервата, че се храня нормално и съм здрава, е по- голям, тъй като последиците са неясни. Природата ни е създала така, че при нормални условия да износим и родим нормални деца, без добавки на каквото и да било. Ако пуша, примерно, или ям предимно тесто, ще имам нужда от разни добавки, но това не решава основния проблем- истинското и естествено здраве- моето и на децата.
За мен в пъти по- здравословен е принципът- когато нещо не ми е нужно, да не го поемам, не е ясно какво ще ми донесе. Ако с храната си набавям по естествен начин всичко необходимо, така, както ме е създала природата /тя е по- умна от всички учени на куп/, то приемането на каквото и да било допълнително, особено на синтетично получено, ще ми доведе до натрупвания, а всяко излишно натрупване, на каквото и да било, включително на уж безвредните витамини, води до качествени изменения. Въпросът е кога ще се установят последните като вид и ще се сведат до знанието на хората. То няма да е за сефте.
Това са ми мотивите накратко.

"...да хапваме нитрати за закуска, киселини за обяд и основи за вечеря ли..."- да, така изглежда нормалният порцион според новите модни тенденции.  Laughing

# 224

В тоя ред на мисли да те попитам-ти знаеш ли какво консумираш,като ядеш продукти,без да си сигурна в съдържанието(като радиоактивните "марули"едно време примерно)??? hahaha

"Не съм сигурна, и какво предлагаш тогава - да хапваме нитрати за закуска, киселини за обяд и основи за вечеря ли hahaha hahaha"
temida,
би трябвало,аз да те попитам ти какво предлагаш-сама си сееш житото и сама си месиш хляб,с брашно-смляно от теб;сама си отглеждаш кравата,пасеш я на трева,която ти си посадила върху почва с изяснен химичен състав и си доиш млякото...Знаеш ли храните ,които консумираш дали нямат точ но нитрати и всякакви вредни съставки,може би ти също се позоваваш на недоказани факти за полезността на едно или друго нещо.А резултатът от приемането им също не е ясен по логиката,която ти следваш.Дали е лекарство или храна-не си сигурна в ДЕЙСТВИТЕЛНОТО съдържание и може да бъде еднакво вредно...А това ,че имаш аборт точно като си я пила не е доказателство ,че е имено от фолиевата киселина,нали Peace

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 09:17 от pumukul

Общи условия

Активация на акаунт