Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 754
  • 275
  •   1
Отговори
# 75
Разбира се че, не е излишна, дори напротив трябва да се пие задължително.

# 76
  • София
А ти я питай баба си пила ли е фолиева киселина,че говориш такива глупости за експерименти.
А ти що не се опиташ да живееш по начина и във времето, по което е живяла баба ти, че говориш такива глупости  Wink

# 77

Пускам цитат от опаковката на един от видовете ФК:
Превръщането на фолиевата киселина в L-метилфолат е сложен и многостепенен процес, който при 12% от бременните жени не може да се осъществи поради генетичен ензимен дефект. Ето защо при тези жени съществува риск от раждане на дете със spina bifida въпреки приема на фолиева киселина, докато при прием на NЕOPHOLIC META този риск се елиминира.

С други думи го разбирам така - САМО 12% от жените имат нужда да пият ДОПЪЛНИТЕЛНО ФК, при останалите няма риск.
Но тъй като никоя не знае има ли генетичен дефект, просто си купува витаминчето и го пие. Какъв е проблемът се питам???

Само 12% от жените трябва да приемат Неофолик Мета, защото се превръща в L-метилфолат, независимо от генетичния ензимен дефект. Останалите жени могат да приемат обикновена фолиева киселина, например Неофолик (без Мета-та). Аз лично не знам от кои съм, така че пия Неофолик Мета, която е към 10-тина лева и стига за 3 месеца.

# 78
Разбира се, че трябва да приемаш фолиева киселина. Най-малкото няма да ти навреди.

# 79
Момичета, разтърсете се малко за възможните рискове от предозиране на В-9! Има ги, макар и да не са често срещани. Таблетките с 400мкг едва ли могат да доведат до сериозно предозиране, но всеки сам трябва да прецени рисковете и ползите за себе си.
Това, че няма достъпна на български език информация за възможните рискове, не означава, че такива няма! И това, че на някой лекар те не са му известни или ги смята за ненужно малки, пак не означава, че такива няма. Не може на общо основание да се казва че допълнителното приемане на В9 е необходимо или не е необходимо!

# 80
  • Бургас
Не мисля че е излишна.

# 81
  • Разград
Аз не съм пила Фолиева киселина и през двете си бременности.

# 82
За мен е излишна. Както и другите глупости изписвани за бременни ей така.

В момента шума за фолиевата киселина ми изглежда като този за флуора, а всички знаем колко вреден се оказа.

А ти с каква информация разполагаш? Какви са ти доводите?

# 83
А ти я питай баба си пила ли е фолиева киселина,че говориш такива глупости за експерименти.
А ти що не се опиташ да живееш по начина и във времето, по което е живяла баба ти, че говориш такива глупости  Wink

Аз не знам за баба ми, но майка ми не е пила фолиева киселина, но аз имам   спина бифида. Моя роднина прави аборт по медицински причини в пети месец, заради много тежък случай на спина бифида, несъвместим с живота.

Така че не ми обяснявай за едно време!

# 84
  • На планетата Земя
Фолиевата киселина е задължителна!!!!

Не си прави опасни опити и зарежи този лекар.

Този въпрос ми звучи малко като: Нужно ли е все пак да спирам алкохола и цигарите през бременността?  Shocked

# 85
  • Временно
Моето мнение е ,че никак даже не е излишна.Препоръчителна е,даже задължителна. Peace

# 86
Този въпрос ми звучи малко като: Нужно ли е все пак да спирам алкохола и цигарите през бременността?  Shocked
моля ти се недей че наскоро пак имаше пожари баш по този повод и ще стане страшно ако някой вземе да ти обяснява  Stop Simple Smile
Лилия. Н съжалявам за твоята  близка  , но е добре че даде все пак пример ...
Това наистина е витамин , не мога да съзра къде е дилемата  Sad 

# 87
Да бе! Допреди да стане толкова актуална фолиевата киселина и нейната полезност, са се раждали само бебета с малформации!
Винаги имам едно на ум при такива гръмки нововъведения и открития.

абсолютно Peace
спина бифида е генетично заболяване и евентуално ако има такъв ген жената, може да се повлияе добре ако пие фолиева киселина по време на бременността. може Naughty но не е задължително.

последно четох даже, че всички жени в детеродна възраст трябвало да пият щото в повечето случаи бременността била неочаквана. това ако не е нагушване на фармацевтичните компании, не знам кое е ooooh!

# 88
Наистина сравненията с времето на бабите ни, когато е имало толкова много смъртност и страдание, са излишни. Факт е, че повечето лекари изписват фолиева киселина. Тя се съдържа и най-много в хляба и... стафидите, както и портокали и не помня още къде! Но... ще ви излъжа за точните количества, но не може в началните дни на бремеността когато повръщаме като луди да броим колко хляб и колко портокали и стафиди сме изяли при положение, че нищо не ни се яде и всичко отива във WC-то...
Организма трудно ще си набави  ежедневните нужди при това положение, да не говорим, че тогава не може да се яде почти нищо от това гадене. Ако ви се прияжда хляб и тестени изделия - не се чудете! Бях срещала много постинги за такива мами, а и аз също съм една от тях -  тестени работи много ми се ядяха, особено преди да започна да я пия - аз започнах някъде във 2 месец когато ми я изписаха. А 2 месец е най-важния месец!

За тези, които смятат, че това са гръмки нововъведения - не са - просто едно време са изписвали витамин б което е същото

# 89

Общи условия

Активация на акаунт