Отговори
# 765
  • София
Разбирам,че всеки гледа да намести своето дете, но вече се прекалява!  Crossing Arms Какво странно виждате в това,че семейства с повече деца ще са с предимство пред такива с едно? Нали уж се насърчава семейният модел с 2 деца(това по думите на Масларова!). Ми защо не смятате за дискриминация, че помощта за 1 дете е 200лв, а за 2-ро-600? Хайде стига! Нали затова са всички тези критерии, иначе защо не висим пред градините и толкоз. Аз, съвсем честно, вече се уморих от всички тези дискусии. Да се върнат пак опашките и толкоз, иначе все някой от нещо ще е недоволен. От опашките поне всички бяхме недоволни и сякаш се роптаеше по-малко.  Crazy

Аналогично на посочение по-горе пример- за семейство с инвитро. Ами ако това семейство има близнаци? И те не влязат в градината, а се налага да се плащат 2 такси за частни градини? Мммм?

# 766
искам да попитам родителите какво мислят за децата от чиста ясла, защото смятам да повдигна отново въпроса, но искам поне още един да ме подкрепи!

# 767
  • София
искам да попитам родителите какво мислят за децата от чиста ясла, защото смятам да повдигна отново въпроса, но искам поне още един да ме подкрепи!

Подкрепям те и то не само аз. Има поне още 4 майки покрай мен които ги вълнува този въпрос, но нямат възможност за достъп до интернет.

# 768
Плодова фея, деца от чисти ясли може би е редно да имат точка, но само за ЦДГ (т.е там където и без това няма ясли), а не за групите в ОДЗтата, където считам, че класираните деца от яслите съвсем справедливо следва автоматично да се класират за градинските групи. Ако последното не беше така, защо изобщо да се бием да си записваме децата на ясли?

# 769
  • София
Плодова фея, подкрепям идеята за децата от самостоятелни ясли! Моите не посещават ясли, все още се гледаме в къщи, така че не ме касае лично. В единствената ЦДГ в Редута-55 ЦДГ всяка година има по 3 първи групи, а в района има 2 самостоятелни ясли. Нямам представа колко деца напускат яслите всяка година, но си мисля, че някоя точка преднина за тях ще е справедлива.  Peace

Като майка на три деца оставам безмълвна към реакциите на някои срещу точките за многодетни!

# 770
  • София
Плодова фея, деца от чисти ясли може би е редно да имат точка, но само за ЦДГ (т.е там където и без това няма ясли), а не за групите в ОДЗтата, където считам, че класираните деца от яслите съвсем справедливо следва автоматично да се класират за градинските групи. Ако последното не беше така, защо изобщо да се бием да си записваме децата на ясли?

И в този вариант подкрепям. Критерия да е валиден само за ЦДГ.
Въпроса може би е добре да се постави на два етапа.
 1. Дали критерия да е валиден при общия случай -  за което имам спомени,че директорките не бяха съгласи.
 2. И дали този критерии да е валиден само при кандидатстване за ЦДГ - където съм почти сигурна,че  директорките на тези градини няма да имат нищо против.

# 771

За новокандидатстващите януарчета е чудесно - родителя решава за детето си. Но за тези от набор 2006 ?!
Това означава ли, че моето януарско дете ще може да кандидатства за учебната 2009/2010 година за 2 гр. на ДГ (т.е. със предишния набор)? Ами на есен вероятно за 2-ра група ще има най-много 5 свободни места, а за 1-ва гр. около 60 свободни места.
През 2007 се е кандидатствало с опашки пред градините и дете, родено януари е можело да ходи на градина с предния набор.
През 2008 системата НЕ ни разреши да кандидатстваме за градина с предния набор
След 2009 - пак ще може да се ходи с предния набор.
Ами не ми звучи никак справедливо пак.

А какво предлагаш ?

# 772
Плодова фея, подкрепям идеята за децата от самостоятелни ясли! Моите не посещават ясли, все още се гледаме в къщи, така че не ме касае лично. В единствената ЦДГ в Редута-55 ЦДГ всяка година има по 3 първи групи, а в района има 2 самостоятелни ясли. Нямам представа колко деца напускат яслите всяка година, но си мисля, че някоя точка преднина за тях ще е справедлива.  Peace

Като майка на три деца оставам безмълвна към реакциите на някои срещу точките за многодетни!
Аз също и на работната среща ще те подкрепя.

# 773
Lovi - татко.

Съгласно проекта за регламент версия 8 е записано - адрес по лична карта. Това означава постоянен адрес. Както каза и г-н Джонев, това може да се обсъди на работната среща дали да остане както е дефинирано или да се промени.

Съгласно предложения алтернативен критерий за класиране на деца с еднакъв брой точки -  Непрекъснат период на местоживеене в София, независимо по постоянен или настоящ адрес. Това е обаче само допълнителен критерий предложен тук във форума и категорично отхвърлен от г-н Джонев.

Не, не е категорично отхвърлен. Бих бил против такъв критерии, ако няма достатъчно ясни документи, които могат лесно да се извадят от всеки, определящи срока на постоянно жителство. Ако има такива документи, тогава бих заел неутрална позиция. Родители и общината трябва да обсъдят дали това е приемливо от политическа гледна точка. Ако се съгласят, не е никакъв проблем софтуера да го поддъжа.

Я.Дж.

Г-н Джонев, да, има такива документи, които се издават от всяка община. В предишните теми бях писала за това, специално питах общинарите. Не се изисква нищо повече от ЕГН-то на човека.

При равен брой точки, смятам, че това е най-добрият допълнителен критерий.

Всичко това хубаво, но!

Мнозинството родители са живели в София през целия си живот и този критерий няма да е разграничител за тях.
Пак ще опрем до жребий, но в по-малко на брой случаи.

Я.Дж.

Аз макар да не съм живяла в София през целия си живот съм ЗА този критерий, като по-справедлив (според мен).
Времето в което някой е живял тук И ИМА РЕГИСТРАЦИЯ в София по настоящ (или) постоянен адрес, е цяло число ДНИ (ако е години- ще има много деца с еднакъв брой точки отново).
Ако този критерий се ползва САМО при равен брой точки, то майка родена в София на 1 януари 1980г, ще има повече дни от маийа кордена в София на 2 януари 1980 ( с един) и съответно нейното дете ще е с мааалко по-голям шанс.
Тук не е нужен никакъв доход.
Вероятността две деца да са с равен брой точки по  останалите критерии, и родителите им да са от равен брой дни регистрирани в София, вече наистина е значително по-малка, нали?

..
Сега..имам питане..към Лови- татко, ако времето на адресна регистрация на майката и таткото са различни, то коя се взима в случая? По-голямата или по-малката? Или задължително само на майката?Или и на двамата?
- Въпроса ми може да звучи наивно, но...профил създава САМО ЕДИНИЯ родител..
- Ако се взима времето за адресна регистрация и на двамата родителя, ще са ощетени самотните родители (верно,че те би трябвало вече да са приети, понеже си получават допълнителни точки за тов,а но..все пак..?)
- Ако се взима само на единия родител, то...на кой? Това означава,че при регистрацията на профила на родителя,ще трябва да се въведат ДВЕТЕ дати (на двамата родителя..) от които имат адресна регистрация в София..
..
Тогава, би могло да има още по-малка вероятност от дублиране на целите числа, понеже..при равен брой , може да се гледа и сравнява и числото на другия родител?(При един родител на детето, ( баща неизвестен или с отнети родителски права..) това цяло число на единия родител, може да се ползва и като такова от името на другия..?)
..
Дано да беше ясен въпроса ми..

# 774
  • София
Lovi - татко.

Съгласно проекта за регламент версия 8 е записано - адрес по лична карта. Това означава постоянен адрес. Както каза и г-н Джонев, това може да се обсъди на работната среща дали да остане както е дефинирано или да се промени.

Съгласно предложения алтернативен критерий за класиране на деца с еднакъв брой точки -  Непрекъснат период на местоживеене в София, независимо по постоянен или настоящ адрес. Това е обаче само допълнителен критерий предложен тук във форума и категорично отхвърлен от г-н Джонев.

Не, не е категорично отхвърлен. Бих бил против такъв критерии, ако няма достатъчно ясни документи, които могат лесно да се извадят от всеки, определящи срока на постоянно жителство. Ако има такива документи, тогава бих заел неутрална позиция. Родители и общината трябва да обсъдят дали това е приемливо от политическа гледна точка. Ако се съгласят, не е никакъв проблем софтуера да го поддъжа.

Я.Дж.

Г-н Джонев, да, има такива документи, които се издават от всяка община. В предишните теми бях писала за това, специално питах общинарите. Не се изисква нищо повече от ЕГН-то на човека.

При равен брой точки, смятам, че това е най-добрият допълнителен критерий.

Всичко това хубаво, но!

Мнозинството родители са живели в София през целия си живот и този критерий няма да е разграничител за тях.
Пак ще опрем до жребий, но в по-малко на брой случаи.

Я.Дж.

Ами какъв е смисълът изобщо да има критерии ? Simple Smile Недейте да влагате подобни доводи, моля Ви Simple Smile

Усещам как този жребий се е загнездил някъде дълбоко и се опитвате да ни убедите, че друг начин няма. Ако не ви беше страх (не визирам конкретно вас, а всички изготвящи регламента), че родителите ще избухнат на протест този път (след миналогодишният провал), направо щяхте да пуснете на тото шанс всички деца. Да се разджуркат едно хубаво и който има щастлива звезда- печели.

Проблем с ваденето на документ от ОБЩИНАТА няма. Гледането на адрес по лична карта за мен е недопустимо.
Говорим за брой години.

ПП. Щурчо, писали сме заедно.
Лично аз смятам, че родителите определят помежду си чии документи да регистрират в с-мата. Не трябва да се определя категорично. На един от двамата.

# 775

Проблем с ваденето на документ от ОБЩИНАТА няма. Гледането на адрес по лична карта за мен е недопустимо.
Говорим за брой години.

ПП. Щурчо, писали сме заедно.
Лично аз смятам, че родителите определят помежду си чии документи да регистрират в с-мата. Не трябва да се определя категорично. На един от двамата.

Всъщност, говорим за брой дни.
Трябва да се гледа ДАТАТА на най-ранна регистрация в София.
Е...по това болднатото, мисля,че е важно какво смята г-н Джонев Simple Smile ..Не за друго, а защото идеята за регистрация на родител е негова..
Може би идеята да се впишат и двете дати е най-добра.

# 776
  • София
Lovi - татко.

Въпрос на интерпретация. Според мен трябва да се регистрира с личен профил в системата родителят с най-голям "стаж" в София.

# 777
  • София, център

И в този вариант подкрепям. Критерия да е валиден само за ЦДГ.
Въпроса може би е добре да се постави на два етапа.
 1. Дали критерия да е валиден при общия случай -  за което имам спомени,че директорките не бяха съгласи.
 2. И дали този критерии да е валиден само при кандидатстване за ЦДГ - където съм почти сигурна,че  директорките на тези градини няма да имат нищо против.

Подкрепям. Критерия да е валиден само за ЦДГ newsm10

Подкрепям най-ранна дата на регистрация при равен брой точки ( но предварително да е уточнено на кой родител... дали ще е по-избор... )

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 20:07 от adiland

# 778
Така е..- въпрос на интерпретация, но трябва да сме готови за тия въпроси на срещата на Работната група, понеже време няма..и..трябва да се дават готови решения (иначе..жребия е най-лесен)..

# 779
  • София, център
Когато говохме в началото за адресна регистрация, аз нямах предвид да се делим на регистрирани в София и не...

А за предимство ( 1т. ) по местоживеене в границите на съответната община ( Средец, Триадица,... ) !!! Не знам дали и колко хара са за...

Общи условия

Активация на акаунт