Отговори
# 270
Аз съм абсолютно изумена от това,че компютърната система се поддържа от същите хора, които са натоварени с ИЗМИСЛЯНЕТО на регламента (т.е заданието си) и... са им вменени едва ли не законодателни ПРАВА.(защото после, документа, който се приеме, ще бъде обнародван и става ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН т.е. със статут на закон)

това го писах поне 5 пъти досега, но явно на никой не му прави впечатление... софтуерната фирма изземва функциите на общината (или по-точно, общината дезертира от своите функции). и ако сега все пак софтуерната фирма твори регламент, който общината ще подпише, то управленските решения по време на действието на досегашния регламент (до кога да важат предимства, колко класирания да се пази заето, но незаписано място, как да се формират опашките от чакащи за новооткрити ДГ и т.н.) се вземаха еднолично от софтуерната фирма. това е абсурдно, конфликтно и незаконно.

но си остана безнаказано и шепа проектант-програмисти и софтуерни мениджъри решиха съдбата на стотици софийски деца...

И аз се чудя до кога хора, които нямат нищо общо с общината ще решават общински проблеми. Пък и виждаме, че "правилните управленски решения" са винаги с цел, улесняване на софтуерната фирма и не са съобразени с реалните нужди на децата и родителите им.

И мен това най-много ме шокира, писах по този повод на "Здравей България" и "Тази сутрин", пък да видим дали ще се заинтригуват... newsm17

# 271
Абе аз отдавна говоря на мъжа ми, че се прецакахме като сключихме брак. Сега ще почнат да се развеждат хората, за да влизат децата им в детски градини, както едно време се развеждаха за да вземат по още едно апартаментче.

# 272
  • София
Lovi - татко.

Относно критерия за брой деца в семейството, то той е включен в критериите за прием през 2009 г.
Затова се търсят някакви алтернативи за избор при еднакъв брой точки на желаещи за една детска градина от даден набор. В проекта са записани две такива алтернативи.
1. Алтернатива доход.
2. Алтернатива жребий.

Ако разгледаме алтернативата доход - всяка една майка с джип, пиеща си кафето през деня , живееща на съпружески начала с "джипоносителя", без собствен доход, е социално слаба.
За алтернативата жребий  се изписа доста.

Това, което предложих не разглежда родителите като млади или стари, а откога живеят на територията на София, и имат някакъв принос (независимо какъв) за това. Една майка, родена и живяла в София, на 21 години може да има предимство пред майка дошла преди 20 години в София и която в момента е на 40 години.
Доказателството на тези години не може да става с лична карта, а с документ заверен от общината.

Доколкото за това кой пише критериите, кой ги изпълнява и кой има полза от това ще е много трудно да се докаже.
Защото има работна група през която минават за разглеждане и обсъждане, друга група в СО (съставена от различни по специалност експерти) която да я предложи на сесия на СОС, който да я одобри и да влезе в сила.

# 273
Все си мисля, че с ваденето на документи от общината или която и да е такава институция процеса се утежнява повече.

Не може ли критерият при равен брой точки да е някой от изброените горе в таблицата или по - точно някой който няма да се приеме като официален. Да речем двама работещи или нещо друго.
И питането ми е задължително ли трябва да бъде различен критерии от поставените?

# 274
  • София
Lovi-татко,
нали щяхте да напишете кои са другите критерии? Дори и да не са окончателни, все нещо да подразберем. Кои точно са и за колко точки се оценяват?

# 275
  • София
Lovi - татко.

Крайният сбор на точките се определя от сбора на точките за всеки един критерий, изложен в съответната таблица.
За двамата работещи родител, както и за редовните студенти, вече го има като критерий.

Аз също бях против многото документи, с които ще трябва да се кандидатства. Но само с лична карта и удостоверение за раждане, за съжаление, няма да може да се реши въпроса. Затова ще се наложи и други документи да се използват.

# 276
  • София
Lovi - татко.

Помолих г-н Джонев да ми изпрати електронния вариант на документите. За да мога по-лесно да Ви ги представя.  В неговия вариант са отразени и промените направени от работната група.
Ще изчакам още малко и след това ще сканирам моя вариант и ще го пусна тук.

# 277
...
1. Не е важно кога си кандидатствала а кога ти е родено детето...Ако е родено 2008г или 2006г ще кандидатства с точките..ако е родено в някоя от другите години, по стария регламент
...

А какво става с тези, родени през 2007? Те трябва да кандидатстват за 2 яслена, но тези разделения при яслите-на 1-ва и 2-ра- са условни, т.е. всички деца, ненавършили 3г. са заедно. Та тези от 2007 по кой регламент са, при положение,че досега не са кандидатствали/записани в ясла?

Ето това не е уточнено и е недомислено, понеже г-н Джонев сега се опитва да премахне критерия НАБОР а да въведе единствено възраст..
Да де, но.. така се дискриминират родените втората половина на годината (по-напред съм обяснила как точно )

# 278
Първо искам да благодаря, на тези родители които участвам в работните срещи и по един или друг начин спомагат за решаването на проблемите!

...
1. Не е важно кога си кандидатствала а кога ти е родено детето...Ако е родено 2008г или 2006г ще кандидатства с точките..ако е родено в някоя от другите години, по стария регламент
...

А какво става с тези, родени през 2007? Те трябва да кандидатстват за 2 яслена, но тези разделения при яслите-на 1-ва и 2-ра- са условни, т.е. всички деца, ненавършили 3г. са заедно. Та тези от 2007 по кой регламент са, при положение,че досега не са кандидатствали/записани в ясла?

И аз имам същия въпрос, ако може някой да отговори!

По това което чета излиза, че не набор 2006 г. е прецакан а набор 2007г. Набор 2006 г. кандидатства миналата година и поминалата за Ясли и ОДЗ -2 яслена група, а сега ще кандидатства за ЦДГ, т.е. прием 3г. За набор 2007г. излиза че е кандидатствала само само за Ясли и 1-ва яслена група. За второ яслена група няма да има кандидатстване и всички си запазват опашката. Ако съм разбрала правилно.Това мисля, че не трябва да е така, тъй като не всички родители са мислили да си пуснат дете на 1г-1,6 м./ и по малки род. във второто полугодие/. Майчинство все пак е 2г. и незнам защо излиза, че трябва да си дадеш дете на годинка. Регламента, който беше представен не беше казано, че другата година-2009г. ,няма да има кандидатстване а се запазва текущия прием за родените 2007г.

# 279
Аз съм абсолютно изумена от това,че компютърната система се поддържа от същите хора, които са натоварени с ИЗМИСЛЯНЕТО на регламента (т.е заданието си) и... са им вменени едва ли не законодателни ПРАВА.(защото после, документа, който се приеме, ще бъде обнародван и става ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН т.е. със статут на закон)

това го писах поне 5 пъти досега, но явно на никой не му прави впечатление... софтуерната фирма изземва функциите на общината (или по-точно, общината дезертира от своите функции). и ако сега все пак софтуерната фирма твори регламент, който общината ще подпише, то управленските решения по време на действието на досегашния регламент (до кога да важат предимства, колко класирания да се пази заето, но незаписано място, как да се формират опашките от чакащи за новооткрити ДГ и т.н.) се вземаха еднолично от софтуерната фирма. това е абсурдно, конфликтно и незаконно.

но си остана безнаказано и шепа проектант-програмисти и софтуерни мениджъри решиха съдбата на стотици софийски деца...

Нека си понесат последствията за това, ако е възможно да се докаже , че е незаконно?

Аз съм ЗА. Има ли юристи тук?

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 11:33 от *щурчо*

# 280
  • София
Лично аз нямам нищо против веднъж в живота ми да извадя каквито документи ми поискат. В крайна сметка става въпрос за кандидатстване в ДГ, а не са ежемесечен отчет.
С оглед на недостига на места ще извадя каквото и където трябва само и само да се отдалеча от жребият.

Алтернативата доход си има и плюсове, и минуси, както всеки един критерий. Против нея съм, но я предпочитам пред жребий. От друга страна всяка една циганка ще успее да си вкара детето, а жените, които са дали детето си в ясла и работят имат нулев шанс. По-логично ми се изглежда да бъдат данъците, както някой предложи....ноо...не знам.  Rolling Eyes Не мога да преценя кое е по-доброто и с кое може повече да се манипулира.  ooooh!

Смятам да запиша и трето висше нейде из нереномираните заведения  Laughing Само 1-2 семестъра, на лекции няма да ходя, а пък може и да не взимам изпити  Crazy

# 281
Първо искам да благодаря, на тези родители които участвам в работните срещи и по един или друг начин спомагат за решаването на проблемите!

...
...

И аз имам същия въпрос, ако може някой да отговори!

По това което чета излиза, че не набор 2006 г. е прецакан а набор 2007г. Набор 2006 г. кандидатства миналата година и поминалата за Ясли и ОДЗ -2 яслена група, а сега ще кандидатства за ЦДГ, т.е. прием 3г. За набор 2007г. излиза че е кандидатствала само само за Ясли и 1-ва яслена група. За второ яслена група няма да има кандидатстване и всички си запазват опашката. Ако съм разбрала правилно.Това мисля, че не трябва да е така, тъй като не всички родители са мислили да си пуснат дете на 1г-1,6 м./ и по малки род. във второто полугодие/. Майчинство все пак е 2г. и незнам защо излиза, че трябва да си дадеш дете на годинка. Регламента, който беше представен не беше казано, че другата година-2009г. ,няма да има кандидатстване а се запазва текущия прием за родените 2007г.
И какво се получава- миналата година беше презакан набор 2006 . Сега сме ние на ред  набор 2007.
А ние какво да правим да чакаме да направи 3г ли? Що за безмислица?!!!  Миналата година не мислех да си давам детето на ясла ,защото  според мен беше много малко. Но може би трябваше да го запиша да се води фиктивно на ясла , да си го гледам и когато реша да го пусна. Защото повярвайте ми много са такива случайте. Но не аз да не претоварвам системата ,не кандидатствах през февруари. Глупачката съм аз.

# 282
Lovi - татко.

Идеята ми е, ако трябва да се избира между 5 деца (това е пример), то те да се подредят по датата на регистрация на единия родител на територията на София. Да не се отчита дали е постоянен или настоящ адрес. Който е с най-стара регистрация се класира на първо място.

Това не е коректно също.И веднага ще ти дам пример защо.Аз съм потомствена Сф.Назад от пра-баби по-далече от Обеля не мога да стигна.Когато навърших пълнолетие, все още се водех на адреса на родителите си, извадих си паспорт, живеех при тях.Когато завърших гимназия се изнесох, като всеки нормален млад човек и бях на квартира.Сменях си адресната регистрация по правилата-с нанасянето в нова квартира отивах при домоуправителя да ме запише в книгата, ходех в общината.Когато си извадих лична карта, се нанесохме в собствено жилище с тогава-приятел, сега-съпруг.Когато сключихме брак-отново си смених личната карта.Та-адресната ми регистрация-последна такава, датира от около 6 години.Това не значи, че аз живея в Сф от 6 години, просто стриктно съм си местела  по правилата регистрацията с всяко мое местене.Да вадя ли  копие от акт за раждане на родителите ми-че са родени в Сф?Че мен са ме родили тук, или да подам 6-годишната си адресна регистрация-последната?
Това, ако го направите критерий....незнам, горките ми съграждани...айде, мен не ме касае вече... Thinking

# 283
Lovi - татко.

Относно критерия за брой деца в семейството, то той е включен в критериите за прием през 2009 г.

Не, не е включен реално (поне не в моя случай, а аз СЪМ многодетна майка !!!)
Сегашното предложение е силно дискриминиращо по възраст, все едно каква възраст, ще се вземе за гранична (и 20г да е)
Не се отчита факта,че РЕАЛНо в момента майките на 4-то дете в семейството имат право ЕДВА на 6м отпуск за отглеждане на детето си и на практика, се обричат на отглеждане до навършване на 6г на детето си (или почти 7, ако е в края на годината родено), ПОНЕЖЕ няма места в детските градини..
АКО останлите 3 деца са до 18г, може и да се посъберат точки, но, ако не са, както сда моите, какво?
Ето сега до навършване на 3г съм намерила алтернатива- като няма място в ОДЗ, ходи на ясла към МЗ, но...като стане на 3г? Зарязвам отново работа ли???
А кой ще ми храни децата, които са абитуренти и студенти?
Да зарязват следване и учене и да запрятат ръкави да работят, като майка им имала неблагоразумитето да роди 4-то българче?
..
Абе..СОЦИАЛНи критерии!!
Това би бил социален критерий, а не заплатата, която е най-ниска на най-мъститите бизнесмени, щото знаят как да си укриват парите и данъците и всичко останало..
..
Спирам,че се ядосвам само като чета критериите..
Хора без брак, хора от сивата икономика, хора които нямат възможност да се грижат за децата си, а въпшреки това раждат се стимулират за сметка на отговорно подхождащите към това...
Да са ми живи и здрави децата..
Явно ще си продължим с малкия да ходим на работа заедно..Какво пък..поне ще има 3г вече..като го изхвърлят от яслата..

# 284
  • София
това го писах поне 5 пъти досега, но явно на никой не му прави впечатление... софтуерната фирма изземва функциите на общината (или по-точно, общината дезертира от своите функции). ...но си остана безнаказано и шепа проектант-програмисти и софтуерни мениджъри решиха съдбата на стотици софийски деца...

Tова, разбира се, е супер нелепа ситуация, но според вас кой е отговорен за нея? Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Хич не искам да защитавам г-н Джонев, най-малкото заради меко казано безумната идея децата да не си вървят с набора, както във всички други образователни институции, ами да има не знам какви си сложни логики, свързани с рождения ден... НО ако бяха получили читаво задание от общината, нямаше да им се налага и на тях да мислят-недомислят някакви решения в движение. Много искам да заставим общината да си свърши работата в интерес на гражданите, а не в интерес на по-лесното изкодиране от страна на софтуерната компания. Но наистина не знам как да стане това - от телефонните разговори личи, че никой от общинските служители не е съвсем на ясно какво се случва и реферират към Сирма, от обратната връзка просто не отговарят на неудобните им въпроси (аз лично имам конкретни, кратки и НЕ емоционални питания, които висят без отговор от 2 и 5 януари), на работната група или игнорират родителите, или изобщо не им дават думата. Честно, аз вече съм съвсем обезверена.

Общи условия

Активация на акаунт