Отговори
# 840
  • Върху лъчите на Слънцето.
Това, че в яслите има места и в момента незнам откъде го изнамерихте.
И аз това се чудя, но явно някъде е така. При нас са само 2 или 3 ДЯ, като все още има опашки от чакащи и неприети деца, защото групите са запълнени. Когато миналата година подадох молбата директорката ми каза да проверя септември, ако евентуално е останало място, за да ми приеме детето. Имах късмет и детето ми е прието. И през септември списъкът с чакащите беше около 100...

# 841
  • София
Ми и на мен ми е чудно. В Люлин е една ДЯ на 12 ОДЗ-та и 4 ЦДГ - и места няма никъде, но опашки има. А за яслите и аз знам, че приема е само Септември.

# 842
Това, че в яслите има места и в момента незнам откъде го изнамерихте.
И аз това се чудя, но явно някъде е така. При нас са само 2 или 3 ДЯ, като все още има опашки от чакащи и неприети деца, защото групите са запълнени. Когато миналата година подадох молбата директорката ми каза да проверя септември, ако евентуално е останало място, за да ми приеме детето. Имах късмет и детето ми е прието. И през септември списъкът с чакащите беше около 100...

Аз подадох молба октомври. На вратата на яслата имаше обява,че ще се открива нова група. Подавайки документите на детето, директорката ми обясни,че едва ли ще стигнат до него, понеже преди мен има 45 родители, подали молби. Чакаше се набирането на персонал, за да се открие групата...Мислех,че няма шанс, но ми се обадиха след около месец да питат, дали имам готовност да тръгне детето ми на ясла.
В групата са записани 18 деца. В момента по списък са 16 (част от децата се преместиха по ОДЗ-та). От вчера има две нови записани..Може така да е само в нашата ясла, но..е факт, ...
Отделно, вярвам,че от всяка ясла, децата, които ги приемат в ОДЗ, се местят и освобождават места..
Мисълта ми е,че списъка с чакащите не винаги има готовност за тръгване на ясла..
Държа да отбележа,че не познавах нито директорката, нито когото и да било, т.е..детето ми беше прието абсолютно по общия ред.

# 843
  • Върху лъчите на Слънцето.
В нашата ясла директорката явно изчака да отпаднат тези, които са приети в ОДЗ. Останалите около 100 чакащи са точно такива, като моето - без ОДЗ...

# 844
  • София
И второто - трябва да се приеме настояща регистрация за редовните студенти, която в случая да е равностойна на постоянната за всички останали. Не можем да изключим децата им от ДЗ. А на практика така излиза.

Както и за техните съпрузи - ако единият е студент, имат право да са двамата в семейно общежитие, дори и другият да не е студент.

А за останалите простосмъртни, които не са студенти, а просто нямат собственост в София и живеят на квартира, защо да не се приема настоящият адрес, не разбрах  newsm78

# 845
Ми защото много простосмъртни живеещи на квартира имат постоянен адрес в Сф. Студентите, живеещи на общежитие по някаква причина не могат да се регистрират постоянно. Поне аз така разбрах.

Дайте да се разберем - ако ме убедите, че само имащите собственост се радват на възможност за постоянна регистрация, ще се съглася с необходимостта за настоящ адрес наравно с постоянен. Но знам че не е така. Мъжът ми си направи постоянна регистрация докато живеехме на квартира - никакъв проблем. После като собственици си направихме нови. Никой не ни поиска никакво основание за това. Най-лошото което съм чувала е да искат договор за наем (някакъв) от приятели и познати. Много народ живее на квартира и има постоянна регистрация в Сф, най-малко за да не се налага да кара кола с провинциален номер.

До скоро нямах нищо против настоящия и постоянния адрес да са равнопоставени, но като прочета още един два поста за супер основателните причини поради които нямаме постоянна регистрация в Сф и съвсем ще се разубедя.

Става въпрос за разпределяне на един много ограничен ресурс. Нормално е правилата да се затягат и процедурата да се усложнява.

# 846
  • София

А ако кандидатства само по-голямото, то получава ли тази точка?

Нали ти отговори г-н Джонев,че и двете деца я получават. Независимо дали кандидатстват или не.
Като тръгне да кандидатства и малкото след 1-2 години и на него ще му е нужна..
Освен това, след като ти приемат голямото дете, след 1-2 години, като тръгне да кандидатства малкото, ще му добавят още една точка, като брат/сестра на дете, което вече посещава СЪЩАТА ДГ...
Освен, ако до тогава не отменят този регламент,който сега се подготвя да бъде приет... Mr. Green

Да, точно това не мога да си обясня. Ако имаш бебе, а голямото е на 1 или 2 години подкрепям то да получи точка, ако майката реши да го пусне на ясла или и двете да получат по точка, ако кандидатстват заедно. Но ако голямото е на 3 години и кандидатства само то, за 1-ва градинска група защо да получава точка? Каква е разликата между него и детенце, чието братче е по-малко с 2 години и два месеца примерно, или детенце с новородено братче?

Ако пък голямото вече посещава ДЗ и кандидатства малкото - то получава точка че има по-голямо братче/сестриче, още една че голямото ходи в същото ДЗ и още една понеже разликата им е до 2 години и измества близнаци, родени с минути разлики и събира точки, като дете от многодетно семейство newsm78

# 847
  • София
А каква беше логиката ясленчетата да получават по 1 т., но само за ЦДГ? Защо да не получават и за ОДЗ? Каква е разликата? При нас се оказа, че има само ОДЗ-та и ясла, няма ЦДГ  Thinking.

# 848
Мисля че е разумно да се даде някакво предимство и на децата на самотните майки/родители и на разведените родители, когато бащата/другия родител трайно не плаща издръжка или когато има постановени мерки по закона за защита от домашно насилие. За да няма злоупотреби може да се вземе предвид дали майката8изправиня родител е направил/а всичко необходимо да изиска издръжката от бащата/ неизправния родител - примерно заведено дело за издръжка, подадена молба за получаване на издръжка от общината, подадена жалба до прокуратурата тъй като неплащането на издръжка  е престъпление.

Съгласете се че ако в едно здраво семейство детето не се класира за ясла или градина може бащата да ходи на работа и това да направи възможно майката макар и с лишения да си остане в къщи и да гледадетето, а ако това се случи на единствения родител, който осигурява всички средства за съществуването на себе си и детето, си  е направо катастрофа. Има много деца на разведени родители, които фактически живеят като полусираци, но които вместо да получат съответните на реалната си съдба допълнителни точки, дори няма да получат точка за работещ втори родител, защото майката няма да може да го накара да даде бележка че работи и е осигурен /такива бележки се ползват за искане на по-висока издръжка и дори насила не можеш да ги изкопчиш от таткото/.

Според регламента:
5.7.6. Неизвестен родител в акта за раждане или отнети родителски права - 2 т. ( допълнителни документи : Съдебно решение за отнети права)

Предложената от мен хипотеза е различна от регламентираната защото при развод родителските права не се отнемат от другия родител, той не е лишен от тях, просто упражняването им се възлага на родителя, при когото остава да живее детето.
Всъщност родителски права се отнемат изключително рядко при активно вредно за детето поведение. Липсата на заинтересованост и неплащането на издръжка от другия родител не е основание в практиката за такова решение.дори факта че родителят е престъпник и е в затвора не есамо по себе си основание за лишаване от родителски права.
 От друга страна отнемането на родителските права не освобождава родителя да плаща издръжка и такава да бъде събирана принудително. 
Може  и често ще бъдем изправени пред хипотезата: Дете на разведени родители, което не получава нито лев от баща си с месеци, което ако майката вече не получава майчинство и остане без работа буквално ще гладува и дори може да останат на улицата да остане  с точка по-малко от справедливото /без документ за осигуряващ се втори родител/.
А много малкото деца, чийто родител е лишен от родителски права: с 2 точки повече, като нищо не пречи на този родител да му се събира издръжката принудително дори, макар че е рядкост... както и отнемането на правата.

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 21:48 от oceanid

# 849
Да, точно това не мога да си обясня. Ако имаш бебе, а голямото е на 1 или 2 години подкрепям то да получи точка, ако майката реши да го пусне на ясла или и двете да получат по точка, ако кандидатстват заедно. Но ако голямото е на 3 години и кандидатства само то, за 1-ва градинска група защо да получава точка? Каква е разликата между него и детенце, чието братче е по-малко с 2 години и два месеца примерно, или детенце с новородено братче?

Ако пък голямото вече посещава ДЗ и кандидатства малкото - то получава точка че има по-голямо братче/сестриче, още една че голямото ходи в същото ДЗ и още една понеже разликата им е до 2 години и измества близнаци, родени с минути разлики и събира точки, като дете от многодетно семейство newsm78
...О..доста повече точки събира  Mr. Green.. Всъщност..зависи от възрастта на децата в многодетното семейство..  Mr. Green
Както каза Ели, разпределяме един мнооого ограничен ресурс..Явно критериите няма да харесват на всички.

# 850
Мисля че е разумно да се даде някакво предимство и на децата на самотните майки/родители и на разведените родители, когато бащата/другия родител трайно не плаща издръжка или когато има постановени мерки по закона за защита от домашно насилие. За да няма злоупотреби може да се вземе предвид дали майката8изправиня родител е направил/а всичко необходимо да изиска издръжката от бащата/ неизправния родител - примерно заведено дело за издръжка, подадена молба за получаване на издръжка от общината, подадена жалба до прокуратурата тъй като неплащането на издръжка  е престъпление.

Това е особено случай. Общианта има право да даде на такова семейство до 5т...Нека всеки си доказва проблема където трябва, а не да се възползват от подобна точка всички разведени семейства. В крайна сметка това е трудно проверуемо от една директорка при записване..

Съгласете се че ако в едно здраво семейство детето не се класира за ясла или градина може бащата да ходи на работа и това да направи възможно майката макар и с лишения да си остане в къщи и да гледадетето, а ако това се случи на единствения родител, който осигурява всички средства за съществуването на себе си и детето, си  е направо катастрофа. Има много деца на разведени родители, които фактически живеят като полусираци, но които вместо да получат съответните на реалната си съдба допълнителни точки, дори няма да получат точка за работещ втори родител, защото майката няма да може да го накара да даде бележка че работи и е осигурен /такива бележки се ползват за искане на по-висока издръжка и дори насила не можеш да ги изкопчиш от таткото/.

Според регламента:
5.7.6. Неизвестен родител в акта за раждане или отнети родителски права - 2 т. ( допълнителни документи : Съдебно решение за отнети права)

Предложената от мен хипотеза е различна от регламентираната защото при развод родителските права не се отнемат от другия родител, той не е лишен от тях, просто упражняването им се възлага на родителя, при когото остава да живее детето.
Всъщност родителски права се отнемат изключително рядко при активно вредно за детето поведение. Липсата на заинтересованост и неплащането на издръжка от другия родител не е основание в практиката за такова решение.дори факта че родителят е престъпник и е в затвора не е само по себе си основание за лишаване от родителски права.
 От друга страна отнемането на родителските права не освобождава родителя да плаща издръжка и такава да бъде събирана принудително. 
Може  и често ще бъдем изправени пред хипотезата: Дете на разведени родители, което не получава нито лев от баща си с месеци, което ако майката вече не получава майчинство и остане без работа буквално ще гладува и дори може да останат на улицата да остане  с точка по-малко от справедливото /без документ за осигуряващ се втори родител/.
А много малкото деца, чийто родител е лишен от родителски права: с 2 точки повече, като нищо не пречи на този родител да му се събира издръжката принудително дори, макар че е рядкост... както и отнемането на правата.

Съгласявам се... Но това не променя факта, че това са специални случаи, които се разглеждат от Общината.

# 851
Това са твърде чести случаи и твърде много на брой особено в София... за да ги разглежда комисията един по един ... ще стане като съда в Страсбург...само дето той и след 10 години да постанови решение все е нещо а ако класирането трябва да е готово до 15 септември... ще настане хаоса от който бягаме.
Дали ще се срине системата заради огромния брой заявки по едно и също време или ще затрупаме Комисията с казуси за които няма да й стигнат нито ресурса нито капацитета и няма да има класиране за неопределено време... да не говорим какаво ще стане ако не може да приключи с тези случай преди започването на годината...
Всички ще луднат отново  не е ли същото зло... или поне много подобно зло
Да се дадат 1 точка ако се представят удостоверения че едновременно: е подадена жалба до прокуратурата и е заведено дело за издръжка и още по 1 точка ако има наложени от съда с решение мерки по закона за защита от домашното насилие. Изброените документи изхождат от официален орган и категорично установяват че детето е в риск и не е просто поредното дете на разведени родители.
Защото за такова дете яслата/градината може да е много повече от това, което е за децата с стабилни семейства... ще запълва много по-голяма празнота не само за родителите а и за самото дете. Такива деца понякога само на такива места получават глътка спокойствие и нормални условия за живот. Отделно това може да се третира и като превенция за изоставянето на такива деца в институция от родител който изнемогва. Често пъти в такова положение са децата на бащи алкохолици, които са много уязвими например.
Освен това емного по-справедливо и социално значимо от много от наличните критерии, особено тези колегиалните например... и от точката за ясленските деца и др.

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 22:29 от oceanid

# 852
Не ги мисли и не ги жали Комисиите,  за ресурсите им..
Ще имат достатъчно време, от излизането на регламента на 28 февруари до големия ден 30 май в който ще се прави основното класиране..Това са три месеца..
И..повярвай ми, детето ти ще има много по-голям шанс, ако комисията прецени,че трябва даима такъв, отколкото ако родителите преценят.
Още повече, че сигурно ще има и злоупотреби, ако на всички разведени родители се дава точка..(много от тях живеят с други "половинки" без брак, има и семейства, които не са разведени, но пък единия роодител не живее с останалите и не плаща и издръжка и т.н...Няма как критериите да са справедливи за всички и да обхванат всички случаи.

# 853
"Ако се представят удостоверения че едновременно: е подадена жалба до прокуратурата и е заведено дело за издръжка и още по 1 точка ако има наложени от съда с решение мерки по закона за защита от домашното насилие. Изброените документи изхождат от официален орган и категорично установяват че детето е в риск и не е просто поредното дете на разведени родители."
не ги жаля  от Комисията, но няма да им стигнат човекочасовете да разгледат всички молби ако този казус не се реши единно и предварително още в регламента

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 22:43 от oceanid

# 854
В т.9 "Приемно семейство (вкл. семейство на роднини и близки)". Какво остана като последно решение от Работната група за приемните семейства? В тази точка включват ли се осиновените деца? Аке те се включват трябва по някакъв начин да се редактира. Може би да се добави - и  осиновители.

И това защо? За приемните семейства хайде да се съгласим (въпреки, че взимат пари за тази си дейност), но за осиновените защо? Да не говорим, че доста деца на тази възраст все още не знаят, че са осиновени, пък и родителите не държат да се знае. Но дори и да знаят с какво са по-различни от останалите деца?

И приемните семейства и осиновителите помагат на държавата в отглеждането на "изоставени" деца. Разбира се, и осиновителите, и приемните решават по този начин и техен си "вътрешно семеен" проблем. От друга страна обаче приемните семейства получават ежемесечна помощ (заплата) от държавата за да се грижат за детето, а осиновителите - не! В този смисъл държавата вече толерира приемните семейства. Не мисля, че един бонус и за осиновителите няма да е справедлив.

Намирам критерия за постоянна адресна регистрация за справедлив - постоянната регистрация е в известен смисъл гарант за плащането на местни данъци т.е. семейството има по-голямо право от приходящите такива.

Общи условия

Активация на акаунт