Отговори
# 1 020
  • ако се избере равнопоставен избор при равен брой точки (жребий), има смисъл да се помисли да отпадне точката за второ дете в семейството – т.е. да се слеят групите с 3 и 4 точки - така ще се осигури равен шанс на семействата с едно и с две деца.

Това не сме го обсъждали в работната група. Поне в разширен състав с родители. Нека всеки родител с две деца си каже мнението. За родителите с едно дете предполагам че е ясно какво мислят.
Моето мнение е че две деца се гледат по-трудно, но не мога да преценя доколко това заслужава още една точка. Пристрастна съм и клоня към отговор "Да".

Но смятам че преразглеждането на този критерий е добре да върви с преразглеждането и на критериите за породени деца, брат/сестра в ДГ и принципа на прием на близнаците. Ако вървим към преразглеждане на критериите е редно това да засегне всички, а не само този критерий. Това е лично мнение и никого не ангажирам с него.

# 1 021
  • София
А какво се случи с точката за деца, чиито родители работят в системата на МОН?

Това  сега какво е? Защо МОН и въобще коментирало ли се е такъв вариант?

ми преди беше коментирано....
но за мен е крайно нечесно.
виж за работещите в градината да...ама всички от мон...много прекалено.

Ели (Hrisa) - донякъде съм съгласна с теб...но пък от друга страна 2 породени деца или близанаци се гледат по-трудно, от колкото едно пораснало дете и едно по-малко...защото по-голямото все пак е по-самостоятелно...ако ходи на училище и то е близо - може и само да се прибере и т.н....а за близнаците ще е много странно едното да го приемат, а другото не или да ходят в различни градини, защото не са ги приели в една......дори и да кажем, че физически е възможно таткото да води едното, а майкат другото дете в различни краища на квартал или в съседни такива....

# 1 022
Някои критерии бих нарекла "традиционни". Един от тях е за предимството за работещите в системата на народната просвета. И СО и директори в продължение на няколко работни срещи го подкрепяха безусловно и категорично не искаха да го пипат.

За щастие в проекта остана само с точка за работещите като педагогически персонал в основни и средни училища. Аз лично в този му вариант го намирам за уместен, но в първоначалния вариант бях категорично против.

Отделно има точка за персонала в ДЗ, но там нямаше съпротива от страна на родителите.

# 1 023
  • София
да, така е добре...иначе реално погледнато една секретарка в мон би имала дори предимство...дето няма на какво отгоре....

# 1 024
Ели (Hrisa) - донякъде съм съгласна с теб...но пък от друга страна 2 породени деца или близанаци се гледат по-трудно, от колкото едно пораснало дете и едно по-малко...защото по-голямото все пак е по-самостоятелно...ако ходи на училище и то е близо - може и само да се прибере и т.н....а за близнаците ще е много странно едното да го приемат, а другото не или да ходят в различни градини, защото не са ги приели в една......дори и да кажем, че физически е възможно таткото да води едното, а майкат другото дете в различни краища на квартал или в съседни такива....

В момента близнаците получават точка за това че са близнаци, т.е. по-голям шанс. В едно от първоначалните обсъждания говорехме за кандидатстване по общия ред и ако единият бъде приет да се приема автоматично и вторият близнак.

Ако питаш мен за това кой по-лесно се гледа. Аз не мога да кажа, но питай по-възрастен човек за мнение - със сигурност няма да ти препоръча деца с голяма разлика. Повярвай ми - ще бъде прав.

Малко се пише за децата с по-голяма разлика и това може би е причината да се смята категорично че породени и близнаци се гледат много по-трудно. До определена възраст вероятно е така, но после нещата се обръщат драстично.

# 1 025
  • ако се избере равнопоставен избор при равен брой точки (жребий), има смисъл да се помисли да отпадне точката за второ дете в семейството – т.е. да се слеят групите с 3 и 4 точки - така ще се осигури равен шанс на семействата с едно и с две деца.

Това не сме го обсъждали в работната група. Поне в разширен състав с родители. Нека всеки родител с две деца си каже мнението. За родителите с едно дете предполагам че е ясно какво мислят.
Моето мнение е че две деца се гледат по-трудно, но не мога да преценя доколко това заслужава още една точка. Пристрастна съм и клоня към отговор "Да".

Но смятам че преразглеждането на този критерий е добре да върви с преразглеждането и на критериите за породени деца, брат/сестра в ДГ и принципа на прием на близнаците. Ако вървим към преразглеждане на критериите е редно това да засегне всички, а не само този критерий. Това е лично мнение и никого не ангажирам с него.

Съгласен съм. Това е просто извод от анализа, не е конкретно предложение към Работната група. Версия 9 на Регламента ще бъде редактирана само според разискванията и решенията на Работната група вчера. Няма да има промяна на критерия за повече деца - ще се дава по една точка за брат/сестра до 18 г.

Я.Дж.

# 1 026
Колко от вас смятат че децата от 07г до 10г могат сами да се гледат и биха си пуснали децата сами да ходят и се прибират от училище?! Те повече имат нужда от родителски контрол и надзор от мъничетата в градинска възраст.

# 1 027
Може ли някой да ми каже при какви обстоятелства може да се изключи дете посещаващо ДГ? Възмутена съм от поведението на една майка и това задавам въпроса си. Въпросната майка има близнаци, които влязоха с предимство. До ден днешен посещават детската градина само до обяд, като бабата ходи да ги взима. Аз лично смятам, че това е недопустимо.

# 1 028
  • София
Може ли някой да ми каже при какви обстоятелства може да се изключи дете посещаващо ДГ? Възмутена съм от поведението на една майка и това задавам въпроса си. Въпросната майка има близнаци, които влязоха с предимство. До ден днешен посещават детската градина само до обяд, като бабата ходи да ги взима. Аз лично смятам, че това е недопустимо.

защо? може до обяд да няма кой да ги гледа...може просто майката да иска децата й да се социализират и да учат разни неща....те основно занятията са им сутрин...не виждам къде ти е на теб проблема с това.

Ели - а за децата и разликите и аз и брет ми сме с голяма разлика и мъжът ми със сестра му....никой от родителите ни не е споделял да му е било голяма мъка отглеждането и грижите....да не говорим, че в много случаи голямото дете даже помага повече....както и да е....и двете си имат и трудните и лесните страни....но докато са още бебета и малки като за ясли и градини - да породените и близнаците са по-трудни....

# 1 029
  • София

В случая няма равнопоставеност между двете деца и породени такива или близнаци. Дава се само малко предимство на семействата с 2 деца, пред тези с едно. Така ще се намали поне малко броят на местата, които ще се разигравят чрез жребий.

# 1 030

Защо да е недопустимо? Ако трудно се адаптират да ги оставят да пищят  цял ден ли? Времето за адаптация при всички деца е различно.Един свиква за два дена ,друг - за две години. Моята собствена дъщеря така и не свикна с яслата и въпреки това ходеше редовно.На маймуни се бяхме превърнали кой да я вземе на обяд / и родителите ми работеха/ ,а когато нямаше кой да я вземе изтормозихме персонала .На ръце я носеха да спи защото щом я сложеха на креватчето неистово пищеше и събуждаше всички деца.
              А пък с близнаците е още по-трудно.Не едно ,ами две плачат.

# 1 031
Дидиа, съгласна съм с теб. ОБАЧЕ проблема с тия деца не е такъв. Просто децата от 9 месечни ходят без памперс, а в детската градина настояват да им слагат когато спят следобяд и затова майката ги взема на обяд.
П.П. Това не е само мое мнение, а и на майките в квартала. 

# 1 032
  • София
Дидиа, съгласна съм с теб. ОБАЧЕ проблема с тия деца не е такъв. Просто децата от 9 месечни ходят без памперс, а в детската градина настояват да им слагат когато спят следобяд и затова майката ги взема на обяд.
Ами какво като ходят само до обяд, нали си плащата таксата? Вие какво сте се огледали в тях? Дали бабата ще има сили да ги гледа постоянно?

# 1 033
  • София

еми това си е проблем....да  от къде на къде ще и връщат децата назад в навиците им...
по-точно говорете с учителките и директора да не ги тормозят и да ги оставят без памперси....
защо да изключвате децата...кое според теб е по-нормалното наистина???
Моят син пък спи в къщи с памперс, а там го мъчът без....ако бях преценила, че това по някакъв начин психически вреди на детето ми и бях решила да си го прибирам на обяд, защото отказвт един памперс да му сложа също бих била в правото си....
това вашето - квартално или твое мнение си е чиста злоба и нищо друго....ако е от майките в квартала - вероятно завиждат, че нейните деца са приети пък тяхните не....ма не са прави....

А иначе за памперс в детска градина(не ясла а градина) за първи път чувам да настояват да се слага...

# 1 034
  • нейде там, където ....
Цитат
....детегледачката да изхвълря яденето му в тоалетната и да казва, че вс си е изяло...
Ако за детските градини родителите нямат голям избор и трябва да се съгласят с тази, в която е прието, то ако се спрат на вариант "детегледачка" - изборът е само и единствено техен. От тях зависи какъв човек ще се грижи за детето. Тук не са виновни хората от общината.

Цитат
....ако няма поне 15 дни за месец присъствие - да се предупреждава и ако продължи, да се изключва, а не само да държат местата.....
Това често пъти се налага и поради истински здравословни проблеми, не само защото някой си пази мястото. Пример: голямото ми дете за първите 6 месеца в ясла има по-малко от 2 месеца присъствие. Причини: 2 бронхита, 2 отита, 1 пневмония, 23 дена гипс и няколко ринита (спирала съм го при първите сополки). След всяко заболяване, ако детето се оправи за 3 дена, личния лекар препоръчва да стои у дома, ако може, още 7. Втората зима ни донесе "само" 3 пневмонии ...

Колко от вас смятат че децата от 07г до 10г могат сами да се гледат и биха си пуснали децата сами да ходят и се прибират от училище?! Те повече имат нужда от родителски контрол и надзор от мъничетата в градинска възраст.

Има и законови изисквания за възрастта, до която родителите трябва да осигурят възрастен придружител за детето. Има и предложение възрастта от 10 да се увеличи поне на 12 години ... но там не го следя чак толкова, макар да не съм съгласна.

Проблемът не е в майката тогава.

Общи условия

Активация на акаунт