Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 135
  • 898
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здрасти, anii_ta, мога ли и аз да попитам нещо?
Става въпрос за момиче, за което на 18.10.2008 са изтекли 315 дни, и от 19.10.2008 е в отпуск за отглеждане на малко дете. Като си направя сметките излиза, че тя няма право да ползва обезщетение за остатъка до 410 дни според новите промени, защото до влизането им в сила са изтекли 365 дни? Правилно ли разсъждавам? Объркващо е. Благодаря ти предварително за отговора!  bouquet
Тя е от случаите, при които към 02.01.2009 г. са им изтекли 315 дни, но не са им изтекли 410 дни. 410 дни и изтичат на 21 януари и е имала право да ползва остатъка до 410 дни от 01.01.09 г. до 21.01. 2009 г.

# 106
Здравейте!Искам да попитам , в случай,че съм в отпуск по бременност и раждане от 30.12.2008. , декември влиза ли в базата при изчисление на обезщетението за майчинството/6 мес. назад/ ?

Предварително благодаря  bouquet 

# 107
  • София
Здравейте!Искам да попитам , в случай,че съм в отпуск по бременност и раждане от 30.12.2008. , декември влиза ли в базата при изчисление на обезщетението за майчинството/6 мес. назад/ ?

Предварително благодаря  bouquet 
Не, базата ще бъде юни - ноември 2008 г.

# 108

Тя е от случаите, при които към 02.01.2009 г. са им изтекли 315 дни, но не са им изтекли 410 дни. 410 дни и изтичат на 21 януари и е имала право да ползва остатъка до 410 дни от 01.01.09 г. до 21.01. 2009 г.
[/quote]

Благодаря много! И последен въпрос: от фирмата, в която работи ще попадат новите необходими документи в НОИ, но след 21.01 тя ще трябва да продължи отпуска си за отглеждане на дете. Това означава ли, че от фирмата ще трябва по едно и също време (след изплащане на януарските заплати, при внасяне на болнични и др. в НОИ) да подадат и новите документи за остатъка до 410 дни, и заедно с тях и декл. за ползване на обезщетение за отглеждане на малко дете от 22.01 - понеже и двете ще са в месец януари??

# 109
  • София

Благодаря много! И последен въпрос: от фирмата, в която работи ще попадат новите необходими документи в НОИ, но след 21.01 тя ще трябва да продължи отпуска си за отглеждане на дете. Това означава ли, че от фирмата ще трябва по едно и също време (след изплащане на януарските заплати, при внасяне на болнични и др. в НОИ) да подадат и новите документи за остатъка до 410 дни, и заедно с тях и декл. за ползване на обезщетение за отглеждане на малко дете от 22.01 - понеже и двете ще са в месец януари??
Oсвен Приложение 2 за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 дни е трябвало да подаде и Приложение 12 за промяна на обстоятелствата, което се носи в НОИ в срокове. Тя е трябвало в срок от 3 работни дни да го подаде при работодателя, а той в 7 дневен срок да го подаде в НОИ.
Иначе Приложение 2 и след това Приложение 3 се носят след изплащане на заплатите, така че за тях не е проблем.

# 110
  • Бургас
Здравей anii_ta

Аз трябва да изляза в болничен по майчинство на 15.03.09г, от 01.08.08 ме осигуряват на 2000лв, уж за по-добро майчинство, но сега базата е 12 месеца, счетоводителката ми спомена нещо за до внасяне на осигуровки за 4,5 месеца на по-висока заплата, защото преди се осигурявах на 300лв. Възможно ли е това и ще ми го признаят ли за майчинството.

# 111
  • София
Здравей anii_ta

Аз трябва да изляза в болничен по майчинство на 15.03.09г, от 01.08.08 ме осигуряват на 2000лв, уж за по-добро майчинство, но сега базата е 12 месеца, счетоводителката ми спомена нещо за до внасяне на осигуровки за 4,5 месеца на по-висока заплата, защото преди се осигурявах на 300лв. Възможно ли е това и ще ми го признаят ли за майчинството.
Ако през тези месеци си работила в тази фирма, мисля, че е възможно, има лихви, трябва се подаде коригираща Д1, но в крайна сметка работодателя си носи отговорност. След това би трябвало да се включи в базата за изчисление  на обезщетението.

# 112
Здравейте всички! Аз съм бременна , влезнах в 7 месец а дядо ми почина вчера , а днес е погребението. Но ми казаха да не ходя , защото съм бременна. Тежко ми е , но мисля и за маничето вътре в мен! Вярно ли е това че бременна не трябва да вижда мъртвец? Благодаря ви! Cry

# 113
Изчетох целия форум и не можах да разбера това което ме интересува.Скъпа anii_ta предварително ти благодаря и се извинявам ако вече си обяснявала подобна ситуация но аз не съм я разбрала.Положението е следното-бременна съм в 5 месец,терминът ми е на 19 юни.От ноември месец съм назначена в една фирма на заплата 500 лева /осигуряват ме на 500 лева/.Преди 3 години имам стаж /4 години/.Въпросът ми ще взимам ли майчкинство и колко. newsm78

# 114
  • София
Изчетох целия форум и не можах да разбера това което ме интересува.Скъпа anii_ta предварително ти благодаря и се извинявам ако вече си обяснявала подобна ситуация но аз не съм я разбрала.Положението е следното-бременна съм в 5 месец,терминът ми е на 19 юни.От ноември месец съм назначена в една фирма на заплата 500 лева /осигуряват ме на 500 лева/.Преди 3 години имам стаж /4 години/.Въпросът ми ще взимам ли майчинство и колко. newsm78

Щом термина ти е 19 юни, трябва да излезеш в болничен за бременност и раждане на 5 май. Тогава базата ще ти бъде май 2008 г. - април 2009 г. След като имаш 12 месеца осигурителен стаж, независимо че е от минали години и към момента на излизане в болничен работиш ще получаваш обезщетение. При изчислението му за месеците, в които не си осигурявана май 2008 - октомври 2008 в базата ще се вземе МРЗ, а за останалите до април осиг. ти доход 500 лв.

# 115
едно голямо БЛАГОДАРЯ  bouquet

# 116
  • варна
Здравейте и от мен. И аз имам едно запитване и предварително благодаря.Няма да се връщам на на работа след навършването на 2 годинки на моя син ще го гледам до три,за да не си губя стажа ще ме водят на работа и третата година но в неплатен отпуск.Работодателя ми иска да подам молба за този отпуск но аз изобщо не съм на ясно как трябва да изглежда тя,ако ми помогнете ще съм ви искрено благодарна. newsm78

# 117
  • София
Здравейте и от мен. И аз имам едно запитване и предварително благодаря.Няма да се връщам на на работа след навършването на 2 годинки на моя син ще го гледам до три,за да не си губя стажа ще ме водят на работа и третата година но в неплатен отпуск.Работодателя ми иска да подам молба за този отпуск но аз изобщо не съм на ясно как трябва да изглежда тя,ако ми помогнете ще съм ви искрено благодарна. newsm78
Неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години ли?

# 118
  • варна
ами и аз не съм много наясно,не ми ли се полага третата година нелатена но да ми се води стаж ве4е съвсем се омотах #Crazy

# 119
  • София
ами и аз не съм много наясно,не ми ли се полага третата година нелатена но да ми се води стаж ве4е съвсем се омотах #Crazy
Ами това отпадна. Сега има неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години. Като майката има право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца и отпуска не може да се преотстъпва. Само при определени условия единия родител може да ползва 12 месеца, те са: Родител, който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
Този отпуск може да се ползва и на части до навършване на 8 години на детето.

Общи условия

Активация на акаунт