Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 927
  • 898
  •   1
Отговори
# 180
  • София
искам да попитам нещото, защото ми е много объркано. Излязох в болнични по майчинство на 25 декември 2008-45 дни преди термина.Интересуваме към новите изисквания за 12 месечен стаж или по стария за 6 месеца,за определяне обезщетението по майчинство спадам.
След като си излязла в болничен 45 дни преди термин преди 01.01.2009 г. базата за изчисление на обезщетението ще ти бъде 6 календарни месеца преди излизане в болничен.

# 181
мерси за информацията  Simple Smile  bouquet

# 182

[/quote]
За дните, който не ти достигат няма да ти се изплаща обезщетение, изплащането ще започне в момента, в който направиш 12 месеца осигурителен стаж.
По време на майчинството има само здравно осигуряване, като то е за сметка на работодателят, тази година е в размер на 12.48 лв. месечно.

[/quote]
Благодаря, много! Hug

# 183
Бих искала да попитам ако през последните 12 месеца съм осигурявана на 4 часов работен ден на 290 лева, как би се изчислявала базата за едно евентуално майчинство?Благодаря предварително  bouquet

# 184
Здравейте!Искам да попитам за моя позната,назначена е фективно на работа за да може да получава майчинство 2 години.Получава майчинство вече една година и работодателя при,който е назначена на работа я кара да плати за тази година здравната си осигуровка.Не се ли поема всичко от държавата или наистина трябва да даде тези пари за да не бъде в тежест на фирмата в която никога не е работила?Благодаря предварително.

# 185
  • София
Здравейте!Искам да попитам за моя позната,назначена е фективно на работа за да може да получава майчинство 2 години.Получава майчинство вече една година и работодателя при,който е назначена на работа я кара да плати за тази година здравната си осигуровка.Не се ли поема всичко от държавата или наистина трябва да даде тези пари за да не бъде в тежест на фирмата в която никога не е работила?Благодаря предварително.
По време на майчинството има само здравно осигуряване, като то е за сметка на работодателят, тази година е в размер на 12.48 лв./миналата година беше 8.64лв. месечно/. Така че след като е фиктивно назначена е редно да си ги поеме.

# 186
Благодаря много за бързия отговор.  Hug

# 187
По време на майчинството има само здравно осигуряване, като то е за сметка на работодателят, тази година е в размер на 12.48 лв./миналата година беше 8.64лв. месечно/. Така че след като е фиктивно назначена е редно да си ги поеме.

12.48 - кое се е вдигнало - процента?

# 188
  • София

12.48 - кое се е вдигнало - процента?
Здравната вноска вече е 8% - 4,8% за работодателя. За 2009 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица е 260 лв. 260х4,8% =12,48 лв.

# 189
  • Пловдив
Здравей,скъпа Анита!
Благодарности за това,че винаги си толкова отзивчива и помагаш на майките Hug

Извинявам се предварително,че ти отнемам време,но знам,че си много компетентна.Та въпросът ми е:в момента се намирам в отпуск за отглежадене на малко дете до 2 год(и подадох документи за възползване остатъка до 410 дни) ,но вчера разбрах ,че пак съм бременна Simple Smile.Терминът е 01.10.2009 т.е преди навършване на 2 год. от другото ми детенце.Сега какво следва,какъв е редът-трябва ли да подавам документи до работодателя?

# 190
  • София
Здравей,скъпа Анита!
Благодарности за това,че винаги си толкова отзивчива и помагаш на майките Hug

Извинявам се предварително,че ти отнемам време,но знам,че си много компетентна.Та въпросът ми е:в момента се намирам в отпуск за отглежадене на малко дете до 2 год(и подадох документи за възползване остатъка до 410 дни) ,но вчера разбрах ,че пак съм бременна Simple Smile.Терминът е 01.10.2009 т.е преди навършване на 2 год. от другото ми детенце.Сега какво следва,какъв е редът-трябва ли да подавам документи до работодателя?
На първо време може да уведомиш работодателя, че отново си бременна.
След това, когато ти издадат болничния 45 дни преди термин ще го представиш в работата си. Този болничен ще прекрати отпускът за гледане на дете до 2 години за първото ти детенце.  Това означава, че ще получаваш обезщетение за бременност и раждане за второто дете и 50% от обезщетението за за гледане на дете първото.
При застъпване на майчинства обезщетението за бременност и раждане за второто дете може да е в размера, който си получавала за първото, ако това е по благоприятно за теб. Имай предвид обаче, че това не се прилага, когато майката се е върнала на работа и получава 50 % от обезщетението за отглеждане на малко дете, тъй като отпуск за отглеждането му е прекратен и не се ползва. т.е ако след като ти изтекат 410 дни решиш да започнеш работа, няма да можеш да получаваш обезщетение за второто в размера за първото.
За документите, като дойде времето ще представиш болничния за 45 дни преди термин и Приложение 4 за изплащане на 50% от обезщетението за гледане на първото дете. След това си представяш следващите болнични и т.н., както при първата бременност.

# 191
  • Пловдив
Аз изобщо не мисля да се връщам по-рано Simple Smile
След изтичане на 410 дни си попълвам пак документи за ползване на отпуск до навършване на 2 год,нали така и в този случай ще си получавам за второто обезщетение на базата осигуряването преди първото раждане,защото в моя случай това е по-благоприятно.
А трябва ли да занеса доказателство за бременността.Има ли вариант да постъпят некоректно с мен,защото ми се застъпват майчинствата?
Благодаря предварително  bouquet

# 192
  • София
Аз изобщо не мисля да се връщам по-рано Simple Smile
След изтичане на 410 дни си попълвам пак документи за ползване на отпуск до навършване на 2 год,нали така и в този случай ще си получавам за второто обезщетение на базата осигуряването преди първото раждане,защото в моя случай това е по-благоприятно.
А трябва ли да занеса доказателство за бременността.Има ли вариант да постъпят некоректно с мен,защото ми се застъпват майчинствата?
Благодаря предварително  bouquet
Да. След като ти изтекат 410 дни си подаваш документи за ползване на отпуск за гледане на дете, щом ще си го ползваш и след това за второто дете ще получаваш обезщетение в размера за първото.
За другия въпрос не виждам причина да постъпи некоректно, но работодатели всякакви. Ти обаче след като си с дете под 3 години се ползваш с закрила при уволнение.
По принцип за бременни и майки с деца до 3 годишна възраст има закрила при уволнение, когато се прекратява трудовия договор поради:
- закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
- при намаляване на обема на работата;
- при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
- при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговоря на тях;
- при дисциплинарно уволнение.
Ако работодателят реши да прекрати трудовия договор на някое от тези основания, той е длъжен преди това да поиска и да получи разрешение от инспекцията по труда за прекратяването на трудовото договор.
Освен това служителка, която ползва отпуск поради бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на цялото предприятие.
По принцип закрилата се ползва след уведомяване на работодателя и представяне на документ удостоверяващ бременността, но не е задължително да представяш такъв документ, ако смяташ че работодателя ти е коректен и не би ти прекратил договора. А и ти си майка с дете до 3 години и се ползваш с една защита вече.

# 193
  • Пловдив
Много,много ти благодаря Анита за бързия и изчерпателен отговор.  bouquet

# 194
  • София
Много,много ти благодаря Анита за бързия и изчерпателен отговор.  bouquet
Забравих да добавя лека и спокойна бременност и всичко най!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт