Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 145
  • 898
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Колко е неплатената отпуска след майчинство?
Ако бъркам ме поправете.
От 2 до 3 годишна възраст - 1 година непл.отп. и всичко е за сметка на работодателя и се води за стаж.
От 3 до 8 годишна възраст-6 месеца за майката и 6 месеца за бащата.
Няма неплатен отпуск до навършване на 3 години на детето, вече има неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Той е в размер на 6 месеца за майката и 6 месеца за бащата, като не  може да се прехвърля т.е майката не може да ползва 12 месеца. Това може да стане само в определени случай, те са:
Родител, който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

Можеш да го ползваш след отпускът за гледане на дете до 2 години, може и по - късно до навършване на 8 години на детето. Също може да се ползва и на части до навършване на 8 години на детето, но не по - малко от 5 работни дни.
По време на този неплатен отпуск има само здравноосигурителните вноски за сметка на работодателя за 2009 г са 8% от 130лв. – 10.40лв.

# 46
  • Нови искър

Здрасти имам следния въпрос притеснява ме факта че като ми свърши майчинството моят работодател щ ще ме  уволни веднага има ли някаква законова наредба която може да го спре за определен срок примерно .
Предварително благодаря

# 47
  • София

Здрасти имам следния въпрос притеснява ме факта че като ми свърши майчинството моят работодател щ ще ме  уволни веднага има ли някаква законова наредба която може да го спре за определен срок примерно .
Предварително благодаря
При безсрочен трудов договор майките с деца до 3 годишна възраст се ползват със специална закрила при уволнение в следните случай:
- закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
- при намаляване на обема на работата;
- при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
- при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговоря на тях;
- при дисциплинарно уволнение.
Ако работодателят реши да прекрати трудовия ти договор на някой от горните основания, той е длъжен преди това да получи разрешение от инспекцията по труда.
Виж чл.333 от КТ http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121

# 48
Благодарение на отговорите ти Anii_ta получих отговор и на моите въпроси отчасти. Искам да те питам можеш ли да ми посочиш Чл. в закона, където е описано положението за излизане в неплатен отпуск след раждането с цел добиване на 12 месеца стаж,когато той недостига преди раждането.Необходимо ми е нещо черно на бяло като за неосведомен счетоводител.Виждам ,че си изключително отзивчива към всички въпроси и затова предварително ти благодаря!

# 49
anii_ta  мисля, че си прекрасна и изключително полезна! Само човек с голямо сърце може да стои часове да пръска светлина и да помага на другите. Изчетох всичко в тази тема и си изясних нещата. Много съм ти благодарна!  bouquet

# 50
  • Нови искър
благодаря ти много  Grinning Heart Eyes

# 51
  • София
Благодарение на отговорите ти Anii_ta получих отговор и на моите въпроси отчасти. Искам да те питам можеш ли да ми посочиш Чл. в закона, където е описано положението за излизане в неплатен отпуск след раждането с цел добиване на 12 месеца стаж,когато той недостига преди раждането.Необходимо ми е нещо черно на бяло като за неосведомен счетоводител.Виждам ,че си изключително отзивчива към всички въпроси и затова предварително ти благодаря!
1. С изменението на чл.48а от КСО в сила от 1. януари 2009 г., се регламентира, че осигурените лица имат право на парични обезщетения за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство.
2. Съгласно чл. 163 от КТ всяка служителка има право на отпуск за бременност и раждане. Осигурителния стаж обаче не е условие за ползването на отпуск за бременност и раждане. Което означава, че когато майката не отговаря на изискванията за осигурителен стаж, тя може да ползва отпуск по чл.163 от КТ, но за този отпуск няма да и се плаща обезщетение.
чл.163(10)През време на отпуска по чл.163 ал. 1 - 9 на лицата се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. /ако не отговаря на тези условия, то обезщетение не се изплаща/
Когато вземете  болничните листове за бременност и раждане, ще ги дадете на работодателя за представяне в НОИ. Обезщетение няма да получавате до навършване на необходимия осигурителен стаж, но съгласно чл.9, ал.2 от КСО за осигурителен стаж без да се правят осигурителни вноски се зачита и времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане.
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
1.  на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане;
...........
Което означава, че това време ще се натрупа към осигурителния стаж, който имате от преди излизането в отпуск за бременност и раждане и когато направите 12 м. осиг.стаж, ще започне изплащане на обезщетението.

Отпускът за бременност и раждане респ. неплатения отпуск за бременност и раждане/ако нямате стаж и работите/, не започва след раждането, а 45 дни преди определения термин за раждане.
Надявам се това да е достаъчно  Simple Smile
Успех!

# 52
  • София
anii_ta  мисля, че си прекрасна и изключително полезна! Само човек с голямо сърце може да стои часове да пръска светлина и да помага на другите. Изчетох всичко в тази тема и си изясних нещата. Много съм ти благодарна!  bouquet

Благодаря  Hug

# 53
anii_ta, виждам че си отзивчива и отговаряш на всички въпроси, но не открих сходна на моята ситуация, а тя е такава: трябва да раждам средата на април. В момента работя, но имам осигурителен стаж 6 месеца (до края на февруари ще бъдат Sunglasses. Въпроса ми е кога ще почна да получавам обещетение за раждане и отглеждане на дете.
Благодаря ти предварително!

# 54
Малка поправка  Sunglasses - означава 8

# 55
  • София
anii_ta, виждам че си отзивчива и отговаряш на всички въпроси, но не открих сходна на моята ситуация, а тя е такава: трябва да раждам средата на април. В момента работя, но имам осигурителен стаж 6 месеца (до края на февруари ще бъдат Sunglasses. Въпроса ми е кога ще почна да получавам обезщетение за раждане и отглеждане на дете.
Благодаря ти предварително!
Обезщетение няма да получаваш до навършване на необходимия осигурителен стаж,  за осигурителен стаж без да се правят осигурителни вноски се зачита и времето на платените и неплатените отпуски за бременност и раждане. Което означава, че това време ще се натрупа към осигурителния стаж, който имаш от преди излизането в отпуск за бременност и раждане и когато направиш 12 м. осиг.стаж, ще започне изплащане на обезщетението. Което при теб означава около 4 месеца след излизане в болничен 45 дни преди термин.

# 56
zdraveite mami! Az sam bremenna v 8 mesec i imam 6 meseca trudov staj sled 10 dni trqbva da izlezna v bolni4ni, koito nqma da mi badat plateni Cry po stariq zakon 6tqh da moga da vzimam mai4instvo no sega ne!!! tozi zakon e izmislen mnogo zle za6toto az sam redovna studentka ot septemvri 2008 a predi tova prez mai 2008 zavar6ih 13 klas defakto az nqma koga da pridobiq 12 meseca trudov staj!!!!!

# 57
Момичета,

Имам един въпрос за полълване на Приложение 12. Какво се пише в полетета за "промяна на обстоятелства", когато искаме да ползваме остатъка от 410 дни, а 315 са изтекли на 12.11.2008? Спешно се налага да я попълня, а не знам какво се пише там. Много благодаря за отговорите.

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 11:25 от Adel

# 58
Здравейте, искам да се включа с един въпрос, който не разбрах съвсем Sad и по-точно аз трябва да излизам в болничен 28 март -термина ми е за 12 май, следователно кои месеци ще влязат в едната година за формиране на обезщетението - 1 година преди 28 март или 1 година преди 12 май? Благодаря предварително!  bouquet
Базата ще ти бъде март 2008г.- февруари 2009г.

anii_ta - Много ти благодаря!  bouquet

# 59
Zdraveite, maminki!
I az sym byde6ta mama / sled 8 meseca Simple Smile /
Iskam da popitam ne6to.  Ot tozi qnuari me vodqt na rabota na edno mqsto s trudov dogovor na po-visoka zaplata, a sega iskam da zapo4na i vtora rabota, vyzmojno li e tova i kakvi sa uloviqta?
Blagodarq vi!

Общи условия

Активация на акаунт