Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 156
  • 898
  •   1
Отговори
# 750
  • В полите на Пирин планина
[На 100 % няма да си защитена, но до където се простират разпоредбите на КТ - да.

Lady, благодаря ти много! Кажи ми, моля те, и дали има значение дали амбулаторният ми лист трябва да е от лекар по здравна каса, или може и от частна болница. Как да направя депозирането, така че работодателят да не каже "не съм получавал нищо" или "нищо подобно няма при мен". С тези въпроси при нас се занимават Човешки ресурси.
[/quote]

Няма значение какъв ще е вида на документа - издава го наблюдаващия те гинеколог или гинекологът установил бременността, независимо да работи по ЗК или не. Потърси си входящ номер при представянето или на копие от документа да ти напишат, че е получен на еди-коя си дата от еди-кой си - име, длъжност, подпис и печат  Peace

# 751
anii_ta благодаря за отговора  Hug
А от къде да издърпам приложението и другите заявления.Не са ли длъжни да имат в счетоводствата?

# 752
  • София
anii_ta благодаря за отговора  Hug
А от къде да издърпам приложението и другите заявления.Не са ли длъжни да имат в счетоводствата?
По принцип в счетоводството трябва да имат бланки.
Тук съм качила всички бланки и приложение https://docs.google.com/
Имейл: aniita76@gmail.com
Парола: aniita761215

# 753
 здравейте,интересува ме следното: студентка съм 3-та година редовно обучение.работя и работодателя ми плаща здравни и трудови осигуровки.след като родя работодателя какво трябва да плаща -само здравни без трудови ,и трудовия стаж върви ли ?
Вълнува ме и това,че 45 дни преди раждането още няма да съм направила 12 месеца осигурителен стаж,той ще е направен някаде месец и нещо-два след това.Какво се прави в случая?Излизам в болнични ,плащат се трудовите и като родя след като се направят 12 месеца стааж почват да се превеждат майчинството?Има и друго ако продалжа редовно обучение и имам  стаж  може ли да се възползвам от  помощите?благодаря

# 754
Искам да попитам отпускът на бащата от фирмата ли се плаща?
15-дневния отпуск при раждане на дете и отпускът, който може да ползва бащата след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 дни се плаща от НОИ.

Благодаря за отговора.
Искам да попитам също,
в момента нямам никакъв трудов стаж, но ще започнат да ме водят на работа от м.Май, детенцето живот и здраве го чакам нач.на декември.Знам, че платеното майчинство (90% от РЗ ) започва след като направя 1 год.трудов стаж.Въпросът ми колко време ще мога да използвам платено майчинство:докато детето стане на 1 год, или 1 година след започване на взимането му?И също да попитам през тази 1 год, когато се осигурявам имам ли право на платен болничен и той брой ли се за трудов стаж?

# 755
Искам да попитам отпускът на бащата от фирмата ли се плаща?
15-дневния отпуск при раждане на дете и отпускът, който може да ползва бащата след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 дни се плаща от НОИ.

Благодаря за отговора.
Искам да попитам също,
в момента нямам никакъв трудов стаж, но ще започнат да ме водят на работа от м.Май, детенцето живот и здраве го чакам нач.на декември.Знам, че платеното майчинство (90% от РЗ ) започва след като направя 1 год.трудов стаж.Въпросът ми колко време ще мога да използвам платено майчинство:докато детето стане на 1 год, или 1 година след започване на взимането му?И също да попитам през тази 1 год, когато се осигурявам имам ли право на платен болничен и той брой ли се за трудов стаж?

Като направиш 1 година осигурителен стаж ще започенш да вземаш обезщетение за бременност и раждане, което е общо 410 дни от датата на първия болничен 45 дни преди термин, което ще рече, че ти ще вземеш само част от обезщетенията за бременност и раждане. Платен болничен може да вземеш в момента, в който набереш 6 месеца осиг. стаж - той също се зачита за осиг. стаж.

# 756
здравейте,интересува ме следното: студентка съм 3-та година редовно обучение.работя и работодателя ми плаща здравни и трудови осигуровки.след като родя работодателя какво трябва да плаща -само здравни без трудови ,и трудовия стаж върви ли ?
Вълнува ме и това,че 45 дни преди раждането още няма да съм направила 12 месеца осигурителен стаж,той ще е направен някаде месец и нещо-два след това.Какво се прави в случая?Излизам в болнични ,плащат се трудовите и като родя след като се направят 12 месеца стааж почват да се превеждат майчинството?Има и друго ако продалжа редовно обучение и имам  стаж  може ли да се възползвам от  помощите?благодаря

След като излезеш в болничен се дължат само здравни осигуровки. За времето, когато нямаш набран стаж можеш да получаваш помощи по ЗСПД, които се отпускат след подадена декларация - но доходът на член от семейството трябва да не надвишава 350 лева на месец. Като набереш стажът, започваш да получаваш обезщетение от НОИ.
За помощите на редовните студентки все още няма никаква яснота, защото няма приет ППЗСПД.

# 757
Здравейте момичета,
Искам да ви попитам следното нещо:
Преди детето да е навършило 2 годишна възраст,ако бъде записано в детска ясла какъв ще бъде размера на обезщетението на не работеща майка получаваща до момента 240 лв?

# 758
Здравейте момичета,
Преди детето да е навършило 2 годишна възраст,ако бъде записано в детска ясла какъв ще бъде размера на обезщетението на не работеща майка получаваща до момента 240 лв?

Щом детето тръгне на ясла майката трябва да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск, а не такъв за гледане на детето - той се прекратява. Майката има право на обезщетение по чл.54 от КСО - в размер на 1/2 от 240 лева, т.е. 120 лева.

# 759
  • Габрово
Аз съвсем се обърках като чета какво казвате на другите.
Преди няколко месеца писах тук, а отделно говорих и с една счетоводителка и всъщтност ми беше казано, че щом не се осигурявам ще взимам само 100 лв. майчинство.
Аз тогава можех да почна да се осигурявам, но се отказах, мислейки, че така и така няма да направя една година стаж докато дойде време да раждам и сметнах за излишно да внасям в такъв случай осигуровки, а сега разбирам ако правилно схващам, че имало начин да получавам майчинство дори да не направя точно година. Моля ви, разяснете ми пак Praynig
И също да питам вярно ли е, че мога да се осигуря за два месеца назад и въобще има ли начин да направя поне 6 мес. до края и при условие, че се осигурявам да речем на голяма заплата и да вземам някакво майчинство различно от тези 100 лв.
Ох, много объркано стана и дано ми схванете мисълта, ама и аз съвсем се обърках и всеки различно ми казва.

# 760
Аз съвсем се обърках като чета какво казвате на другите.
Преди няколко месеца писах тук, а отделно говорих и с една счетоводителка и всъщтност ми беше казано, че щом не се осигурявам ще взимам само 100 лв. майчинство.
Аз тогава можех да почна да се осигурявам, но се отказах, мислейки, че така и така няма да направя една година стаж докато дойде време да раждам и сметнах за излишно да внасям в такъв случай осигуровки, а сега разбирам ако правилно схващам, че имало начин да получавам майчинство дори да не направя точно година. Моля ви, разяснете ми пак Praynig
И също да питам вярно ли е, че мога да се осигуря за два месеца назад и въобще има ли начин да направя поне 6 мес. до края и при условие, че се осигурявам да речем на голяма заплата и да вземам някакво майчинство различно от тези 100 лв.
Ох, много объркано стана и дано ми схванете мисълта, ама и аз съвсем се обърках и всеки различно ми казва.

А докато си била бременна с другото дете не си ли получавала майчинство?

# 761
  • Габрово
Не съм, защото раждах в Испания и от тук единствено ми изплатиха еднократната помощ за раждане на дете. Последно съм била осигурявана май преди 8 год, някъде ако това въобще важи.

# 762
Не съм, защото раждах в Испания и от тук единствено ми изплатиха еднократната помощ за раждане на дете. Последно съм била осигурявана май преди 8 год, някъде ако това въобще важи.

Ако имаш 12 месеца стаж изобщо до момента, независимо кога и те заведат на трудов договор дори и за един ден, а ако искаш и за времето до излизане в болничен например - можеш да вземаш понме минималното обезщетение, което е 240 лева в момента. Със задна дата няма как да се осигуриш. Изискването е за 12 месеца стаж през живота ти, а не непосредствено преди излизане в болничен. Потърси някой познат да те заведе на трудов договор, за да получаваш поне малко по-голяма сума  Peace

# 763
Здравейте момичета,

Щом детето тръгне на ясла майката трябва да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск, а не такъв за гледане на детето - той се прекратява. Майката има право на обезщетение по чл.54 от КСО - в размер на 1/2 от 240 лева, т.е. 120 лева.

А как става това?С какви документи и до кого?Предполагам едното ще е декларация за промяна на обстоятелствата към НОИ?А други има ли и какви?

# 764
  • Габрово
Благодаря! Явно не уцелихме правилният човек да ни обясни всичко като хората и сега загубих 4-5 мес. през които можех да се осигурявам. Тази счетоводителка тогава направо ме отчая, че при никакви обстоятелства няма как да взимам дори и минималното майчинство и не спомена, че тази една година стаж може да е направена кога да е през живота ми.

Общи условия

Активация на акаунт