Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 150
  • 898
  •   1
Отговори
# 765
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета,
Искам да ви попитам следното нещо:
Преди детето да е навършило 2 годишна възраст,ако бъде записано в детска ясла какъв ще бъде размера на обезщетението на не работеща майка получаваща до момента 240 лв?

Щом детето тръгне на ясла майката трябва да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск, а не такъв за гледане на детето - той се прекратява. Майката има право на обезщетение по чл.54 от КСО - в размер на 1/2 от 240 лева, т.е. 120 лева.

А как става това?С какви документи и до кого?Предполагам едното ще е декларация за промяна на обстоятелствата към НОИ?А други има ли и какви?

Да + Приложение 4, за да получаваш 120 лева.

# 766
Благодаря! Явно не уцелихме правилният човек да ни обясни всичко като хората и сега загубих 4-5 мес. през които можех да се осигурявам. Тази счетоводителка тогава направо ме отчая, че при никакви обстоятелства няма как да взимам дори и минималното майчинство и не спомена, че тази една година стаж може да е направена кога да е през живота ми.

Съжалявам, но все пак и сега не е твърде късно  Hug

# 767
Благодаря много Lady Incandescent,за бързите и точни отговори

# 768
  • Габрово
Lady Incandescent , още един последен въпрос само да задам  EmbarassedСега през оставащите два месеца докато изляза в болничен ако се осигурявам достатъчно ли е да е върху минималната заплата за да взимам после майчинство 90% от минималната?

# 769
Още един последен въпрос само да задам. Сега през оставащите два месеца докато изляза в болничен ако се осигурявам достатъчно ли е да е върху минималната заплата за да взимам после майчинство 90% от минималната?

Ти и без да се осигуряваш ще вземаш 240 лева, но ако се осигуряваш на 2000 лева сметката е следната горе-долу - на месец се пада да получаваш около 450 лева майчинство за 410 дни, което ще рече 45 дни преди термин и остатъка след това. А до навършване на две години от детето ще имаш право на 240 лева обезщетение.

# 770
Искам да задам едно въпросче, което отдавна обмислям: мисля да не си взимам този болничен, който е 45 дни преди раждането, за да имам поне още 1-2 месеца осигуряване на по-висока заплата, което мисля, че ще повиши майчинските. Смислено ли е да постъпя така и каква е ситуацията, ако не взема болничния?

# 771
здравейте много ще съм ви благодарна ако някой ми каже  интернет адреса на ной за да мога да си проследявам плащанията.Предварително ви благодаря

# 772
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте много ще съм ви благодарна ако някой ми каже  интернет адреса на ной за да мога да си проследявам плащанията.Предварително ви благодаря

https://benefits.nssi.bg/EGN/

# 773
Искам да задам едно въпросче, което отдавна обмислям: мисля да не си взимам този болничен, който е 45 дни преди раждането, за да имам поне още 1-2 месеца осигуряване на по-висока заплата, което мисля, че ще повиши майчинските. Смислено ли е да постъпя така и каква е ситуацията, ако не взема болничния?

Според наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността може да работиш и да не ползваш този болничен, поне докато дойде време за раждане, но неизползваните дни се губят.

# 774

Според наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността може да работиш и да не ползваш този болничен, поне докато дойде време за раждане, но неизползваните дни се губят.

Извинявам се за неразбирането ми, но как по-точно се губят тези неизползваните дни?  Embarassed

# 775
Дейзи Г МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗЯ БЪРЗИЯ ОТГОВАРА. Сега с риск да стана нахална имам още един въпрос-нищо не разбирам от счетоводство и затова искам да попитам следното.Как се изчислява болничния защото имам чуството че ми изплащат по малко от колкото ми се полага.Средно взимах нетна заплата около 600-650 лева а сега взимам болничен 345лева на месец ooooh!

# 776

Извинявам се за неразбирането ми, но как по-точно се губят тези неизползваните дни?  Embarassed

Отпуска ви започва 45 дни преди определения термин. Ако започнете да ползвате реално отпуска от датата на термина губите 45 календарни дни от отпуска и обезщетението за тях.

# 777
Дейзи Г МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗЯ БЪРЗИЯ ОТГОВАРА. Сега с риск да стана нахална имам още един въпрос-нищо не разбирам от счетоводство и затова искам да попитам следното.Как се изчислява болничния защото имам чуството че ми изплащат по малко от колкото ми се полага.Средно взимах нетна заплата около 600-650 лева а сега взимам болничен 345лева на месец ooooh!

Доста неща са от значение за размера на обезщетението.
Гледа се осигурителната сума за последните 12 календарни месеца, както е нетното възнаграждение за периода.
Зависи и дали ви превеждат наведнъж обезщетението за съответния месец.

В първия пост  има написано подробно как се изчислява обезщетението

# 778
Като направиш 1 година осигурителен стаж ще започенш да вземаш обезщетение за бременност и раждане, което е общо 410 дни от датата на първия болничен 45 дни преди термин, което ще рече, че ти ще вземеш само част от обезщетенията за бременност и раждане. Платен болничен може да вземеш в момента, в който набереш 6 месеца осиг. стаж - той също се зачита за осиг. стаж.
[/quote]

Lady Incandescent, благодаря ти за отговора, но пак имам малка неяснота.Този болничен 45 дни преди термина ще мога ли да го ползвам, ако имам само 6 месеца осигурителен стаж?И също ако ме водят на още 1 място на 4 часа ще направя ли по-бързо осигурителния стаж?

Последна редакция: нд, 17 май 2009, 15:36 от petia_sport

# 779
Здравейте въпросът ми е малко глупав, но все пак да попитам за да не остана неприятно изненадана. 15-те дни отпуск, който се полагат на бащата при раждането се плащат от НОИ. Обаче ме интересува за в този период ще съм си в болничния, нали ще си ми платят пълния болничен и на мен, няма да ми платят 15 дни по-малко, заради ползването на отпуската на бащата.

Общи условия

Активация на акаунт