Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 587
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
  • в моя свят
TanyaMG напълно си права.Аз съм на същото мнение,а относно лекарствата дори нашите деца да не са от тези "новите"деца както още ги наричат,а просто деца с проблеми практика в нашата държава е да се поставят прибързано етикети като хиперактивност,забавено нервно психическо развитие и др.И съответно веднага се изписват лекарства за мозъка и за успокоение.А ето и една статия за лекарствата за хиперактивност и какво предизвикват.

# 121
  • в моя свят
  Сигурно проверявате но все пак....излязла е книгата "Дислексия" на онлаин магазина за учебни помагала Слънчица http://www.slanchica.com/cgi-bin/index.pl?_state=OfferRequest&offer=283

# 122
Мечта, аз прочетох статията в Пулс.Не ми хареса посоката на изложеното за медикаментите при лечение на АДХД.Страничните ефекти са конкрето и точно описани и трябва задължително да се четат и обсъждат..В по-старите ми постове в темата за Хиперактивността бях дала една статистика,че действително САЩ е най-големия производител и потребител на лекарства от тази група.Милиони са децата с АДХД.Много голям процент от тях са на Риталин,Концерта,Аддерал и подобни.Има обаче две задължи неща-детето да се подлага на терапия,която да вади резултат след прилагането му и дозировката.Правилното дозиране е ключово.Виждала съм колко прецизно дозират децата и строго се наблюдава поведението им.Симптомите на много от поведенческите синдроми са толкова близки и преплитащи се ,че е много трудно и на специалистите да ги различат и коригират.Може би Оля или Софсан ще изкажат мнение по този въпрос.
Аз съм била и продължавам да подкрепям идеята,че медикаменти в ранна възраст ,без поведенческа или логопедична терапия не "лекуват" поведението.Родител,терапевт и доктор трябва да обединят знанията си и да поемат отговорността на медикаментите.

# 123
Цитат
Милиони са децата с АДХД.Много голям процент от тях са на Риталин,Концерта,Аддерал и подобни.

Веселче, това ми звучи фантастично. Почти съм убедена, че човечеството се изражда, почти всички имаме генетични недостатъци, предразположености към болести, къде на тялото, къде на ума, че древните египтяни са били 2 пъти по умни от нас, околната среда е била по- чиста, Земята по -млада, гените ни - ненатрупали толкова мутации.

Другия вариант милиони деца да са с АДХД и на лекарства е обществото да не е наред, да не търпи различните, да се опитва всички да вкара в калъп.

# 124
Симптомите на много от поведенческите синдроми са толкова близки и преплитащи се ,че е много трудно и на специалистите да ги различат и коригират.Може би Оля или Софсан ще изкажат мнение по този въпрос.
Аз съм била и продължавам да подкрепям идеята,че медикаменти в ранна възраст ,без поведенческа или логопедична терапия не "лекуват" поведението.Родител,терапевт и доктор трябва да обединят знанията си и да поемат отговорността на медикаментите.
Да  Веселче - абсолютно подкрепям мнението ти. Медикамента не лекува поведението. Но дава база за това и детето да модифицира поведението си. Също в цялата тази работа трябват трите страни на доктора, родителите и детето и терапии. Дали да се включи медикамент оттози тип разбира се си е личен избор. И аз имах ужасно много резерви преди да започнем, но е вече факт, че след 9/10 месеца прием детето ми има съвсем различно поведение и параметри на внимание. От края на януари се справя без него. Също много благодаря на грижите на доктора който го наблюдаваше непрекъснато и направи обследването, дозировката и следващите терапевтичин сесии с него.

# 125
  • София и там където не се пуши
Имам документ вече - психологичен статус. В някои неща в норма, в някои в долна граница, мислим в картинки и не ги преобразуваме в реч IQ ни е много високо. Става си човек полека лека

# 126
  • в моя свят
Поздравления Dorothy за малкия умник  Peace Уж е всеизвесно,че децата с тези проблеми са с нормална или висока интелигентност,а всички специалисти ако нямаш психологическо веднага се съмняват и лепват етикет като "най-вероятно има ограничен интелект"(така ни бяха писали един път  #2gunfire) Ние от години се опитвахме да направим тестовете,но моя юнак беше много див,не можеха с нищо да го задържат в кабинета и просто не успяха.След това пък пред непознати и най-вече специалистите при които го водя стана един кротък,но пък отказва всякакъв контакт дори и невербален(според мен много добре знае за какво сме там и нарочно се държи по този начин,а докато излезем от кабинета и подивява и не спира да бърбори).Заради това му поведението като сме на лекар,било невролог,психолог или психиатър са ни поставяли диагноза аутизъм  Mr. Green а той е толкова общителен,весел и въобще в поведението му само като изключим това пред лекарите няма и следа от състоянието аутизъм.Както и да е,та в края на миналата година най-накрая успяхме да направим псих.статус(не ме питайте как) и интелекта е в норма,а някой от нещата като логика и трябва да погледна кои други бяха са повече отколкото нормалната за възраста.

# 127
И от мен поздравления, Дороти! А къде извадихте този психологичен статус?

# 128
  • в моя свят
Не съм Дороти,но да отговоря и аз  Embarassed Психологическото изследване,като официален документ се прави само при клиничен психолог. Отскоро и другите психолози имат право да издават документ,но трябва да имат лиценз за това.Не знам дали има някаква промяна,но мин.година исках психоложката от Ресурсен център да ни направи тестовете,тъй като работи с детето и се познават и резултата ще е по-точен,но тя ми обесни,че няма да е официално,защото няма лиценз.Направи ни някой от тестовете просто аз да си знам без документ.После отидохме на клиничен психолог и вече имаме документ.

# 129
Всичко, което пише и аз съм го забелязала, какво може и какво не може, за пръв път страничен човек толкова точно го е охарактеризирал. Това е направено служебно от Ресурсния център с техните психолози. На мен не ми трябва за пред някой друг този документ, но ми е необходим, за да се помогне на детето. 

Преди години при изследване в св Никола - много грешни неща бяха написани, неща които той ги можеше тогава, а те не. Учителките в детската градина дори ме караха да отида да възразя, ама тогава ми беше все едно, защото ми беше необходимо за отлагане от училище.

Сега дори това им е направило впечатление, че като пипа, хваща, си държи пръстите по много странен начин. Аз това също съм го забелязала, сега са необходими упражнения.

# 130
Ние имаме документ само от "Св. Никола". Но вероятно ще потърся и друго мнение. Не знам дали лекарките сега са същите, както когато вие сте ходили. Изследването ни водеше млада и симпатична докторка д-р Бистриан.

# 131
Момичета, някоя от вас ходи ли на представянето на новата книга за дислексията? Бях се заявила да ходя, грипът ни натръшка всички в къщи и съм като парцал.
Сега ще си поръчвам книгата от сайта.
Ще се радвам, ако някой е ходил да сподели, мисля че за всички ще е от полза.

И се пазете, и себе си и децата, че грипът е жесток!

# 132
Забравих да се похваля - предната седмица имаме 5 по българси на тест!  newsm44

# 133
Обърквам се - колко са ви голями децата. Сложете по един подпис горе-долу годините им, може и без имена, че Таня честито, но забравих колко сте голями.

# 134
Попаднах на един нов за мен линк с информация на български. Има някои техники, свързани с четивните умения, а и други интересни неща http://liternet.bg/publish20/i_rangelova/kak_da_uchim/content.htm

Общи условия

Активация на акаунт