Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 602
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Надежда-в щата Калифорния забраниха вид меки силиконово-пласмасови материяли,като направа за детски играчки-биберони,наконечници като силно токсични.Аз ще се разровя из нета да намеря химическото название.И с тях трябва да се внимава-то знае ли човек от къде трябва да се предпазва вече.А и основните играчки и пособия тук са направени в Китай.Виждам ,че сега в детските магазини  щандовете с дървени играчки постепенно започват да изместват пласмасовите.Та,не знам сега как ще отреагират компаниите произвеждащи занимания за деца със специални потребностти. newsm78

# 151
 Sad Cry Thinking http://www.bg-mamma.com/actuals/full/1416

Гледай ти какви неща!

# 152
Флора , мила това вече на депресия ми мирише. Confused..Аз пък друга статистика ще извадя-за късните цветя в живота на побеляващите родители.И аз съм от тези,де Laughing
По-добре ни разкажи за нашият любимец Данчо и неговата славна майка.Тук няма терапевт ,който да не повтаря,че позитивното  емоционално състояние на родителя е основата на всяка плодотворна терапия за детето.
Все не ми остава време да проверя на колко години мама Буш е родила бившият ни президент с Д-я.Ще взема да превеждам от нейните мемоари.
Загубихме някъде Жана и госпожицата и.

# 153
veselcheto, Жана и госпожицата й за тук, следя ви аз и ви чета поне един път седмично.
Аз вече значително се успокоих и не приемам толкова навътре нещата, които се случват с Яна. Просто ги приемам и продължавам нататък. Дори наскоро си мислех - може би не толкова вярно твърдението, че децата с дислексия стават по-добре с времето,а по-скоро че родителите по-лесно и по-спокойно приемат случващото се?
Иначе сега от 15 часа имаме час в Свети Никола - ще дават документа - епикриза или как там се казва не знам - и ще разговарят с нас за това, което са видели или не в Яна. после ще докладвам задължително!

# 154
еми, както обещах, ето я епикризата.
според специалистите от Св.Никола мястото ми не е в този форум, т.е. Яна няма дислексия, а ораничени възможности.
диагнозата е разстройство в адаптацията при дете с ограничен интелект. общото й IQ e 74, което било точно на границата, за да влезе в нормите. не знам какво повече да ви кажа..................

# 155
еми, както обещах, ето я епикризата.
според специалистите от Св.Никола мястото ми не е в този форум, т.е. Яна няма дислексия, а ораничени възможности.
диагнозата е разстройство в адаптацията при дете с ограничен интелект. общото й IQ e 74, което било точно на границата, за да влезе в нормите. не знам какво повече да ви кажа..................

Според мен и дислексията е някакво ограничение на интелекта, но може би по особен начин. Нашите препоръки бяха работа с логопед за развиване на компенсаторни механизми  - звучи ми като невъзможност, която трябва да се заобиколи.

# 156
Flora1, нашите устни препоръки са да изтикаме средното образование и да я насоча след тази година към нещо като фризьорство или друти професии от този род. а иначе - да я запиша в група с други деца, че поне начинът, по който контактува, да започне да съответства на възрастта й. но като цяло не усетих да става въпрос за надежда за нещо по-добро.........

# 157
Жана -ти не казваше ли ,че на госпожицата и харесва да сваля музика,да прикрепва субтитри  към видео клипове.Защо да не насочиш погледа и в това направление.Мултимедията е хубаво призвание .Освен ,ако фризьорството не е нейна страст също...Само защото имаш резултат от тест не бива да те спира теб и нея да развивате умения ,които са любими,желани и вдъхновяващи.Тя е и една объркана от хормоните в тялото си тинейджърка.Не е необходимо да бъдеш приятел с целия свят.Подтикни детето към занимания(спорт,доброволен труд и т.н) ,където тя да придобие повече самочувствие и да получи одобрение от комуникацията...Категорична съм в тези си мисли.
Флора- Hugтова не е ли да се научиш да заменяш един механизъм с друг за постигане на крайната цел?Най-добре е някой логопед да разясни повече...

# 158

Жана - опитах се да ти пиша на лични, ама ти е пълна пощата.

Цитат
Флора- Hugтова не е ли да се научиш да заменяш един механизъм с друг за постигане на крайната цел?Най-добре е някой логопед да разясни повече...

Веселче, и аз така го разбрах - ще нещата няма да се променят, но има начини да се заобиколят проблемите, и с тези начини са запознати логопедите. И че е трябвало много по - отрано да стане това, за да се избегнат някои проблеми в бъдеще. Но мисля, че по наше време много не се говореше за дислексията, и че не всеки логопед беше наясно как да се помогне най-добре. Специално тази, която се занимава с Данчо, направо ме накара да си мисля, че от заниманията с логопед няма голям смисъл. А и често нещата опират до пари -  и при наи-добро желание, като погледнем в портмонето само въздишаме.
За днес следобед имаме уговорена със един човек, който учи специална педагогика, ще видим какво ще стане.

# 159
Здравейте, позволявам си да се включа малко разяснително, въпреки че ми се струва, че повечето от вас са си съвсем "наясно" Laughing Интелектът в случая с дислексията е от решаващо значение за определяне на проблема. Т.е. - 1. нормален и висок интелект и проблеми в ученето=дислексия или 2. проблеми с ученето и интелект под норма = не е дислексия, а причините са други.
Иначе за това, че дислексията е вид ограничение - да, така е, но не в интелекта, а във възприемането и обработката на информация. В повечето от случаите слуховото или зрителното възприятие са по-слаби или видоизменени и затова представите за нещата за променени. Съответно трябва да се намери кой канал за информация е най-силният, за да се подава тя предимно през него и детето да има по-малко проблеми с възприемането и обработката й. Да, ама информацията ние възприемаме основно зрително и слухово, учебните програми също са построени на този принцип, затова тази замяна не е толкова лесна.
Освен това дислексиците имат проблем с това да намерят правилните пътища за решение на определени задачи. Те трудно планират изпълнението, затова в терапията се учат на стъпките, които трябва да изминат в различни ситуации. Те за всяко дете може да са различни, отново според силния канал за възприемане на информацията.
Не на последно място при много дислектици има изоставане в езиковото развитие. Това е и един от предвестниците на дислексията, който се наблюдава още предучилищна възраст - по-късно проговаряне, продължително задържане на "бебешкото говорене", трудности с овладяване нормите на родния език. В училищна възраст това може да се проявява от почти незабележими пропуски (например ограничен речник и невъзможност да се обясни значението на думи, характерни за възрастта) до значителни трудности от типа - несъгласуваност по род и число на съществително и прилагателно. В редица тестове за интелигентност, които са вербални (словесни) това значително занижава резултатите на дислектиците, затова им се дават невербални тестове (примерно с картинки само или с фигури). Но пък дете, което има затруднения със зрителните възприятия ще даде отклонение и на подобни тестове. Какъв тогава е подходящият за него? Ето това трябва да определи специалиста - диагностик и ако е добър, ще го направи успешно.
За терапията е същото - не всеки логопед (въпреки, че в последните години всички се обучават многопрофилно да работят с различен тип комуникативни нарушения) е добър в работата с дислектиците. Флора, вие с каква цел имате среща със специалист?Много от "специалните педагози" също не са наясно. В програмите на началните и предучилищните педагози пък засега подобно обучение изобщо не е заложено.
Много се разписах, не знам, дали беше необходимо. Hug

# 160
Цитат
Флора, вие с каква цел имате среща със специалист?

Той е приятел на едни наши познати. Прояви интерес и желание да помогне. Между другото се видяхме току що с него - страхотно момче, много ми хареса като човек. Кротък и внимателен.

# 161
  • София и там където не се пуши
Вълничке благодаря.   bouquet

Мен също ме бяха шашнали в св Никола преди години, затова там май много трудно ще отида пак - дано не ми се налага.

Флора - много са готини тези млади ентосиазирани хора, които в момента им се работи и учат и се срещат в реалността с наученото. Успех.

А аз си мисля и друго - Яна за пръв път се среща с с такъв тест. Може да не е била предупредена, че е за време и да е по-чевръста. А и 74 си е в норма, макар, че е надолу както казваш.

# 162
  • в моя свят
А аз си мисля и друго - Яна за пръв път се среща с с такъв тест. Може да не е била предупредена, че е за време и да е по-чевръста. А и 74 си е в норма, макар, че е надолу както казваш.
          Мисля,че диагноза като "ограничен интелект" се лепва много често на нашите деца и в много случаи в последствие се оказва невярно.Аз съм на мнението на Dorothy,че ако детето прави подобни тестове за пръв път резултата може да е неточен и бих повторила теста и при друг специалист.                                                                                               Вълничка (морска) включването ти за мен е съвсем на място,въпреки,че като цяло тези неща са ми известни,така схематизираното разяснение от теб е много точно и полезно.За което  Hug

# 163
  • София и там където не се пуши
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379536.15 е това разказче, много ми хареса.

# 164
Здравейте, благодаря на всички за мненията и подкрепата. истината е, че този тест за интелигентност се прави за втори път на яна и двата пъти показва гранични норми, така че може би наистина това е. сутринта след като взех епикризата обаче аз се събудих с мисълта, че няма да я приема. може би защото не ми харесва, може би защото не я съотнасям към яна... причините може да са много. НО смятам себе си за много толерантен човек, особено що се отнася до различните. и в тази връзка поставянето на рамки меко казано не ми харесва. в този смисъл не ми харесва и рамката, която ми поставиха специалистите - да помогна на яна да изтика средното образование и после да стане примерно фризьорка, друго да не очаквам от нея. не оспорвам резултатите, може би наистина са верни, признавам, че съм разочарована до известна степен - искаше ми се да чуя друго, но... въпреки всичко не смятам да смъквам летвата и да чакам от яна да ми прави прически като порасне - още повече,че това не е нейната мечта. аз съм последната жена и майка, която може да се нарече амбициозна, но тук става въпрос за нещо друго - дали да кажеш на детето си, че е глупаво и нищо няма да излезе от него, или да му покажеш,че вярваш в него и че то може да постигне неща. психолозите ме посъветваха да кажа на яна, че има ограничен интелект и че няма причини да не й го казвам. няма да постъпя така. редно е човек да вярва в себе си. убедена съм, че когато внушиш на някого, че може, той наистина ще успее. не съм убедена, че искам повече изследвания. наречете ме щраус, но аз усещам кое е най-добре за моето дете - така поне смятам. и това определено не е откровен разговор с нея,че има ограничен интелект. това е от мен
Flora1 , вече можеш да ми пишеш на лични - изпразних си пощата

Общи условия

Активация на акаунт