28 Австрия - Дрън - дрън, плям - плям, бля - бля в грипно време

• 16 455
  • 289
  •   1
Отговори
# 135
Момичета,имам питане-мъжът ми му предстои да се мести на друга работа,но ще има известна пауза(време) през което няма да работи.
Знам,че тук бъдещият баща има право на 45 платен отпуск по бащинство при раждането на детето-ако почне април месец работа може ли веданага после да излезе по бащинство или трябва да е почнал по-рано,за да ползва тази привилегия.Аз така и не знам точно какво ще стане с неговата работа,нещата са малко объркани,но все пак искам да съм наясно с това.

# 136
криси,

аз не съм чувала за такава отпуска за бащи.
2ро, дори и да я има, никой работодател няма да се радва новия му работник веднага да излезе 45 дена платен отпуск, по каквито и да е причини.
да не стане така, че да си загуби работата. тук по принцип първия месец е пробен, и следващите 2 са бефристет, да не стане гаф. аз не бих рискувала. дори и сега, вече съм на безсрочен договор, не смея да излизам в болнични за децата, въпреки че по закон имам право.

# 137
Има такава на 100% съм сигурна,колега на мъжа ми я използва.Мерси за отговора,но излгежда и тук както и в Бг имаш права по закон,а на практика.................?

# 138
  • Vienna
Krisy, Дали ще е отпуска или безработни е все едно. Не може ли така да направи и да почне по късно... Така и работодателя не трябва да плаща нищо.
Аз най обичам да съм на чужди сватби! А като ме попитат защо не съм женена и казвам, че никой не ме иска, защото съм чешит. Освен това почти всеки ден ходя в бяло, вярно не е рокля, а по скоро нощница.
Зизу, не забравяй, че тука средата на септември си е есен. Гледай към хубавата рокля и едно сетеренце да си купиш. или Стола, може и от бяла лисица...Иначе моди доколкото знам няма специални. А защо не поканите всичките в Сандански?

# 139
А защо да губи пари,които му се полагат по закон?

# 140
  • Виена, Австрия
Ха добро утро и от мен!

Кафе няма да сипвам, че Съни и deiana, вече са го направили преди мен и ако  и аз  сервирам ще вземем да се "надрусаме"  Joy

Страшен купон сте си спретнали нощес! Яд ме е, че и аз го пропуснах!  smile3511

За сватбите и роклите само ще кажа, че е крайно време да се отървем от предразсъдъците останали ни от социализма и да си живеем както на нас ни хареса и намерим за добре!
Тук не, че няма мода, но хората са над тези неща и не оценяват никого по облеклото, за разлика от нас българите, които винаги сме били комплексари на тази тема.

Съни и Уомбатче, мнооого хубави сте били и двете като булки! Не, че сега не сте!   bouquet

Уомбат, давай го и ти твоя  Wink  Измисли завоалиран начин да ни го съобщиш, пък ние нали сме си умнички ще се досетим веднага!  Wink
Още веднъж късмет за утре!  Flowers Four Leaf Clover

Ро, кажи колко е глобата, че ми стана интересно? Питам, защото ние имахме куче в БГ, което не взехме с нас  Cry, за да си нямам главоболия от подобен род, а и защото бяхме заблудени, че е доста по-строг реда като цяло за отглеждане  на кучета.
Стискам палци да успеете с опровержението!

Усмивка, що така за луканките? Малеее,  дай ми на мен луканка  да ям и ми гледай сеира!  Mr. Green

Джиджи, радвам се, че вече сте добре!   remybussi

За реда в гардероба, ми мойте са си подредени  smile3534
Който не вярва може да дойде на оглед  Mr. Green
Нали съм си педант на тема ред и чистота и затова така   newsm53
Всичко трябва да е под конец и подредено като в аптека   smile3521

Конденз по стъклата имаме и ние, но само сутрин и то само в помещенията, където се спи.
Ние пък имахме предните дни, когато беше най-големия студ, лед по пантата на единия от прозорците, та  чакам и аз утре майстор да го погледне.

Ставам, ако съм пропуснала да коментирам нещо, после ще допълвам!

Лек и спокоен ден!

Криси и аз не съм чувала за такава отпуска?!

Знаех си, че ще пропусна нещо  smile3537
И ние си нямаме песен  Cry, ама ние и танци си нямахме  Cry
То с тези тъпи австрийски ресторанти...
Друго си е при нас да ти пуснат някоя "циганийка", пък да скочи булката на масата  hahaha

При нас сватбата бе по-скоро, само за да подпишем, но аз пак си бях с бяла рокля, евтина и семпла, но поне ми стоеше добре, за бременна в пети месец  Mr. Green
Подписахме в щандесамта и после се почерпихме в един ресторант и това беше.
Скучна работа!  Crossing Arms
Църковен брак също нямаме, но него сме го оставили за БГ, само не знам кога ще го направим.
На мен ми се искаше да си направим и церемонията в ритуалната зала  също, но мъжо хич не е въодушевен от идеята.
Ако не друго, поне ритуала в църквата ще бъде повод да се съберем с приятели и да отпразнуваме подобаващо събитието по нашенски!  married newsm68 Drunk dancing cheers

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 11:13 от Jeni 1

# 141
Aз пък мисля,че съм чувала израза "Vater im Karenz".

Песните са ви чудни,с кеф пуснах тези които сте ми написали!

Рени с удоволствие бих ти спретнала една сватба,това е една от желаните ми професии!

А и като съм на темата с риск да стана малко досадна,ми е любопитно какви традиции имахте на сватбата си.

При нас всичко беше по пълна програма.С извеждане на булката,та дори и някои ново навлезли, далеч не Български традиции,като сваляне на жартиера.Ми за мен всички тези малко традиции правят весела сватбата,е разбира се и активността на гостите и самите младоженци,аз на мойта си се забавлявах невероятно много,а още повече като разбрах вечерта на първата си брачна нощ,че съм бременна.А се бъзикаха с мен,че сватбата няма да е съвременна,защото булката не била бременна!Не,ама,да!

# 142
А защо да губи пари,които му се полагат по закон?

защото вероятността да загуби работата е голяма. ако е сигурен, че фирмата не може без него, и ако наистина има такава отпуска, което ме съмнява/ да го направи. толкова е просто

Gigi
Vater in karenz  е съвсем друго баущеле. тогава таткото получава киндербетр.гелд, а майката може да иде да работи. но не и бащата в каренц да получава заплата за сметка на работодателя. няма никаква логика в това.

вариант е да има спец. условия в колективния договор.

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 11:02 от deiana

# 143
  • Виена, Австрия
Ро, на ти сега редактирай  Wink
Понеже съм добра и  те слушам,  предният ми пост стана три километра  Joy

# 144
  • Vienna
Krisy, в Арбаитеркамер те информират за всякакви права, писани и неписани закони. Деяна е права в частните фирми по принцип си имаш правата , ама... Да се обади мъжа ти там и да пита. По телефона са много любезни. Другата възможност е да отидете на Елтерншуле в МА 11. Едната част е посветена само на тази тема за работата и каренца. Инфото: http://www.wien.gv.at/menschen/magelf/baby/elternschule.html
Аз тези много ги уважавам.
Ред в гардероба нямам и много добре се справям. От време на време изхвърлям един куп и рядко съм съжалявала. Само дето новите дрехи са все по голям номер от старите....

# 145
Krisy,аз сега ще кажа нещо като се базирам на   спомените си,затова не съм сигурна в достоверността му.Мисля,4е  едва  45 дни след раждането бащата има право на каренц.До 45 дни е задължително майката да е с детето.за такъв отпуск  на бащи не съм 4ула,нито 4ела,което не е при4ина да не съществува .Като при4ина ,за да ползва полагаемата си отпуската  може би да,но ина4е не ми се вярва.А  при този промеждутък не може ли да отиде на АМС.Ако има обещание ,4е ще го вземат в другата фирма,може да си из4ака времето в АМС,без да го товарят с термини.Дано не те подведа,щото по принцип каквото говорим трябва да го подкрепяме и с 4ерно на бяло.

# 146
Има такава на 100% съм сигурна,колега на мъжа ми я използва.

Не съм чула за такова нещо. Питайте колегата на мъжа ти.  Може би е това

Karenz kann
wechselweise durch beide Elternteile in Anspruch genommen werden,
wobei ein zweimaliger Wechsel der Betreuungsperson möglich ist.
Aus Anlass des erstmaligen Wechsels der Betreuungsperson können
beide Eltern gleichzeitig bis zu maximal 31 Tage gemeinsam Karenz in
Anspruch nehmen
(die Dauer der Karenz wird entsprechend verkürzt).
Ein Karenzteil muss mindestens drei Monate dauern.

Търся майстор, който да ремонтира баня. Някой правил ли е такъв ремонт и би ли могъл да ми препоръча някой, който работи добре и най-важното евтино? Смяна на всичко - къртене на стари плочки лепене на нови и смяна на вана.

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 12:24 от fat.wombat - нова година - нов wombat

# 147
Добро утро момичета,

Тук в Сандански е едно слънчице! Денят е страхотен.
Зизу, не забравяй, че тука средата на септември си е есен. Гледай към хубавата рокля и едно сетеренце да си купиш. или Стола, може и от бяла лисица...Иначе моди доколкото знам няма специални. А защо не поканите всичките в Сандански?
Ами не всичките му приятели могат да си позволят да дойдат до България за сватба

# 148
Krisi това за което питаш е май папамонат. Иска се да се направи ама дали се е  приело  newsm78
ето виж тук
http://www.elternforum.at/article.php?sid=1907
Торбест има един сейт / my hammer/ или нещо подобно беше.Там има много и най-различни майстори и ти предлагат супер цени Peace за това което търсиш.
Аз обичам да ми е всичко добре подредено , но нямам нерви след всяко отваряне не гардероба от мъжа или сина да подреждам отново  #Cussing out А като им се карах само напрягах обстановката  ooooh! Те така и не се справяха с реда. И така аз свикнах с хаоса, който оправям през 1-2 месеца.  А гардероби при нас много. 3 еднокрилни и 2 двукрилни  Mr. Green Имаме си едно преходно помещение като голям и широк коридор който ни е дрешник.

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 12:51 от Sunny...

# 149
и аз се излюпих след дълъг сън, а вие не сте скучали
Черпа всички по една палачинка, ...абе взема да ви спретна едно парти с торти на вас  Grinning

Wine Gigi - Спретвай сватбата, от мен тортата, сладките и роклята.  Peace
Съни - страхотна булка си
Зизу - доколкото ме "светнаха" за австрийските традиции, разходите по гостите се поемали от вас /поне така съм чула, не пледирам за точност/

За традициите и това как е протекла сватбата - мисля, че вече два пъти го обсъждахме, но австрийците си имат друг начин на празнуване от нас.
Зная от една позната, че нейния съпруг е в каренц, а тя започна работа и трябваше да подаде молба пред работодателя си 3 м.преди желаната дата на излизане в каренц, та се наложи тя да започне по-късно за да спазят този тримесечен срок. Но най-добре се обърнете за инфо към МА11

И ако има някой Атанас/Атанаска и т.п. празнуващи - да им честитя празника    bouquet
 отивам да закуся един морков и сок от портокал   Joy, че от снощната сланина ми е мазно още в устата  Joy

Общи условия

Активация на акаунт