Майчинството - счетоводно - 15

• 75 606
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 705
IntRiGa_GirL    bouquet
БЛАГОДАРЯ  Hug

# 706
  • София
nilata, благодаря Hug
Yanoren, няма нищо Peace

# 707
Sunday много ти благодаря  за телефона на НОИ ... още в понеделник ще се възползвам от него   bouquet

# 708
Здравейте мамита. Hug
Кажете ми, какви "помощи", се полагат на една бременна докато роди, а и след това Hug(ако има нещо да се възползвам, а не да отива при ц.......) Вие какво сте вземали?
Аз знам за еднократна помощ за бременност и еднократна за раждане.

п.п. Работя и заплатата ми е над 350лв, а с мъжа ми живеем на семейни начала. Ще работя докато родя, но няма да имам 12м. осигурителен стаж. (ако ви интересува)
Предварително ви благодаря!  bouquet

# 709
Извинявам се, ако съм пропуснал отговор на този въпрос, макар да прегледах темата.

Работя на следната заплата:
Брутна заплата=2300 лв.
Осиг.доход=2000
Нетен доход=1836
За опростяване да приемем, че всеки месец има по 22 работни дни.
Да прием, че съм работила в периода 1-6 мес. на цитираната по-горе заплата и съм излязла в болничен 7-12 мес. За времето на болничния съм получила 1600 лв. (80 % от брутното/осиг.доход (по-малкото от двете), т.е 1600 лв).
Веднага след изтичне на дванадесетия месец излизам в 45-дн.отпуск преди раждане. Доколкото знам той се изчислява като 90% от брутното, като за база за времето във болничен се ползва базата за изчисляването на самия болничен, т.е. отново 2000 лв.), значи (90% * 12 * 2000)лв / (12*22) дни =81,8182 лв на ден, което за месец е 1800 лв. Но така изчислената сума трябва да се сравни със среднодневното нетно възнаграждение и да се вземе по-малкото от двете. Как се изчислява среднодневното нетно възнаграждение, когато в периода има и болничен:
83,4545 (изчислено като (6*1836) лв / (6*22) дни), т.е средномес. 1836 лв
или
78,091   (изчислено като (6*1836+6*1600) лв / (12*22) дни), т.е средномес.1718 лв

# 710
Нето базата - нетното възнаграждение + доходът, от който е изчислено обезщетението.

Така че и нетото ще ти е 2000лв. за времето на болнични.
6*1860+6*2000 делено на раб. дни за година назад

# 711
Здравейте мамита. Hug
Кажете ми, какви "помощи", се полагат на една бременна докато роди, а и след това Hug(ако има нещо да се възползвам, а не да отива при ц.......) Вие какво сте вземали?
Аз знам за еднократна помощ за бременност и еднократна за раждане.

п.п. Работя и заплатата ми е над 350лв, а с мъжа ми живеем на семейни начала. Ще работя докато родя, но няма да имам 12м. осигурителен стаж. (ако ви интересува)
Предварително ви благодаря!  bouquet

Прочети първото мнение!
Ти май беше от недоволните!  newsm78 А така и не знаеш от какво, а?

# 712
Стики 
Това с недоволните не го разбирам  newsm78. Ще се радвам да ми разясниш  Hug, пък аз ще ти отговоря Rolling Eyes

# 713
Здравейте пак Simple Smile
Отново имам въпрос, защото имаме разногласия със счетоводителката ми и искам да разбера кой е прав. Може и аз да греша...
Става въпрос за обезщетенията за бременност и раждане. Аз съм от майките в заварено положение по новия закон.
Първият ми болничен (45 дни преди термин) започва от 1 януари 2008. Термин 15 февруари.
ПО стария закон обезщетенията по бременност и раждане ми спряха началото на ноември и остатъкът му, както и декември, взимах парите за отглеждане на малко дете до 2г.
По моите сметки, сега с новия закон, трябва да взимам обезщетенията за бременност и раждане до 15 февруари.
Според счетоводителката ми не е така и имам за тази година само няколко дни. Тя вади някакви дни от ноември и декември???
Нали те вече са "извадени"   - демек за тях съм получавала парите за малко дете до 2 години (240 лв).
Не мога да я убедя (ако съм права де),защото тя само казва "Аз знам,аз съм специалистът".
Какво да правя?
Сама отглеждам детето си, без помощ от таткото и това е доста важно за мен.
Благодаря ви предварително  bouquet

# 714
  • Пловдив
Здравейте пак Simple Smile
Отново имам въпрос, защото имаме разногласия със счетоводителката ми и искам да разбера кой е прав. Може и аз да греша...
Става въпрос за обезщетенията за бременност и раждане. Аз съм от майките в заварено положение по новия закон.
Първият ми болничен (45 дни преди термин) започва от 1 януари 2008. Термин 15 февруари.
ПО стария закон обезщетенията по бременност и раждане ми спряха началото на ноември и остатъкът му, както и декември, взимах парите за отглеждане на малко дете до 2г.
По моите сметки, сега с новия закон, трябва да взимам обезщетенията за бременност и раждане до 15 февруари.
Според счетоводителката ми не е така и имам за тази година само няколко дни. Тя вади някакви дни от ноември и декември???
Нали те вече са "извадени"   - демек за тях съм получавала парите за малко дете до 2 години (240 лв).
Не мога да я убедя (ако съм права де),защото тя само казва "Аз знам,аз съм специалистът".
Какво да правя?
Сама отглеждам детето си, без помощ от таткото и това е доста важно за мен.
Благодаря ви предварително  bouquet

От  януари 2008 се броят 410 дни.Аз като броя твоите 410 дни изтичат на 15 февруари 2009г.Трябва да получаваш обезщетение за дните от 1 януари 2009г до 15 февруари 2009 г

# 715
Именно!
Благодаря много, Елфита!   bouquet
Остава въпросът как да убедя счетоводителката?
Казах й го няколко пъти - че имам да взимам до 15 февруари. Не та не.
МНого тъпо положение...

# 716
  • Пловдив
Именно!
Благодаря много, Елфита!   bouquet
Остава въпросът как да убедя счетоводителката?
Казах й го няколко пъти - че имам да взимам до 15 февруари. Не та не.
МНого тъпо положение...

Цитирай й това

Извадка от закона КСО в сила от 01.01.2009,

§ 22к. (Нов - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението по чл. 50 не е изтекъл до 1 януари 2009 г., имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни.
(2) Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението по чл. 50 е изтекъл до 1 януари 2009 г., но от започването му не са изтекли 410 календарни дни, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.

# 717
мерси!
дано стане...
  bouquet

# 718
  • София; Дружбето
Момичета, парите през тези 410 дни кой ги плаща - НОИ или работодателят?

# 719
  • Пловдив
Момичета, парите през тези 410 дни кой ги плаща - НОИ или работодателят?

НОИ плаща.Даваш банкова сметка-Приложение 7 с 45 дневния болничен или ако ползваш друг болничен.По тази сметка НОИ превежда.

Ако нямаш ПИК код,си извади за да следиш преводите на НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт