Майчинството - счетоводно - 15

• 75 582
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 720
Благодаря на всички , които са ми отговорили на въпроси задавани преди 1-2 месеца, имах проблем с компютъра, нямаше как да Ви благодаря и да следя темата. На 23.11.08 ми изтекоха 9-те  месеца, до кога по- новия закон мога да получавам 90% от заплата си. От декември започнах работа/50% от минималната/, но сега искам да се възползвам от промените в закона. Възможно ли е?

# 721
  • Пловдив
Благодаря на всички , които са ми отговорили на въпроси задавани преди 1-2 месеца, имах проблем с компютъра, нямаше как да Ви благодаря и да следя темата. На 23.11.08 ми изтекоха 9-те  месеца, до кога по- новия закон мога да получавам 90% от заплата си. От декември започнах работа/50% от минималната/, но сега искам да се възползвам от промените в закона. Възможно ли е?

От 45 дневния болничен броиш 410 дни.Тези от 410 те дни,които са след 01,01,2009 г трябва да ти се платят като обезщетение за бременност и раждане.

Счетоводителката ще ти даде да попълниш документите.

# 722

От 45 дневния болничен броиш 410 дни.Тези от 410 те дни,които са след 01,01,2009 г трябва да ти се платят като обезщетение за бременност и раждане.

Има ли значение , че съм тръгнала на работа и този период как да го броя?

# 723
  • Пловдив

За декември няма значение.Дори да не беше тръгнала,нямаше да ти платят обезщетение,защото се плащат дните оставащи след 01,01,2009 г.
Трябвало е да подадеш документи в началото на януари,за да взимаш януари.Подай в началото на февруари,за да взимаш от февруари до края на 410 те дни.

Сметна ли кога ти свършат 410 те дни?да не стане така,че няма смисъл да подаваш

# 724

[Нquote]

За декември няма значение.Дори да не беше тръгнала,нямаше да ти платят обезщетение,защото се плащат дните оставащи след 01,01,2009 г.
Трябвало е да подадеш документи в началото на януари,за да взимаш януари.Подай в началото на февруари,за да взимаш от февруари до края на 410 те дни.

Сметна ли кога ти свършат 410 те дни?да не стане така,че няма смисъл да подаваш

Не съм, но благодаря.

# 725
Доколкото разбрах,когато съм била в неплатен отпуск цял месец(в моя случай 06.2008),се взема в предвид минималната за периода заплата при изчисляване на майчинството 12 м. назад. Сега видях,че за същия този месец на страницата на НОИ ,за осигурителен доход пише-136.60.Коя сума ще се вземе в предвид-мин.р.заплата или 136.60лв.?
И другия ми въпрос е - осигурявам се на 700лв. а от 01.02.2009 съм в платен годишен отпуск,как мога да изчисля каква сума трябва да ми преведат по карта за този месец?В смисъл,чисто 700лв.,или... Thinking
Благодаря предварително!
Praynig

# 726
  • София; Дружбето
Момичета, парите през тези 410 дни кой ги плаща - НОИ или работодателят?

НОИ плаща.Даваш банкова сметка-Приложение 7 с 45 дневния болничен или ако ползваш друг болничен.По тази сметка НОИ превежда.

Ако нямаш ПИК код,си извади за да следиш преводите на НОИ.
Мерси много

# 727
Стики 
Това с недоволните не го разбирам  newsm78. Ще се радвам да ми разясниш  Hug, пък аз ще ти отговоря Rolling Eyes

Въпросът ми е риторичен!
Имам предвид една твоя тема Недоволните, както и мнението ти в други теми.

Понеже вече получи отговор на въпроса си на другото място, където го зададе, смятам че няма смисъл да ти се отговаря тук.  Wink

Явно си запозната с това какви права имаш и как стоят нещата при теб. Не намирам че това ще е поредната тема, в която ще се възмущаваш от законите!  Naughty

# 728
От кога да си изчисля 410 дни, забравила съм. На 16.1.08. /май/ ми бяха 45-те дни преди термина.

# 729
  • Пловдив
От кога да си изчисля 410 дни, забравила съм. На 16.1.08. /май/ ми бяха 45-те дни преди термина.

Както ти писах в по-горния пост-изчисляваш 410 календарни дни от започването на 45 дневния болничен преди термин.Ако си забравила кога започва,спомни си кога ти е бил термина.И от термина върни 45 дни.

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 14:55 от Elfita

# 730
  • Пловдив

Както ти писах в по-горния пост-изчисляваш 410 календарни дни от започването на 45 дневния болничен преди термин.Ако си забравила кога започва,спомни си кога ти е бил термина.И от термина върни 45 дни.
Или си виж в картона (ЛКК) там лекарите вписват всеки болничен от кога-до кога  Hug

# 731
Благодаря Ви

# 732
питам от името на моя близка- Може ли след забременяване да излезе в неплатен отуск от местоработата си и да бъде "назначена" от мъжа си за няколко месеца на висока заплата с цел по-високо обещетение по време на маичинството? Идеята е да не си загуби дефинитивно нископлатената служба по разни съображения newsm78

# 733
Здравейте,

Ще съм много благодарна ако ми дадете отговор.
Живот и здраве трябва да изляза в 45 дневен болничен поради бременност и раждане на 06.03. Въпроса ми е ако си взема болничен от другата седмица 09.02 това дали ще намали базата за изчисляване на обезщетението по майчинство, тъй като си довнасям осигуровки. Някъде бях чела, че няма да се намали защото за база се взема заплатата от която е изчислен болничния, а не сумата на болничния. Но не знам дали е така
Предварително благодаря и се извинявам ако е пускана подобна тема вече.

# 734
  • Пловдив
Здравейте,

Ще съм много благодарна ако ми дадете отговор.
Живот и здраве трябва да изляза в 45 дневен болничен поради бременност и раждане на 06.03. Въпроса ми е ако си взема болничен от другата седмица 09.02 това дали ще намали базата за изчисляване на обезщетението по майчинство, тъй като си довнасям осигуровки. Някъде бях чела, че няма да се намали защото за база се взема заплатата от която е изчислен болничния, а не сумата на болничния. Но не знам дали е така
Предварително благодаря и се извинявам ако е пускана подобна тема вече.

базата за болничния за общо заболяване /от 09,02,/ще е август08-януари09.Ако през тези шест месеца си на високите,довнасяне от теб осигуровки,няма да ти се намали базата.Но ако в тези месеци има ниски осигуровки-ще ти се намали базата.

Общи условия

Активация на акаунт