Майчинството - счетоводно - 15

• 77 549
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 930
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам следният въпрос - днес проверих в НОИ социалния си статус и се оказа, че фирмата, в която работя ме осигуряват само и едниствено за пенсия, но не и за Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица. Без да съм специалист, си мисля, че ме ощетяват, но бих искала да чуя компетентното мнение на специалистите тук и да попитам, ако съм права, какво мога да направя, за да се осигурявам, както при предишният си работодател.
Благодаря ви!

А какъв договор имаш с тази фирма?

# 931
Имам трудов договор и това е единствения работодател, при когото работя.

# 932
Моят въпрос е: Аз от януари (целия съм в болничен - първата половина нормален,втората по майчинство) счетоводителката ни внася парите на 20 число. Казаха ми обаче от НОИ и то един приятел,че няма данни за мен за болнични листове. Вярно ли е,че първо трябва да постъпят осигуровките (здравните ) за месец януари (а те ще постъпят чак на 20 тоя месец) и тогава да ми изплащат чак кавото и да е????????????
На вас кога ви плащат болничните- на следващия или по-следващия месец след вноските????

Ако разбрах правилно на 20.02. внасят осигуровките за м. 01.2009. Това означава, че болничните листове се подават в 2-дневен срок от тази дата. В срок от 15 раб. дни от предаването на болничните листове се изплащат от НОИ. Това означава да чакаш плащане някъде през март.

# 933
Имам трудов договор и това е единствения работодател, при когото работя.

Значи има някаква грешка. Не е възможно да те "ощетява", защото осиг. вноски по трудов договор са регламентирани и работодателят не може да избира какви да внася и какви не. Помоли за справка в счетоводството.

# 934
Ами сумите, които фигурират в НОИ са по-ниски от тези, които получавам, така че има някакъв проблем и той явно е в спестяване на пари от страна на работодателя.

# 935
  • София
Има ли нов образец за разликата от 315 до 410дни?

# 936
Здравейте,мили мами!
Четох,четох и накрая се обърках.Искам да попитам няколко неща,който може и да сте обсъждали и ако е така се извинявам предварително. Първото което искам да разбера мога ли ако съм назначена при двама работодатели да изляза в болничен преди определените 45 дена преди термина,ако при единият от тях нямам 6 месеца трудов стаж?Другото което не ми е ясно е: как ми се смята трудовият стаж ако работя на две места едножременно?Например при единия имам 10месеца на 8 часов работен ден,а при другия 6 на 4 часов работен ден?

# 937
Здравейте. От 15.02.09 излизам в болнични по майчинство( 45 дни преди раждането) и въпроса ми е следния- ще си получа ли тези пари за болничните след като се водя на работа от 15.09.08( тоест нямам 6 месец назад трудов стаж а само 5)  ?

От тази година изискването, за да получите обезщетение е вече да имате събран 12 месеца осигурителен стаж.
Нее, аз знам за тези 12 месеца за отпуск по майчинство. Но друго исках да кажа- зашото те нали за болнични се искат 6 месеца назад, а за майчинството искат 12 месеца назад? То не е ли различно? Тоест тези болнични се получавт до раждането и после започв да се изплащат обещетения  до 2 годишна възраст на детето. Едните пари не са ли различни от другите?

Ами точно за тези болнични - или т. нар. отпуск за бременност и раждане - се изисква поне 12 месеца осиг. стаж. Без него няма как да получаваш обезщетение. Имаш право на помощи по Закона за семейните помощи за деца.

Е да, ама аз като се обадих в НОИ да питам дали мога да излезна болнични( обаче такива обикновени)  ми казаха, че не мога защото нямам 6 месеца назад трудов стаж, а това за 12 -те месеца си било отделно. Затова сега питам за тези болнични( не обикновените, ами тези за майчинството) дали ще ми се изплащат или пак ще ми кажат, че не може.

# 938
здравейте мами искам да попитам дали има определен период за подаване на документа за удължаване на майчинството от 9 месеца до 1 година и ако има до кога е. Благодаря предварително.

# 939
Ако мога да попитам и нещо друго на 13.02.2009г. навършваме 9 мес. коя молба трябва да подам тази за удължаването или тази която излизам вече по майчинство до 2 год.?Ако може да ми помогнете ще ви бъда много благодарна.МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ!!!!!!!

# 940

моля ако някой знае нещо още да допълва, че аз все още съм объркана!но това разбрах!докото не направя 12м.стаж няма от никъде пари ? newsm78 #Crazy
при това условие и при социалните не може май Confused Cry
само еднократната помощ при раждането и децките-така поне разбрах Shocked

Еднократната помощ при раждане не е обвързана с изискване на доход - дава се на всички, докато за детските се изисква.

Право на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 350лв.

Това се отнася за следните семейни помощи:
  • еднократна парична помощ при бременност - дават се на неосигурените майки, както и на осигурени, но които нямат необходимия стаж от 12 месеца - за 45 дни преди раждането;
  • месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година - дава се на неосигурените майки, както и на осигурените докато натрупат изискуемия стаж от 12 месеца
  • месечни помощи за дете до завършване на средно образование - детските

# 941
и аз съм така!днес излезнах в болничен 45 дни преди раждане!и до колкото разбрах от счетоводителката няма да получавам нищо докато не стане 1г.стаж-така че продължавам и се надявам август като направя изисканите 12 месеца да започнат да ми дават някакви пари на базата на тези 12 месеца newsm78 дано съм разбрала правилно-ако има нещо някой да ме поправи Praynig
освен сега този болничен, приложение 7 друго трябва ли да се носи при счетоводителката и бележката от банката де???

Обезщетението за бременност и раждане ще ти се изчисли на база февруари 2008 - януари 2009г.
За месеците, когато не си работила, в базите (бруто и нето) ще фигурира минималната работна заплата, която 2008г. беше 220лв.
На кой август си започнала работа?

# 942

моля ако някой знае нещо още да допълва, че аз все още съм объркана!но това разбрах!докото не направя 12м.стаж няма от никъде пари ? newsm78 #Crazy
при това условие и при социалните не може май Confused Cry
само еднократната помощ при раждането и децките-така поне разбрах Shocked

Еднократната помощ при раждане не е обвързана с изискване на доход - дава се на всички, докато за детските се изисква.

Право на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 350лв.

Това се отнася за следните семейни помощи:
  • еднократна парична помощ при бременност - дават се на неосигурените майки, както и на осигурени, но които нямат необходимия стаж от 12 месеца - за 45 дни преди раждането;
  • месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година - дава се на неосигурените майки, както и на осигурените докато натрупат изискуемия стаж от 12 месеца
  • месечни помощи за дете до завършване на средно образование - детските

благодаря много по ясно ми стана,само не разбрах тази еднократната помощ и за тези като мен който нямат 12м.стаж аз ли трябва да ходя в социалното да се занимавам или счетоводителката директно като ми занесе болничния и приложение 7 ще ги получа?

започнала съм работа на 27 август 2008

# 943
Ако мога да попитам и нещо друго на 13.02.2009г. навършваме 9 мес. коя молба трябва да подам тази за удължаването или тази която излизам вече по майчинство до 2 год.?Ако може да ми помогнете ще ви бъда много благодарна.МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ!!!!!!!

АМи която желаеш - или да ползваш 410 дни, или да преминеш на отглеждане на дете.
Засега се подава Приложение 2 за периода от 315 до 410 дни.

# 944
благодаря много по ясно ми стана,само не разбрах тази еднократната помощ и за тези като мен който нямат 12м.стаж аз ли трябва да ходя в социалното да се занимавам или счетоводителката директно като ми занесе болничния и приложение 7 ще ги получа?

запомнала съм работа на 27 август 2008

Помощите от Социалните са си твоя грижа. От счетоводството ще си вземеш Удостоверение за дохода, но ако трябва и февруари да се включи, ще ти я издадат март най-верочтно.
Документите за НОИ (болничния и декларациите) се носят от счетоводството.

Значи август ще имаш 220/21*18=188.57лв. в базите. Плюс доходите от заплащането, което си получила за трите работни дни август 2008г.

Общи условия

Активация на акаунт