Майчинството - счетоводно - 15

• 77 620
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 210

Elfita,благодаря за бързия отговор! Но стажът и е в Кипър,а не в България. И 45 дена преди раждането пак ще си работи в Кипър. Осигуровките от Кипър ли се прехвърлят тук,как става?

# 211
  • София
Изтекоха ми 315-те дни майчинство на 8.01.Счетоводителя на фирмата ми се обади да подам молба за удължаване до 410дни.Въпроса ми е молбата до НОИ ли трябва да е или до работодателя?Има ли срок за подаване?В свободен текст или има някакви напечатани екземпляри?

# 212
  • Пловдив

Elfita,благодаря за бързия отговор! Но стажът и е в Кипър,а не в България. И 45 дена преди раждането пак ще си работи в Кипър. Осигуровките от Кипър ли се прехвърлят тук,как става?

Не мисля,че има вариант да се прехвърлят осигуровки.Ще си взима майчинство от Кипър.

# 213
   Мерси, Elfita ! Момичета,много полезна тема,страшни сте.

# 214
 Здравейте!
 Ще ви бъда много благодарна,ако отговорите на  въпрос на моя близка:
"прехвърлят ни всички служители от една фирма в друга, /от дъщерната в майката/ , нов трудов договор с изпитателен срок 3 месеца. Договора ми ще е от 22-ри януари,а аз от 3-ти февруари излизам в болничен(45 дневния). Притеснява ме този изпитателен срок."
  Защитена ли е в този период от уволнение например?

# 215
  • Пловдив
Изтекоха ми 315-те дни майчинство на 8.01.Счетоводителя на фирмата ми се обади да подам молба за удължаване до 410дни.Въпроса ми е молбата до НОИ ли трябва да е или до работодателя?Има ли срок за подаване?В свободен текст или има някакви напечатани екземпляри?

Молбата е това http://www.noi.bg/content/pob_pom/2009/C_Pr_2.doc.Счетоводителят я носи в НОИ.Тъй като 8 януари мина,колкото по-бързо,толкова по-добре.

# 216
  • Пловдив
Здравейте!
"прехвърлят ни всички служители от една фирма в друга, /от дъщерната в майката/ , нов трудов договор с изпитателен срок 3 месеца. Договора ми ще е от 22-ри януари,а аз от 3-ти февруари излизам в болничен(45 дневния). Притеснява ме този изпитателен срок."
  Защитена ли е в този период от уволняване например?

В този 3 месечен срок не е защитена от уволнение,защото е на изпитателен срок.

# 217
mini_79 ти си родила преди термина, не си преносила. нов болничен не се носи. От б-цата са ти издали втория болничен лист , които е от датата на раждане. С третия ще се изравнят дните. Когато един болничен лист обхваща дни от два месеца ще ти го изплатят на два пъти, първо за м.12 когато внесат осигуровките за периода и после за м.01 чак през февруари...

Ала-Бала  Hug , благодаря.   bouquet
Колко лесно и просто беше преди, като ми го изплащаше работодателя това обезщетение  Tired

# 218
Lady Incandescent, дали ако студентката работи, ще получава помощи от Социалните в размера за студентки (240лв.) или както на другите майки (100лв.)?

newsm78 Честно казано се замислям. Може би да попитаме в НОИ  Peace

Като чета ЗСПД, наистина така излиза, но не ми се вярва.
Може би в Правилника за прилагане на ЗСПД като го публикуват, ще е уточнено.  Sunglasses

# 219
  • София
Elfita,значи подавам наново за остатъка от 135 до 410дни,а не за разликата от 315 до 410 дни,така ли?

# 220
А по моят въпрос никой ли не знае нищо или може би няма закон?

Нали се разбрахме, че мониторите ни са добри и че няма нужда да си потъмнявате мненията!  newsm78

Отговорът е в първото мнение.

# 221

Вижте в тази Наредба - има раздел за такива казуси.
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135541132

Ако не получите отговор - питайте в сайта на НОИ.

# 222
Здравейте!
  Защитена ли е в този период от уволнение например?

Да не се съгласява да я прехвърлят ако искат да е на изпитателен срок.
Само договор за неопределено време - по чл.67 ал.1 т.1 от КТ.

# 223
Здраве те!
Можете ли да ми обясните как да изчисля майчинството си по новия закон? Колко време се изплащат тези 90%? (Чух коментари че се изплащат само първите 6 месеца след раждането, а останалите се изплаща минималната за страната заплата  ) А и нали се сещате, че до момента работодателя ми ме осигурява на минимална заплата. Какви са последиците от това и мога ли да направя нещо, за да получавам прилично майчинство?
Благодаря ви !

# 224
Elfita,значи подавам наново за остатъка от 135 до 410дни,а не за разликата от 315 до 410 дни,така ли?

Все още няма формуляр за 315 до 410 дни.

Общи условия

Активация на акаунт