Майчинството - счетоводно - 15

• 75 516
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 600
моля ви момичетата, които са по в час да дадат мнение по въпроса ми Hug
Здравейте момичета!Докато ви прочета днес- Shocked много сте изписали  Hug
Имам едно питане-незнам към кого да се обърна но никой няма никаква информация относно моя проблем с майчинството , а все си мисля,че не съм само аз!!Значи работя на трудов договор от 6 месеца-т.е . другата седмица излизам официално в 45 дневен болничен преди раждане!Тъй като нямам 1 г стаж работен(студентка съм) означава ли че ще взимам 100лв.май майчинство!А още само 2 месеца се водя студентка защото се дипломирам!Въпросът ми е, освен болничният от лекаря-друго трябва ли да нося при счетоводителката-бележка от университет или незнам и аз #Crazy  newsm78 или да ходя в социалното направо Rolling Eyes счетоводителката ли  ще се заем е или как стоят нещата!Доста дълго стана и объркано но се надявам все някоя от вас да ми отговори или поне да е наясно защото аз съм толкова объркана, че незнам от къде да почна!Предварително ви благодаря! МИСЛЯ ЧЕ baby moni беше писала по въпроса,но ставаше дума за социалното майчинство,а аз като съм на трудов договор но нямам 1г. стаж към кого да се обърна #Crazy- многосе обърках, моля за помощ!А счетоводителката вдига рамене  и казва незнам оправяй се #2gunfire

съжалявам за дългия пост!  bouquet
отивам да ви чета, че доста сте изписали днес!

# 601
Мамчета пак съм аз  Embarassed
Мира не ми дава и пак изникна въпрос като се рових в разните закони.
Трудовият ми договор е прекратен на базата на този член.
Чл. 123. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Трудовото правоотношение с работника или служителя не се прекратява при промяна на работодателя в резултат на:
3. разпределяне на дейността на едно предприятие между две или повече предприятия;

Това означава ли ,че все пак е нямало нужда се се отчита работен ден след като съм била вече по майчинство?
Close

Ето какво може да питаш НОИ.
Съжалявам, не съм запозната с тази процедура, за да ти отговоря.
ПП Защо си потъмняваш мненията?
Embarassed Защото не довиждам и така ми е по-лесно да си откривам къде съм писала аз  Embarassed Ако ви притеснява ще спра.И отново благодаря за отговора

# 602
Някой има ли яснота колко месеца е необходимо по новите разпоредби да бъдеш назначена в една и съща фирма и след това каква част от обявената в НОИ заплата ще получаваш по време на майчинството?
Нещата се променят постоянно ...

# 603
  • Майничка
Някой има ли яснота колко месеца е необходимо по новите разпоредби да бъдеш назначена в една и съща фирма и след това каква част от обявената в НОИ заплата ще получаваш по време на майчинството?
Нещата се променят постоянно ...

Първа страница? А за една и съща фирма няма изискване.

# 604
Здравейте,
Искам да попитам следното: тъй като първия ми болничен (45 дни преди раждане) започва от 29.01.2009, кой е периода за 12-те месеца назад? - януари - декември 2008 год. ли?
Благодаря ви в аванс. 

# 605
Здравейте! Моля за помощ ако може.
Четох,четох и накрая съвсем се обърках SadБолничния ми 45 дни преди термина започна от 21.11.2007г,на 29.09.2008г. са изтекли 315 дни, ако смятам правилно към 01.01.2009 стават 407 дни т.е. не са изтекли 410,това значи ли,че съм имала право на болничен до 410 дни?Също така платения отпуск за гледане на 4-то дете е по-малък отколкото от 1-во до 3-то дете доколкото разбирам аз,така ли е наистина?Попитах счетоводителката,но тя ми отговори,че е до 2г.,но не е сигурна и евентуално ще провери.Благодаря Ви предварително!

Щом към 01.01.2009 г стават 407 си имала право на 3 дни обезщетение за бременност и раждане.Плаща се само това,което е до 410 дни,но след 01,01,2009 г.
При четвърто дете отпуската е 6 месеца след изтичане на 410 дни

И тъй като 1,2,3 и 4 януари бяха неработни дни, няма за какво да съжаляваш.
А 6-те месеца, които Елфита спомена, може да ги ползваш до навършване на 2 години на детето. Може също така за останалата част до 2 годинки да ползваш неплатен отпуск.
КТ
Чл. 165. (1)След използване на отпуска по чл. 164, ал. 1 работничка или служителка с четири и повече деца при поискване има право на неплатен отпуск до навършване на 2-годишна възраст на детето, ако то не е настанено в детско заведение. Със съгласието на майката (осиновителката) този отпуск може да се ползва и от лицата по чл. 164, ал. 3.
(2) Времето, през което се ползува отпускът по предходната алинея, се признава за трудов стаж.

# 606
Здравейте,
Искам да попитам следното: тъй като първия ми болничен (45 дни преди раждане) започва от 29.01.2009, кой е периода за 12-те месеца назад? - януари - декември 2008 год. ли?
Благодаря ви в аванс. 

Да. Цялата 2008г.

# 607
Здравейте и от мен  Hug  И аз предварително се извинявам,но нищо не разбирам от тази материя и колкото и да чета нищо не схващам. Питах къде ли не и кой ли не и само различни и неясни обяснения получавам и вече се побърках от разногласия. Затова ще съм много благодарна ако някой ми обясни кратко и ясно моя казус,сигурна съм че има и други като мен и вече сте го писали но цялата тема е доста дълга..... По новия закон трябва да имаш 12 месеца стаж за да взимаш майчинство 90% от заплатата ти....Аз имам всичко на всичко в целия си живот 6 месеца стаж и осигуровки-  ще взимам ли някакво майчинство и какво, или няма да взимам такова. Просто искам да знам за да съм наясно какво да правя. Благодаря предварително.

Обезщетение за майчинство ще получаваш (ако имаш право) след като придобиеш 12 месеца осигурителен стаж.
Дотогава може да получаваш помощи от социалните, ако доходът на член от семейството е под 350лв. месечно за година назад.
Прочети първото мнение, за да видиш дали имаш право на обезщетение.

# 608
Здравейте момичета  Hug искам да ви попитам нещо .
Ситуацията е следната трябва да изляза в болничен за раждабе на 09.03. моят шеф се съгласи да ми пусне платен отпуск от 14.02 до 09.03 обаче аз искам да спра да работя от 01.02. Та въпроса ми  е следния кога да си взема болничен има ли някаква разлика дали ще е от 02.02 до 13.02 или ще е от 23.02 до 09.03 кой вариант е по- добър относно майчинството или и двата са напълно еднакви  Rolling Eyes
Благодаря ви предварително  Flutter

# 609
  • Варна
Здравейте и от мен  Hug  И аз предварително се извинявам,но нищо не разбирам от тази материя и колкото и да чета нищо не схващам. Питах къде ли не и кой ли не и само различни и неясни обяснения получавам и вече се побърках от разногласия. Затова ще съм много благодарна ако някой ми обясни кратко и ясно моя казус,сигурна съм че има и други като мен и вече сте го писали но цялата тема е доста дълга..... По новия закон трябва да имаш 12 месеца стаж за да взимаш майчинство 90% от заплатата ти....Аз имам всичко на всичко в целия си живот 6 месеца стаж и осигуровки-  ще взимам ли някакво майчинство и какво, или няма да взимам такова. Просто искам да знам за да съм наясно какво да правя. Благодаря предварително.

Обезщетение за майчинство ще получаваш (ако имаш право) след като придобиеш 12 месеца осигурителен стаж.
Дотогава може да получаваш помощи от социалните, ако доходът на член от семейството е под 350лв. месечно за година назад.
Стики благодаря ти за отговора. Значи нямам право на майчинство както и аз бях разбрала. А разбрах че след като излезна по майчинство това продължавало да ми се води като стаж и след минаването на остващите ми месеци до 1 г,в случая 6 месеца,тогава ще започна да получавам. Има ли такова нещо и ако да, докато съм в майчинство сега, трябва ли пак да ми внасят осигуровки или само здравни?

# 610
Здравейте, и аз имам нужда от помощ.Ето и моя въпрос.Майчинството го ползва бащата, дъщеря ми през Март става на 2г.Разбрах, че таткото има право на 6 месеца неплатен отуск след като Били навърши 2г.Въпроса ми е полага ли му се някъкъв друг вид отпуск след тези 6 месеца за гледане на детето.т.е. има ли вариант да отложи връщането си на работа? Благодаря ви предварително.

# 611
Мили момичета, знам че е обсъждано по-назад в темата, но искам да питам отново.
Ако ползвам болничен в месеците преди да изляза в болничен по майчинство, това ще се отрази ли на сумата, която ще ми изплати НОИ като обещетение за майчинство, а именно ако съм цял месец в болничен, без да имам нито един работен ден, какво ще се взема като база при изчилсение на болничния по-късно точно за този месец?

# 612
Стики  bouquet Благодаря!!!

# 613
  • В полите на Пирин планина

Стики благодаря ти за отговора. Значи нямам право на майчинство както и аз бях разбрала. А разбрах че след като излезна по майчинство това продължавало да ми се води като стаж и след минаването на остващите ми месеци до 1 г,в случая 6 месеца,тогава ще започна да получавам. Има ли такова нещо и ако да, докато съм в майчинство сега, трябва ли пак да ми внасят осигуровки или само здравни?

Времето в отпуск за бременност и раждане, общо 410 дни, се води за осигурителен стаж, т.е. докато този отпуск тече след 6 месеца ти ще набереш необходимия стаж и за остатъка ще вземаш обезщетение. За периода, в който си в отпуск за брем,енност и раждане се плаща само здравна осигуровка 4.8% от 260 лева на месец. Имаш право на помощи по Закона за семейни помощи за деца, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева на база 12 месеца. Може да попиташ за подробности в Социално подпомагане.

# 614
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета  Hug искам да ви попитам нещо .
Ситуацията е следната трябва да изляза в болничен за раждабе на 09.03. моят шеф се съгласи да ми пусне платен отпуск от 14.02 до 09.03 обаче аз искам да спра да работя от 01.02. Та въпроса ми  е следния кога да си взема болничен има ли някаква разлика дали ще е от 02.02 до 13.02 или ще е от 23.02 до 09.03 кой вариант е по- добър относно майчинството или и двата са напълно еднакви  Rolling Eyes
Благодаря ви предварително  Flutter

Периодът няма особено значение - ефект върху обезщетението няма да има, ако за предходните 6 месеца нямаш съществени разходи в осигурителните доходи.

Общи условия

Активация на акаунт