Майчинството - счетоводно - 15

• 75 565
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, предварително се извинявам защото предполагам,че отговора на моя въпрос сигурно го има някъде в темата,но просто нямам време да се ровя.Та въпроса ми е след като изтече и последния болничен до 135-я ден кой трябва да ми пусне следващия болничен или фирмата в която работя трябва да ме пусне в отпуск по майчинство дано ми отговорите по скоро защото третия болничен ми изтича на 2-ри февруари.? newsm51

# 586
Мамчета пак съм аз  Embarassed
Мира не ми дава и пак изникна въпрос като се рових в разните закони.
Трудовият ми договор е прекратен на базата на този член.
Чл. 123. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Трудовото правоотношение с работника или служителя не се прекратява при промяна на работодателя в резултат на:
1. сливане на предприятия;
2. вливане на едно предприятие в друго;
3. разпределяне на дейността на едно предприятие между две или повече предприятия;
4. преминаване на обособена част от едно предприятие към друго;
5. промяна на правноорганизационната форма на предприятието;
6. смяна на собственика на предприятието или на обособена част от него;
7. преотстъпване или прехвърляне на дейност от едно предприятие на друго

Това означава ли ,че все пак е нямало нужда се се отчита работен ден след като съм била вече по майчинство?

Нашият случай е под точка 3
Пак се извинявам за досадата от моя страна.Счетоводителката цял ден не си вдигна телефона, зада ми даде разясненияClose

# 587
  • Пловдив
Здравейте, предварително се извинявам защото предполагам,че отговора на моя въпрос сигурно го има някъде в темата,но просто нямам време да се ровя.Та въпроса ми е след като изтече и последния болничен до 135-я ден кой трябва да ми пусне следващия болничен или фирмата в която работя трябва да ме пусне в отпуск по майчинство дано ми отговорите по скоро защото третия болничен ми изтича на 2-ри февруари.? newsm51

Няма друг болничен-само три са.

След изтичането на 135 те дни се попълва декларация + копие от акта на детето.Вашият счетоводител ще ви даде декларацията да я попълните и ще я носи в НОИ.

# 588

Еее даже много са се отпуснали при теб  Crazy

Заблуждаваш се,че ще получаваш по 500 лв,защото сигурно си мислиш,че е 90 процента от брутното,а то не е.

Освен това в базата ти влиза и един месец на 250 лв,което допълнително намалява обезщетението

Много ми благодаря!   bouquet

# 589
Мамчета пак съм аз  Embarassed
Мира не ми дава и пак изникна въпрос като се рових в разните закони.
Трудовият ми договор е прекратен на базата на този член.
Чл. 123. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Трудовото правоотношение с работника или служителя не се прекратява при промяна на работодателя в резултат на:
3. разпределяне на дейността на едно предприятие между две или повече предприятия;

Това означава ли ,че все пак е нямало нужда се се отчита работен ден след като съм била вече по майчинство?
Close

Ето какво може да питаш НОИ.
Съжалявам, не съм запозната с тази процедура, за да ти отговоря.
ПП Защо си потъмняваш мненията?

# 590
Искам да питам и аз-в отпуск съм за отглеждане на дете до 2 год.,който ми изтича на 17,07,2009, а септември очаквам да родя второ дете.Искам да знам има ли смисъл да се връщам на работа сега т.като са им увеличили заплатите на 370лв.за да взимам по голямо обезщетение при второто дете.И правилно ли съм разбрала,че щом съм в такъв отпуск за изчисление се взима МРЗ за страната-например работя сега 7месеца+5месеца се взима МЗ.
Стики по мои изчисления на 16.08.09 трябва да излизам в болничен.

Значи няма да се застъпят майчинствата и минаваш по новия закон.
Изчисли си сама дали има смисъл да тръгнеш по-рано на работа или да получаваш после минималното обезщетение от 240лв.
Нещо 370лв. не ми се виждат достатъчно, за да получиш много над минимума.

# 591
Искам най-официално да благодаря на Стики, Дейзи Г, Lady Incandescent  и на всички останали, които се включиха по въпросите ми за майчинството!Утре най-накрая НОИ ще ми преведат парите от първия болничен, данните са обработени в сайта, и искам да ви кажа че сумата както я бяхме сметнали е почти същата(разбира се, в полза на мен)!Благодаря още веднъж!!!  bouquet

Радвам се за теб!  Grinning

# 592
Здравейте! Моля за помощ ако може.
Четох,четох и накрая съвсем се обърках SadБолничния ми 45 дни преди термина започна от 21.11.2007г,на 29.09.2008г. са изтекли 315 дни, ако смятам правилно към 01.01.2009 стават 407 дни т.е. не са изтекли 410,това значи ли,че съм имала право на болничен до 410 дни?Също така платения отпуск за гледане на 4-то дете е по-малък отколкото от 1-во до 3-то дете доколкото разбирам аз,така ли е наистина?Попитах счетоводителката,но тя ми отговори,че е до 2г.,но не е сигурна и евентуално ще провери.Благодаря Ви предварително!

# 593
Здравейте и от мен ,понеже днес ходих на лекар и ми пусна пак болничен .Искам да попитам има ли определен брой дни за болничен защото лекарката която ми следи бременността каза че нямало да ми стигнат дните и да пробвам да си взема отпуск или да си ходя на работа .Аз нямам отпуск от миналата година и не знам дали ще ми разрешат да си  ползвам цялата за тази година ако не цялата трябва да я разкъсвам на по няколко дни , а на работа не мога да ходя защото имах отлепване на плацентата и бях с огромни кръвоизливи и последният ми престой в болницата беше от 04.01 до 08.01 от тогава нямам никакви течения и се надявам всичко да е свършило.
Не знам нали ме разбрахте, но съм много объркана и не знам какво да правя.  newsm78 bowuu

# 594
  • Пловдив
Здравейте! Моля за помощ ако може.
Четох,четох и накрая съвсем се обърках SadБолничния ми 45 дни преди термина започна от 21.11.2007г,на 29.09.2008г. са изтекли 315 дни, ако смятам правилно към 01.01.2009 стават 407 дни т.е. не са изтекли 410,това значи ли,че съм имала право на болничен до 410 дни?Също така платения отпуск за гледане на 4-то дете е по-малък отколкото от 1-во до 3-то дете доколкото разбирам аз,така ли е наистина?Попитах счетоводителката,но тя ми отговори,че е до 2г.,но не е сигурна и евентуално ще провери.Благодаря Ви предварително!

Щом към 01.01.2009 г стават 407 си имала право на 3 дни обезщетение за бременност и раждане.Плаща се само това,което е до 410 дни,но след 01,01,2009 г.
При четвърто дете отпуската е 6 месеца след изтичане на 410 дни

# 595
  • Пловдив
Здравейте и от мен ,понеже днес ходих на лекар и ми пусна пак болничен .Искам да попитам има ли определен брой дни за болничен защото лекарката която ми следи бременността каза че нямало да ми стигнат дните и да пробвам да си взема отпуск или да си ходя на работа .Аз нямам отпуск от миналата година и не знам дали ще ми разрешат да си  ползвам цялата за тази година ако не цялата трябва да я разкъсвам на по няколко дни , а на работа не мога да ходя защото имах отлепване на плацентата и бях с огромни кръвоизливи и последният ми престой в болницата беше от 04.01 до 08.01 от тогава нямам никакви течения и се надявам всичко да е свършило.
Не знам нали ме разбрахте, но съм много объркана и не знам какво да правя.  newsm78 bowuu

Имаш 180 дни за календарна година.Като в тях не влиза 45 дневния болничен.

Като ги превишиш,ще те вкарат за малко в болница и пак ще ти дадат болничен.

# 596
  • Варна
Здравейте и от мен  Hug  И аз предварително се извинявам,но нищо не разбирам от тази материя и колкото и да чета нищо не схващам. Питах къде ли не и кой ли не и само различни и неясни обяснения получавам и вече се побърках от разногласия. Затова ще съм много благодарна ако някой ми обясни кратко и ясно моя казус,сигурна съм че има и други като мен и вече сте го писали но цялата тема е доста дълга..... По новия закон трябва да имаш 12 месеца стаж за да взимаш майчинство 90% от заплатата ти....Аз имам всичко на всичко в целия си живот 6 месеца стаж и осигуровки-  ще взимам ли някакво майчинство и какво, или няма да взимам такова. Просто искам да знам за да съм наясно какво да правя. Благодаря предварително.

# 597
Благодаря за бързия отговор.Значи аз както и да го смятам няма как за тази година да надвиша тези 180 дни. Терминът ми е на 12.07.09. Не знам защо ме плаши лекарката така явно не и се занимава . Tired Simple Smile

# 598
Elfita,много Благодаря!  bouquet

# 599
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор.Значи аз както и да го смятам няма как за тази година да надвиша тези 180 дни. Терминът ми е на 12.07.09. Не знам защо ме плаши лекарката така явно не и се занимава . Tired Simple Smile

Обсъди въпроса с лекарката.Няма смисъл тя да те плаши всеки път,че не ти стигат дните.

Общи условия

Активация на акаунт