Майчинство за безработни

• 150 265
  • 768
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Аз вече намерих фирма която да ме осигурява,но искам да знам ако евентуално закона за 18 м назад го приемат на 01.01.2011г. мен дали ме хваща.Докога трябва да го приемат за да ме хване.Термина ми е на 6 май. Важно ми е защото сега се чудя върху колко пари да си плащам осигуровките. Аз не работя от 1 май.Ако не ме хване новия закон по добре да не давам много пари,защото  ще вземам минимума - 240,нали? Ако приемат 18м обаче е друго- ще вземат суми откакто работех и сега ако завиша ще взимам повече. И последно искам да питам - ще си пусна болничен след 1 м - как се изчислява той? А периода в който не съм работила от май до сега как да го представя в социалните за детските за първото ми дете през февруари???  А и после за второто също. Благодаря предварително!

18 м база е приета вече

обикновения болничен е 6 м назад.но ако мислиш да излизаш в болничен,няма смисъл сега да започваш на висока сума,защото докато си в болничен,не те осигуряват на заплатата ти,а на средноаритметичното 6 м назад
за детските декларираш,че не си работила-не ти трябва специален документ

# 256
Много, много благодаря за компетентното мнение!!!

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 20:30 от Labina

# 257
(6м назад ми е по 240 лв щом не съм работила,нали?).Много, много благодаря за компетентното мнение!!!

# 258
  • Пловдив
да,базата ти е 240 лв на месец щом не си работила

# 259
И аз имам въпрос, на който ще съм много благодарна, ако някой ми отговори: не работя от 9 месеца, напуснах, а сега съм бременна съвсем в началото. Осигурявала съм се дълго на висока заплата. Чудя се има ли разумен начин да се осигурявам и да получавам майчинство, без да засягам ничии интереси или някой да бъде "разследван" след време? Какво се случва, ако не внасям нищо? Имам ли право на някаква "помощ "? Мъжът ми получава повече от 350 лева на член от сем.
Парите (за осигуровки) , които съм внасяла толкова години, означава ли , че отиват "на кино" ?
Благодаря Ви!

# 260
  • Пловдив
И аз имам въпрос, на който ще съм много благодарна, ако някой ми отговори: не ра99+-ботя от 9 месеца, напуснах, а сега съм бременна съвсем в началото. Осигурявала съм се дълго на висока заплата. Чудя се има ли разумен начин да се осигурявам и да получавам майчинство, без да засягам ничии интереси или някой да бъде "разследван" след време? Какво се случва, ако не внасям нищо? Имам ли право на някаква "помощ "? Мъжът ми получава повече от 350 лева на член от сем.
Парите (за осигуровки) , които съм внасяла толкова години, означава ли , че отиват "на кино" ?
Благодаря Ви!

щом доходът ви е повече от  350 лв бруто,няма да имаш право на социално майчинство,ако си останеш безработна до 45 дневния

ако започнеш работа,ще имаш право на 2 г майчинство.започни някъде малко преди 45 дневния на минималната,така 2 г ще взимаш поне минималното,а може и повече.зависи дали в базата ще ти влязат месеци,през които си работила
осигуровките,които си имала от предишната работа,ще ти бъдат от полза,ако са ти в базата за изчисление на обезщетението
а тя е 18 м назад от 45 дневния като месеца,в който е издаде 45 дневния не влиза//

# 261
като се казва базата за 350 лв на член от семейството за социалното майчинство, в членовете на семейството влиза ли и новороденото?
Примерно сбора от доходите на три или на четири /при второ дете/ се дели?

# 262
при приетия срок от 18 месеца назад вноски за работа в началото на бременността ли да се започнат или не е рентабилно да се дават 9 месеца големи суми , останалите 9 се водят на 240 лв нали?.

При такъв дълъг срок  по-удачно ли е да се пусне договор 1-2 месеца преди 45 дневен болничен трудов договор и мин. суми?

# 263
Тази сума 20,16 осигуровките -здравни и социални върху минимална заплата от 240 лв ли са /работник+работодател/?

# 264
  • Пловдив
като се казва базата за 350 лв на член от семейството за социалното майчинство, в членовете на семейството влиза ли и новороденото?
Примерно сбора от доходите на три или на четири /при второ дете/ се дели?

новороденото се смята т.е делиш на 4

# 265
  • Пловдив
при приетия срок от 18 месеца назад вноски за работа в началото на бременността ли да се започнат или не е рентабилно да се дават 9 месеца големи суми , останалите 9 се водят на 240 лв нали?.-няма смисъл почти
При такъв дълъг срок  по-удачно ли е да се пусне договор 1-2 месеца преди 45 дневен болничен трудов договор и мин. суми?-ако жената е безработна и има стажа,да

Тази сума 20,16 осигуровките -здравни и социални върху минимална заплата от 240 лв ли са /работник+работодател/?
20,16 лв е само здравната друго не се дължи по време на болничен,неплатен,майчинство
4,8 процента е от 420 лв

# 266
Благодаря Елфи за горните отговори newsm51

тези 20,16 лв.  две години ли са плащат или едната година/когато се гледат  90% от доходите/?

Защо се начислява 4,8 процента от 420 лв/тази сума каква е, извинявай ако си го казвала по-назад някъде другаде?

# 267
  • Пловдив
Благодаря Елфи за горните отговори newsm51

тези 20,16 лв.  две години ли са плащат или едната година/когато се гледат  90% от доходите/?-през 2те години+ако ползваш 6 те м неплатен

Защо се начислява 4,8 процента от 420 лв/тази сума каква е, извинявай ако си го казвала по-назад някъде другаде? -така е заложено от законодателят-420лв и минималното за самоосигуряващите се лица

# 268
преди години жената беше защитена към края на бременността от съкращение, затова се криеше, за да не останеш без работа.

Сега как е -кога започва да действа защитата през кой месец на бременността на жената, как стой въпроса със съкращаване на цели предприятия и кога се съкращава бременна с разрешение от агенцията/бюро/ по труда.

# 269
  • Пловдив
viola2003,бременната се ползва от защита,ако е на постоянен ТД и представила бележка от лекар за състоянието си.Няма определен месец,от който се ползав от защита
ако предприятието фалира,бременната остава без работа
ако искат да я съкратят и е под защита/т.е изпълнени са горните две/,трябва само с разрешение на ИТ.какви са критериите-не знам

Общи условия

Активация на акаунт