Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са условията за получаване на майчински помощи, ако съм безработен и имам назначение на работа от февруари с краен срок в края на юли?
Какво се случва, ако имам повече от 12 месеца трудов стаж, но в момента не работя? Каква ще бъде сумата на обезщетението? А ако получа работа за 5 месеца?
Какво е положението, ако нямам трудов стаж, но имам 12 месеца осигурителен стаж и внасям здравни осигуровки? Какво да правя и към кого да се обърна?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са условията за получаване на майчински помощи, ако съм безработен и имам назначение на работа от февруари с краен срок в края на юли?
За да получите обезщетение за бременност и раждане, трябва да имате 12 месеца осигурителен стаж. Тези периоди не трябва да са непрекъснати и могат да бъдат придобити по всяко време. Ако имате назначение от февруари и краен срок в края на юли, при условие че имате още 8 месеца стаж от предишни години, ще можете да получавате обезщетение. В противен случай може да получавате помощ по Закона за семейни помощи за деца, ако отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв.
-
Какво се случва, ако имам повече от 12 месеца трудов стаж, но в момента не работя? Каква ще бъде сумата на обезщетението? А ако получа работа за 5 месеца?
Ако имате повече от 12 месеца трудов стаж, но в момента не сте осигурени, можете да получите семейни помощи за деца съгласно Закона за семейни помощи за деца, при условие че отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв. Ако получите работа за 5 месеца, размерът на обезщетението ще се основава на осигурителния доход за тези 5 месеца и минималната работна заплата за останалите месеци.
-
Какво е положението, ако нямам трудов стаж, но имам 12 месеца осигурителен стаж и внасям здравни осигуровки? Какво да правя и към кого да се обърна?
Ако нямате трудов стаж, но имате 12 месеца осигурителен стаж и внасяте здравни осигуровки, можете да получите помощ по Закона за семейни помощи за деца, ако отговаряте на определени критерии и брутният доход на член от семейството е по-малък или равен на 350 лв. Можете да се обърнете към социалните служби за повече информация и подаване на документи.
-
Как мога да получа майчинство, ако съм студентка и бременна?
-
Мога ли да получа еднократна помощ, независимо дали съм редовно записан или задочно записан в магистърска програма?
Имам бебе на 3 месеца и половина и в момента получавам от общината 100 лева социална помощ за отглежане на дете .Искам да имам още едно дете ,но не съм наясно дали докато получавам тези пари от общината мога да започна някъде работа за да мога след това да получавам майчинство или трябва да изчакам да мине тази една година . Ако някой е наясно как стоят нещата ,нека сподели кое е най доброто в моя случай