Майчинство за безработни

• 148 338
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Здравейте! Вчера на ЖК се срещнах с една бременна жена, която също като мен от 2 години е безработна и не е регистрирана в бюрото по труда, но по принцип си има някакъв стаж преди тези 2 години. Тя твърди, че от НОИ са й казали (надявам се да не е разбрала), че не може да взима майчинство, дори да започне работа 2 месеца преди раждане, защото тези 12 месеца стаж, които били необходими за майчинство, трябвало да са точно преди термина,-не е вярно на 100 процента оест не да са 2007-2008 година примерно, а сега 2011-та. Rolling Eyes Аз й казах, че знам, че трябва да имаш трудов стаж по принцип, а не преди термин... Тя твърди, че не е така. Някой да знае със сигурност как е?
 И също, аз имам 10 години стаж по принцип до 2009та година, но дали съм била осигурявана за "майчинство" как да разбера? Това, че съм била на трудов договор достатъчно ли е? да

# 631
  • София
♥Elfita♥, благодаря, че ме успокои, че се бях притеснила, че няма да мога да взимам майчинство, ако искат едната година (или май вече е 18 месеца)  стаж да са точно преди термина. Не знам защо това момиче твърди, че от НОИ така са й казали. А за фонд "майчинство", доколкото разбирам е задължителна осигуровка, която са ми плащали със сигурност, когато съм била на трудов договор? Wink

# 632
  • Пловдив
А за фонд "майчинство", доколкото разбирам е задължителна осигуровка, която са ми плащали със сигурност, когато съм била на трудов договор? Wink

да

# 633
И аз бях чула , че последно НОИ искали да имаш осигурителен стаж по фонд "Общо заболяване и майчинство" от 12 месеца за 18 месеца назад и аз се попритесних  Confused Дали няма някакви промени в закона?  newsm78

# 634
  • Пловдив
И аз бях чула , че последно НОИ искали да имаш осигурителен стаж по фонд "Общо заболяване и майчинство" от 12 месеца за 18 месеца назад и аз се попритесних  Confused Дали няма някакви промени в закона?  newsm78

няма такова нещо

# 635

няма такова нещо

newsm10 Благодаря

# 636
Здравейте   Ние с мъжа ми се опитваме да си изясним някои неща относно получаване на майчинство след раждане. Ситуацията при нас е такава: Ние от години живеем извън България, имаме две момченца и преди седмица разбрах, че съм бременна. Все още сме извън БГ, но ще се приберем  преди раждането. Съпругът ми е студент в Единбург. Аз нямам никакъв стаж в България, тъй като напуснах след завършване на гимназията. Ясно ми е , че за да получавам майчинство за 2 г, трябва да имам поне 12 месеца стаж и  да съм на работа до последните 45 дни преди раждане. Ако не отговарям на условията,  мога да получавам социална помощ от 100 лева на месец за 1 година при доход под 350 лев на месец. Поправете ме моля , ако греша. В моята ситуация, сме решили да се прибираме окончателно  за БГ, и искам да проверя имам ли някакъв шанс, да получавам някакво майчинство?  Мога , ако се налага , да започна работа няколко месеца преди раждането в БГ. Другото, което е , че не съм си плащала здравни осигуровки въобще през годините, та сега ще ги платя на куп месеци назад. Факта, че съм била извън БГ и нямам 12 м стаж, мога ли да го "извиня" по някакъв начин , ако ме разбирате ? От друга страна, пък не съм се подписвала на борсата като безработна, за да получавам социалните. Ако някой знае нещо по въпроса, моля да ни посъветва! Благодаря ви предварително Simple Smile

# 637
  • Варна
НАП: Живеещите в чужбина българи не дължат здравни вноски

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/315044.html#ixzz1hKUQ7mvj

Това е най новото относно здравните вноски.

# 638
  • Пловдив
MaryAnne,липсата на 12 м осигурителен стаж не може да извиниш.
имаш два варианта

-да взимаш социално майчинство-ако отговаряте на условието за доход-под 350 лв бруто на човек
-да започнеш работа-като натрупаш стажа ще започнат да ти превеждат минималното обезщетение до 2 г на детето.докато го натрупаш пак може да взимаш социал

# 639
  • Русе
Бихте ли ми казали колко са осигуровките като месечна сума за безработица и майчинство върху МРЗ?Или най-минималния вариант,който един ден да послужи за майчинство?

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 09:33 от otmiana-Diana

# 640
MaryAnne,липсата на 12 м осигурителен стаж не може да извиниш.
имаш два варианта

-да взимаш социално майчинство-ако отговаряте на условието за доход-под 350 лв бруто на човек
-да започнеш работа-като натрупаш стажа ще започнат да ти превеждат минималното обезщетение до 2 г на детето.докато го натрупаш пак може да взимаш социал
[/
НАП: Живеещите в чужбина българи не дължат здравни вноски

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/315044.html#ixzz1hKUQ7mvj

Това е най новото относно здравните вноски.
quote]

Blagodarq vi momicheta za informaciqta. Pojelavam vi priqno posreshtane na novata godina  Grinning

# 641
Здравейте!!!!Аз съм студентка 2курс прекъснала поради бременност,от университета мe увериха че правата ми се запазват като редовен студент. .Съпруга ми има над 350 лв месечен доход.Въпроса ми е ще получавам ли майчинство и 2880лв еднократна помощ.Какво трябва да направя.Термина ми е на 17.03.2012г. newsm78 Rolling Eyes newsm78[/glow]

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 20:06 от cveti1989

# 642
  • Пловдив
Здравейте!!!!Аз съм студентка 2курс прекъснала поради бременност,от университета мe увериха че правата ми се запазват като редовен студент. .Съпруга ми има над 350 лв месечен доход.Въпроса ми е ще получавам ли майчинство и 2880лв еднократна помощ.Какво трябва да направя.Термина ми е на 17.03.2012г. newsm78 Rolling Eyes newsm78

социално майчинство ще получаваш,ако доходът на човек в семейството ви е под 350 лв бруто.това,че на съпруга ти е над нищо не значи.ако изпълнявате това условия имаш право на помощ за бременност 150 лв,социално майчинство и детски надбавки
ще вземеш помощта за студенти,ако в уверението ти пише редовен студент.и не пише прекъснал.
за всички майки има помощ за раждане 250 лв за първо дете

ПП не слагай поста ти в това червеното-не се чете

# 643
Здравейте, имам въпрос. До фревруари месец миналата година имах 4 години непрекъснат трудов стаж, февруари ме съкратиха и се записах на борсата. Бях там 6 месеца до м. Август. Септември започнах работа за един месец но се наложи да напусна октомври месец, от тогава не съм осигурявана, т.е ноември, декември и януари. От фревруари сега ще ме назначат на работа и понеже съм с проблемна бременност доктора ще ми издава болнични от сега до момента на раждането. Въпроса ми е като съм била на трудовата борса и съм получавала обезщетение за безработица и след това имам прекъсване от 3 месеца без осигуровки, възможен ли е варианта с това да започнат да ме осигуряват фиктивно някъде и аз да излизам в болнични до раждането и ще имам ли право на майчинство после. Благодаря за помоща и се извинявам ако поста ми е малко объркан!

# 644
  • Пловдив
възможен ли е варианта с това да започнат да ме осигуряват фиктивно някъде и аз да излизам в болнични до раждането и ще имам ли право на майчинство после.

ДА

да те назначата и може да излезеш в болничен.ще взимаш 2 год майчинство

Общи условия

Активация на акаунт