приучване към гърне

• 89 899
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Сега ми става ясно защо като се отвори дума за учене на гърне и много потребителки скачат, все едно за някой висш садизъм ще става дума. Ами че то си е така явно!

Просто не знам как да го коментирам това с копривата и иглата  ooooh! Такъв тормоз сте му ударили на това дете, че има да ви прави на инат още три години поне. Ако изобщо имаш някакъв здрав разум останал, върни памперса на детето и въобще не отваряй дума за гърнета. Остави го да прави каквото иска и въобще не споменавай нищо, още по-малко пък му се карай.
Ако продължите с тормоза, може и до училищна възраст да продължава да се напикава.

Не само да се напикава, ами и ще се нааква и ще се крие. И оттам нататък психолозите ще се ударят по главата какво му е причинено на нещастното детенце от амбициозни родители.

# 601
  • София
Ако продължите с тормоза, може и до училищна възраст да продължава да се напикава.

А има и по-лошо. Познавам дете, на което му беше вменена едва ли не вина, че пишка в гащите, ненавременно свалени. Резултат - детето започна да се стиска и да не пишка часове наред, беше стигнало до болница и катетъризиране, защото щеше и по-лошо да се случи.
Понякога се чудя дали наистина мислите с главите си  ooooh!!

# 602
И аз не мога да си представя това с иглата и копривата, колкото и отчаяна да съм не бих го причинила тава на детето ми.Синът ми е на 1г7м и ще изчакам още малко и ще го пробвам на гърнето за 6-7 дни ако няма напредък ще спра и ще опитам след месец.Но като чета какво пишат другите майки -задачата това лято да махнем памперса ми се струва невъзможна - лошото е ,че почвам да имам такава нагласа.Малко преди 1годинка и след това пак бях го пробвала, но нежелаеше да седи на гърнето и от тогава съм го скрила.Сега се чудя дали да му дам да си поиграе първо с гърнето или въобще да не позволявам да си мисли,че е играчка , а че на него се върши определена работа.Другото което ме притеснява е,че той освен тате и няколко негови измислени думи не говори и се чудя тогава как ще казва "пиш" и "ако".

# 603
Понякога се чудя дали наистина мислите с главите си  ooooh!!
Аз се канех да кажа, че понякога животните ми се струват по-умни от хората...

Но като чета какво пишат другите майки -задачата това лято да махнем памперса ми се струва невъзможна - лошото е ,че почвам да имам такава нагласа.
Ако подхождаш с такава нагласа, като нищо ще я направиш невъзможна.
Не карай детето да сяда на гърне, ако то не е наясно какво искаш да свърши вътре. 6-7 дни за едно дете на година и половина са малко. Това, което предполагам ще се случи, е че детето ще се притесни, задето не може да изпълни очакванията ти. Ще вижда, че искаш нещо от него, няма да знае какво е и как да го направи и ще развие негативна асоциация към гърнето. Когато приключиш с опитите след 6-7 дни, детето най-вероятно ще се чувства провалено и когато след месец отново ги започнеш, то вече подчертано ще се дърпа от обекта, който му е донесъл негативни преживявания. Ако продължиш тази схема, към 2-годишна възраст то вече упорито ще се инати на опитите ти да го убедиш да седне на гърнето и като захитрее, ще се напишква навсякъде другаде, само и само да му върнеш памперса и спокойствието.

Започни нещата в правилния ред. Дай на детето възможност да усети че пишка и кога го прави. Нека да започне да усеща сигналите на тялото си и чак тогава го занимавай с гърнета. Едно време децата са се научавали рано на гърне, защото винаги, когато са се напишквали, са усещали това, заради памучните пелени. А не защото са били някакви преждевременно узряващи вундеркинди.
Като метод за насърчаване използвай винаги поощрение (в каквато форма си избереш) и никога наказание, каране, мръщене или намек за негативно отношение към "белята".

# 604
Може би трябва да променя плна си на действие, но не знам как да разбера кога пишка, та на него не му се познава дори когато ака.Като се стопли времето ще почна да му слагам гащи и като се напика ще се опитам да му обясня какво е направил.А гърнето да му го дам ли да си поиграе с него,защото като го слагам той въобще не желае да седи на него а да го разнася наляво-надясно.

# 605
Благодаря на всички за отговорите,ще опитам отсега нататък само с добро,
явно досега не съм била добър родител. #2gunfire

# 606
Не мисли за себе се,че си лош родител - предполагам,че много си се амбицирала да махнеш памперса и то на всяка цена.Ще стискам палци скоро да сте само с гащички.И да споделиш как сте успели.Успех!!!

# 607
Notre Damme, това е истинско изтезание! Направо нямам думи. На мен това че си започнала от 1 май ( до сега 21 дни) и нямаш никакъв успех ми се вижда прекалено, какво остава за копривата и иглите. Горкото дете, жал ме е за него  Cry
Вие сърца имате ли бе хора??

# 608
Подсъзнателно винаги съм изпитвала ужас от бабешките методи. Още от малка предпочитах една шепа лекарства да изпия, но не и да ме мажат с мас или ракия, примерно.
Сега разбирам, че не методите, а бабите са ме ужасявали. Има едни такива, не жени, женища, които мачкат душата на човека, за да церят тялото. И се гордеят, че с всичко могат да се справят. Всъщност те едва ли подозират, че човек има душа.  Thinking Никога не можеш да помогнеш на човек, ако упражняваш насилие или унижение над психиката и тялото му, дори "за добро".
А когато става дума за дете, излизам от кожата си. Травмите от детството ни морят за цял живот, добре е да го помним като майки. Пазете си децата от такива "оправни" жени!

# 609
  • Бургас
Писах, писах, но се отказах. Но това не мога да не попитам: От коя пещера излизате? (умишлено не казвам село защото там се крият много умни хора.)  ooooh!
Не мога да разбера амбициите детето да се приучи да ходи на гърне от ранна възраст....

Нотър Дам на колко годинки е детето ти?
Моето е на почти на 3г. В подписа ми отброявам дните без памперс. Умишлено оставих детето да "узрее" така да се каже за тези неща, въпреки че още от преди половин година ясно осъзнаваше какво върши в памперса. А на третия ден от  махането на памперса разбрах, че докато не свърши работата, той не знае какво всъщност му се прави - пишка ли му се, ака ли му се. (пример: А, само вода!!! Аааа, не не, ака ми се!!!!)
Оставете детето достатъчно дълго време, за да забрави травмите и унижението, което сте му причинили (колкото и безобидно да ви се струва на вас). Това време може да е месец - два - година - две - колкото толкова. Само следете за индикации какво се върши в памперса и питайте: "Сега пишкаш ли? Сега акаш ли? Добре, акай, като свършиш ми кажи да сменим памперса" Просто бъдете съпричастни към процеса. Нека се научи само да разпознава индикациите на отделителната си система. Мисля че това трябва да е новото ви начало. Успех.  Peace

# 610
шушоната , като прочета някой такъв пост и ми светва пред очите.   bouquet Остава и в БГ детски градини да спрат да поставят малоумни изисквания на деца и родители и да си вършат работата, включая сменяне на памперси.

# 611
На мен пък xич не ми светва, не и в положителен смисъл.
Умишлено оставих детето да "узрее" така да се каже за тези неща, въпреки че още от преди половин година ясно осъзнаваше какво върши в памперса.
Sick
Не искам да коментирам, че ще кажа нещо грубо. Добре, че поне в градините ги учат, че ако зависеше само от майките...

# 612

Просто спри да опитваш. Детето ти явно не е готово. Това е все едно да се опиташ да накараш детето си да чете на 2 години. И да го бодеш и да го биеш, няма да успееш да го научиш. Всяко нещо ще дойде с времето си. Почти на 3 махнахме памперса на второто ми дете, а няколко месеца след това и нощния. Но не съм ги учила, просто дойде време за гърне. Такова клечане не го разбирам или да дебна почасово...

# 613
Така вече ще е по-добре.Въпреки,че изобщо няма да е лесно.Сама си си вкарала автогол с тези експерименти.С бързане и насила хубост не става.Търпение и разбиране.И дръж бабите с копривата надалеч Twisted Evil.Всъщност какво правеха с нея и иглите?
Аз рано махнах памперсите и на двете си деца.Просто заради жегите лятото.На малкия го махнах дневния на 10м.Не исках да се спарва и да му е неприятно.Запасих се с гащички и търпение и това е.Има фалове,но,но много бързо се научих да усещам кога му се прави нещо.Наблюдението върши чудеса Simple Smile..Нощния памперс махнах година по-късно-на 1г и 10м.Тогава вече си казваше кога му се ходи денем,а през нощта изобщо не пишкаше.Памперса го свалях сух вече.

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 16:39 от Galina*

# 614
Няма никаква полза да се противопоставят иглите и копривите от една страна с безкрайното зреене на тригодишни деца, все още тътрещи памперса. И двете неща са еднакво неприемливи от моя гледна точка. А и тази фиксация към гърнето не я разбирам. Важното е едно дете на възраст от 10-11 месеца да осъзнава отделителните си процеси, след което да се научи да ги назовава и да е наблюдавало достатъчно често как се случват нещата при възрастните. При това положение, на възраст от около година и половина, се явява естествен стремеж към подражание и детето лесно се разделя с бебешките си аксесоари, за да се възползва от привилегиите на възрастните, а именно от тоалетната  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт