Отговори
# 105
Аз още повече. Heart Eyes Много ти благодаря. Hug Hug Hug Hug Hug

Нямам такава тенджера. Може ли в тава?

И още нещо, ако може да питам? Гъбите по пазара или от буркан?
Ако сложиш от пазара ще е по-ароматно...Може в тава,но покриваш и печеш с фолио.
Другият вариант е в плик за печене....Ако го сложиш в плик,след като го завържеш отгоре го боцкаш на 2-3- места отгоре с игла.Слагаш го в тава плика и слагаш в загрята фурна на 100 градуса и после печеш на не повече от 180 градуса.

И двата варианта са страхотни!

# 106
Как се приготвя плънка за пълнено пиле с гъби и ориз?

Днес си зададох подобен въпрос...Защото исках да направя едно пиле в гювеч - цяло, със зеле и ориз.......И ми хрумна да го напълня с ориз. А не да сложа ориза между зелето. Сетих се и за гъби, но мисля,че няма да върви със зелето. Тъй като дълго време ще е във фурната, ориза го сложих само измит и нищо повече.

Но за пълнено пиле с ориз и гъби, бих процедирала по следния начин. Бих запържила леко една глава лук, после гъбите - за предпочитане - пресни, изчистени, нарязани по едро. Намалям огъня и оставям така известно време да се задушат гъбите. Малко сол може да се сложи. Следва измития ориз и той леко се задушава. Слага се 2-2 1/2ч.ч. вода и е на котлона докато се поизпари водата, почти до готовност на ориза. Слагат се подправки на вкус. И с тази смес се пълни пилето. Зашива се, и ако не е голямо пилето - може да се сложи в плик и във фурната. Или пък да се сложи в тава, с масло и олио, евентуално някое морковче, малко водичка и регулярно да се обръща пилето и да се залива със соса.

Нека и другите да си кажат мнението, никога не съм правила такова пиле, днес обаче се замислих как бих го направила. Може би по описания горе начин.

Ако имаш глинен гювеч - може и там да опиташ. Ефекта е на йенската тенджера.

# 107
  • Варна
Може ли да се оплача и да питам за мнение?
Снощи правих доматена супа с прясно мляко. Не е за пръв път, но за пръв път ползвах купешко мляко. За да няма изненади първо го сварих - идеално, не се пресече. После го смесих с доматите и подправките и го оставих пак да кипне. И тогава стана белята - пресече се. Сега не мога да си обясня защо - нали е сварено? Подозирам, че заради доматите, но досега не е ставало така. Какво мислите? Сега се тормозя дали не е развалена супата - още не сме я яли, защото беше предвидена за днес ...  Tired

# 108
Благодаря ви много Мама Цоцоланка и TheNMaster .     bouquet

Аз всъщност ще правя за първи път.

Отивам за гъби и да видя дали продават такива пликове, за които сте писали. Simple Smile

# 109
  • София
Как се приготвя плънка за пълнено пиле с гъби и ориз?

Днес си зададох подобен въпрос...Защото исках да направя едно пиле в гювеч - цяло, със зеле и ориз.......И ми хрумна да го напълня с ориз. А не да сложа ориза между зелето. Сетих се и за гъби, но мисля,че няма да върви със зелето. Тъй като дълго време ще е във фурната, ориза го сложих само измит и нищо повече.

Мама Цоцоланка винаги пълня пилето с гъби и ориз, а зимата редовно го правя отвън с кисело зеле. Не се бият вкусовете - напротив. Много е вкусно. Но има една тънкост, която знам от баба ми - не се слагат домати, а само червен пипер.  Wink
Плънката я правя по следния начин. Нарязвам глава лук. Запържвам в мазнина, добавям гъбите и задушавам. След това червеният пипер, черен пипер и сол. Веднага доливам топла водичка, защото червеният пипер много бързо загаря. Изсипвам вътре изчистеният и измит ориз. Доливам отново вода, слагам джоджен и оставям на котлона, докато се надуе. Пълня пилето, както в корема, така и гушата - зашивам.
Киселото зеле е предварително сварено с 2-3 листа дафинов лист. Слагам го в тавата разбърквам с червен пипер и мазнина. Сипвам водичка, заравнявам и слагам пилето. Пече се на 180 градуса, горен и долен реотан. Като пилето го намазвам отгоре с масло и поръсвам с червен пипер. Поливам го отвреме навреме с водичката от зелето.

# 110
  • София
Снощи правих доматена супа с прясно мляко. Не е за пръв път, но за пръв път ползвах купешко мляко. За да няма изненади първо го сварих - идеално, не се пресече. После го смесих с доматите и подправките и го оставих пак да кипне. И тогава стана белята - пресече се. Сега не мога да си обясня защо - нали е сварено? Подозирам, че заради доматите, но досега не е ставало така. Какво мислите? Сега се тормозя дали не е развалена супата - още не сме я яли, защото беше предвидена за днес ...  Tired

Най-вероятно, защото доматите са били студени, а млякото топло. За да не се пресече температурата и на двете трябва да е еднаква.

# 111
Благодаря ви много Мама Цоцоланка и TheNMaster .     bouquet

Аз всъщност ще правя за първи път.

Отивам за гъби и да видя дали продават такива пликове, за които сте писали. Simple Smile

Продават, вземи голям размер....Пише го размера......Той има значение, за да може по-лесно и безпроблемно да се събере пилето. А има и едно фолио, което е за печене. Имам го, не съм го ползвала още, там с ножица може да режеш където искаш, според големината на продуктите. И после става нещо като бонбон......

# 112
  • Разград

Най-вероятно, защото доматите са били студени, а млякото топло. За да не се пресече температурата и на двете трябва да е еднаква.

И това може да е,но съм правила такава супа с кисело мляко.Да не би от доматите да се е пресякло прясното мляко?

# 113

Продават, вземи голям размер....Пише го размера......

Благодаря и ако може докато не съм тръгнала... Blush
Казвам най - големия размер така ли?

В краен случай, ако няма ще взема фолио. Виждала съм да продават. Ще пазарувам от кварталния магазин, а не от някой от големите, та незнам какво има точно.

# 114
  • Варна

И това може да е,но съм правила такава супа с кисело мляко.Да не би от доматите да се е пресякло прясното мляко?
Доматите не бяха студени, от консерва със стайна температура - това студено ли е?
Да добавя, досега съм правила само с домашно биволско мляко, пак с домати от консерва, и никога не се е пресичало... Луда работа.

# 115
Това фолио, което го прадават не е фолио за печене, а за свежо съхранение. На него изрично трябва да пише,че е за печене. В квартален магазин съм малко скептично настроена дали ще има за печене. По-скоро да има пликове - напр. един размер 25х38см. ако не е голямо пилето - ще ти свърши работа. Може и да има за печене...ти си питай, но и прочети лично какво пише на опаковката. Метража не е голям, за разлика от това за свежо съхранение.Моя е 3м., а на другото за съхранение обикновено е двуцифрено число.

# 116
Ще питам и ще прочета внимателно, че вече се притесних дали ще се справя със задачата.

Много сте отзивчиви.  bouquet

# 117
Според мен е от млякото.Купешкото мляко е готово за консумация и не трябва да се вари....Преварило се е и затова е пресякло супата...

# 118
Пак съм аз. Simple Smile

Взех пликове на ФИНО ( ако има значение марката ) - 35-40 см.
Пише на опаковката да не се слага никаква мазнина. Аз искам да сложа масло, защото ще е по-ароматно. Може ли?

И втори, надявам се последен въпрос.
Ако ориза е полусварен и се пече още около час, няма ли да стане на нищо вътре?

# 119
И моите пликове са на Фино....
Ама аз си слагам мазнина.....

Ако е полусварен нищо му няма,няма да стане на каша.Гледай да не го презадушиш преди напълниш пилето,защото тогава ще се скашка.

Общи условия

Активация на акаунт