Лесен сладкиш без яйца

  • 331 232
  • 703
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 448




От баба ми знам, че всяко тестено печиво трябва да  "обиколи нивата" и ако се разреже топло става клисаво (като сурово). Може би не ти допада вкусът на самият сладкиш............






Истината е малко по-друга. В кулинарията се използва термина "процес на готвене" или термичната обработка. Фурната не може да "сготви" тесто без да го изгори, ако то е над определена дебелина. Да кажем над 2см дебело, но не съм сигурен. С други думи вадим продукта суров. Термичната обработка продължава дълго след това. До около 60 градуса се готви. Аз лично съм правил месо на 70 за 24 часа. Та тази нива си е доизпичане. Така, че не клисаво, а сурово.

ПП Правя подобно нещо с лимец и ленено семе. Детето го обожава. Поне е полезно, защото инак няма смисъл. Лененото семе дава вкус на ядки. А сладкото може да се сложи в тестото в момента преди изливане в тавата и да се разбърка леко(колкото да се разпредели без да се загуби). Аз го изливам на тънко и се изпича. За лимеца слагам 2 бакпулвера, защото е по тежко и става меко след това.

# 691
  • Мнения: 1 038
Току що извадих сладкиша от фурната и пробвах едно парченце - перфектен е Peace Ако трябва да бъда честна, докато разбърквах съставките с вилица, си помислих, че едва ли ще се получи нещо Whistling Ама той е толкова вкусен, имайки впредвид толкова лесната и икономична рецепта. Правих рецептата като смятах така: 2 к.ч. = 1 ч.ч., т.е. 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно и добавих 1 ванилийка Peace Отгоре половин бурканче сладко от сини сливи.
Записвам си рецептата и със сигурност ще се прави често вкъщи:) Благодаря за хубавата рецепта, Рени  bouquet

Последна редакция: нд, 17 май 2015, 18:42 от sugar_baby

# 692
  • близо под тепетата
  • Мнения: 672
Страшно сполучлива рецепта. Да си призная-не го очаквах  Simple Smile но вече три пъти я мправя за две седмици и винаги се получава. Добавям лимонова кора и сок, отгоре сладко от сини сливи и става божествено!   Crazy

Благодаря на авторката!!!   bouquet

# 693
  • Мнения: 653
И аз съм го пробвала в какви ли не варианти, винаги става супер! Последното от тази вечер е с парченца круша и ванилия  Grinning мисля, ще че изчезне бързо утре...  Whistling

# 694
  • Мнения: 1 177
И аз го правя често, харесва се у нас много.

ViliDim, парчетата круша в сместа ли ги добавяш или ги слагаш отгоре вместо решетка от сладко?

# 695
  • Мнения: 653
Режа ги много ситно и смесвам с тестото. Сина ни не иска да яде почти никакви плодове и търся какви ли не варианти да го прилъжа  Grinning ако се слага банан, може да се намачка хубаво и пак да се смеси с тестото; с череши също става много приятно, но ги слагам отгоре - половинки, с вътрешната част нагоре.

Иначе от сладкиша остана само едно парченце... Confused

# 696
  • Мнения: 19 562
Течният шоколад в мрежата го слагате преди да се изпече сладкишът ли? Така не прегаря ли шоколадът?

# 697
  • Мнения: 6 661
На мен пък не ми се получи този сладкиш Weary-вътре ми стана като кал сплескан изобщо не е пухкав.Незнам защо така? newsm12

# 698
  • Мнения: 18 787
Видях темата и реших да споделя една рецепта за слафлиш без яйца и кис.мляко  Peace

1 и 1/2чч захар
3чч брашно
1 бакпулвер
2сл оцет
1/2чл сол
2чч вода
1с.л канела
Настъргани корички от портокал или лимон

Всичко се бърка с лъжица и се пече на 120-140 градуса за около 30-40 мин .

Аз го предпочитам с какао вместо с канела  Peace
Многи лесен и супер вкусен и може да седи доста време без да му има нищо  Peace

# 699
  • Мнения: 10 155
На мен пък не ми се получи този сладкиш Weary-вътре ми стана като кал сплескан изобщо не е пухкав.Незнам защо така? newsm12
За този сладкиш много е важен размерът на съда, в който се пече.
Ако е по-малък, може да се получи глетаво и сплескано.
Рени55 сподели, че го пече в тава с диаметър 24 или 26 см.
Също е важно и млякото. Много често го правя и съм забелязала, че с кисело мляко, което изобщо не е кисело, не се получава така, както бих искала.

# 700
  • Мнения: 1 760
Любим вариант ми е с локум с вкус на пъпеш, но аз за всички варианти слагам и ванилия.

# 701
  • Мнения: 10 155
Любим вариант ми е с локум с вкус на пъпеш, но аз за всички варианти слагам и ванилия.
Е, за вариант с локум не бях се сещала.  bouquet

# 702
  • София
  • Мнения: 2 937
Запиисвам се и започвам да го правя. Дано стане!  Praynig

# 703
  • близо под тепетата
  • Мнения: 672
На мен пък не ми се получи този сладкиш Weary-вътре ми стана като кал сплескан изобщо не е пухкав.Незнам защо така? newsm12
За този сладкиш много е важен размерът на съда, в който се пече.
Ако е по-малък, може да се получи глетаво и сплескано.
Рени55 сподели, че го пече в тава с диаметър 24 или 26 см.
Също е важно и млякото. Много често го правя и съм забелязала, че с кисело мляко, което изобщо не е кисело, не се получава така, както бих искала.
На мен веднъж не ми се получи-направих двойнадоза, в тавичка 27см. После пак правих двойна доза, но в по-голяма тава и стана добре. Иначе не съм забелязала да има разлика от киселите млека.

Общи условия

Активация на акаунт