Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е нормалното наддаване на тегло по време на бременност?
Какво представлява направлението за Програма „Майчинно здравеопазване“ и какво представлява самата програма?
Защо не се прави биохимичен скрининг при многоплодна бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е нормалното наддаване на тегло по време на бременност?
Нормалното наддаване на тегло по време на бременност зависи от първоначалното тегло на бременната жена. За жени с нормално тегло преди бременността, препоръчителното наддаване е 10-16 кг. За жени с тегло под нормата се препоръчва наддаване от 13-18 кг, а за бъдещите майки с наднормено тегло се препоръчва средно наддаване от 6 кг. Препоръчително е да се консултирате с вашия лекар за индивидуалния случай. Наддаването на тегло трябва да бъде разпределено през бременността, като през първите три месеца се качват 0,9-1,8 кг и след това средно по 1,5-1,8 кг всеки месец в продължение на следващите шест месеца.
-
Какво представлява направлението за Програма „Майчинно здравеопазване“ и какво представлява самата програма?
Програмата „Майчинно здравеопазване“ е цялостна медицинска грижа, изследвания и проследяване на бременността, предназначени да поддържат здравето както на майката, така и на бебето. Това включва редовни прегледи, тестове, консултации и съвети за поддържане на оптимално здравословно състояние по време на бременност. Направлението за Програма „Майчинно здравеопазване“ е номер 3 по програмата. С него се избира лекар за проследяване и той издава направления за изследвания като кръв, урина, микробиология и други, в зависимост от необходимостта. Това направление е важно за проследяването на бременността и осигурява необходимите изследвания за здравето на майката и бебето.
-
Защо не се прави биохимичен скрининг при многоплодна бременност?
Биохимичният скрининг (БХС) не се препоръчва при многоплодна бременност, тъй като резултатите може да не са точни. Това изследване е неподходящо за бременности с повече от едно бебе, тъй като не може надеждно да предостави индивидуални резултати за всяко бебе поради спецификата на многоплодната бременност.
-
Как се чувствате относно предприемането на пътуване от 1000 км за 3 дни по време на бременност?
-
Какво представлява БХС в Майчин дом в София и какво се случва по време на него?

Все се каня да започна да си го меря, но толкова ми се спи вечер, че лягам още в 9ч. и нямам сили дори да мисля.
И аз си мислех, че е от храната, обаче не мога да го глътна, пак остава доста корем да стърчи, значи си е от бебе
Много си го харесвам 
)
и много си я харесвам щръкнала.
от няколко дни и аз се чувствам много неприятно подута / в областта на стомаха, тежи ми и имам киселини/ иначе бременното коремче вече би могло да се види, ако някой знае че съм бременна или ако не знае изглежда като леко шкембенце. Засега ми се струва, че не съм качила много в бедрата, но като че ли съм направила паласки за мой ужас.
късмет на изпитите и не се притеснявай