За или против детската ясла?

• 11 549
  • 264
  •   1
Отговори
# 60
Аз също съм против.
Пуснах си детето  на градина на 3 год.
Гледаме си я сами със съпруга ми, няма кой да помага в отглеждането,
финансово също.
Само ние си знаем колко ни струваше НЕпускането на ясла  ooooh! ,
но живот и здраве, ако имаме второ детенце, ще направя всичко възможно
пак да си го гледам вкъщи до 3 год.
-все едно аз съм го писала  bouquet

# 61
  • Brokenpromiseland
Очакванията ми не бяха големи.Бях убедена, че никой не може да се грижи по-добре за детето ми от мен, и чувствах огромно угризение..Минаха вече 4м. откакто е тръгнала на ясла и като изключим 1-2 заболявания всичко върви нормално.
Адаптира се по-бързо от мен самата...научи се да общува по ефективно в детска среда и да се оправя сама с проблемите в нейната възраст...
Освен това виждам изключителен възход на вербалните и умения...

# 62
Аз съм ЗА пускането на детето на градина на навършени 3 години. Ако все пак това се наложи по- рано предпочитам да го дам на ясла, отколкото да го гледа някоя от бабите.

# 63
Имам възможност да наблюдавам деца в детски център и да разговарям с персонала-грижат се за деца от няколко месечна възраст до 3г.-важна е и мотивацията за персонала-ако децата се гледат отговорно и заплащането е добро-имам предвид ако децата не отсъстват поради болест и се гледат като свои има и такива места,след време не бих се замислила да оставя детето си поне почасово.

# 64
Синът ми тръгна на ясла на 1г и 5м. Не е имало дори период на адаптация - още втория ден остана да спи там. За близо година не съм видяла недостатъци. Не е боледувал. Научи се да говори, да ползва сам гърне. Има богат репертоар от песни и стихчета. Знае имената на всички деца в групата. Сутрин се радва, че отива в яслата. Много по-добре му е там с децата, отколото да стои вкъщи с мен и бебето. Бабите не са лошо нещо и ние ги ползваме, но само за събота и неделя. Не бих искала основно те да се грижат за децата ми през деня.

# 65
  • София
Против. Други преди мен са казали защо, моите доводи са подобни, нама да повтарям и цитирам но:

Преди всичко най-добрият "специалист" за едно дете до 3 г. е майка му. Всичко друго е ерзац, понякога нелош, но все пак.
Над 3 г., ако бих могла да си го позволя, бих си записала детето на куп занимания, но не и на градина. Езици, музика, спорт. Едва ли, обаче, ще мога за си го позволя.

По принцип цялата образователна система у нас е допотопна, комунистическа и потиска всякакви прояви на индивидуалност. Ето това е, което ме прави твърде резервирана към всякакви детски и учебни заведения. И ако училището не можем да избегнем, то яслата - можем. За градината ще си помисля още.

Не отричам, че има различни заведения, различни лелки и учителки и различни деца. Някои наистина се чувстват добре там.

А, има и още нещо - не искам да пращам детето си някъде, преди да може само да ми обясни какво се случва там и как е минал денят му. А на две години определено не може.

# 66
Дъщеря ми тръгна на ясла на 1год и 3м. Частна ясла. Адаптацията беше трудна, първия месец е ходила само 2 дни. През останалото време беше болна. Сърцето ми се късаше, като си я представях там самичка, а всеки път като се разболееше се обвинявах, че съм я дала там. Обаче, баби няма желаещи да я гледат. Пробвах с гледачка,/от уж лицензирани агенции/ но моят късмет ли беше лош, или не случих на жени, но такова чудо не искам вкъщи. Ако жената не е позната, просто не мога да си представя вече как ще и оставя детето. Ако риска в яслата е да се разболее, то с жената съществуват доста други рискове. Най-малкото доста от тях са наистина психически нездрави. Така, че ако избора е между детегледачка и ясла, категорично съм ЗА ясла. Ако обаче можеше майка ми например да я гледа, не бих я дала на ясла. А колкото до болестите - почти всички майки, които познавам от парка си водеха децата на площадката болни. Така, че риска и в яслата и в парка го има. Но в крайна сметка яслата не е чак такова зло, както някой тук пишат. В яслата на дъщеря ми, жените се държат чудесно с децата, всеки ден идва да ги занимава педагожка, която им пее, рисуват, танцуват. А и по самото дете си личи, че е доволно.

# 67
Резервирана съм по отношение на държавните ясли.Не бих пуснала детето си там и най-малкото,за което се притеснявам е ,че ще се разболява.

# 68
Абе стига сте казвали на децата си (над 1г.) бебета ...

До 3г. са си бебета. Когато започнат да се обслужват напълно сами и да говорят нормално - стават деца.

# 69
Против съм.

# 70
  • Пловдив
Основните неща "за" и "против" сте ги споменали вече. От опита ми /дъщеря ми тръгна на 1,5 г на ясла/ бих казала, че ако имах същия избор пак бих постъпила така, същото решение ще взема вероятно и за второто ми дете. Искам да спомена, че след като я пуснах на ясла се върнах на работа, но не мотива ми да работя ме е принудил да взема това решение. Детето ми расте в среда със себеподобни има си своите контакти, приятелства, а откакто е в детската градина и занимания по интереси, все неща които ако стои вкъщи с мен, гледачка или някоя баба няма как да получи. И противно на всички митове за многото болести по детските заведения е била на антибиотици 2 пъти до сега, веднъж преди да тръгне на ясла и веднъж след това.
Имам много познати майки направили избора си за или против, всеки си има аргументите и вероятно си е прав за себе си.
Темата е хубава, но в подобни теми всеки влиза със собствените си нагласи и убеждения и нямам наблюдения в процеса на обсъждане нещо да се променя.

# 71
Аз бях за яслите моето слънце е на 1 и 3 м. и сега като подадохме документи ми се сви сърцето направо не знам как ще го дам  Cry та той още пие адаптирано мляко и е с биберон незнам..... Голяма ми е мъка сега се притеснявам като го дам ако падне и някое детенце му мине през ръката или някви подобни неща...... Незнам как ще го преодолея голям рев ще пада, а не ми се дава при прабаба ще ми наруши дисциплината и все ще го тъпче с разни неща!

# 72
Абе стига сте казвали на децата си (над 1г.) бебета ...

И аз мисля, че бебета са до 1 годинка. Почнат ли да ходят вече са си деца. Simple Smile

# 73
Аз съм против яслите, защото имам горчив опит със сина ми. Няма да повторя грешката, да запиша и дъщеря си. Ще си я гледам до три годинки, а след това направо на градина.

# 74
Дадохме дъщеря ни на ясла на 2 години и 2м. Свикан без проблем още от самото начало. Но след 5 дни се разболя, наложи се да влезем в болница, да се правят инхалации. Оздравя, мина още една седмица и пак тръгна на ясла. След още една пак беще болна. Отново в болница. След изследванията се оказа, че има наследствена обремененост - със съпръга ми имаме алергия /сенна хрема/. Лекарите казаха, че до 3 годинки ще го израсте и няма да реагира така на всяко вирусно заболяване. Препоръчаха, ако имаме възможност да си я гледаме в къщи. И така - аз си я гледам. Но ми се струва, че детето има нужда от контакт с дечица на нейната възраст. Там рисуват, пеят, играят по различен начин. Учат се да бъдат социални. Малко се притеснявам, че това може да се отрази в последствие върху начина й на общуване. Но съм Твърдо решена да я дам на градина от тази есен. Само да е здрава! Praynig

Общи условия

Активация на акаунт