С каква сума живее домакинството ви месечно?

• 69 306
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 840
Лелееее, Марадона, каква е тая салата за 8лв  Shocked Аз ли отдавна не съм яла на заведение, ама това множко ми се вижда. Че то ако на ден само за ядене на работа харчим около 10лв (то по твойте сметки май са далеч над 10), ми то за месеца 200лв са само за това.

А за сметките 200лв на месец, това май само лятото е възможно, зимата, ако сте на парно е поне едно 100-150лв, тока и той е толкова, въпреки, че се ползва само хладилник, пералня, комп и тв, някоя крушка и така. Ами като се плати вода, и-нет, кабелна, тел, gsm-и, стана си доста. А непредвидени винаги излизат. Ето миналия месец ни се обадиха от една банка, че мъж ми има да връща 1500лв дето сме забравили един овърдрафт от преди 2г. Е не знаех, че 2г нито ще се обадят нито нищо, и ще чакат да дойде кризата, че да си го поискат. Ето един доста непредвиден голяяяям разход. И се теглят други кредити, за да покриеш текущи, или да погасиш ипотечния и т.н. Или пък те блъснат и колата ти не става за нищо, 3м само чакаш да видят щетите и да решат да ти изплатят сума, която не ти е известна докато не ти я преведат. Абе...все ще изникне нещо.

# 841
Поддържайте лукса, парите сами ще дойдат  Hug

# 842
  • somewhere over the rainbow
Вижте, мисля, че темата беше за друго. Как да оптимизираме разходите си, без някаква реална промяна в качеството.  Peace Щото всеки знае,че ако не си купи лешници, а фъстъци, ще спести 2 лв. и няма какво да го обсъждаме. И всички теми кой колко яде-стига де, колкото иска , толкова ще яде, по-интересно е как да пазарува така,че хем да има каквото е решил, хем да не хвърля храна. Примерно!  Peace
Така де, аз дадох пример за киселото мляко. Не само, че няма да се развали качеството, ами и ще е далеч по-добро.
Но ... за въпросната оптимизация се иска малко повече да се потрудиш вкъщи - квасене на мляко, разделяне на пиле и т.н. Като гледам тук малко сме навитите да жертваме удоволствието от отварянето на готова кофичка мляко или от бутането на цяло пиле във фурната. Така, че и да даваме съвети за оптимизация, те веднага биват отхвърлени - по една или друга /често измислена/ причина.

# 843
Лелееее, Марадона, каква е тая салата за 8лв  Shocked Аз ли отдавна не съм яла на заведение, ама това множко ми се вижда. Че то ако на ден само за ядене на работа харчим около 10лв (то по твойте сметки май са далеч над 10), ми то за месеца 200лв са само за това.

Ами такава. Салата.  С бон филе. Скъпа е верно, но толкова струва.
Да оставим Опера и тем подобни. Вземете едно просто Хепи (едно от трите що годе читави места до офиса ми, където мога да обядвам). Най-обикновенни хепи късчета, които по принцип са ташак, струват някъде 8 кинта, не помня точно. Бирата е 2.37. Т.е. няма начин да обядваш под 10 кинта. Тва е.

# 844
Абе това за млякото е хубаво да си скигурен от кого купуваш (не, че това в магазина е сигурно де), а и е над 1лв, поне при нас е 1.40. Както и да е, начини да спестиш има много, стига да искаш.

Така, като чета Марадона, а и не само, то вярно човек се мери според чергата си. Преди взимах по 350, вярно майка ми помагаше за наема, ама дори ми оставаха пари, по-късно вече с 1000лв не ми стигаха, като си живеех по същия начин и не виждах нещо различно да правя. То и всичко поскъпва де, ама човек разполага според това което има. То май затова и по-бедните по-често отделят за благотворителност, от заможните, май така се получава, а?

Марадона е на Хепи не съм ходила поне от 4г. То май по заведения често не ходя.

# 845
  • София
Хайде, хайде, в повечето кръчми предлагат "обедно меню". Можеш да се налапаш с готвено и биричка за 5-6лв. Виж, ако в района няма добри кръчми си е проблем.

# 846
Марадона,и аз знам като имам пари да ида в Хепи да обядвам,така ако го гледаш даже мен и 10лв за обяд няма да ме оправят,щото с късчетата ще си взема и салата и хлебче някакво..разбрахме за теб. Но не мисля,че ако ядеш някъде салата за 4лв ще е по-лошо от тази за 8лв Naughty Съвсем ли си сигурен,че малко зелена салата с няколко късчета бонфиле се калкулира за 8лв? И в такава за 4лв някакъв стол няма да е също хубава?
По темата да припомня:
отопляваме с твърдо гориво,имаме камина,ток плащаме около 60-80лв за пералня,бойлер,отскоро готвя на ток,вода около 10-15лв на месец,мобилни около 60 лв,интернет-20лв,тв 10лв,потребителски кредити 180лв,гориво за колата40-50лв максимум,храна поне 250-300лв..не ми се смята изобщо какво остава за козметики,битови и всякакви...Ако живем и в Сф пък сигурно ще нося едни обувки 4-5год,ама има и друго,че там поне има намаления по МОЛ-овете и можеш да си купиш хубави дрехи на смешни цени,тука едно,че няма избор,друго,че е скъпо..

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 16:24 от sladurka

# 847
Лелка, така е. В района наистина няма. Около жена ми, в района на СЛавейков обаче има. Примерно в Кактус обедното меню е доста прилично като качество (но не като количество) и  е под 10 и ти го сервира много любезен гей.

# 848
  • somewhere over the rainbow
Абе това за млякото е хубаво да си скигурен от кого купуваш (не, че това в магазина е сигурно де), а и е над 1лв, поне при нас е 1.40. Както и да е, начини да спестиш има много, стига да искаш.

Разбира се, че трябва да ти е сигурен източника ... Но и, че начин винаги има, има! Но като няма желание, още седмица ще четем "ама как така", "чудно ми е", "не е възможно". Възможно е, бе хора, възможно е - и с 500 и с 800 кинта да си живее семейството и да си е доволно Wink

# 849
Марадона,и аз знам като имам пари да ида в Хепи да обядвам,така ако го гледаш даже мен и 10лв за обяд няма да ме оправят,щото с късчетата ще си взема и салата и хлебче някакво..разбрахме за теб. Но не мисля,че ако ядеш някъде салата за 4лв ще е по-лошо от тази за 8лв Naughty Съвсем ли си сигурен,че малко зелена салата с няколко късчета бонфиле се калкулира за 8лв? И в такава за 4лв някакъв стол няма да е също хубава?

Суиити, не си ме разбрала на фул макс. Аз мразя хепи. Просто нямам избор. На една пряка има малка кръчмичка, в която готвят 10 пъти по вкусно и е 3 пъти по евтино. Но не мога да отида там, защото се осмърдявам на манджа и после като отида на среща, хората започват да гадаят кво съм ял, вместо да ме слушат кво им говоря. Не става, схващаш ли?
Събота и неделя мога да пия бира с еднакъв кеф както в Мърфис за 4 кинта халбата, така и в еврофитбола с разни ненормалници за 1.20. Изобщо не ми пука.

# 850
...
До тук (особено след изказването на азаф) стигам до извода , че който рабти с компУтерУ изкарва добри кинти Simple Smile Crazy

Друго имах предвид, ама както и да е...

# 851
  • София
.... Като гледам тук малко сме навитите да жертваме удоволствието от отварянето на готова кофичка мляко или от бутането на цяло пиле във фурната. Така, че и да даваме съвети за оптимизация, те веднага биват отхвърлени - по една или друга /често измислена/ причина.

.... Точно така е. И аз обяснявах че в нормално домакинство има как да се спести - взема се орязан пакет кабелна - програмите които основно се гледат - или се гледа онлайн направо, плаща се телефон/кабелна и нет заедно от един доставчик за по-малко пари общо, маха се стационарния телефон - но никой не чува.

Извинения всеки може да намери - ама това топли ли ви в крайна сметка? Нали искате конкретни предложения?

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 16:39 от Finty

# 852
Като гледам тук малко сме навитите да жертваме удоволствието от отварянето на готова кофичка мляко или от бутането на цяло пиле във фурната. Така, че и да даваме съвети за оптимизация, те веднага биват отхвърлени - по една или друга /често измислена/ причина.

Аз съм съгласна, но има един друг момент и той е времето, което губим.
А при един работещ човек, то е ценно.
Много по-лесно е след изморителен работен ден да сложиш цялото пиле във фурната, отколкото да сготвиш 5 ястия с него, които не искам да си представям колко време мотане означават. Време, което можеш да прекараш пред телвизора, на разходка или с детето си.
Домашно кисело мляко как се прави нямам предства, затова не вземам отношение.

# 853
Бе то по-скоро вече темата се обърна в това кой,какво може да си позволи,а не какво може да ореже като разход,а знапример не виждам откъде бих могла да спестя,за тв+нет давам 30лв няма по-евтин вариант,мнооого рядко се храним навън и не пушим и двамата Thinking Не мизерстваме определено,но и като гледам нищо особено не си позволяваме Tired Не сме за София..ужас Mr. Green
Laughing Ти пък с какво толкова се занимаваш,че не можеш да си позволиш да смърдиш на манджа Grinning Laughing Е в София много пари се вземат за седене на компа,иаз се седя цял ден,ама нъц..

# 854
  • София
palavata_monahinq  - или време, което можеш да спестиш от стоене във форума  Laughing

Няма идилия - или работата ще е повече, или парите ще са малко - това е, което мога да извадя извод от себе си и хората около мен. Всеки прави избора си - това е положението в България според мен.

Изключая, разбира се, мутреси, реститути и прочие, мамини деца и свободни души Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт