С каква сума живее домакинството ви месечно?

• 69 251
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 930
Да де, да сметнем.

За 1 л прясно мляко трябват 3-4 лъжици мах. закваска. Ако слагаш 200гр. закваска, то ти си слагаш 200гр. кис. мляко за кеото също имаш разход 30 ст, да речем.
Прясното мляко като се свари губи поне 20-30 грама от този 1 л.
Остават 970 плюс закваската от 30-40 гр: максимум да напълниш 2 кофички и да ти остане малко прясно мляко. Просто 3 пълни кофички е абсурд да успееш да ги напълниш със съдържание от 400гр.

В цифри: 1,40 прясното плюс 30 ст за киселото плюс ХХ(не знам колко ст за да го свариш), и стават 2 лв. 3 кофички кис. мляко в магазина според зависи струват около 2 лв. Даже да си ги купиш и да не хамалуваш излиза по-евтино. За чистотата при която е доено млякото няма да прява коментар.

# 931
  • somewhere over the rainbow
Добре, да бъдем точни - от 1,2 л прясно излизат точно 3 кофички кисело мляко. Пък ти закваската ще си я купиш само първия път Whistling
Ама, виж, хамалогията е проблемът на повечето тук. Но нали говорим как да оптимизираме разходите, не как да си спестим хамалогиите Thinking

Палавке, от 5л. мляко излиза 1 кило сирене. Не излиза много по-евтино, но е сирене ... от мляко Grinning

Пък децата не растат баш като гъбки Stop С едни обувки/маратонки изкарва една пролет и една есен, с едни ботуши една зима /спокойно можеше и втора, но взехме чудесни ботушки за 6-шест лв. тази зима/ и 1 сандали - същото като с ботушите. Имаме дрехи, които носим втора година. Дъщеря ми е с нормален темп на растеж. Определено разходите по детето са много по-малки от разходите по баща му Mr. Green Дано съм те навила поне малко Hug[/i]

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 20:43 от N_A_N™

# 932
Хм.. Фибелата е даже 370 гр.  Mr. Green
А млякото що да се губи при варенето - то не се вари, само се загрява.. Нали е пастьоризирано - на теб ти трябва темп. около 40 градуса..

За чистотата при която е доено млякото няма да прява коментар.
Дали го купуваш от магазина или е прясно издоено - все е доено .. Нали после затова се пастьоризира, за да се убият вскчи лоши Simple Smile
Друг е въпросът в магазинското какво още му се маха и слага..

Но аз лично не смея от непознати крави да купувам мляко  Blush

# 933
Дано съм те навила поне малко Hug

Навиваш ме и то много. Hug
Както и да си правя сирене ( тук се шегувам ). Laughing

Но наистина ми е интересно и полезно да прочета относно разходите за децата. Това съвсем сериозно. И благодаря на тези, които дават информация и по този въпрос.

# 934
Бискара , явно има магьосници, ама не всички го умеем.
В едно меню по-напред беше посочено как 6 яйца стигат за омлет за двама като вечеря, макарони на фурна като друга вечеря, салата с яйца и остават и за кекс накрая.
За мен проблемът не е толкова в количеството, колкото в разнообразието на храната.Това е нещото, от което трудно бих се лишила.

# 935
...
Никол, София до колко месеца е кърмена, и след това как е нямала разходи, за нея ли е била порцията от вечерята?

Biskara, разходите, които посочвам са към момента. Когато е била малка са били насочени към друго, сега към съвсем различно, абсурдно е да седна да ви направя таблица за последните 4.5 г. Mr. Green но съм ги писала в предишни теми, който има желание - да чете  Grinning това, което давам днес (55 лв. за обяд на месец в работата), стигаше, даже оставаше за обяда и следобедната закуска, барабар с кафето и боклуците по площадката. 90 лв. пък, които сега отиват за детска градина, заедно с парите от майчинството, бяха достатъчни за памперси и АМ.

А София не е кърмена въобще, благодарение на "компетентната" помощ, която получих в болницата и за съжаление късното откриване на форума ...

# 936
  • на майната си
С един чифт обувки - ако е от колата в градината и обратно.
Още ноември взех 2-ри чифт- първите ги попиля за отрицателно време /50лв/.
Дрехи редовно се късат Simple Smile - така че и тук опира до дете.
До 6-7 год. може и да излиза 50 лв. /макар че ми е трудно да разбера как/, но от там насетне всичко е х 2 Simple Smile

# 937
Това за късането на дрехите..
Мойто при все, че е лудо, диво и щуро за 3ма.. постоянно пада, катери се и какво ли не.. Дреха не е скъсало  Rolling Eyes Виж баща му това много го умее, не знам как го прави  ooooh!
Определено му купувам много повече, отколкото може да износи.. и РЕАЛНО носи 3 панталона и 5 блузи.. 5-6 чифта гащи, толкова чорапи и потници, 2 якета.. 1 чифт бутуши, 1 обувки и 1 маратонки.. А му купувам поне 3 пъти повече.. И или ги слагам по 1-2 пъти максимум.. или си стоят просто с етикетите..
Може би ако беше момиче, обувките биха били повече Simple Smile

# 938
Рокси, диагонално минах. Peace И съм абсолютно съгласна с теб за написаното. Моето дете имаше АБКМ и 1 кутия Фризопеп тогава струваше 30лв. Стигаше мах за 2 дни, така че ми е пределно ясно. Но е факт че разходите на децата растат с  годините, едно е да гледаш 2 год, друго 8, трето тийн.

За плодовете съм също съгласна, аз питах поради др. причина. Това което си дала като пример е идеално и абсолютно нормално, но е за 1 човек, ако сметнем само плодовете , като сложим и толкова зеленчуци за 3 човека, сумата само за тези неща ще надхвърли толкова много споменаваните 350 лв.

Ще дам пример с ябълките защото са най-евтини (за 3ма човека): 3х7х4 е равно на 85 ябълки в месеца. 4 яб. са 1 кг. Това са приблизително 22 кг, като ги умножим по 2лв е равно на 44 лв на месец. И това е 1/3 от което трябва да се приема като плод на ден. Ако умножим 44х3 ще получим 132лв на месец само за евтини плодове. Зеленчуците които в повечето случай излизат също не малка сума, а млякото, яйцата, прословутото пиле и т.н. Т.е нямам нищо против 350 лв, но простата сметка не излиза. И това е при положение че няма претенции всяка вечер месо на масата, алкохол, цигари и подобни екстри. А да , и не се включват пиенето на кафе и ходенето на бира в близката бирария.

# 939
Дали го купуваш от магазина или е прясно издоено - все е доено .. Нали после затова се пастьоризира, за да се убият вскчи лоши Simple Smile
Друг е въпросът в магазинското какво още му се маха и слага..

Но аз лично не смея от непознати крави да купувам мляко  Blush
[/quote]

Да, едното е доено със стерилизирана машина, другото ръчно. Друг е въпроса какво слагат вътре. Но пък и никога не можеш да знаеш дали кравата на съседа  всичко и е наред.

# 940
  • somewhere over the rainbow
С един чифт обувки - ако е от колата в градината и обратно.
Още ноември взех 2-ри чифт- първите ги попиля за отрицателно време /50лв/.
Дрехи редовно се късат Simple Smile - така че и тук опира до дете.
До 6-7 год. може и да излиза 50 лв. /макар че ми е трудно да разбера как/, но от там насетне всичко е х 2 Simple Smile
И за 5 лв. да бяха, пак щеше да ги попилее Grinning /това за скъпите обувки/. Иначе да, със сигурност опира до дете Peace
А иначе, ето как:
ясли не плащаме, иначе са 25 лв тук.
памперси /още се напишква нощем/ - 8 лв. за 30 бр. /по един на ден/
храна - яде обща храна
козметика, дрехи , обувки - 50 лв. на година.
Та ако плащахме яслата, щяхме да ги докарваме на 50 лв.

# 941
Не знам ама.. ако се яде всичко, което се препоръчва.. изобщо не знам как ще го изям за един ден  Laughing .. или трябва да съм постоянно бременна и дебелееща  hahaha
Ето примерно: сутрин ставаме с малкия към обед, че вечер си ляга по малките часове (както и да е това е една много друга тема) .. та.. закусва или обядва (той) .. аз още не съм се събудила, не мога да ям.. може ако ми хареса неговата манджа и ми остави нещо да му я изям  Mr. Green
Мъж ми обядва на стол на работа около 3лв/ден.. - пълна програма  Laughing
Следобед с лапето ядем плодове.. и кисело мляко евентуално.. За него и някоя друга филия с нещо си .. или още някоя порция готвено ако е много примрял от глад Simple Smile
Вечеряме всички - салата със скара или готвено.. За дребния, ако не му харесва нашето (макар че винаги си открадва по нещо) - има си негови суми-мупи, каквото съм му направила..
Ам.. и на мен греховното ми е удоволствие е шоколада .. За съжаление, колкото си купя, толкова ще изям - дали ще е 100 гр. или 300 .. нещо не правя разлика  Crazy

Та повече не знам какво бих могла и кога да ям Simple Smile Аз лично ..
После не мога да си вляза в дрехите и трябва нови по-големи размери, които в чужбинско са по-скъпи от по-малките  Joy

Да, едното е доено със стерилизирана машина, другото ръчно. Друг е въпроса какво слагат вътре. Но пък и никога не можеш да знаеш дали кравата на съседа  всичко и е наред.
Няма значение с какво се пастьоризира, а колко време Simple Smile Т.е. трябва да е достатъчно.. Това можеш спокойно с хронометър да си го засечеш..
А за кравата на съседа.. едва ли се различава от средностатистическите крави, чиито мляко ползват по мандрите..

# 942

козметика, дрехи , обувки - 50 лв. на година.

Ти купуваш на детето си всичко необходимо от това което си посочила, сама и 50 лв ти стигат? Брейййй.... Тук имаме новина..

# 943
  • Бургас
Ооо, темата минала и през обувки, сега е на мляко и сирене. Аз вече малко взех да се депресирам от тази тема. Живели сме с ограничен бюджет когато дъщерята беше бебе, но определно сме се лишавали от доста важни неща, ние, не детето. Сега обаче като се замисля колко парички харчим и то за основни неща и пак си мисля, че не се изхвърляме за нищо, вместваме се между 1600 и 2000.
Нещата обаче са много относителни .
Не можете изобщо да сравнявате разходите на едно детенце на 2 години, пък било то и гледано на ясла и на едно дете на почти 12, което се храни като голям човек, има разходи за дрехи и консумативи пак като такъв, да не говорим че английски и плуване в месеца са средно малко над 150 лв на месец.
Пожелавам си да сме живи и здрави и да си ги харчим със здраве, без да се налага да правим тънки сметки. Правила съм ги някога в далечното минало и в пликове съм разпределяла парите, и списъци на закупеното съм правила, и пак резулатът е бил виждам какво съм купила, но парите пак ги няма и не стигат.

# 944
Няма значение с какво се пастьоризира, а колко време Simple Smile Т.е. трябва да е достатъчно.. Това можеш спокойно с хронометър да си го засечеш..
А за кравата на съседа.. едва ли се различава от средностатистическите крави, чиито мляко ползват по мандрите..
[/quote]

Аз говоря за стерилизиране на машини, ти за пастьоризине, да знаеш че има разлика.

Общи условия

Активация на акаунт