Машина за хляб - 14 част

  • 68 075
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 9 785
gi4o_pi4o,  jijibiji, не скромнича, просто и друг път е обсъждано. Ето рецептата /от книжката на Аляската с една бъркалка/. По книжката е с песто, но аз нямам такова и го пропуснах. Добавих още няколко с.л. брашно, освен посоченото количество и въпреки това пак си мажеше под бъркалките, но ме достраша да сложа повече. Хлябът пак си стана. Както писах по-горе програмата ми е 0:58, постоянно отварях да досипвам брашно и усещах топлината отвътре, и понеже ме беше страх, че "топлото бяга", реших да спра машината и да пусна същата програма отначало /това стана някъде около 10 минути след началото като спря месенето / вече без да отварям изобщо. Ето рецептата:

Хляб с песто

за 750г хляб / пр.6                                       
270 мл много топла вода                                                                                                                     
3 с.л. песто /аз го пропуснах/
1 1/3 с.л. мляко на прах
1 1/3 с.л. захар
1/2 ч.л. сол /аз сложих 1/
380г брашно
3 ч.л. мая на прах /аз сложих 1/2 пакетче от 7г/

за 1000г хляб / пр.7
340 мл топла вода
1/2 ч.ч. песто
2 с.л. мляко на прах
2 с.л. захар
2/3 ч.л. сол
500г брашно
4 ч.л мая

По мои наблюдения по-кратката бърза /0:58/ е по-добра от по-дългата такава /1:40/. Незнам защо.

# 661
  • Мнения: 11 607
Ох.....момичета, ако можете да устискате, като правите нещо на хлебопекарната да НЕ отваряте капака,че топлината бяга. Аз в началото трудно устисквах, но след като няколко пъти точно заради вдигнат капак не на време - напр. по време на втасването какво аджеба прави машинарийката - творението ми се е проваляло. А и топлината вярно е важна при късите програми...Така че имайте едно наум.

Аз днес направих нещо като хляба на Джеймс Оливър, само че на франзели. Нямах толкова време и затова реших - по-бързото франзелки. Т.е. направих с морска трапезна сол, тръстикова захар, бяло брашно, грис и бучка масло. Станаха много хрупкави и вкусни!

Франзелките

# 662
  • Мнения: 3 246
Мама Цоцоланка  страхотни франзелки  Hug
jijibiji, Vivian* ти е дала линк към рецептата, тя си е майсторката  Hug аз чак сега влизам в темичката но наистина рецептата е успешна и съм си я записала в книжката да си я правя и друг път Hug

# 663
  • Мнения: 20
Поредният ми сполучлив тутманик. Но за съжаление няма да го опитваме, защото е предвиден утре моят съпруг да черпи с него за рождения си ден. В момента се пече и кекс с ябълки в машината, пак за утре. Ако проявявате интерес, ще снимам и него.
http://www.bgphoto.net/photos/35462/o633718842494687500.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/35462/o633718842301406250.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/35462/o633718842058281250.JPG

# 664
  • Мнения: 214
Мама Цоцоланка, изтекоха ми очите по твойте франзелки, ама не са за постещи  Cry
Шококо, ние от всичко се интересуваме, давай и снимка и рецепта на кекса.  Peace

# 665
  • Мнения: 11 607
Мама Цоцоланка, изтекоха ми очите по твойте франзелки, ама не са за постещи  Cry

Защо? Аз пък смятам,че са и за постещи....Махаш бучката масло....аз имах много малко в едно пакетче,че да не седи така, реших да го сложа и него вътре. Сол, захар, брашно и грис? Кое е забраненото?

# 666
  • Мнения: 456
Сдобих се и аз с машина за хляб / от 6 месеца/.  Снощи обаче за първи път "излезна" от кашона и мъжът ми иска хляб!
Сега ще се върна да изчета всичко, което сте написали

# 667
  • Мнения: 9 785
Мама Цоцоланка, изтекоха ми очите по твойте франзелки, ама не са за постещи  Cry

Защо? Аз пък смятам,че са и за постещи....Махаш бучката масло....аз имах много малко в едно пакетче,че да не седи така, реших да го сложа и него вътре. Сол, захар, брашно и грис? Кое е забраненото?

Оригиналната рецепта си е без всякаква мазнина, ако това те притеснява.

# 668
  • Мнения: 159
Чудесни работи сте направили  smile3501 Ние сме на диета и колкото да ми се иска да си ползвам машинката, не мога  Cry Обаче само да разбера, че някой ще ми идва на гости   chef Вчера сутринта бях приготвила хляб с шпеков салам ( бях я заредила от вечерта) останах очарована  Sunglasses, казаха че бил много вкусен...
За сега само ще чета и събирам идеи  Wink

# 669
  • Мнения: 214
Прави сте за хляба  ooooh!  Явно маслото ме заблуди.  Ще се върна да намеря рецептата и ще го пробвам тези дни  Peace
Шококо, какво стана с кекса?

# 670
  • Мнения: 11 607
Дичо, ето ти линка за Джеймс Оливър - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367074.msg10343825#msg10343825 - да, без масло е, аз споделих,че видях едно малко, ама чисто малко парче масло и за да не го размотавам в хладилника, затова и него го сложих, въпреки,че го нямаше в рецептата.......

# 671
  • София
  • Мнения: 1 479
полин_а, мерси, записах си и тази рецепта да оитам, още повече че става и по бързо, когато нямаш много време си е добър вариант  Hug
Сега отивам кекса на Вивиан да заредя   chef

# 672
  • Мнения: 9 785
Само за протокола - днес реших да пробвам същата рецепта за 1кг хляб. Процедирах по същия  начин, пак спрях машинката след месенето и пуснах отначало, този път добавих съвсем мъничко брашно извън посоченото / може би една супена лъжица, даже си мисля, че можеше и без нея/ и почти не съм отваряла капака и резултатът е пак много добър. Хлябът си се надигна много прилично, мекичък, единствен недостатък - който обича по опечено няма да му хареса. Може би с допичане ще стане. За мен е идеален Peace. За съжаление фотоапаратът ми се зарежда в момента и не можах да го снимам, а вече е нарязан. Но е същият като вчерашният, само по-голям и пак с едно тунелче от едната страна Laughing. Продължавам с опитите.

# 673
  • Мнения: 1 777
Франзелки



1ч.ч.хладка вода
1ч.л.сол
3ч.ч. брашно
1пакетче(7гр.) суха мая

Всичките продукти се изсипват в машината за хляб.Аз използвам програмата за тесто.След като се е омесило и втасало тестото се изважда от машината и  и се оформят франзелките, поръсват се леко с  брашно и се слагат се в подходяща тавичка.Оставя се да втасат повторно около 30 минути и след това се печат на 180 градуса около 20 -25 минути. 

 :exclaim: чаената ми чаша = 240 ml

# 674
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз пък взех че купих мая на Йоткер, макар че знам че не е хубава, но нямаше от френската. Хлябът ми става наполовина, не бухва и това е. Егати скапаната мая.

Прочетох за лимоновия пай. Като кекс ли става или е нещо по-различно?

Общи условия

Активация на акаунт