Кой обича приказки?

• 56 413
  • 731
  •   1
Отговори
# 60
Дайте в тази тема да планираме по какъв начин можем да разнообразяваме четенето -
на мен ми хрумва да правим игри за измисляне на приказки по тертипа на Джани Родари от "Граматика на фантазията"
Също да даваме на децата да рисуват героите, после да ги изрязваме и да разиграваме приказката като куклен театър.
Да правят звуковите ефекти на вятъра, тропането по вратата и т.н.

# 61
  • До хладилника, който обичам
Не можеш да си представиш, колко интересни неща могат да се правят в една библиотека. Ако имате нужда от идеи, мога да ви помогна.  Simple Smile
Уф, не мога да не се похваля с колежката : http://www.librousse.bg/child/gallery/image_full.php?id_alb=10&id_img=248
Флор, разкажи повече за това, какво прави колежката ти в детския отдел Grinning

# 62
Много хубава инициатива! Ние може да се включим при слушателите, майки пускат ли  Mr. Green
Аз за четене не ставам, не мога да казвам Р. Но обожавам приказки!
Дона Флор, ще се радвам да споделиш идеи.
Аз им чета всеки ден приказки вкъщи и искам да направя четенето по- интересно.
Идеята на Анда с рисуването на героите и после разиграването на театър много ми допадна!   bouquet

# 63
  • София
Много хубава инициатива!  bouquet
И аз, и детето можем да се включим като слушатели и четец. Може би да сложим и линк към темата в "Нашите деца".
Благодаря на Емем, че ми обърна внимание.

# 64
Споделям опит от плейгрупите, които водих дълго време (и все още водя понякога): хубаво е да има три неща: примерно, 1. приказка; 2. някакви свързани игри, песнички, нещо, в което се включват децата; 3. арт занимание - рисуване, моделиране и пр. Хубаво е също, понеже и без това си е библиотека, децата да разглеждат книжки заедно с родителите си - просто да имат време за това, да гледат, че и други деца разглеждат книжки с майките си, да свикват с книжките.

# 65
Според мен е добре. всичко да е тематично.
Например четеш приказка за мечо пух, оцветяват картинки с мечо пух, и се пускат песнични с подобни мотиви.
Може ли като има четене, да ни информирате, ако не като читатели, да се включим като слушатели.  Embarassed

# 66
Друго, което чета из нета, е предимството в приказката да има повтарящи се елементи, за да могат децата да се включват "на припева" и да отгатват какво става Simple Smile

Джоя, четенето е всяка събота от 11ч.

Сега ще почна да си рекламирам датата, че да дойдат повече хора Simple Smile Хайде на 14-и, оле!

# 67
Ето тук също има някакви съвети:
http://www.readingrockets.org/article/60

# 68
Да бе,и за 300 лв заплата да трябва и да четат-.Малко прекалено ми се вижда това.Тая работа,дето я казваш за Америка може и така да е,ама колко е заплатат на тези жени?Ти направо ги изкара всеможещи и всезнаещи.
Не са високи заплатите. Но работата е държавна и регламентирана като време.
Аз казах какво правят, без да ги определям нито като "всеможещи", нито като "всезнаещи". Вършат си работата, и толкова. Как се нарича това - зависи според аршина, с който се мери, и според очакванията.

Освен всичко друго, се занимават и с бебета. Simple Smile  Аз съм от другата страна на библиотекарството в Америка - водя сина си на четения там. Вече е на 2г. и минава в по-голяма група, но като беше по-малък, в бебешките групи имаше бебета и на по 5-6 месеца. Понякога се е случвало да има към 10 бебета и още толкова майки, да не говорим, че групата варира във възрастта 0-2 години, което автоматично означава, че библиотекарката трябва да е готова и за подобни преживявания - бебешки песнички, занимания за съвсем малки човеци и т.н.. Wink Скоро се оказа, че поради голямата разлика - 0-2 г. и твърде големия наплив, трябва да разделят групата и да създадат допълнителен час, което означава още работа за въпросната библиотекарка. Това в щат, съвсем различен от блажкиния.
Извинявам се, че офф-нах пак темата.
Василиса, ако живеех в БГ, тутакси пристигах да чета и забавлявам децата, поне това го мога. Успех ви желая, страхотно е това начинание.

# 69
Друго, което съм виждала да има страхотен ефект, е книга голям формат, като папка за рисуване голяма Simple Smile Много беше ефектно, защото малките виждаха всичко, освен това размерът и ярките цветове мноооого ги бяха впечатлили.

# 70
Eто тук има още препоръки:
http://www.readingreaches.org/MainPage/ReadingTips/readingtips.html

Стига спами темата ма, Андо!

# 71
Друго, което съм виждала да има страхотен ефект, е книга голям формат, като папка за рисуване голяма Simple Smile Много беше ефектно, защото малките виждаха всичко, освен това размерът и ярките цветове мноооого ги бяха впечатлили.

......която децата могат сами да си направят. с апликации от платове, въженца ; рисунки ; изрязани картинки......

сори, не се стърпях. Blush

# 72
Да, и аз си го мислех; може би да се раздадат предварително перфорирани картони и после да се свържат пред тях? В името на скоростта обаче може да се изманипулира леко с предварително изрязани елементи?

Тииии, госпожо, записа ли се доброволка?

# 73
аз по принцип се записах. лошото е, че ни съвпада със съботния балет, който напоследък все пропускаме.
 и момата ме гледа леко накриво вече. та се чудя каква ще я мъдрим.  Rolling Eyes

# 74
Амии освен и някой по-късен час да завземем Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт