"МАРТенското коремче натежава, бебчо да излиза вече наближава!"

• 14 879
  • 293
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ето, че стигнахме и до въпроса за  sling
Аз мисля да си взимам шал. Някакси по-естествено ми стоят.Гледала съм ето  тук
Кажете за и против готовите ушити и шаловете.

# 106
За кенгуруто и слинга- на всеки различно му е удобно, но кое е най-добре за вас ще разберете само след личен опит.
С Том ползвах слинг минимално, защото ми беше неудобен. Беше подобен на този от снимката на Оки4. Подарих го на приятелка, която беше много доволна. С малкия си купих кенгуру на Chicco Soft and Dream и за мен това беше правилното решение. Друга приятелка пък своето кенгуру смяташе за неудобно и мина на слинг...
Ако можете да ползвате назаем пробно, докато решите кое е за вас решението...
За шала знам това, че дължината е според височината на майката.

# 107
извинявайте момичета но къде е тази счетоводна тема където мога да попитам по-компетентните мами за мнение по течата с майчинството!благодаря предварително  bouquet

baby moni моля те ако не ти е проблем да ми пишеш на лични къде беше написала нещата за социалното за майчинството, че не мога да го намеря,или да дадеш линк към мястото Hug
благодаря

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 22:15 от zori_tv

# 108
извинявайте момичета но къде е тази счетоводна тема където мога да попитам по-компетентните мами за мнение по течата с майчинството!благодаря предварително  bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363322.0;topicseen  Peace

# 109
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363322.0;topicseen  Peace

благодаря

# 110
Мале момичета не мога да ви изчета, а почнах кам 19 часа да ви чета и успях, много сте писали. Аз днес след обяд бях на лекции и се прибирам, и гледам нова темичка, че даже преполовена. Браво! Тук няма дъжд даже и нве е студено, но е мрачно.Утре съм цял ден, Embarassed Laughing дано да мога да изкарам от 8 до 17 часа лекции скоро не съм се измаряла май толкова.

# 111
ronja77 и аз съм се спряла на количка на Кенгуру, но само че на Карера, може ли да ми кажеш къде в Пловдив мога да отида да ги видя на живо и да си я побутам малко  Simple Smile
Така, на 3 места има колички на Кенгуру- в Хиполенд , в Бейби Ленд на ул. Младежка 2 (това е на ъгъла на бул. Шести Септември и В. Априлов ) и в Мега Марина в кв. Смирненски.Обаче модел Карера със сигурност няма в първите два магазина.
Искам да ви попитам за модела Карера на Кенгуру - наистина ли летният вариант на количката няма напълно легнало положение, т.е. не е подходяща за новородени? Благодаря в аванс.

# 112
  • Стара Загора
Добро утро на всички. Хайде по едно кафе

Казвайте предложения за заглавия на следващите теми. Tony_st обещавам повече да не се получава така, разбрах от къде идва това - ще ме извиниш!!!

# 113
  • София
Добро утро и от мен  Hug И аз гласувах и за двете ни мами, не мога да сложа ръка на сърцето и да кажа, че едната е по-хубава - всяка си има своя чар  Peace

Гледам, че сте се пощурили с тия повивалници  Laughing Аз лично не съм ползвала с каката и не съм се сещала, че може да ми трябва такова нещо.Скринът за дрешките ми вършеше тази работа - отгоре си е точно място за повиване 

Понеже аз май най-много писах, нека да се аргументирам. Ами нашият скрин не става за целта, а аз имам малко проблеми с кръста и от двете ми най-добри приятелки имам специални препоръки за удобството на тоз продукт, простият повивалник за легло от 25 лв.  Whistling Всеки си знае условията у дома и здравословното състояние  Peace

zori_tv, в Майки - бъдещи и натроящи, темата е закована --> Майчинството - счетоводно. Постарай се да си максимално подробна, мамите са много любезни. И не забравяй да благодариш, защото те са всички доброволки и отделят от личното си време, за да ни консултират.

ЕДИТ: видях, че вече са ти отговорили, ама....

Момичета, искам да ви питам дали вашите половинки (не е задължително да сте женени!) възнамеряват да ползват прословутия нов отпуск 15 дни за бащата? За нас това е единственият шанс, 'щото татито ни е на нова работа и няма как да си вземе обикновена отпуска, даже не знам дали ще може да идва в болницата, защото часовете за свиждане са много ранни, а той ще е на работа. Та аз четох из разни теми за този специален отпуск и ме увериха, че не могат да му го откажат от работата. Относно заплащането е на принципа на майчинството, взема се 12 месеца назад и т.н. Последно за дните се уточни, че са календарни - като болничните (имаше спор дали не са работни).
Обаче при вече родили мами е възникнал проблем с документа от болницата, който доказва кога е изписано бебето - не било ясно какъв е точно този документ. Също така още не се знаеше (последно като четох) точно какво се подава при работодателя - нямало още бланка и прочие  ooooh!
Та питането ми е: има ли сред нас някой, който да е по-наясно и как смятате да процедирате вие? Аз се опитвам да му обясня на мъж ми, че е добре към средата на февруари да се обади там на съответния служител от УЧР или както им се води и да попита за документите, както и да предупреди прекия си шеф ( че са на месечен график и да имат едно наум).
Вие какво мислите  newsm78

Искам още нещо да питам във връзка с избора на личен лекар на бебето. От къде се вземат бланките за избор на лекар? Питах поне в 5 книжарници - не предлагат, а по указанията на НЗОК пише да си купим от книжарницата  Tired Според лекцията на сп. 9 месеца по въпроса най-добре е предварително да се уговорим с лекаря (аз съм говорила само по телефона, но смятам след 1-2 седмици да ида и лично да се запозная), а като се роди бебето, още докато сме в болницата, да попълним бланката и някой да я занесе, че лекарят да ни има предвид (не е проблем, ако още няма ЕГН - последните цифри се пишат Х). Също да му се обадим за изписването, за да може до 24 ч. да ни посети у дома.

И още нещо - за термометъра:
1) За Буболечка: живачен или дигитален (марка)  newsm78
2) За стаята: къде го държите? На лекциите казаха в леглото на бебето, защото именно там ни интересува температурата. Страх ме е прост термометър близо до бебето да слагам, а дигитален стаен не съм виждала... освен на АВЕНТ, който е супер (стаен, воден, играчка за бебето), ама е 49 лв.  ooooh! За спорта да кажа, че пробвах да меря с термометъра за стая из цялата стая и има около 10 градуса разлика в зависимост от мястото  #Crazy

Хубав ден  Heart Eyes

П.С. При нас има навалял сняг, но само в градинките  newsm78

Последна редакция: чт, 29 яну 2009, 08:58 от зелено човече

# 114
Добро утро и от мен Party

ето няколко предложения за заглавия,може да не са най-удачните,но вие ще прецените: Peace

С големи тумбаци сме ний мадами,но през МАРТ ще  бъдем вече мами!

МАРТенско човече тука шава-навън да играе наближава!

Тук се спри и погледни-МАРТенско човече ти шепти!

Я,колко мъничко останаа-през МАРТ и аз да стана мама!

Хайде бебчо-още малко остани,МАРТенско човече ще си ти!

# 115
  • София
Валентина, не знам дали си ме разбрала за тази база от минималната работна заплата. Тя се взима за база при изчисляване на обезщетението, за месеците, които не си работила, но когато вече имаш право на обезщетение, т.е. при теб някъде към август. Преди това получаваш обезщетение от социалните, а то е 100 лв. Сега, има отделно обезщетение за студентките (май беше 1 МРЗ), за което някой спомена, но така, както аз разбирам закона, то е само ако в момента на започване на отпуска и бременност и майчинство си студентка и не си осигурена на друго основание. А ти вече не си студентка (или греша?). В случай, че си осигурена, но още нямаш право на обезщетение, се минава по този член, който е за другите неработещи и без стаж майки, които не са студентки. А тези помощи, преди да придобиеш право на обезщетение по КСО не са от НОИ, както някой написа, а от Социално подпомагане или поне така пише в Закона за семейните помощи за деца. Ако искате прочетете това http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135441920, че при преразказа може да изкривявам информацията.
Бодливка, аз не казвам, че точно твоята счетка не греши. Само казвам, че обикновено бюрократките от НОИ си измиват ръцете със счетоводителите и после ние доказваме, че нямаме сестра Grinning Grinning (а аз даже две имам).
За почистването на играчките някой питаше. Аз всичко пера в пералнята. Тези с по-здравите механизми оцеляват, а с другите просто не се играе, щото с всичкия прахоляк, дето са го събрали... Шампион ми е един папагал от племенницата, който след 10-годишен живот и поредно оповръщване от дъщеря ми, биде пуснат в пералнята и продължи да пищи, подчертавам- без смяна на батерии. Някакво дяволско изчадие беше тази птица. Laughing Laughing
Зелено човече, наистина все още никой не знае какви документи ще се издават за тези 15 дни, защото тъпаците вече 1 месец не са променили Наредбата за изплащане на обезщетенията. Има на сайта на НОИ в раздела за указания (не за нормативни актове) някакви проекто-документи, които навярно ще се приемат, но все още не са утвърдени. Все пак не пречи да погледнеш дали няма и за 15-те дни.

# 116
Добро утро Simple Smile
Аз днес съм май доста раннобудна, но имах ужасни болки в кръста снощи Sad.Слава Богу сега съм по-добре
зелено човече, нашият татко отдавна е надъхан(познайте от кой) да си ползва 15 дни отпуска.Така е, работодателя няма право да откаже, без значение дали е на нова или стара работа. NaughtyМиналата седмица ходихме до една банка да си извади дебитна карта-още от сега сме започнали да се ослушваме ама ще видим. Whistling
Има готова бланка за тази цел: http://www.noi.bg/content/pob_pom/2009/Pr_13.doc
Прилагат се следните документи:

1. Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2. Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3. Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5. Заверено от осигурителя копие от документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
6. Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
7. Други документи...
Всичко това се носи от счетоводителката на фирмата в НОИ...а относно обезщетението хич не съм запозната какви пари ще взима, на каква база и т.н.
За избора на личен лекар, аз ходих при една педиатърка, която е джи пи  а реда за записване е следния в Стара Загора-обаждаш се предварително, още докато си бременна да те запишат и след като родиш лекарката идва вкъщи...оттам насетне, тя предполагам ще каже какви документи трябват.
Цитат
) За Буболечка: живачен или дигитален (марка)
Ами аз купих дигитален на Канпол, към 14 лв мисля че беше, имаме си и живачен. Peace
Цитат
2) За стаята: къде го държите?
ние купхме дигитален часовник с термометър, от онези китайските...сложихме го точно над кошарката и досега температурата е еднаква  Peace

# 117
Добро утро и от мен айде и аз да се запиша, сладка темичка , благодаря Слънце , вънка временцето е супер и ще има разходка, а след това гимнастика, абе ще раждам спортистче Laughing, пловдивските мами измислили сте вече дата за срещата, ама аз съжалявам няма да успея, че събота и неделя сме все някъде извън града, така на чист въздух, ако някой друг път решите и през седмицата да се видим много ще ми е приятно. Joy. Оле ама ние с таткото още не сме купували нищо, че тези суеверия нещо ме тревожат newsm78, тъпо е ама след спонтанен аборт преди 4 години, чак не мога да повярвам че очаквам най-голямата си радост в живота, но ще преодолея тези суети и ще си купя всичко за бебето, а вие всички такива сладички нещица сте подготвили разгледах албумчето Laughing.  Относно секса,,,,, ние нямаме притеснения е по-рядко се случва веднъж седмично, но за повече нямам такова желание. А да ви питам нещо деликатно- вие правите ли си кола маска през бременността, аз до скоро не че док. ми забраняваше, ама не мога да се понасям не си виждам  Embarassed,,..... и само жилетката ползвам с помоща на мъжа ама писна ми.......

# 118
  • варна
добро утро Hug
много сте изписали,сега се връщам да чета,че прегледах отгоре отгоре.
бела  много хубаво сте направили с вашия татко с този 15 дневен отпуск.Аз не знаех че се изплаща отделно.Нашия не мога да го накарам да си вземе такъв отпуск,много ме е яд че не иска да го вземе bashвика че после трябвало да напуска работа цялото районно щяло да му се смее.
браво на слънцето за хубавата тема  bouquet

# 119
И аз имам едно предложение за нова темичка: Баба Марта бързала, мартенички вързала и бебенца ни носи щъркела.

Общи условия

Активация на акаунт