Нова наредба за изписване от ясла при навършване на 3г

• 45 289
  • 670
  •   1
Отговори
# 375
Това, което искате, е общината да наруши наредба на министерството, аз не бих се надявала много...
Иначе МЗ беше информирано и преди да пусне актуализираната наредба, но какво измисли- една голяма глупост...в този смисъл не бих разчитала и на тях  за промяна
Единствената надежда беше веднага след излизането на наредбата да се вдигне голям медиен скандал, майките да реагират и да се вдигнат масово, но уви, не стана, както винаги (голяма част не ги засяга точно този проблем, други си уредиха тихомълком децата ) и нищооо...
И сега може би не е късно, но трябва нещо мащабно, за да се промени наредбата, а не така на парче

# 376
Добре - аз съм "за" . Трябва да си запишем среща... Някой срещал ли се е с кмета и знае ли какъв е редът?
Днес ще отида до общината и ще питам как мога да се срещна с кмета. Кажете вие кога сте свободни, за да можем да се организираме. Аз работя от 10:30-19:30. От 12:30 до 15:30 мога да излизам в обедна почивка.

# 377
СНБМ до колкото знам ще подкрепи майките с каквото може по този вьпрос. Кажете ми и аз с какво да съм полезна? Среща с кмета не би трябвало да е проблем.

# 378
bubynka, направи срещата , когато е удобно за теб. Аз мога да отсъствам за около час по всяко време ...

kremena, много се радвам ,че искаш да ни подкрепиш. Твоят случай е добър пример, как когато има желание има и решение. Ще е добре да споделиш как преди време е решен проблема за теб ! Благодаря  Hug

# 379
Креми, все си мислех, че организации от рода на СНБМ и ДМБ разполагат с читави юристи, които биха могли да атакуват наредбата в съда. Друг е въпроса кой ще покрие разноските по делото, ако има такова...Все пак една консултация не е излишна. Не съм член на тези организации - нека някоя мама, която е по-навътре с въпроса да каже мнение.

# 380
Ходих в общината дадоха ми телефона и адреса на отдела за образованието. На Цариброд 1 се намира. За среща с кмета трябва да се вземе бележка от кмета по район. Утре ще отида сутринта до кмета на района да видим. А на обяд ще отида на Цариброд 1.

# 381
Да Ви разкажа как се стекоха при мен нещата ,ако можете да си извадите полезни изводи...

Миналата година ей по това време от яслата ми съобщиха,че на родж.ден ще го изпишат( 3-ти март), на следващия ден бях в ДГ,където имахме подадена молба-отказаха да го вземат преди септември. вмъквам обяснението ,че работех, бяха студентка,а съпруга ми работеше в друг град и си идваше само за двата почини дни,бабите -едната живее на другия край на БГ, а другата не  е виждала малкия , с две думи гледах си го сама.
След отказа в ДГ полудях , отидх в яслата да си взема детето ( което същия се разболя за късмет) и твърдо им заявих,че тая няма да я бъде,няма да оставя така нещата , та и до медиите ще стигна. Директорката на яслата ми се обади сама след няколко минути да ме моли да нямало такива неща,тя не била виновна и т.н. ПОпитах я дали детето ще остане- нЕ. Казах й че ще си търся начини. Обадих се в Общината и попитах: Кажете ми къде има едно свободно място в ДГ градина вграда-веднага ще си запиша детето-НЯмало такова. Добре. На следващата сутрин бяха в БТВ сутрешния блок, свързаха се и с кмета-изми си ръцете с Наредбата. Вечерта ме потърси кореспондента им от БТВ искаше интервю,отказах с идеята да се покаже и друго лице ,засегнато от проблем-Девил ин Дискуайз,да не мисля ,че съм само аз. Взеха интервю с нея пред яслата.Дадох интервю и за нац.радио. Опитах се да намеря място в друга ДГ градина-  получих заплахата ,че ако все още раздухвам проблема няма да вземат детето ми в Нито една градина  на есен. Не се отказах. Девил имаше среща с районния ни кмет по друг вьзпрос ,но директно го попита какво ще стане с тези деца- Лично той пое ангажимента децата да останат до лятото-но това беше за нашия район-Източен с негова наредба!
В същото време тук във форума апелирах майките ,които имат проблем да ме подкрепят-в интевюто в БТВ трябваше да се включи майка от Русе,удобно за нея не си вдигна телефона сутринта- не я виня може и нея да са заплашили или да си е намерила друг начин, всьщност никой освен Девилчето не ми оказа реална подкрепа. По този повод станах член на СНБМ- ще поговоря с някой да видим как СНБМ може да подкрепи разрешаването на проблема.

Тъжното е ,че заради това наистина останах без работа до есента, работодателите ми колкото и да бяха търпеливи ,все пак имаха нужда от работещи хора, а не от такива ,на които няма кой да им  гледа детето.

Сега ще изровя линк с интевюто( ако го има още в нета де) и ще ви пусна да видите.

# 382
# 383
Здравейте! Имам въпрос към мами със същия проблем като моя и такива, които вече са го преодоляли. Детето ми навършва 3 годинки януари месец. Подала съм молба в две детски градини. От яслата ми казаха, че не могат да оставят детето повече от месец след навършване на 3 годинки. Ходих в детските градини, където съм подала молба още в началото на раждането. Там ми отговориха, че чак септември ще я приемат евентуално  Shocked. Аз съм разведена и нямам помощ за гледането на детето ми, ходя на работа по цял ден. Какво става в този случай? Защо да не могат да ми я вземат сега, а септември месец вече ще е голяма и няма да се учи с връстниците си. Моля някой в същата ситуация като мене да ми каже как да постъпя и как да убедя лелите от градините да ми я вземат.
Благодаря предварително   bouquet

# 384
Здравейте! Имам въпрос към мами със същия проблем като моя и такива, които вече са го преодоляли. Детето ми навършва 3 годинки януари месец. Подала съм молба в две детски градини. От яслата ми казаха, че не могат да оставят детето повече от месец след навършване на 3 годинки. Ходих в детските градини, където съм подала молба още в началото на раждането. Там ми отговориха, че чак септември ще я приемат евентуално  Shocked. Аз съм разведена и нямам помощ за гледането на детето ми, ходя на работа по цял ден. Какво става в този случай? Защо да не могат да ми я вземат сега, а септември месец вече ще е голяма и няма да се учи с връстниците си. Моля някой в същата ситуация като мене да ми каже как да постъпя и как да убедя лелите от градините да ми я вземат.
Не могат да ги приемат защото в градините все още са 6 годишните (2003 набор) и няма място за нови групи. Най-рано Юни може да се сформира нова група, когато големите напуснат, някои обаче си стоят и лятото там.
Изхода е да остане детето в яслата.

# 385
Според мен има проблем с тълкуването на наредбата .:

Цитат
Чл. 2. (1) Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

Децата са на 3 годинишна възраст , докато не навършат 4 , нали ? Така че няма нарушение на наредбата ...

Има и нещо друго: Защо се спазват едни членове на наредбата , а други не:

Цитат
Чл. 6. (1) В детските ясли децата се разпределят в яслени групи, както следва:
1. Кърмаческа яслена група, в която се приемат деца от тримесечна до десетмесечна възраст. Кърмаческите яслени групи са само дневни.
2. Смесена яслена група, в която се приемат деца от десет месеца до тригодишна възраст.
(2) Броят на децата в една яслена група е:
1. в кърмаческа група - от 6 до 8 деца;
2. в смесена дневна група - от 8 до 16 деца;
3. в смесена седмична група - от 8 до 12 деца;
4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.

Някой да е виждал група с 8 деца , а с 12 - не , нали ? Всичките са с над 20 деца. Ако ще се спазва наредбата , да се спазва цялата , а не само тези членове , които им харесват на дирекротките ?!

# 386
Ами е така и не е така, когато посещаемостта за 3 месеца спадне под определен брой деца, могат да се приемат още
С други думи- приемат 12 деца, но те не ходят постоянно всичките (малки са, боледуват често и т.н.) и затова приемат още деца
В група с 20 деца (колкото са в нашата ясла), средна посещаемост 12 деца
Има дни с по 8, има дни с 15-16
Само за тържества съм ги виждала над 16 деца

# 387
извади медицинска бележка, от личния лекар, че детето не е готово за етска градина и трябва да остане в яслата
С тази бележка детето може да остане до 3 г 6 м, тоест до юни
От юни, ако сте приети, можеш да изискаш да приемат детето в сборна група в градината
И да не го вземат юни, а септември, все пак остават по- малко месеци, отколкото от януари до септември
При нас така направиха- занесохме тази бележка и с нея синът ми остана до юни
Детската градина беше затворена лятото, затова тръгна от 1 септември
Не ме питай какво беше тези месеци, ама ...никой не го е грижа

# 388
Според мен има проблем с тълкуването на наредбата .:

Цитат
Чл. 2. (1) Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

Децата са на 3 годинишна възраст , докато не навършат 4 , нали ? Така че няма нарушение на наредбата ...

Интересно тълкуване, за съжаление МЗ не го подкрепят, имат си предвид точно навършването на 3 години, тоест денят след рожденният ден за 3 годинки  Tired

# 389
Аз ходих в общината и в отдела за яслите ми казаха, че могат да задържат малката в градината по социални причини или здравословни. Щом сте разведена, мисля че може да минете по семейни причини. Или си вземете от докторката бележка, че детето често боледува и трябва яслите като здравно заведение да го гледат.

Общи условия

Активация на акаунт