108 DE или голямото дебнене на самолетни билети и почивки

• 11 446
  • 286
  •   1
Отговори
# 195
  • Germany
Не си спомням колко ми излезе този тест, ако някой се интересува ще разровя сметките - НО това беше такава неземна гадост, че едва изчаках да ми вземат кръв и всичко се върна там от където беше влязло  Sick

# 196
  • Немция
Сестра ми, която роди преди 6 месеца, също си го е доплащала(не ми е известно към коя здравна каса е тя). Цената вариира от лекар до лекар - не знам на какво се дължи. newsm78 Но разлики в цените има и при други изследвания, така че не ме учудва вече.

Благодаря ви за инфото!  bouquet

НО това беше такава неземна гадост, че едва изчаках да ми вземат кръв и всичко се върна там от където беше влязло  Sick
Наистина ли е толкова гадна сместа за пиене? Предполагам, че прагът на поносимост е индивидуален. Или всички тук сте го понесли зле? Rolling Eyes

# 197
  • в сърцето на един мъж...
Ами не знам къде и според коя провинция как е, но казвам за 3 бременности, правих 4 пъти теста. До сега не е имало нито сметка изпратена, нито са ми искали пари да плащам. Вземам си направление от гинеколога и си правя теста.
Специално за глюкозата - чак толкова гадна не е, че да се тръшкам от това, че съм я пила. Става ти леко сладникаво и после имаш блудкав вкус в устата. Неприятното е, че не можеш да пиеш никакви течности в рамките на тези 3 часа докато трае теста. Вземи си нещо за хапване после и съответно за пиене, че след това може да ти стане леко зле.

# 198
Здравейте,
имам няколко въпроса към вас.
Ако някой може да ми отговори, може и на лични.
Сина ми има проблеми с бъбреците. Смятам да му запиша час за първия му преглед тук при детски лекар. Аз си нося от Бг снимки и изследвания и преведена епикриза.
В България той мина на ТЕЛК, но срока на това решение изтече миналия месец. Тук има ли ТЕЛК за деца? Ако има, знае ли някой каква е процедурата?
И поредния ми въпрос, искам да го заведа и на очен лекар за един профилактичен преглед, трябва ли да ми даде детският лекар направление за офталмолог?

# 199
  • Немция
Бубе, съжалявам за проблемите с детето ви.
За ТЕЛК и дали има той почва в Немско не ми е ясно. Имам мъгляви спомени, че има подобна организация, но подробности не знам.
За офталмолог ви трябва направление, както и евентуално за уролог(в най-добрия случай да е детски такъв).

Вземам си направление от гинеколога и си правя теста.
Извинявам се за поредната питанка, ама този тест не се ли прави при гинеколог, че се налага да вземам направление от него? При ендокринолог  ли се извършва теста?

# 200
Гардже, честито! Лека и спокойна.
Този тест за писане на името е за българчета явно. На племеницата ми детето едва си научи името на 7 години след първи клас, часовника още не го познава / 8 години и 3 месеца/Не може да изважда, мноооого зле. И всеки ден чувам как била много умна и щяла да ходи в гимназия  ooooh! .
Кога купихте часовници на децата си? Мая много иска часовник/ заради Хексе Лили/ , нямам никакво намерение да си обременявам детето и да го уча на 2 години какво е времето и колко е часа... Макар да се учим колко е късно и да я бъзикам с репликата : Я виж колко в часа!
Обаче се кефи на часовник, като бижу го приема, трябва някак да уважа на детето желанието за бижута,стига съм я правила на пират, вместо на пиратка.  Thinking
Сега се разхожда на баща си с един стар часовник и е много смешна.
Бубето нямам никаква идея по вашия проблем. Трябва ти направление от детския за офталмолог.

# 201
Риен може и за българчета да се отнася. аз чух че трябва поне да са живели една година в Германия и тогава ги допускат на училище. Аз с Вики нямам проблем с името. Пише си го и на български и на немски. Знае да смята добре до 5, а до десет понякога прави грешки. На български всички по лесни думички си ги чете, а  за тези които са по сложни помагам понякога. Тук миналата седмица ме питаха какво знае и като казах се шашнаха. Казаха ми че тук родителите не си подготвяли децата предварително, всичко се учело в училище, Вики до скоро носеше часовник точно като бижу. Сега знае целите часове и половинките. Знае кога тръгва на градина, кога се прибира и кога почват детските. Основно е това.

# 202
Благодаря ви за отговорите,
като нова тук, може би ще имам често въпроси към вас.
Аз изобщо не знаех дали се взимат направления или си записваш час и отиваш със здравната карта. Ще си поискам направления и ще потърся и детски нефролог наблизо.
Аз съм от няколко месеца тук и още не ми се е налагало да ходя на лекар. Децата са тук от края на декември, дъщеря ми я водих на един преглед, защото трябваше да се направи за детската, поставиха й тетанус /тук било задължително - това е добре/, предстои й и реимунизация, но с това се изчерпва опита ми с немското здравеопазване.

# 203
Бубе, за бъбречните проблеми на детето трябва да информираш най-напред детския лекар и ако той прецени, ще те прати при уролог (нефролог). За очен ти трябва задължително от детския пак направление. Поне тези неща тук са безплатни и за децата до 12 г не се плаща тримесечна такса и лекарствата са безплатни.
Ваксините не са задължителни тук, а само препоръчителни!
Като казах ваксини, питам Бискара, Десита и другите минали по тоя път - на вашите хлапета искаха ли им имунизационните паспорти? Много ми стана странно защо го искаха на Лени, при положение, че няма задължителни ваксини в немско.
Риен, не съм сигурна, че теста е само за българчета. Моето си е немче, нищо че владее два езика. За разлика от сестра си той познава вече часовника, но при него всичко става по-лесно, защото има кой да го учи - попива всичко от сестра си.
За часовника - имат цяла седмица посветена на него в първи клас. По същия начин е с парите - банкноти и стотинки. Затова не съм си и давала зор да я уча. После що им било скучно на децата в час. Има неща, за които родителите е по-добре да не бързат.

# 204
  • Germany
Хора, вече втора майка в отчетната пише как са се опитали да влязат да ги оберат докато са си в къщи  Shocked Shocked Shocked - те са в Бг всичките от отчетната  Confused Sad  Не знам какво да си мисля вече, страх ме хваща, тази вечер ударих 2 пъти ключа и мъжа ми ме изгледа много озадачено  Confused

# 205
На мен винаги ми е било скучно в час и никога не научих нищо само със слушане. тъкмо станеше сложно и интересно и те оставяха , ако искаме сами да прочетем  Sad
Накрая ми писна на шапката и спрях да слушам, щото така или иначе пак щях да чета

# 206
Часовник купихме zа Коледа. Той (3г.и 6м.) си го пожела zа коледен подарък. Поzнаваше числата до 10. Раzпоzнава само кръгъл час. Носи го и му се радва много. Щом като на Мая и е интересно вzеми й. Лошо няма дори и да го носи само като бижу, може пък придобивката да я стимулира да я иzполzва и по преднаzначение.

GTT се провежда от гинеколог. Сиропа е  Sick освен ако не си фен на Traubenzucker. Ако го правиш в болница кръв ти вzимат в лабораторията, ако си в кабинета предполагам някоя артцхелферин. Ако се окаже, че имаш ГД те иzпращат на интернист (така беше в моите 2 случая) Бибитке да се надяваме, че всичкото това инфо ще ти е иzлишно. Опитай се да не мислиш zа болести. Отдай се на приятните zа теб неща  Peace

# 207
Уф, явно има пак разлики - на мен ми направиха само уринен тест при гинеколожката. Направление ми даде за ендокринолог. И 4-те пъти са при специалисти. Не знам защо е така newsm78

# 208
Уф, явно има пак разлики - на мен ми направиха само уринен тест при гинеколожката. Направление ми даде за ендокринолог. И 4-те пъти са при специалисти. Не знам защо е така newsm78

Явно всеки действа по раzличен начин. Здраве да е  Hug
Гея, не си се отчела как е госпоìцата  Wink

# 209
Мдаа, определено трябва да се пита и да се види кое как е.
Госпойцата е добре, наддава, вече няма пристъпи, надявам се да върви добре и занапред и скоро да ни изпишат.

Общи условия

Активация на акаунт