Примерна схема на захранване (12)

• 30 463
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
Аха и аз май съм се спряла на този грис. Ти давала ли си го до сега ли да имаш някакви отзиви?

В безмлечните царевичните каши на Фризокрем има захар  #Crazy
Ами то и в тези на ХИП има захар Peace

# 256
Не, но възнамерявам да дам, преди това рожковите на Нестле.  Grinning

Има безмлечни безглутенови от ябълка и банан, има и ориз и елда с различни плодове, а дори и само към ориза да прибавя пюре от зеленчуци и плодове пак е достатъчно разнообразието до въвеждането на глутена - според мен не давай тези с млякото  Simple Smile може да помисли и за просо  Thinking

Е, защо са я сложили тази захар  #Cussing out значи с две думи нямаме избор, ако искаме да даваме царевица ще даваме и захар!

# 257
Момичета имате ли идея какво представлява обезмасленото мляко на прах и защо го има във всички готови млечни каши? Алекс е на 7м и малко, дали и е рано за токова мляко Thinking
Мислите ми са породени от идеята да и разнообразя кашите, докато въведа глутен. За сега давам оризова и елда. Искаше ми се нещо готово и подходящо за нейната възраст, но честно казано изпитах голямо затруднение да открия Peace Май трябва да се съсредоточа върху другите храни Laughing

И още нещо, днес дадох сурова ябълка - 2 ч.л. От тогава е повърнала три пъти и сега вече има и разтройство. Дали нещо суровия плод е подразнил стомаха Thinking
Сухо крвае мляко Simple Smile обикновено.
Които са с АМ си пише изрично ..
Аз такива каши (с мляко, каквото и да е) давах след годинката .. рядко..
Дам.. определено.. Ако е било на гладно особено..

# 258
Ами именно за това ми изникнаха нчкакви съмнения. На повечето каши пише и АМ и обезмаслено мляко на прах Thinking Това означава ли, че ги има и двете съставки? Май вместо да расъждавам е по-добре да не ги давам Wink
А ябълката не беше на гладно Peace Беше около 30-40 минути след хранене Thinking

# 259
Момичета кажете кои храни са най-богати на желязо.Правихме изследвания и според педи,хемоглобина на Никол е нисък-108.Не ми се ще да ни изписват лекарства.Та да започна да предлагам от по" железните" храни.Тя каза да почвам жълтък и телешко месо..и ме нахока заради късното захранване.

# 260
Ами именно за това ми изникнаха нчкакви съмнения. На повечето каши пише и АМ и обезмаслено мляко на прах Thinking Това означава ли, че ги има и двете съставки? Май вместо да расъждавам е по-добре да не ги давам Wink
А ябълката не беше на гладно Peace Беше около 30-40 минути след хранене Thinking
М не нам.. ама щом не й понася, отложи малко суровите плодове..
Или ако искаш пробвай да я добавиш към каша..

# 261
Момичета кажете кои храни са най-богати на желязо.Правихме изследвания и според педи,хемоглобина на Никол е нисък-108.Не ми се ще да ни изписват лекарства.Та да започна да предлагам от по" железните" храни.Тя каза да почвам жълтък и телешко месо..и ме нахока заради късното захранване.

Това НЕ Е нисък ХГБ за бебе на 6м. Simple Smile
И нашият беше толкова..
От лекарства няма никакъв смисъл (желязо) - повишава нивата докато се пие. после няма особено ефект..

Ето кръвната картина за деца - по възраст!

Деца:
Левкоцити: G/L
< 24 ч. 9.5 - 34
1 ден - 1 седмица 5.0 - 25
1 седмица - 1 месец 5.0 - 20
1 - 3 месеци 5.5 - 18
3 месеци - 2 години 6.0 - 17
2 - 4 години 5.5 - 15
4 - 6 години 5.0 - 14
6 - 14 години 4.5 - 13
> 14 години 4.0 - 11

Eритроцити: T/L
< 1 седмоца 4.3 - 6.8
1 седмица - 1 месец 3.7 - 6.1
1 - 3 месеци 2.8 - 4.8
3 - 12 месеци 3.6 - 5.2
1 - 6 години 3.7 - 5.7
6 - 14 години 3.8 - 5.8
> 14 години
момчета: 4.5 - 6.2
момичета: 4.1 - 5.5

Хемоглобин: g/L
< 1 седмица 154 - 240
1 седмица - 1 месец 127 - 187
1 - 3 месеца 92 - 150
3 - 6 месеца 101 - 129
6 - 12 месеца 107 - 131
1 - 3 години 108 - 128
3 - 6 години 111 - 143
6 - 14 години 118 - 150
> 14 години
момчета: 140 - 180
момичета: 120 - 169

Хематокрит: l/l
< 1 седмица 0.50 - 0.70
1 седмица - 1 месец 0.42 - 0.62
1 - 3 месеци 0.30 - 0.44
3 - 12 месеци 0.35 - 0.43
1 - 6 години 0.31 - 0.43
6 - 14 години 0.33 - 0.45
> 14 години
момчета: 0.42 - 0.50
момичета: 0.36 - 0.45

MCV: fL
< 1 седмица 94 - 135
1 седмица - 1 месец 84 - 128
1 - 3 месеци 81 - 121
3 - 6 месеци 73 - 109
6 месеци - 3 години 73 - 101
3 - 6 години 72 - 88
6 - 14 години 69 - 93
> 14 години 80 - 96

MCH: pg
< 1 седмица 29 - 41
1 седмица - 1 месец 26 - 38
1 - 3 месеци 24 - 36
3 - 12 месеци 23 - 31
1 - 14 години 22 - 34
> 14 години 28 - 34

MCHC: g/L
< 1 седмица 240 - 360
1 седмица - 3 месеца 260 - 340
3 - 12 месеца 280 - 320
1 - 3 години 260 - 340
> 3 години 320 - 360

Тромбоцити: G/L
< 1 седмица 140 - 305
1 седмица - 1 месец 150 - 360
1 месец - 6 години 210 - 500
6 - 10 години 180 - 520
10 - 14 години 150 - 410
> 14 години 100 - 450

Ретикулоцити: /1000 Еритр.
< 1 седмица 10 - 46
1 седмица - 1 месец 3 - 11
1 - 3 месеца 3 - 36
3 месеца - 6 години < 28
6 - 14 години < 16
> 14 години 5 - 25

# 262
  • ул. "Мечтание"
И аз тъкмо това щях да кажа, че хемоглобина не е нисък. Според мен си е съвсем нормален.

# 263
Амаринова, може да въведеш царевица или просо  Rolling Eyes
Аз в момента въвеждам елда, след това мисля да дам царевица и да пробвам малкия с кисел  Thinking
duhi_puhi, мноооооооого благодаря за  кръвната картина за деца    bouquet
rumqnka , следващото инфо е от пост на Косе Босе  

Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска най-вече поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
- прием едновременно с витамин С (доста плодове са отличен източник)
- накисване на зърната
- отделна консумация на продукти, богати на калций
Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.

Месо
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.2

Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо). Усвояването се подобрява при комбиниране на желязо от различен вид.

Зеленчуци (подходящи за 7-12 месец)
Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло                        2.8
Леща (сварена)          6.6
Спанак (сготвен)        6.4
Грах (сварен)              1.2
Броколи (варени)        1.1
Брюкс. зеле (варено)  1.1

Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%. Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото. Витамин С също подобрява абсорбцията му.

# 264
# 265
Златни сте! Heart Eyes
И аз мисля че не е толкова нисък, и и обяснявам на жената че и баткото е бил почти винаги с такъв,ама тя не та не.

Духи пухи ,ако знаеш колко време търся нещо подобно...Много много ти благодаря.
Shada Благодаря ти.Копнах си го да си го гледам.
Косе Босе-както винаги  -точно ,ясно и безценно     bouquet

# 266
За да дам царевично масло трябва ли да съм въвела царевицата?

Растителните мазнини не се въвеждат като нова храна.

Причината не е малкото им количество в пюретата.
Обяснението е, че алергените не преминават в масления екстракт от съответните ядки и семена или преминава минимално количество от тях. Затова вероятността за алергия е много малка.

Затова не е нужно царевицата да е въведена преди царевичното олио, то не е алерген.
Затова е добре царевицата да се въведе отделно (с каша, пюре, нишесте), въпреки че е давано царевично олио преди това.

Около 10 м. може да се включат зеленчуци втори път за деня.
Това са официални препоръки в доста схеми на захранване.
Желателно е обаче вечер да се предлага и нещо млечно, освен зеленчуците.

С адаптираното млякото в две хранения, плюс сиренето в попарата, вероятно се покрива минимума за млечни храни. Все пак 3 млечни хранения са добре за възраст 10-12 м. - независимо дали е директно кърмене или дохранване с шише или АМ в храната, тези хранения са пълноценни и млечни.
Между третото и четвъртото хранене се получава по-голяма пауза, но щом не е проблем за малката, значи това е нейният режим.
На пръв поглед режимът изглежда по-подходящ за детенце над 1 год., но от друга страна е добре балансиран откъм видове храни и брой на храненията

Пробвала ли си да смесваш кърма с АМ?

# 267
какво представлява обезмасленото мляко на прах и защо го има във всички готови млечни каши?

Ако липсва изрично означение и/или млякото не е описано подобно на АМ (с дългите обяснения за съставките на едно АМ), значи е обикновено краве мляко.
Има каши, които съдържат едновременно АМ и обикновено обезмаслено мляко.
Разумният вариант е кашите с неадаптирано мляко да се дават от 8 м. най-рано.

Обикновеното мляко в бебешките храни може да е:
1) Обезмаслено - счита се за по-лесносмилаемо и по-полезно заради добавените ненаситени мазнини, но самият белтък не е преработен. 
2) Пълномаслено - по-близо е до естествения състав на самото мляко, тъй като не преминава през преоцеса на частично премахване на животинските мазнини и добавяне на растителни такива, но белтъкът не е преработен и не отговаря на нуждите от конретен вид мазнини за дете под 1 год.

Разлика между обезмаслено мляко и АМ - в полза на АМ:
1) От гледна точка на алергията и поносимостта от организма:
- белтъкът е обработен (най-проблемният и алергизиращ белтък, казеинът, е в пъти по-малко)
- белтъчините и солите са по-малко (не товари бъбреците)
2) От гледна точка на хранителната ценност:
- обогатено е с важни минерали
- обогатено е важни мазнини
- обогатено е с млечна захар
- обогатено е с допълнителни витамини

# 268
Pumichka, amarinova аз купих шише с мек накрайник, което водят преходно от шише към чаша и успехът за пиене на вода е нулев  Tired Дъвче си го с голямо удоволствие, а водата се стича по брадата й, по гушката и блузката става мокра  ooooh!
kupa искам първо царевична каша да въведа и после елда.
И аз се чудя за тази каша  newsm78 http://papa-bebe.com/ka6i/ban_ka6i/milupa_gris.jpg Притеснява ме Био-нишестето от тапиока. Ако я дам може ли да се счита, че е въведена царевица?
Гледах обикновено царевично нишесте, но нямаше обозначен състава му и не ми вдъхна доверие.

# 269
  • София
Благодаря на всички за отговорите Hug Ще въведа пуйката с пюрето на Хип с тиква и царевично масло Simple Smile После отделно ще си въвеждам царевицата.

Киса, мерси че сподели. Аз мисля да взема чаша с накрайник, пък да видим...

Общи условия

Активация на акаунт