Гответе с мен !

  • 85 360
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 901
Коктейл MOJITO (Мохито)



50 мл светъл ром (Bacardi, Habana Club или Ron Varadero)
3-4 клонки мента
настъргана кора от 1 лайм
сок от 1 зелен лимон (лайм)
2 ч л кафява захар
250 мл студена газирана вода
или Спрайт, Швепс, Севън Ъп
лед


• Ментата се наситнява.
• В чаша се разтриват ментата, настърганата кора от лайма и захарта.
• Добавя се ромът, сокът от лайм и се разбърква.
• Добавя се лед и студена газирана вода.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Cocktails/alcohol_ … ls/recipe_635.php

# 46
  • Мнения: 901
Черешови мъфини



250 г крема сирене или сирене Маскарпоне
2 яйца
240 мл прясно мляко
1 с л ванилова есенция
1 с л лимонов сок
60 г разтопено и охладено краве масло
280 г брашно

150 г захар
1 1/2 ч л бакпулвер
1/8 ч л сода
1/2 ч л сол
1 с л настъргана лимонова кора
100 г обезкостени череши или вишни


• Фурната се загрява на 180 С.
• Формата за мъфини (12 броя по 80 мл) се намаслява или се застила с хартиени кошници.
• В средна купа се разбива сиренето.
• Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбива добре.
• Последователно се добавят млякото, есенцията, лимоновият сок и кравето масло (след всеки продукт тестото се разбърква добре).
• В отделна голяма купа се разбъркват брашното, захарта, бакпулверът, содата, солта и настърганата лимонова кора.
• Сипва се яйчeната смес.
• Всичко се разбърква внимателно.
• Накрая се прибавят обезкостените череши.
• Тестото се разбърква внимателно още веднъж.
• Разпределя се по формите.
• Мъфините се пекат 20-25 минути до леко златист цвят, като се проверяват с клечка за готовност (трябва да излезе суха).
• Охлаждат се върху метална скара до стайна температура.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A7&id=1514

# 47
  • Мнения: 901
Маслен кекс с малини



255 г брашно
1 ч л бакпулвер
1 ч л сода
2/3 ч л сол
140 г захар
114 г краве масло
140 г крема сирене

2 яйца (ХL)
80 мл прясно мляко
1 ч л ванилова есенция

ПЪЛНЕЖ

40 г мармалад от малини
120 г пресни малини

МАСЛЕНИ ТРОХИ

70 г студено краве масло
50 г захар
50 г смлени бадеми
щипка сол
щипка смляна канела

МАСЛЕНИ ТРОХИ

• В купата на кухненския робот на средна скорост се смесват всички продукти до образуване на трохи.
• Сместа се прехвърля в плик (купа) и се съхранява в хладилник или фризер.
• Може да се приготви предварително от предния ден.

КЕКС

• Фурната се загрява на 180 С.
• Откопчаваща се форма за торти (диаметър 23-25 см) се намаслява и се застила с хартия за печене.
• Брашното се смесва със содата, солта и бакпулвера.
• Отделно маслото се разбива с крема сиренето и захарта до пухкава пяна.
• Прибавят се яйцата едно по едно, като след всяко яйце тестото се разбива добре.
• Ароматизира се с ваниловата есенция.
• Внимателно се прибавя брашното и се бърка с миксер на най-ниска скорост.
• Изсипва се прясното мляко и тестото се разбърква с дървена лъжица (в никакъв случай не се разбива с миксер).
• Половината тесто се прехвърля в подготвена форма.
• Изглажда се с шпатула, отгоре се разпределя мармаладът от малини (най-добре със сладкарски пош).
• Измитите и подсушени малини се поставят така, че да не докосват стените на формата.
• Покриват се с останалото тесто и отново се заглажда с шпатула.
• Кексът се поръсва със студени маслени трохи.
• Пече се 55 минути, след което се оставя 15 минути във формата.
• Изважда се и се прехвърля върху метална скара до пълно охлаждане.
• По желание се поръсва с пудра захар.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/baked/cak%D0%B5/recipe_1223.php

# 48
  • Мнения: 901
Бъркани яйца със сирене и спанак



8 яйца
80 г нискомаслено крема сирене
50 г пресен спанак
сол


• Спанакът се почиства, измива и се нарязва на дребно.
• В купа се разбъркват яйцата, крема сиренето и спанакът.
• Посолява се на вкус.
• Сместа се изсипва в намаслен и сгорещен тиган.
• Готви се на тих огън, като се разбърква леко, докато сместа се сгъсти.
• Поднасят се с препечени филии пълнозърнест хляб.

** За 4 порции
*** Рецептата e взета от Food for fit&healthy kids АWW
**** източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%91&id=1493

# 49
  • Мнения: 901
Лепкави крилца по южняшки



1 кг пилешки крилца
2 с л доматен сос Кетчуп
3 с л сос Уорчестър
3 с л кафява захар
2 с л горчица

СОС ЗА ТОПЕНЕ

2 с л горчица
3 с л сос Уорчестър
2 с л доматен сос Кетчуп
3 с л кафява захар


• Фурната се загрява на 220 С.
• Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
• Крилцата се разрязват на две части.
• Измиват се под течаща вода и се подсушават върху кухненска хартия.
• В голяма купа се смесват сосовете, захарта и горчицата.
• Добавят се пилешките крилца.
• Разбъркват се добре, след което се похлупват или се прехвърлят в плик, който се връзва.
• Пилешките крилца се оставят да се мариноват в хладилник от 3 до 12 часа.

СОС ЗА ТОПЕНЕ

• Всички продукти се смесват в малка купа подходяща за микровълнова фурна.
• Готви се на 100 % мощност в микровълновата фурна за 1 минута.

КРИЛЦАТА

• В намаслена огнеупорна тава се нарежат на един ред маринованите крилца.
• Намазват се с останалата марината.
• Пекат се непокрити 30 минути или докато придобият златист цвят, а месото е готово.
• Пилешките крилца се поднасят заедно със соса за топене.

Източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9B&id=1512

# 50
  • Мнения: 901
Купички за супи и сосове



255 г брашно
1 с л грис
3/4 ч л суха мая
1 ч л сол
170 мл топла вода
2 1/2 с л зехтин или разтопено масло

ароматни градински подправки
или смлени сухи подправки на вкус


• В голяма купа се смесват всички продукти (от брашното до мазнина).
• Разбърква се до получаване на меко тесто, след което се премества върху набрашнена повърхност.
• Меси се 6-8 минути, докато се получи еластично и гладко тесто.
• Оформя се на топка и се прехвърля в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 30 минути.
• Фурната се загрява на 205 С.
• Голяма тава се застила с хартия за печене, а отгоре се нареждат 4-8 огнеупорни шоли с отворите надолу.
• Намасляват се отгоре с олио или зехтин и се поставят подправките по желание.
• Тестото се разделя на 4-8 парчета, които се оставят да починат 10 минути.
• Всяко от тях се разточва на кръгла питка с дебелина 0,5-1 см.
• Отгоре се намасляват с разтопено масло или зехтин.
• Питките се поставят върху купичките и се притискат добре, за да се премахнат евентуално балончета въздух.
• Пекат се 20-25 минути на 205 С, като по средата на печенето се обръщат.
• Охлаждат се минимум 15 минути преди поднасянето.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%9A&id=1524

# 51
  • Мнения: 901
Запечени канелони с кренвирши



12 броя сухи канелони
6 кренвирша
600 мл топло прясно мляко
1 с л краве масло
2 с л брашно
1 кубче гъбен бульон

сол
смлян черен пипер
настърган твърд кашкавал тип Балкан (Пармиджано, Пармезан и т.н)


• Кренвиршите се разрязват по дължина на 2.
• Във всяка тръбичка (канелона) се поставя по една половинка кренвирш.
• Приготвя се рядък Бешамел : маслото се разтопява в дълбока тенджера.
• Сипва се брашното и се запържва с леко бъркане за 1 минута.
• Постепенно се прибавя млякото, кубчето бульон, малко черен пипер и ако има нужда се посолява.
• Оставя се на тих огън 5-7 минути да ври.
• Сипва се малко сос на дъното на огнеупорна и широка тава.
• Отгоре се нареждат 12 канелони на един ред.
• Излива се останалият сос и се поръсва с настъргания кашкавал.
• Тавата се похлупва с алуминиево фолио.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Запича се в средата на фурната за 40 минути.
• Тавата се отхлупва и се оставя да се зачерви за 5 минути.

МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА

• Малко сос се сипва на дъното на подходяща тава.
• Отгоре се нареждат на един ред канелоните.
• Заливат се с останалия сос.
• Тавата се похлупва с фолио за микровълнови фурни.
• Канелоните се пекат на 750 В мощност за 10-12 минути.
• Маха се фолиото, канелоните се поръсват с кашкавала.
• Връщат се във фурната и се запичат на режим "Микро+Грил" за 5-7 минути.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Pasta/cannelloni/recipe_1328.php

# 52
  • Мнения: 901
Солен кекс със сьомга



150 г брашно тип 500
1 ч л бакпулвер
150 г консервирана сьомга
100 мл олио
1 ч л сол
120 мл топло прясно мляко
3 яйца

2 с л ситно нарязан копър
2 ч л захар
1/2 ч л смлян черен пипер
100 г настъргано сирене Emmental (Gruyere, Gauda)


• Консервираната сьомга се отцежда и се накъсва на дребно с вилица.
• Брашното се разбърква с бакпулвера, сиренето, сьомгата, копъра, солта и пипера.
• В отделна купа се разбиват яйцата със захарта и млякото.
• Прибавя се олиото и отново сместа се разбива добре.
• На части се прибавя и брашнената смес, като се разбърква добре.
• Правоъгълна форма (20 см) се намаслява.
• Изсипва се тестото и се зaглажда с шпатула.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Кексът се пече 45-50 минути.
• Охлажда се 5-7 минути във формата, след което се изважда.

** Кексът ще стане по-вкусен, ако след охлаждането бъде завит във алуминиево фолио и поставен в хладилник за една нощ.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A1&id=1566

# 53
  • Мнения: 901
Домашна майонеза без яйца



150 мл прясно мляко
250 мл олио
50 мл зехтин
1 с л горчица
2-3 с л лимонов сок
1 ч л сол


• В съд за разбиване се разбъркват млякото и мазнините.
• Прибавят се горчицата и солта.
• С пасатор се разбива до получаване на емулсия.
• Прибавя се лимоновият сок.
• Майонезата се разбива до сгъстяване.
• Подправя се на вкус.

* Важно е прясното мляко да бъде със стайна температура.
** Олиото да бъде неутрално на вкус. Също така може да се използва 50 % зехтин и 50 % растително масло.
*** Горчицата е добре да бъде нелютива и без горчив вкус.
*** Приготвената майонеза може да се съхранява в хладилник до 10 дни.


източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/homemade/homemade_ … k/recipe_1644.php

# 54
  • Мнения: 901
Домашно приготвено мюсли



300 г овесени ядки
50 г бадеми
50 г стафиди
25 г сушени кайсии
25 г тиквени семки
25 г фина захар
4 с л кленов сироп


• Фурната се загрява на 160 С.
• Всички продукти се разбъркват в голяма купа.
• Прехвърлят се в голяма огнеупорна тава.
• Пекат се 25 минути.
• Тавата се изважда и сместа се разбърква.
• Тавата се връща във фурната и сместа се пече 15 минути или докато мюслито стане златисто и хрупкаво.
• Изважда се от фурната и се поднася с топло или студено прясно мляко.
• По желание се добавят сезонни плодове или горски ягоди.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%94&id=1678

# 55
  • Мнения: 901
Шоколадов кекс с тиквички



250 г брашно тип 500
25 г какао на прах
1 ч л бакпулвер
1 ч л сол
100 г натурален шоколад (мин.56 % какао)
200 г тиквички
100 г меко краве масло

120 мл олио
1-2 ч л ванилова есенция
225 г захар
2 яйца
50 г обелени бадеми, нарязани на дребно
100 гр кисело мляко
2 с л ситно накълцани обелени бадеми, за поръска


• В купа се пресяват брашното заедно с какаото, солта и бакпулвера.
• Шоколадът се нарязва на дребно.
• Тиквичките се измиват и се настъргват на едро ренде.
• В отделна купа се разбиват добре кравето масло, олиото, ваниловата есенция и захарта.
• Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко тестото се разбърква добре.
• Прибавят се тиквичките, шоколадът и 50 г от нарязаните на дребно бадеми.
• Добавя се половината от брашнената смес и тестото се разбърква.
• Сипва се киселото мляко, след което тестото се разбърква отново добре.
• Добавя се останалата брашнена смес и се разбърква.
• Тестото се изсипва в предварително намаслена и набрашнена правоъгълна форма за кекс (28-30 см).
• Отгоре се поръсва със ситно накълцаните бадеми.
• Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за 70-75 минути.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A8&id=1685

# 56
  • Мнения: 901
Тиквена кремсупа с бекон и печени чушки



300 г обелена и нарязана на кубчета оранжева тиква
300 мл пилешки бульон
1/2 ч л шафран
сол
50 мл готварска сметана
няколко резена пушен бекон
1 печена червена чушка

лимонов сок
смлян черен пипер


• В тенджера на среден огън се кипва бульонът.
• Прибавя се тиквата и се вари до омекване.
• Прехвърля се в блендер или в кана от кухненски робот.
• Пюрира се до еднородна смес.
• Подправя се със сол, черен пипер, лимонов сок и шафран на вкус.
• Супата се връща в тенджерата и се добавя готварската сметана.
• Разбърква се и се загрява, но без да се кипва.
• Междувременно беконът се запича на грил или на сух тиган, до златисто и хрупкавост.
• Прехвърля се върху кухненско руло да се отцеди от излишната мазнина.
• Чушката се нарязва на малки ивички.
• Супата се разпределя по чинии.
• Отгоре се гарнира с начупения бекон и чушките.
• По желание се поръсва със ситно нарязан магданоз и/или крутони.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A2&id=1706

# 57
  • Мнения: 901
Салата от червено цвекло и краставици



2 средни глави червено цвекло
1 краставица
1/2 глава кромид лук
50 мл зехтин
2 с л винен оцет

сол
черни маслини без костилки


• Цвеклото се измива и се сварява до омекване.
• Обелва се и се нарязва на кубчета или ивички.
• Смесва се със ситно нарязан лук и обелената, нарязана на дребни кубчета краставица.
• Салатата се подправя с оцет и сол на вкус.
• Залива се със зехтин и се разбърква.
• Украсява се с маслини и се поднася.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Salads/salads_vege … s/recipe_1031.php

# 58
  • Мнения: 901
Тесто за пица с вино



6 с л топла вода
2 с л бяло вино
3/4 ч л суха мая
1/2 ч л мед
1 ч л сол
1 с л зехтин
250 г брашно тип 500


• В купа се смесват виното, водата и маята.
• С тел за яйца всичко се разбива добре.
• Прибавят се медът, солта и зехтинът.
• Отново сместа се разбива добре.
• Добавя се брашното.
• Омесва се тесто, като при необходимост се долива 1-2 с л вода.
• Меси се 2-3 минути.
• Тестото се оформя на топка.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло да втасва за 1-2 часа или докато увеличи обема си два пъти.
Бележки:

** Тестото стига за една голяма пица (28 см).
*** източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A2&id=1781

# 59
  • Мнения: 901
Топящи се картофи



1,5 кг картофи
3 с л краве масло
3 с л зехтин
1 ч л сол
смлян черен пипер
400-500 мл пилешки бульон


• Фурната се загрява на 260 С.
• Картофите се измиват, обелват се и отново се измиват.
• Нарязват се на средни парчета.
• Избира се достатъчно голяма огнеупорна тава, за да се поберат картофите на един ред.
• Сипва се разтопено краве масло, след което се добавя и зехтинът.
• Отгоре се нареждат картофите на един ред и добре се овалват в мазнината.
• Подправят се със сол и черен пипер.
• Картофите се пекат 15 минути, след което се обръщат.
• Пекат се 10 минути, отново се обръщат и пак се пекат 10 минути.
• Обръщат се и се заливат с бульон.
• Връщат се във фурната за 15 минути.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A2&id=1789

Общи условия

Активация на акаунт