Майчинството - счетоводно - 16

• 51 066
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
Някой попълвал ли е до сега документи за продължаване на майчинството до 410 дни,защото в службата са казали на съпруга ми че чакали да излезе нещо в държавен вестник.Моите 315 дни свършват на 10.03.2009 г и се притеснявам дали ще мога да се възползвам от удължения срок.Предварително благодаря ако някой ми отговори

# 196
  • В полите на Пирин планина
Някой попълвал ли е до сега документи за продължаване на майчинството до 410 дни,защото в службата са казали на съпруга ми че чакали да излезе нещо в държавен вестник.Моите 315 дни свършват на 10.03.2009 г и се притеснявам дали ще мога да се възползвам от удължения срок.Предварително благодаря ако някой ми отговори

Ами няма какво повече да чакат  Mr. Green - декларацията я има в сайта на НОИ. Ето я:

http://www.noi.bg/content/pob_pom/2009/C_Pr_2.doc

Към нея се представя копие от акта за раждане на детето и заповед / копие /от работодателя за ползване на отпуск за бременност и раждане - в случая за остатъка от 315 до 410 дни. Не се учудвай, че на самата декларация пише, че е за раликата между 135 и 410 дни - тя се ползва и за заврените случаи / като теб / и за нововъзникналите през 2009 година.

# 197
Здравейте момичета! Записвам се и аз за тази тема и имам няколко въпроса. Simple Smile
Аз работя в момента на срочен трудов договор, сключен в полза на работодателя, т.е. нямам никакви права. Отделно от това съм регистриран земеделски производител и имам 4 години трудов стаж. Та на въпроса ако работодателя ме освободи от работа или не ми поднови договора мога ли да се осигурявам на висок доход като земеделски производител и да получавам 90% от дохода за 410 дни и имам ли право на 240лев след тези 410 дни. и какви осигуровки ще дължа като земеделски производител за периода от 12 м преди раждането и какви ще са те по време на 410 дневния период и после на 2-те години за отглеждане на дете?
Благодаря предварително. Simple Smile

# 198
Здравейте момичета! Записвам се и аз за тази тема и имам няколко въпроса. Simple Smile
Аз работя в момента на срочен трудов договор, сключен в полза на работодателя, т.е. нямам никакви права. Отделно от това съм регистриран земеделски производител и имам 4 години трудов стаж. Та на въпроса ако работодателя ме освободи от работа или не ми поднови договора мога ли да се осигурявам на висок доход като земеделски производител и да получавам 90% от дохода за 410 дни и имам ли право на 240лев след тези 410 дни. и какви осигуровки ще дължа като земеделски производител за периода от 12 м преди раждането и какви ще са те по време на 410 дневния период и после на 2-те години за отглеждане на дете?

За да си земеделски производител трябва да извършваш някаква дейнот като такъв и оттук да произтече правото / и задължението / да се осигуряваш , като можеш да избереш доход от минималния до максмания по желание на лицето. Как ще пракратиш въпросната дейност, за да излезнеш в отпуск?

# 199
СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ;
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ;
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ;
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ЕДНА ГОДИНА;

ДейзиГ,
Това пак ли си го копирала отнякъде?
Поне да кажеш откъде този път! Wink

# 200

За да си земеделски производител трябва да извършваш някаква дейнот като такъв и оттук да произтече правото / и задължението / да се осигуряваш , като можеш да избереш доход от минималния до максмания по желание на лицето. Как ще пракратиш въпросната дейност, за да излезнеш в отпуск?

malkogad4e,
Договорът ти е със срок за изпитване, а не срочен. Не трябва да се подновява след като изтече въпросният срок ако и двете страни са съгласни.

# 201
  • София
С риск да стана банална,но моля за тел.на НОИ на който мога да попитам какво става с майчинството ми.

# 202
Мамчета, привет!
Знае ли някой от вас дали със сигурност са приели повишаването  на максималния средномесечен доход на член от семейството от 300 лв. на 350 лв. за получаване на детските надбавки през 2009 година? Благодаря ви предварително! Hug

# 203
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ;
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ;
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ;
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ЕДНА ГОДИНА;

ДейзиГ,
Това пак ли си го копирала отнякъде?
Поне да кажеш откъде този път! Wink

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362470.0

# 204
Мамчета, привет!
Знае ли някой от вас дали със сигурност са приели повишаването  на максималния средномесечен доход на член от семейството от 300 лв. на 350 лв. за получаване на детските надбавки през 2009 година? Благодаря ви предварително! Hug

Вижте първия пост от тази страница

# 205
С риск да стана банална,но моля за тел.на НОИ на който мога да попитам какво става с майчинството ми.

Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

# 206
Мамчета, искам да повторя въпроса си още веднъж ... предварително благодаря за съветите.

Ако позицията ми е съкратена и не ми предложат нищо друго към момента на завръщането ми след 2-те години на детето ... могат ли да прекратят договора си с мен ... при положение че няма свободна позиция на която да ме назначат (по принцип договора ми е безсрочен). Знам, че евентуално имам защита до 3 годинки на детето но ако случая е като по-горе описаното ... какво става?

# 207
Мамчета, искам да повторя въпроса си още веднъж ... предварително благодаря за съветите.

Ако позицията ми е съкратена и не ми предложат нищо друго към момента на завръщането ми след 2-те години на детето ... могат ли да прекратят договора си с мен ... при положение че няма свободна позиция на която да ме назначат (по принцип договора ми е безсрочен). Знам, че евентуално имам защита до 3 годинки на детето но ако случая е като по-горе описаното ... какво става?

Закрила при уволнение
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст ....

Ако се получи разрешение от ИТ ти дават предизвестие на база на :

Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

# 208
Здравейте мили мами,
Отново имам нужда от вашата компетентна помощ.
От 12.01.09 се върнах на работа и прекратих майчинството си. Имам дете на 1г. и 4м., но не се върнах на старата работа, а започнах на ново място. Счетоводителката на новата работа първо ми каза, че трябва да избирам- да получавам 1/2 заплата и 1/2 майчинство или цяла заплата без майчинство. Тогава с ваша помощ и показах текста в закона и ,меко казано, и затворих устата. Така, че от новата работа попълнихме Прил. 4 за промяна на обстоятелствата и др. необходимо.
 Обаче сега на нея от НОИ и казали, че предишният ми работодател не е занесъл Прил. 12 към чл. 14, ал.1 за промяна на обстоятелства. Аз, честно казано, май им попълвах такова нещо, но не помня вече. Сигурно от  старата ми фирма не са го занесли. Счетоводителката е много притеснена, че сега ще я глобят " за нещо си".
Моите въпроси са:
1. Това ли е прил. 12?
 http://www.bgstuff.net/content/view/1307/523/
2. Наистина ли новият ми работодател може да го глобят;
3. Как да накарам старият работодател да занесе приложението по-бързо?
4. Аз мога ли да го занеса?
Благодаря ви предварително!

# 209
Здравейте мили мами,
Отново имам нужда от вашата компетентна помощ.
От 12.01.09 се върнах на работа и прекратих майчинството си. Имам дете на 1г. и 4м., но не се върнах на старата работа, а започнах на ново място. Счетоводителката на новата работа първо ми каза, че трябва да избирам- да получавам 1/2 заплата и 1/2 майчинство или цяла заплата без майчинство. Тогава с ваша помощ и показах текста в закона и ,меко казано, и затворих устата. Така, че от новата работа попълнихме Прил. 4 за промяна на обстоятелствата и др. необходимо.
 Обаче сега на нея от НОИ и казали, че предишният ми работодател не е занесъл Прил. 12 към чл. 14, ал.1 за промяна на обстоятелства. Аз, честно казано, май им попълвах такова нещо, но не помня вече. Сигурно от  старата ми фирма не са го занесли. Счетоводителката е много притеснена, че сега ще я глобят " за нещо си".
Моите въпроси са:
1. Това ли е прил. 12?
 http://www.bgstuff.net/content/view/1307/523/
2. Наистина ли новият ми работодател може да го глобят;
3. Как да накарам старият работодател да занесе приложението по-бързо?
4. Аз мога ли да го занеса?
Благодаря ви предварително!

Новият работодател няма за какво да го глобяват - много странно хрумване.
Старият - освен да му напомниш  newsm78 Той е длъжен в 3 дневен срок от промяната в обстоятелствата да представи въпросната декларация в НОИ. По принцип може и ти да я занесеш - но трябва да ти дадат подготвемни придружаващите документи.

Общи условия

Активация на акаунт