Майчинството - счетоводно - 16

• 50 995
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Момичета, съжалявам, че пак аз и пак с въпроси...
Искам да попитам - мога ли да прекратя трудовия си договор, при положение, че работодателят не ми е изплатил майчинството за 3 месеца и каква е гаранцията, че ще го направи, ако вече не се водя по ТД при него? Мисля да ходя до НОИ другата седмица и да пусна молба/ жалба (или каквото там се пуска в подобни ситуации), но не знам дали, ако в същото време прекъсна договора, няма да го "освободя" и от задълженията му към мен ooooh!
Дано е станало ясно Tired

# 226
  • Видин
Аз да питам по-вещите в занаята. Двете ми майчинства ще се застъпят,т.е. към 14.08 ще изляза в болничен 45 дни преди раждане, а на 24.08 ми изтича майчинството с Марти. Въпроса ми е ако започна да се осигурявам на по-висока заплата следващите 6 месеца, ще получавам ли 90% от заплатата? И как ще се изчисли 90% - последните 12 месеца (които са 6 месеца на по-висок доход + 6 месеца на по-нисък) или 12 месеца преди да изляза по майчинство с Марти? Ако не започна работа за това време. Оххх дано да сте ме разбрали, защото не съм много добра в обясненията Embarassed

# 227
Имаш предвид да се върнеш на работа сега - от февруари до август?

Ами прецени си сама - за месеците, когато си била в отпуск за гледане на дете, ще се вземе за база 220лв. - за 2008г. и 240лв. за януари 2009г.
Периодът е август 2008-юли 2009г.

За подробности виж в първото мнение.

# 228
Значи ще искам да ме съкратят. А могат ли да ме накарат първо да си взема тези 6 месеца неплатен отпуск или могат направо да ме съкратят? И някой от другите компетентни мами знае ли колко долу горе е помощта от борсата при моето положение?

Този отпуск е по твое желание.
За 7 години стаж ако те съкратят, ще получаваш 8 месеца обезщетение. А по твое желание - 4 месеца. Минималното обезщетение е 6лв. дневно, горе-долу 120лв. месечно.

# 229
Момичета, съжалявам, че пак аз и пак с въпроси...
Искам да попитам - мога ли да прекратя трудовия си договор, при положение, че работодателят не ми е изплатил майчинството за 3 месеца и каква е гаранцията, че ще го направи, ако вече не се водя по ТД при него? Мисля да ходя до НОИ другата седмица и да пусна молба/ жалба (или каквото там се пуска в подобни ситуации), но не знам дали, ако в същото време прекъсна договора, няма да го "освободя" и от задълженията му към мен ooooh!
Дано е станало ясно Tired

Разбира се, че ти дължи тези суми, независимо дали си негов служител вече или не!
А в Инспекцията по труда обажда ли се?

# 230
Никъде не съм се обаждала Naughty Там ли трябва да звъня или в НОИ? Не искам да създавам проблеми на работодателя си, а само да си взема майчинството за последните 3 месеца Peace
Страхувам се, че като отида да подам молбата за напускане, ще ме принуди да се подпиша и на ведомостите, а знам, че направя ли го - пари от него няма да видя ooooh!

# 231
  • Видин
Имаш предвид да се върнеш на работа сега - от февруари до август?
Ами прецени си сама - за месеците, когато си била в отпуск за гледане на дете, ще се вземе за база 220лв. - за 2008г. и 240лв. за януари 2009г.
Периодът е август 2008-юли 2009г.
За подробности виж в първото мнение.
Имам предвид да не се връщам на работа, а само да се осигурявам на по-висок доход. Прочетох на 1-ва стр и от там разбрах, че ако си остана по майчинство ще взимам толкова колкото и с първото дете, а ако почна работа ще се изчисли по доходите ми от септември 2008 до август 2009, нали така newsm78?

# 232
Щом на 14.08 ти започва болничният, периодът ти ще е август 2008 - юли 2009. Взима се предходния месец.  Wink

# 233
  • Видин
Щом на 14.08 ти започва болничният, периодът ти ще е август 2008 - юли 2009. Взима се предходния месец.  Wink
Аз вече като малоумните Whistling. Това е така ако започна работа нали? Ако не започна си взимам като за първото дете

# 234
Никъде не съм се обаждала Naughty Там ли трябва да звъня или в НОИ? Не искам да създавам проблеми на работодателя си, а само да си взема майчинството за последните 3 месеца Peace
Страхувам се, че като отида да подам молбата за напускане, ще ме принуди да се подпиша и на ведомостите, а знам, че направя ли го - пари от него няма да видя ooooh!

В НОИ може да му направят ревизия. Няма да ти дадат пари.
По принцип ИТ защитава правата на работниците. Така че щеш-не щеш ще му създадеш неприятности. Мислех че вече си говорила с него за това. Кажи му, че ще си търсиш обезщетенията. Убеди го че е по-добре да ти ги даде преди да отидеш по инстанции.

# 235
Аз вече като малоумните Whistling. Това е така ако започна работа нали? Ако не започна си взимам като за първото дете

Naughty не си малоумна!
Да, правилно си разбрала! Все пак имаш шанса да ти се застъпят майчинствата!

# 236
  • Видин
Благодаря  bouquet  bouquet  bouquet
Аз точно това и мисля да направя, защото няма кой да гледа детето, а искам да тръгне директно на градина от 15.09. Просто се чудех дали ще имам полза да се осигурявам на по-висока заплата или няма смисъл.

# 237
Ясно, благодаря за това пояснение - мислях, че НОИ са "моите хора" Crazy
А само информативно - какъв е шансът да си получа парите, като се обадя в Инспекция по труда?!
С него не можем да излезем на глава, знае, че ще си "търся правата" Peace

# 238
Не знам точно - като пуснеш жалба ще се види!
Успех!  Peace

# 239
Благодаря много  bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт