Майчинството - счетоводно - 16

• 51 153
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • София
(3) (Частично обявена за противоконституционна от КС на РБ относно работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
2. (доп., бр. 105 от 2006 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
3. (обявена за противоконституционна от КС на РБ - ДВ, бр. 55 от 2000 г.)
----------------------------------------------------------------------------------------------------
докторантите, ако не са осигурени за пенсия на друго основание;
----------------------------------------------------------------------------------------------------
4. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., бр. 112 от 2003 г.) регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители;
5. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп., бр. 119 от 2002 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;
6. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп., бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Лицата по ал. 3, т. 1, 2 и 4 по свой избор могат да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство
.

Тук попаднах по-рано на въпрос от бъдеща майка, която е регистриран земеделски производител относно размера на обезщетението за болнични, ако работи на трудов договор и се осигурява допълнително като упражняваща такава дейност и й беше отговорено, че не може да получава болничен върху допълнителните суми, тъй като те не са по трудов договор.

Аз обмислям подобен случай - ще съм в неплатен отпуск по трудов договор и от друга страна ще се осигурявам и за ОЗМ (както е указано, че имам право в цитата от КСО по-горе съгл. ал.4) на основание свободна професия. При евентуално излизане в майчинство за болничния не би ли следвало да се вземе предвид и сумата, върху която съм се осигурявала сама като упражняваща свободна професия вместо да се изчисли само върху МРЗ?

# 616
Lady Incandescent,

кратко, точно и ясно. Мерси много за точния отговор.  Laughing

# 617
Бихте ли ми казали, какви точно документи трябва да предостави мъжът ми на счетоводителката, за да ползва тези 15 дена отпуск след раждането и да получи обезщетение от НОИ. Той е попитал, но явно или не им се занимава или още нищо не знаят по въпроса.Трябва ли и да попълни декларация за банкова сметка , ако досега не е ползвал никакви болнични? И в какви срокове трябва да се подадат документите в НОИ, за да си получи и обезщетението? Благодаря предварително  Hug

Отпускът се ползва от деня на изписване на детето от болничното заведение, където е родено. Взема се бележка от болницата за удостоверяване на датата. Попълва се заявление-декларация:
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc

За това време се получава обезщетение от НОИ. Ако до сега няма декларирана сметка , лицето попълва и приложение 7
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc

Работодателят издава заповед за ползването на този отпуск, заверено копие, от която прилага за НОИ.

Много благодаря за отговора Hug

# 618
Здравейте,
напоследък във фирмата се говори за фалит и закриване. Аз съм бременна в 17г.с., в момента съм болничен. Какво би станало с мен при евентуалното закриване на фирмата? Какво ще стане с майчинството ми в последствие? Ще имам ли право на такова? Прочетох в Кодекса по труда, че при закриване на предприятеието имат право да ме съкратят и доста се стреснах. Моге ли да предприема нещо? Tired

# 619
  • Варна
Извинявам ви се предварително за безпокойствието. Някой може ли да ми даде тел. на НОИ Варна.
Имам следния проблем- месец февруари изтича , а още няма превод на майчинските си за януари т.г. Дъщеря ми е на година и девет месеца. Досега е нямало никакво забавяне и се чудя каква може да бъде причината за това. Благодаря и лек ден!

# 620
Здравейте моми4ета!Искам да попитам как става изплащането на обезщетението след изтичане на 135-те дена болничен?Пак ли подаването на документи/незнам точно какви/в НОИ става след внасяне на осигуровките?Благодаря предварително.

# 621
Здравейте всички!  Hug

Моля ако може някой да ми даде инфорация  какво се прави ако работодателят ти загуби  болничния?  Става въпрос за този за 45 дни преди раждане.

Благодаря ви и се извинявам ако въпроса е дискутиран вече!

# 622
Момичета много ви моля помогнете ми   Praynig студентка съм и вече съм в осмия месец и доктора ми ми даде бележка за тия 45 дни който се дават преди раждането(аз така и не разбрах за майчинство ли са или за нещо друго).Правихме сватба и не сам си сменяла личната карта с новата фамилия и новия адрес(от Павликени съм, но ще раждам и ще си живеем в Плевен).Та искам да ви попитам дали знае някой каде трябва да подам тая бележка тук в Плевен или там кадето се водя по лична карта?Или ако някой знае номер на 'Социални грижи' в Плевен моля да ми го каже пак аз ще се обадя и ще разпитам.

# 623
  • София
Темата ми е интересна, и искам да я следя

# 624
И аз с въпросче.
Ако 45-дневния болничен преди раждане е пуснат на 26.12.2008 по новия или по стария закон се изплаща майчинството?9 месеца или 12 месеца?
 Rolling Eyes

# 625
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
И аз с въпросче.
Ако 45-дневния болничен преди раждане е пуснат на 26.12.2008 по новия или по стария закон се изплаща майчинството?9 месеца или 12 месеца?
 Rolling Eyes

След като към 02.01.2009 г. жената има неизползвани дни до 410 ще ползва отпуск в размер приблизително до 1 година на детето. Разликата е само в базата за изчисляване на обезщетението - при нея ще е 6 месеца назад, а не 12

# 626
# 627
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
напоследък във фирмата се говори за фалит и закриване. Аз съм бременна в 17г.с., в момента съм болничен. Какво би станало с мен при евентуалното закриване на фирмата? Какво ще стане с майчинството ми в последствие? Ще имам ли право на такова? Прочетох в Кодекса по труда, че при закриване на предприятеието имат право да ме съкратят и доста се стреснах. Моге ли да предприема нещо? Tired

Единственото, което трябва да направиш е да уведомиш работодателя / ако още не си /, че си бременна.
Специална закрила срещу уволнение е въведена и за бременни и жени, майки на деца до 3-годишна възраст, както и на жени, които ползват отпуск поради бременност.
Съгласно чл. 333 от КТ:
А/ Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на предприятието, т.е на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ (чл. 333, ал. 6 от КТ). В този случай не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Б/ Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена само: при закриване на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ);
- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност (чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ);
- когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ);
- за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен и е заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 9 от КТ);
- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор (чл. 328, ал. 1, т. 12 от КТ);
- както и без предизвестие на основание чл. 330 от КТ, ако бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение.
В случаите на дисциплинарно уволнение това може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда, за останалите случаи обаче не се търси съгласие от инспекцията по труда.

# 628
  • В полите на Пирин планина
Извинявам ви се предварително за безпокойствието. Някой може ли да ми даде тел. на НОИ Варна.
Имам следния проблем- месец февруари изтича , а още няма превод на майчинските си за януари т.г. Дъщеря ми е на година и девет месеца. Досега е нямало никакво забавяне и се чудя каква може да бъде причината за това. Благодаря и лек ден!

Първото, което можеш да направиш е да попиташ в счетоводството на фирмата кога са подадени данните с декл. обр 1 в Персоналния регистър за м. 01.2009 г. Ако това не е направено няма да имаш превод от НОИ.

# 629
  • София
Здравейте всички!  Hug

Моля ако може някой да ми даде инфорация  какво се прави ако работодателят ти загуби  болничния?  Става въпрос за този за 45 дни преди раждане.

Благодаря ви и се извинявам ако въпроса е дискутиран вече!
Ще си извадиш дубликат.
Чл. 48. Дубликат на болничен лист се издава от лечебното заведение, което е издало оригинала, срещу писмено искане от осигурителя, от осигурения или от самоосигуряващото се лице. В молбата се посочва причината, поради която се иска дубликат. На издадения болничен лист се вписва "Дубликат". Молбата, срещу която се иска дубликат от болничен лист, се прилага в ЛАК.

Общи условия

Активация на акаунт