Детска млечна кухня - Бургас

• 116 126
  • 591
  •   1
Отговори
# 315
мхм, така беше! странно е наистина, че десерта липсваше, а меню за тази седмица така и не се появи в сайта на общината  newsm78 лелчето от кой пункт да се  е объркало!? ние взимаме от раковски и имаше само пюре без десерт онзи ден

# 316
  • burgas
десерта в четвъртък липсваше ,защото нямало ток Rolling Eyes ми казаха на мен от кухнята. за това нямало десерт,а пюре вместо това (което ние не ядем разбира се) Naughty

а сега искам да споделя за кухнята АМ-АМ. #Cussing out
манджите са вкусни,защото им слагат много сол Thinking Thinking. както на манджите за  възрастните.
а за десертите да не говорим толкова много захар,че бебо хапна една хапка веднага я изплю,а аз когато я хапнах  аз ми беше толкова сладко ,че едвам я изядох тази плодова пита! #Crazy

взех 10 купона ,но смятам повече да не продължавам!

връщам се на държавната и това е поне там всичко се омиташе за нула време и още искаше даже!
  chef

# 317
десерта в четвъртък липсваше ,защото нямало ток Rolling Eyes ми казаха на мен от кухнята. за това нямало десерт,а пюре вместо това (което ние не ядем разбира се) Naughty

а сега искам да споделя за кухнята АМ-АМ. #Cussing out
манджите са вкусни,защото им слагат много сол Thinking Thinking. както на манджите за  възрастните.
а за десертите да не говорим толкова много захар,че бебо хапна една хапка веднага я изплю,а аз когато я хапнах  аз ми беше толкова сладко ,че едвам я изядох тази плодова пита! #Crazy

взех 10 купона ,но смятам повече да не продължавам!

връщам се на държавната и това е поне там всичко се омиташе за нула време и още искаше даже!
  chef
И супите и манджите са им доста безсолни, според нашият семеен вкус, а плодовата пита беше уникална /разделих я на четири  Laughing/Мога да ти откупя купоните ако няма да ги ползваш.Пиши ми на лични!

# 318
  • burgas
ЗДРАВЕЙ

НЕЗНАМ ДА ЗА МЕН СА ВКУСНИ,НО НЕЗНАМ ДЕТЕНЦЕ ЗАЩО НЕ ГИ ЯДЕ ОТКАКТО МИНАХМЕ НА ТЕЗИ КУХНЯ ОТКАЗА ДА ЯДЕ,САМО КАТО МЕ ВИДИ С ЛЪЖИЦАТА И ЗАПОЧВА ДА МРЪНКА,ДЪРПА СЕ ОТВРЪЩА ГЛАВАТА НА СТРАНИ.
НЕ ГИ ИСКА ОСОБЕНО ДЕСЕРТИТЕ!
СЕГА МИ ПРЕДСТОЙ ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ДЪРЖАВНАТА ОТ ДРУГАТА СЕДМИЦА И МЕ Е СТРАХ ЧЕ И НА ТЯХ ЩЕ ОТКАЖЕ ,НЯМА ДА ИСКА ДА ЯДЕ ПОВЕЧЕ ОТ НИКОЯ КУХНЯ!

ЯВНО Е СВИКНАЛ НА БЕЗВКУСНИТЕ ИМ БУЛАМАЧИ НА ТЕЗИ ОТ ДЪРЖАВНАТА И ИСТИНСКАТА ХРАНА НЕ Я ХАРЕСВА КАКВАТО Е В АМ-АМ!

НЕ СЪМ ПРОТИВ ТЯХ НАПРОТИВ ХАРЕСАХА МИ НА МЕН (КАТО СЕ ИЗКЛЮЧИ ДОСТА СЛАДКИТЕ ИМ ДЕСЕРТИ),НО  БЕБИ НЕ ГИ ИСКА! Cry

# 319
  • Бургас
И ние омитаме всичко от държавната кухня, даже и моите бърканаци яде  Laughing, така че за сега ще си спестя частната кухня. А бурканчетета с пюрета - не му ги давам. Събирам ги за една мама в нужда, на която бебчето скоро ще започне да яде пюренца. Соковете също не ги пие никой от семейството ни. Даже мислих да се огранизираме да ги събираме тия "прекрасни" сокове и лятото да спретнем пред общината един протест срещу храната в детската кухня, като раздаваме безплатно по една чаша сок на минувачите  Laughing. Да видят какво дават на децата ни в детската кухня.

# 320
А бурканчетета с пюрета - не му ги давам. Събирам ги за една мама в нужда, на която бебчето скоро ще започне да яде пюренца.

kojo, а лелката от пункта не ти ли иска да връщаш и бурканчетата от бонус-пюренцата?
Защото нашата много държи да ги връщаме. Simple Smile

Кой как си храни детето си е негова работа, разбира се, мисля обаче точно защото и други майки ще четат е редно да се отбележи, че супата НЕ замества хранене.

Точно така  Peace При варенето на зеленчуците и месото се отделят вещества, които спомагат за отделянето на стомашни сокове. Храната която приемаме се разгражда от вече отделени сокове, а не от тези които се отделят в момента, т.е. трябва предварително да са се отделили соковете, за което помага супата. За това се дава преди основното. Същата функция има и салатата и аперитива.  Peace

Аз мисля да давам и супа и основно по 1/2 на обед и на вечеря  newsm78  десерта ако го одобря може и него да давам, ако не ще давам плод  Peace За закуска мисля да продължа с попара/кус-кус/юфка до 2 годинки поне.
Вие как  мислите? Добре ли е тази схема?

По въпроса за супата преди основното, и аз съм го чела в разните му там книжки за детско хранене. Но при нас доскоро не се получаваше. Т.е. почна ли със супа, не иска да яде после ядене и искам, не искам, трябва да дам цялата супа. Затова предпочитах варианта да дам основното на обед, а супата като по-лека храна за вечеря. Е, отскоро, взех да бележа спорадични успехи с малко супа преди основното.

В тази връзка, Therisa , искам да ти кажа, че колкото и добра да ми се струва схемата, по която си планирала да си храниш детенцето, трябва да имаш предвид, че много често децата след навършване на 1 годинка, рязко променят вкусовите си предпочитания, влизат в криза на противопоставяне, почват да им никнат кучешки зъби и кътници и това води и до спад в апетита и хич, ама хич не се интересуват от плановете на майките им за здравословно и пълноценно хранене.
Пример: моето дете преди годинката обожаваше плодови пюрета, а тиквата просто й беше фаворит. Е, докъм година и четири месеца въобще не пожела да хапне никакво плодово пюре, нито да вкуси лъжичка тиква.
Е, от известно време пак ги заобича, така че не се притеснявам.
Мисълта ми е, че ако човек не уважи променените вкусове и желания на детето си, е много вероятно да се стигне до конфликтни ситуации по време на хранене и те да имат неприятни последици в бъдеще (т.е. да си "отгледаме" злоядо дете, за което сами ще сме си виновни).

Така че моят съвет е да си следваш схемата, която си е избрала, но най-вече да се ръководиш от детенцето и ако то не е съвсем съгласно с нея, да не се притесняваш, а да го оставиш то да ръководи начина си на хранене и да изгражда вкусовите си предпочитания.
И ако не иска 30-те мл супа или зеленчуков бульон преди основното, така важни за освобождаването на храносмилателни ензими Simple Smile, да не превръщаш в трагедия този факт, а да оставиш нещата да се наредят от само себе си.
И те ще се наредят - ето моето дете, вече си хапва от време на време по малко супа преди основното. Но когато не е искало - не съм го насилвала. Когато съм имала чувството, че с дни стои гладно и съм се чудела как изкарва на няколко лъжички кисело мляко и 2-3 парченца сварен картоф, също съм гледала да запазя спокойствие, все едно не ми пука колко яде.
И в един момент апетитът се завръща, чак почва да ми се струва, че яде повече отколкото трябва.
Но сигурно има да наваксва от "гладните периоди" (за които най-вероятно причината е била в никненето на кучешките зъби).

Та изпаднах в тези разсъждения, защото е доста стряскащо да установиш, че хапващото ти доскоро добре дете, изведнъж става злоядо или отказва храни, които е обичало. А това се случва често след годинката и е добре човек да е подготвен.   bouquet

# 321
  • Бургас
А бурканчетета с пюрета - не му ги давам. Събирам ги за една мама в нужда, на която бебчето скоро ще започне да яде пюренца.

kojo, а лелката от пункта не ти ли иска да връщаш и бурканчетата от бонус-пюренцата?
Защото нашата много държи да ги връщаме. Simple Smile
Е, това е вече върха. Сигурно си ги събира за доматки тия бурканчета  Twisted Evil. Нашето бабе е точно в това отношение, даже ме записа само с един комплект буркани  Heart Eyes.
А пък за храненето нашата работа в началото беше както дойде. Къде само супа, къде основно, къде по малко и от двете  Laughing. Сега вече змейчо си изяжда и супата и основното на обяд, така че си зависи наистина от детето. Аз пък следобед давам само кремчето и някакъв плод и се чудя дали му е достатъчно това  newsm78. Не знам какво толкова не им харесвате на тия десерти, нас едно време все с такива ни тъпчеха, а какви хора  Blush станахме.

# 322
Заради захарта и оцветителите. В млякото и натуралното нишесте няма нищо лошо.

# 323
Хаха, kojo, уби ме с тия доматки, ама сигурно така ще да е, защото лелчето много държи да ги връщаме, даже, ако забравиш, ти напомня на следващия ден да го донесеш. Че и без етикет го иска. Simple Smile Аз за това мислех, че това е някакво изискване на кухнята-майка.
Интересно ми е, дали и по другите пунктове ги искат обратно тези бурканчета.

Аз пък следобед давам само кремчето и някакъв плод и се чудя дали му е достатъчно това  newsm78. Не знам какво толкова не им харесвате на тия десерти, нас едно време все с такива ни тъпчеха, а какви хора  Blush станахме.

Напълно му е достатъчно това за следобедна закуска. Ние даже много често я пропускаме закуската следобед, но според мен и три стабилни хранения на ден са ок.
А пък за десертите - тя michelangela simoni добре го е казала за причините да не ги харесваме.
И да, и мен едно време са ме хранили с такива десерти, че такъв човек съм станала - човек и половина направо  hahaha, чак клоня към два   Joy Та ще гледам да не стане така и с моето дете. Поне докато нещата са под мой контрол.  Laughing

# 324
Ох да напиша и това, за което всъщност влязох в темата, че се отплеснах пак.  Embarassed

Аз вече втора седмица взимам храна от "Бамбини" и съм супер очарована.
Като разнообразие и качество е в пъти по-добре от храната от общинската кухня.
Единствено храната в група 12-18 мес. ми се струва малко едра за тази възраст (за моето дете не е проблем, де, просто сравнявам с общинската), но иначе е супер и детето яде почти всичко (с малки изключения).

Първо като разнообразие и дума не може да става за сравнение. "Бамбини" предлагат пуешко, агнешко, заешко, патешко - меса, които едва ли някога ще ги срещнем в менюто на общинската кухня. Като рецепти ястията също са много разнообразни - предлагат паста примерно, постна мусака с кашкавал и други такива интересни неща за хапване.
А и винаги пишат на етикетчето какво съдържа ястието.
А и материалът в самото ястие вътре е доста, включително и в супите (освен когато са крем супи - там не мога да разбера Simple Smile )

Това, което ми направи впечатление е, че млечните продукти са много добре застъпени в менюто и не присъстват само в десертите.
Супите винаги са застроени със сметана, от което придобиват много приятен вкус, прясно мляко много често има не само в десерта, понякога слагат в определени ястия и кисело мляко или сирене.
Абе напълно си отговарят на името - детска млечна кухня.

И като стана дума за десерти, изключително съм впечатлена от разнообразието, което предлагат "Бамбини" - не кремчета или мляко с ориз всеки ден, а реване примерно, круши с извара, мюсли с мляко и плодове и т.н.
А когато десертът е кремче, обикновено то не от тези готовите нишестета ("Малина" или "Праскова" примерно), дето са пълни с оцветители, ами в него има истински плодове или ако няма, е направен от обикновено нишесте с добавена ванилия или нектар примерно.
И освен това ако е кремче, то далеч не е толкова гъсто и сладко, както кремчетата на общинската кухня. Което за мен е огромен плюс и поздравявам "Бамбини" за това - явно и те като мен смятат, че захарта и нишестето не са необходими на децата в големи количества и не трябва да се прекалява с тях.

Абе менюто им определено е разнообразно и балансирано и въобще не смятам да ги сменям засега. ("Ам-ам" няма как да ползвам, защото за разлика от "Бамбини" те нито предлагат доставка до дома, нито са направили много пунктове из комплексите).
А затова, че някой си мисли, че в 21-ви век е възможно да се отвори детска кухня и да се работи без необходимите разрешителни, просто нямам думи.  newsm78 По-скоро контролът ще е много по-голям в една частна кухня отколкото в една общинска.

Другите плюсове за мен са, че не се занимавам с буркани, със заверяване на купони за вдругиден, а не за следващия. Не слагат сол, не прекаляват със захарта и не използват нишестета, пълни с оцветители, както вече писах. Манджи, чиито сос е само от брашно и вода, въобще не присъстват. Белият сос е от мляко, масло, брашно и лимонов сок.

За 1 лв. отгоре на ден просто си заслужава отвсякъде и разнообразието, и вкуса, да не говорим, че за този 1 лв. отгоре и количеството е повече отколкото на общинската /с изключение на десерта/ - аз за 3 лв. взимам менюто от 210 гр. /но ползвам пакетната цена за 5 или 6 дни и взимам от пункт/, иначе е 3. 50 лв. за един ден и 4.50, ако искаш с доставка до вкъщи.
Тъй като аз не мога да си го позволя, ходя да взимам от пункт и ползвам пакетната цена, за да ми излиза по 3 лв. на ден.

И нещо много важно, което ми казаха от "Бамбини" по телефона - ако поради някаква причина не мога да взема храната на другия ден, нищо, че имам заверен купон /наложи ми се пътуване, детето се разболее, не дай си, Боже и т.н./, просто да се обадя до 17 ч на предния ден, за да не ми изгаря купонът.

Е, и малки забележки имам към тях, де.
Едната е, че единия ден десертът беше кисел от мандарини, който беше направен с вода  newsm78 и малката хич не го яде, естествено. Но поне имаше истински мандарини вътре - личаха си власинките от плодовете, а не оцветител "Мандарина".
И другата е, че един път бяха пропуснали да донесат в пункта точно моята поръчка /те са под номера, на който е записано детето, защото можеш да поръчваш различни грамажи/.
Но реагираха бързо и до 10 минути ми донесоха храната и понеже беше еднократно, не се сърдя.  Simple Smile
Така че засега твърдо оставам на "Бамбини", дано не се разочаровам и за в бъдеще.

# 325
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
В тази връзка, Therisa , искам да ти кажа, че колкото и добра да ми се струва схемата, по която си планирала да си храниш детенцето, трябва да имаш предвид, че много често децата след навършване на 1 годинка, рязко променят вкусовите си предпочитания

Така че моят съвет е да си следваш схемата, която си е избрала, но най-вече да се ръководиш от детенцето и ако то не е съвсем съгласно с нея, да не се притесняваш, а да го оставиш то да ръководи начина си на хранене и да изгражда вкусовите си предпочитания.
И ако не иска 30-те мл супа или зеленчуков бульон преди основното, така важни за освобождаването на храносмилателни ензими Simple Smile, да не превръщаш в трагедия този факт, а да оставиш нещата да се наредят от само себе си.

Моят момък никога не е бил насилван за каквото и да е било - сън, хранене, храна сама по себе си и т.н. Споделих как аз възнамерявам да му ги предлагам, пък той как ще ги яде е друг въпрос.
Нашият татко от насилване не яде домати, а аз не ям мед. Щото съм с таласамия и като малка "трябваше" да изяждам по не знам колко лъжици мед. Сега много рядко в чай ако си сложа и то 25 години след мъченията. От скоро ям и смокини пак по същата причина и да не изброявам. И аз също се водех злоядо дете и баба до скоро се жалваше на който свари как ме била отгледала такава злояда...ми то само мед и смокини не става  Crazy  и да не изброявам...та аз на моя синковец нищо не му налагам  Peace  Добре е да имам обаче идея кое как ще давам.
И въпросът ми беше най-вече дали е ОК да давам плод вместо кремче за десерт?

# 326
kikonka, кисела всъщност е нишесте, захар, вода/сок от плод... Няма защо да им се сърдиш. Десерта с мляко, нишесте и плод си е млечен крем с плод. Затова се бъркаш.

# 327
  • Бургас
Прави сте за захарта и оцветителите в десертите, ама ... все си викам туй да му е. Нали не съм започнала още да го храня с кебапчета и пържени картофи, зрънчо и банички  Laughing, ще преживее едно кремче, а и толкова много ги обича.
А знаете ли с какво правят застройките в държавната кухня? Аз си мислех, че с кисело мляко, яйце и брашно  newsm78

# 328
Момичета,

като ви чета и...навих се да пробвам и аз частната кухня. Simple Smile

Не аз де, щерката...  Wink

Последна редакция: сб, 30 апр 2011, 16:28 от Vivi

# 329
  • Бургас
Вижте на какво попаднах днес.
http://www.podlupa.bg/ShowPage.aspx?id=13140
Само да не ми държат сметка после що не съм организирала протест  Laughing. Мен в организационната дейност ме няма хич, но на драго сърце бих взела участие.

Общи условия

Активация на акаунт