Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 фев. 2009, 18:05 ч.

Работна тема "Хранене"

 • 77 214
 • 247
 •   1
Отговори
# 30
az moia sin go hrania s nan1 no mi kazaha 4e toi izkustveno gi podpuhval i mislia da go smeniam.

# 31
 • Мнения: 2 614
az moia sin go hrania s nan1 no mi kazaha 4e toi izkustveno gi podpuhval i mislia da go smeniam.

Суит Лейди, ако ти се иска да потърсиш съдействие, или съвет от някого за АМ, по-добре питай педиатър, другия вариант е да го обсъдиш с майките от подфорум Хранене с млека за кърмачета и преходни млека, захранване

Тази тема е за храненето на децата в детските градини и ясли. Поздрави  Peace

# 32
 • София
 • Мнения: 3 415
такаа, изи мерси за линка към темата   bouquet
искам да кажа че намирам анкетата за изключително професионално изготвена и бележките ми са по-скоро редакционни а не по същество на зададените въпроси. пиша и тук че съм ги пуснала в общия мейл.
за булетите, ами изи не знам какъв е варианта наистина, освен ако анкетата не е изрично форматирана с булети, а се изготви под уърд и после се конвертира в пдф, с цел да не се размърдат например. само като идея.
за анонимността- според мен в текста тр да се впише изрично, има хора които биха попълнили подобен въпросни само в рамките на запазване на тяхната анонимност.
за отговорите в случаите когато има повече от едно дете- според мен тъй като анкетата позволява хем да се избере отговор по букви, хем да се дописва, може в свободен текст да се допише за колко деца иде реч  newsm78
тук не съм забелязала едно нещо и сега го дописвам:
2.   Каква храна предлагате на децата си когато не посещават детски заведения:
като редкация, да се допълни по модела на другите върпоси детето (децата), а това го има и в още няколко въпроса, мисълта ми е да са идентични Peace
махнала съм и членуването (та) при неподходяща храна, на мен не ми звучи добре като членувано, но ако решите че е по-добре, съм ок.
в частта за детските заведения, ако са посочили че ДЗ е частно, според мен е добре да се отбележи за по-голяма яснота преди въпросите че се попълват независимо от вида на заведението като частно или държавно, за да не би да допуснат че следващите въпроси след 2. се попълват само от тези в държавните ДЗ.
толкоз.  Simple Smile  анкетата е чудесна, адмирации за труда и изчерпателността по темата  bouquet

# 33
 • Мнения: 5 399
Ели, благодаря много!  Hug

1. За форматиране и булети - ще помислим как да го направим
2. За анонимността - права си, ще го напишем като текст
3. Ще огледам още веднъж въпросите, за да оправя пропуските, които си посочила, както и да премахна евентуално объркване с частни и държавни ДЗ.

* * *

В понеделник ще публикуваме анкетата и започваме да я разпространяваме. Моля, всички корекции да са в рамките на текущата календарна седмица.  Simple Smile

# 34
 • Мнения: 728
Изи, за булетите в електронния вариант могат да се направят подобно на анкетата на ИСОДГ.

Четох снощи и съм съгласна с корекциите на Ели.  Може би по-подробно трябва да обясниш въпроса за интерактивните занимания.

# 35
 • Мнения: 5 399
Всички забележки са взети предвид, в пощата можете да погледнете файла.  Hug

# 36
 • София
 • Мнения: 3 415
Всички забележки са взети предвид, в пощата можете да погледнете файла.  Hug
поздравления, отново  bouquet

# 37
 • София
 • Мнения: 2 209
Здравейте момичета,

Аз съм нов член на сдружението и тук попаднах на вашата тема. Убедена съм, че от храненето зависи здравословното състояние на човека и поради тази причина заради собственоти си дете съм търсила литература по въпроса за захранване на бебето и хранене на детето.

Ако смятате, че литература ще бъде от полза, разполагам с една книга, чието представяне е на този сайт: http://www.superbabyfood.com/index.html.
Превод на някои раздели съм пускала във форума, но преди доста време, ето това например:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=68875.msg1226085#msg1226085

В общи линии в тази книга има информация за:
- Хранене на бебето по месеци (до навършване на годинка);
- Хранителни алергии и правила за минимизиране на риска от такива;
- Приготвяне и съхранение на храната (кухненско оборудване, хигиена, методи на готвене и съхранение);
- Информация за различните хранителни групи - плодове; зеленчуци; зърнени; ядки; млечни .. и т.н. - какво да се купува, как да се съхранява, измива, обработва и т.н.... ;
- Информация за повечето плодове и зеленчуци относно хранителната им стойност; на каква възраст да започне дването на бебето; какво да се гледа като се купуват; как да се съхраняват и поднасят.
И въобще доста полезни неща на общо около 600 стр. # 38
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравей nati_nat,
Радвам се, че си се включила в темата. Разбирам, че имаш доста познания в областта на Храненето и може да си ни много полезна в екипа. В момента разработваме въпросник за хранителната култура в семейството и в детските заведения. Планираме и други дейности и инициативи, за които може да прочетеш в началото на темата.
Ако имаш някакви въпроси и предложения, ще се радваме да ги споделиш с нас.

# 39
 • Sofia
 • Мнения: 6 455
Здравей Нати Hug
Добре дошла в отбора Peace Статията ти е много хубава.

# 40
# 41
 • Пловдив
 • Мнения: 579
Момичета желая късмет на инициативата  Hug

# 42
 • Sofia
 • Мнения: 6 455
Преди малко по новините дадоха репортаж за натровени в някаква детска градина дечица. Т.е със сериозни стомашни проблеми на цялата група. В момента се уточнявало от какво е станало. Сега ще се разтърся за повече инфо.

ПП. Ето : http://www.bnt.bg/bg/news/view/6299/v_blagoevgrad_9_deca_sa_boln … astro_enterokolit

# 43
 • Мнения: 690
30.03.2009. Резюме
1)   Участници в скайп дискусия „Хранене 2009”  - Бръмбъзела, shokolad4e, NBM, prawda_z, nati_nat, des, adara, nadeto, Джоли. Изключени са участници от скайп дискусията, които не са вземали участие в нея.
2)   Резюмета – Джоли/shokolad4e ще помества резюмета в тема „Хранене 2009” ежедневно. Целта е да се информират членовете на екипа, нямащи възможност да се следят скайп дискусиите.
3)   Библиотека - ще създадем Библиотека Хранене 2009 в Гоогъл документс. Целта е да се събира информацията важна за работата на екипа в word формат на едно място.
4)   SWOT анализ и задачи – направен е анализ за работата на екипа и разбиване на задачите. Сроковете за изпълнението им ще бъдат дискутирани.

# 44
 • Мнения: 5 399
Промяна в екипа: куки, shokolad4e, prawda_z, nati_nat, ДеЩоВиди, adara, Татьяна, Бръмбазела.


Цитати от Отчет на екип "Хранене" за периода февруари-април 2009 г.


1. Участие в Национален план за действие “Храни и хранене”:
На 27 февруари 2009 г. екип «Хранене» изпрати официално писмо до проф. Стефка Петрова и н.с. І ст. Дора Овчарова с покана за среща, на която да се обсъдят: издаването на нов рецептурник за детските заведения; нормативните изисквания, определящи неговия статут; възможността за участие на СНБМ в дейностите, свързани с реализирането на Националния план за действие «Храни и хранене 2008-2010».

Очакваме срещата да се проведе през второто тримесечие на годината.

2. Изготвяне на книжка за здравословно хранене в детска възраст:
Във връзка с организирането и провеждането на информационна кампания за родители и деца, СНБМ се свърза с подходящ спонсор. Възможните съвместни инициативи между двете организации са:
• издаване на книжка
• информационна кампания в рамките на летния празник на СНБМ - в началото на м. септември;
• допълнителни интерактивни занимания.

Работата по книжката ще стартира през м. април, като се надяваме през м. август вкл. изданието да е готово за разпространение.

3. Провеждане на информационна кампания за родители в рамките на традиционните събития на СНБМ:
    3.1. Въпросник за родителите
Екип «Хранене» изготви «Въпросник», насочен към родителите на деца във възрастовата група 0-6 г., който има за цел да проучи хранителната култура в семейството и в детското заведение, нивото на информираност на родителите по въпросите на рационалното хранене.

Анкетата стартира през м. април и ще приключи през есента (септември/октомври 2009 г.), като ще се попълва директно от сайта на СНБМ, както и на хартиен носител. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани на сайта на СНБМ, а обобщените данни ще предоставим на специалистите по хранене и диетика. Считаме, че статистаката ще спомогне за формирането на политика и по-точна стратегия на СНБМ през следващата година.

     3.2. Въпросник към служителите в детски заведения
Изготвен е работен вариант на Въпросник, отнасящ се до директорите и служителите в ДЗ, ангажирани със седмичното меню.

4. Участие в други обществени кампании, свързани с рационалното хранене:
През м. април т.г. екип „Хранене” стартира изготвянето на ежемесечен прес-клипинг, за да следи информацията, постъпваща в интернет и касаеща приоритетите на екипа.

5. Продължение на кампанията ни от кръглата маса:

За наблюдавания период екип „Хранене” не е успя да реализира активност в тази посока.

6. Други
Екип „Хранене” изгради своя Библиотека в общото пространство на СНБМ в Google Documents, която ще бъде постоянно актуализирана.

Общи условия

Активация на акаунт