Новозеландско-Австралийска все още лятна тема (3)

• 17 253
  • 279
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте момичета!
mili46 -за мене бурята не беше страшна..никак..във Варна повече духа Simple Smile
aventura -ходих за сирене.Точния адрес е:528 Sandringham Rd.
sipirumi -здравей.Аз съм от скоро тук,но с каквото мога да ти бъда полезна ще ти помогна.Знам със сигурност(защото имам ученик),че училище се започва на пет годинки и е безплатно.Купува се само униформата.Училищата са по райони. Здравните осигуровки са като в България,удържат се от заплатата,но доколкото знам може да се прави и допълнителна осигуровка..не съм много сигурна.За майчинството и детските градини нищо не зная,но мога да поразпитам и ще ти кажа.

# 136
Мили, аз от теб разбрах, че много валяло тук. То вчера валя, ама лекичко, не знам в някои район може и да е било много. Напоследък никаква телевизия не гледам и хич не съм в час  Sick

# 137
  • New Zealand

aventura -ходих за сирене.Точния адрес е:528 Sandringham Rd.

мерси Simple Smile

# 138
Хей, банда, ето ме и мен.
Нещо тези дни за нищо не ми остава време...

Авентура,
честито на патерици!   bouquet
Рикк, радвам се 4е пак се появи!  Hug
Мили, бурята не беше кой знае какво, но в 16-етажната сграда, в която работя се усещаше доста зловещо (стъклата трептяха така, все едно цялата сграда се клати.
Кога сте имали земетресение?  newsm78
Сипируми, майчинство тук има два вида. Едното е точно маичинство (Paid Parental Leave), а другото Parental Tax Credit. Първото се дава само на жени, които поне 6 месеца са работили за един и същ работодател, и се плаща 14 седмици. Второто е за всеки, родил дете, без изискване за стаж, но се плащат само 8 седмици, като максимума е 150 долара на седмица.
Детските градини са около 210-250 долара на седмица, частни. Държавните са на символични цени, но те са за 2-3 дни седмично, и то за по 4 часа на ден. Точно колкото детето да свикне да е с деца, преди да тръгне на училище на 5 години.
Забравих да кажа, че едно от изискванията за Парентал Такс Кредит е да си НЗ пърманент резидент или гражданин.

# 139
  • WA, USA
Благодаря ви момичета! Ако идваме предполагаме че ще е през Skilled Migrant Category, а това ще ни даде резидънс. Аз съм социален работник, а това е една от професиите, които се търсят в скилд мигрант категорията. Затова искам да изчакаме година-две, за да натрупам още малко американски опит, защото не знам дали ще ми признаят българският, а и с в процес на лицензиране за терапевт, което мисля се признава при вас, защото е трансферуемо в Англия. Трябва да видим и как ще се развия пазарът тук, за да решим дали да продаваме къщата или да я оставим под наем. За майчинството е по-добре от тук, защото на мен ми дават само 6 седмици платени, другите осем без заплащане, и в сегашните условия е трудно да се оправи семейството с един доход.
Синът ни ще е на училищна възраст докато дойдем, така че ще е лесно с него, остава да мислим дали да избързаме с още бебета или да ги оставим за НЗ.
Знаете ли дали се признава кредитната история оттук или се започва от нула пак? Знам че в имигрейшън аппликейшъна питат за това, но дали ще ми свърши работа в НЗ?

# 140
 sipirumi - ще те чакаме при нас Hugтъкмо ще ни се увеличи новозеландската групичка Wink

# 141
Майка, колко е платеното маийчинство при вас? Тук само baby bonus ни дават и то вече го вързаха и с дохода, та да не го взима всеки. И при вас ли може за максимум от 12 месеца да излезеш по майчинство? Стана ми интересна тази тема, защото мислех, че в НЗ е както тук, но явно има разлики.
Мили, ти кога смяташ да прашташ колета? Оказа се, че около нас никъде не продават картички с изгледи от Сидни и ще трябва да ходя до ситито и може да се забавя малко. Кажи ако е спешно, ще се натоварим с дребосъка и ще ходим, ако не е много спешно ще гледам да накарам таткото да ходим всички на сладолед в ситито уикенда и да взема и картичките.   

# 142
АЛФИ, колета трябва да го изпратя до края на месеца (ако може и по-рано). МАЙКА пое ангажимента да го вземе до БГ и от там да го препрати (с огромни благодарности   bouquet). Има и друг вариант да го изпратя на друго момиче от форума до Германия и от там тя да го зенсе до БГ. Ако не ти е удобно, не се разкарвай заради картичките до ситито. Можем да качим снимки, които ние сме правили и децата да ги разгледат на компютъра. Аз ще купя няколко картички на Мелбърн от тук да изпратя. Днес купих стикери с австралийското знаме и едно пакетче малки знаменца от тези дето са за хапки.  Мисля да им изпратя рецептата за ламингтонс да се опитат да ги направят и отгоре да им сложат знаменца Simple Smile.  Утре отивам на друг магазин да разгледма за сувенири. Ще изпратя и диск с типично австралийски детски песни и химна на Австралия. Опитвам се да събера разнообразни и весели нещица, но и да не са обемисти и тежки.
Започнах и презентацията и съм направила 7 слайда до сега.
Ако има желаещи, мога да я изпратя да я погледнете за мнения и препоръки. Предстои ми да направя слайдове за по-големите градове, за австраийската флора и фауна.

МАЙКА, земетресението беше миналия петък вечерта към 21ч. Епицентърът е бил на около 100-на км от Мелбърн, 4.6 по Рихтер. Беше само за няколко секунди, но на мен всичко ми се разтрепери - още ми държи влага земетресението от Вранча в БГ, бях на 8 години, но си спомням ужасът, който преживяхме. Дано да няма повече!

# 143
Mili, днес успях да намеря картички и ти ги изпратих.

# 144
Mili, днес успях да намеря картички и ти ги изпратих.

ALFI, благодаря ти!   bouquet

# 145
Алфи, Майчинство може да ползваш една година (не знам дали това е лимита). Моят работодастел дава доста добър бонус, ако се върнеш на работното си място след изтичане на едната гфодина. Не знам оба4е дали 1 година е лимита. Мястото ти се пази, но платено майчинство - 14 седмици. Плаща се в зависимост от това колко ти е бил брутния седмичен доход, но има таван разбира се4. За момента се плащат 14 седмици и сумата е 100% брутното ти седмично заплащане, но не повече от 430 долара на седмица. Товас е тавана (някъде там, не помня точната сума). Парентал такс кредита е за 8 седмици след раждането и е максимум 150 долара на седмица (зависи от дохода на семейството). Доход до 75000 долара - 150 на седмица, над този доход, започва да намаля.
За платеното майчинство има критерии - да си работила поне 6 месеца за един и същ работодател, поне 10 часа на ден (май беше).

Сипируми, за кредитна история нищо не знам ...

Мили, и тук лемингтън е популярен десерт. Томи много го харесва, а той е доста злоядо дете.

# 146
  • WA, USA
Мерси момичета! И на нас ни се идва вече. Тук доста взе да ме стяга шапката, но трябва да поработим още малко, да оправим къщата, защото вмомента е много трудно с икономиката и пазара на имоти. Може би ще родя тук второто си дете, а третото ще го оставим за НЗ. Не ни виждам да се оправим в близките 1-2 години, но се ентусиазирах откак започнах да мисля за местене. Май не ме свърта дълго време на едно място. Дано децата ни да не ни мразят за това след време.

# 147
Маика, то много хубаво при вас Simple Smile На мъжа ми много му харесва НЗ и май ще излезе прав, че там е по- добре  newsm78. Той е голям любител астроном и ми се струва, че ако не валеше толкова там вече да сме се преместили  Confused

# 148
Здравейте момичета Simple Smile

Само да кажа че ние се натръшкахме семейно. Аз и Алекс с температура и сополи и кашлици, а Мая и татко и с разстройство. Вървим към оздравяване, но всеки още си има по-малко от свойте болежки Simple Smile Майчето беше особено зле, даже замалко и се размина болницата за оводняване. Два дни не можа да стане милото от леглото. От някаква храна го получиха това разстройство, но не знам точно от каква.

Иначе сме добре, татито ходи на работа, аз си гледам децата. Имаме си вече и свои мебели. Като имам време ще подменя снимките в албума.

Алекс е станал просто голям калпазанин. Само да отместя очи и е докопал някой шкаф или чекмедже. Вече се изправя и стой на краченца.

Мили, тази събота или неделя ще отидем до пощата да купим картички и ще се чуем да ми кажеш как да ти ги дам или да ти ги пратя.

Целувки момичета  Heart Eyes

П.С. Няма ли да се обади някой от Куийнсланд да кажа за замърсяването от петрола там, толкова ли е зле колкото го пишат вестниците  Sad

# 149
  • Там някъде......
Мили,и аз искам да разгледам презентацията ако не те затруднява да ми я пратиш,ако иска скайп или е-мейл ще ти пратя на лични.

Общи условия

Активация на акаунт