Български език

• 94 266
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
  • на плажа

Току-що говорих с Красимира Чакърова, беше асистент на проф.Куцаров в Пловдивския университет. запетаяе все още. Исках да се уверя, защото през годините явно доста неща са се променили Hug

Сега е асистент на доц. Маровска (Стилистика), много е добра, наистина Flutter

А знаеш ли защо вече не е асистент професора? Май се събрахме доста възпитаници на ПУ[/color]  Wink. Може и на ЛС, за да не разводняваме хубавата тема.

# 106
[/color]увисвам,укорявам,убегна,уведомявам,увековеча,угарка,умълчавам,уфейкам,умърлушвам.

Офейкам  Peace

# 107
[/color]увисвам,укорявам,убегна,уведомявам,увековеча,угарка,умълчавам,уфейкам,умърлушвам.

Офейкам  Peace
Благодаря за поправката

# 108
  • София
Страхотна темичка.   bouquet
Пишех правилно и без грешки, имахме доста лектори, които намаляваха оценки, та даже късаха на изпити при много правописни грешки, но работата ми не е свързана много с писане и сега няма да ви казвам за какви елементарни думи се чудя.  Blush

Не е срамно да попиташ, срамно е да се излагаш пишейки неграмотно. (тук изключвам отчетните темички, че там и да съм чукнала друга буква, и да съм сбъркала -рядко се връщам да редактирам, нали се познаваме.)

# 109
Добро утро!
 Още за у- и о--, глаголи, които означаватраждане при животните, се пишат с о- -отелвам, окучвам...

# 110
И аз се чудя честичко Hug

Още нещо - Когато се преразказва например произведение, прозвищата и прякорите се пишат по автор, членувани или нечленувани. Например МоканинА седна да пие ракийка.   hahahaНе се сещам за истински цитат Joy . Става въпрос, че независимо, че Моканина е подлог, не се членува.

В обратния случай - ако прозвището е членувано по автор - винаги се членува, независимо дали е подлог, или не. Нека някой даде пример, че не се сещам newsm78 Hug

# 111
И аз се чудя честичко Hug
.........
В обратния случай - ако прозвището е членувано по автор - винаги се членува, независимо дали е подлог, или не. Нека някой даде пример, че не се сещам newsm78 Hug

Може би това:
Цитат
Белият зъб се надигна с последни сили....

Цитат
Той се надяваше да види Белият зъб.
Тук не е подлог.

# 112
  • на плажа
 newsm78 Това с членуването не го знаех. Бихте ли цитирали правилото, моля!

# 113
Венера,  Hug

Ами общо взето "При преразказ- писмен или устен- на текст, прозвищата(прякорите), въобще имената, дадени от автора, се употребяват без промяна на члена."  Embarassed дано е по-ясно така

Боне Крайненеца си е КрайненецА независимо къде се намира в изречението и каква функция изпълнява Joy

# 114
И все пак се употребяват като име на човек /животно/. Може би затова не се членуват.

# 115
  • Пловдив
А за "Майстора и Маргарита" какво ще кажете? Тук прозвище ли е или просто като професия? На руски също не е членувано. Не помня в книгата дали се членува  newsm78 Но съм го виждала на много места в статии членувано  Thinking

# 116
Ако в оригиналният текст го има и членувано, и нечленувано, може да се варира.
Но ако е само нечленувано - категорично не се членува Naughty Прави се от уважение към авторите!

# 117
  • София
Ако в оригиналният текст го има и членувано, и нечленувано, може да се варира.

В оригиналния текст не може да бъде членувано, тъй като в руския език няма членуване. Но става дума за прозвище, а не за професия, така че не се членува.

А за "запетайка" проверих в "Правописен речник на българския книжовен език", 1981г (сигурна съм, че повечето от нас го имат), и според него "запетайка" също е правилно.

# 118
  • Пловдив / София
Права си, но твърде малко са тези, които говорят на диалект и пишат правилно.

Не е така. Аз си говоря на пловдивски, с изразено "и", но никога няма да напиша тИливизор. Имам претенции на доста грамотно списваща.
Все пак е имало случаи, когато се чудя за нещо. Тази тема би била от полза в този смисъл, но както някой беше казал по-горе, е твърде разхвърляна и несистематизирана.
Всички кудкудякат и дават правила.

По-добре един да записва правилата и то по теми. Да кажем днес пълен и кратък член.
Утре:правилна употреба на пунктуация и т.н.

# 119
мммда, кофти е, че трябва да се учим на български  ooooh! според мен, да не умееш да пишеш правилно, си е направо непростимо  Grinning не се ли научи човек да пише правилно още в училище, няма научаване на по-късен етап  Peace

Общи условия

Активация на акаунт